De stiut in chirurgia obezitatii !

Ce trebuie să știți înainte de a decide interventia chirurgicala de micsorare a stomacului!

Obezitatea este o boală cronică. Se poate, mai ales atunci când este severă, sa provoace dificultăți în viața de zi cu zi . Ea poate, de asemenea, sa amenințe sănătatea și sa provoace boli cum ar fi diabetul zaharat , hipertensiune arteriala , hipercolesterolemia , sindromul de apnee în somn .

Obezitatea este sociată cu alte boli, precum:

  • Respiratorii (apneea obstructivă în somn, infecții respiratorii, sindromul Pickwick)
  • Depresie
  • Cardiovasculare( cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, cord pulmonar)
  • Sistemul nervos central( atac cerebral, hipertensiune intracraniană)
  • Graviditate( hipertensiune arterială, macrosomia fetală)
  • Chirurgicale( risc de infecții și complicații postoperatorii, tromboză venoasă, embolie pulmonară)
  • Gastrointestinale( colecistită calculoasă, steatoză hepatica, esofagită de reflux)
  • Ortopedice( osteo-artrită, lumbago cronic)
  • Metabolice (diabet zaharat, dislipidemie)
  • Reproductive( infertilitate, hipogonadism)
  • Diverse ( varice, mobilitate redusă, dificultăți de menținere a igienei corporale)

O intervenție chirurgicală in cazul obezitatii permite scaderea durabila în greutate și un mai bun control asupra acestor boli asociate.

Cu toate acestea , pentru a avea o intervenție chirurgicală cu rezultate bune , este nevoie de o buna informare si pregatire pre-operatorie.

Pacientii trebuie sa :

– participe pe deplin la decizia in vederea interventiei chirurgicale
– sa fie pregatiti pentru această intervenție ;
– să înțeleagă și să accepte necesitatea de monitorizare periodică dupa operatie.

În această broșură veți găsi explicații despre :

– diferite tehnici chirurgicale ;
– indicatiile pentru chirurgia obezității ;
– organizarea planului in vederea operatiei;
– măsuri de precauție pentru cea mai bună șansă de succes .

Această broșură ar trebui să vă ajute să dialogati mai bine cuprofesioniștii din domeniul chirurgiei obezitatii Cu toate acestea, aceasta nu înlocuiește informațiile furnizate de medicul dumneavoastră și echipa specializata in chirurgia obezității.

Operatia in cazul obezitatii este eficienta?

Da, este eficienta!
O intervenție chirurgicală pentru obezitate ajută la:

-scaderea în greutate într-un mod durabil;
-reducerea bolilor legate de obezitate;
-îmbunătățirea calității vieții, inclusiv stima de sine, inbunatatirea activității fizice, sociale, activitatea sexuală.Dar, mare atentie !

Interventia chirurgicala nu poate de una singura sa produca scaderea in greutate si mai ales sa o mentina. Ea are nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Aceasta este eficienta doar în cazul în care se schimba obiceiurile alimentare si daca are loc creșterea activitatii fizice.
Intervenție chirurgicală poate provoca complicatii si dificultati , chiar și la mult timp după ce are loc :

– probleme legate de procedura chirurgicală ( de exemplu, un inel gastric poate aluneca sau in cazul gastrectomiei longitudinale (sleeve) sau by-pass pot sa apara scurgeri la nivelul suturii ) .

Acestea pot fi însă corectate ;
– in cazul deficiențelor nutriționale prin aportul de suplimente de vitamine, minerale și oligoelemente, regim alimentar ;
– dificultăți legate de schimbarea de imagine a corpului și relațiile cu ceilalți .Puteți beneficia de ajutor psihologic pentru a depăși aceste dificultăți .

Mortalitatea legată de chirurgia obezității nu este zero . Cu toate acestea , rămâne mai mica sau egal cu 1 % . De exemplu , pentru alte boli , mortalitatea operatorie este de ordinul a :

-0,1 la 0,5 % după îndepărtarea vezicii biliare ( pietre la fiere) ;
– 2 % după bypass coronarian .

 Cui se adreseaza operatia pentru obezitate?

– pacientilor care suferă de obezitate morbida (IMC ≥ 40 kg / m²) sau severa (IMC ≥ 35 kg / m²), atunci când este asociata cu cel puțin o complicație care poate fi corectata in urma intervenții chirurgicale (diabet zaharat , hipertensiune arterială, sindromul de apnee de somn, tulburari articulare);

– pacientilor care au încercat fără succes să piardă în greutate, prin regim alimentar coordonat de catre medicul nutritionist sau prin activitate fizica .

– pacientilor care nu prezintă contraindicatii pentru interventia chirurgicala (de exemplu, dependență de alcool) și pentru anestezia generala.

Indicatia tratamentului chirurgical:

  • BMI peste 40: indiferent de prezenta sau absenta co-morbiditatilor

  • BMI între 35-40: doar in prezenta unor co-morbiditati (diabet tip II, HTA, cardiopatie, apnee in somn)

  • BMI 30-35: pacientii cu diabet tip II

Contraindicatii ale tratamentului chirurgical:

  • Boala neoplazica (cancerul); tratamentul chirurgical poate intra în discutie dupa 5 ani de remisie completa

  • Boli cardiace si respiratorii severe, decompensate

  • Boli psihice si lipsa de complianta (necesita evaluare psihologica)

  • Afectiuni ale stomacului: hernii hiatale voluminoase, ulcer

  • Afectiuni endocrinologice netratate: hipotiroidie, hipercorticism, etc; evaluarea endocrinologica inainte de operatie este obligatorie.

Cum se calculeaza IMC?

Formula de calcul a IMC (BMI)

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltime ( la patrat):

IMC = m / (h2) – masa impartita la inaltimea la patrat

VALORI IMC

18,49 sau mai putin – Subponderal

intre 18,50 si 24,99 – Greutate normala

intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal

intre 30,00 si 34,99 – Obezitate (gradul I)

intre 35,00 si 39,99 – Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult – Obezitate morbida

Credeti ca sunteti interesat de o interventie chirurgicala pentru obezitate?

Pentru a lua o decizie, trebuie mai întâi:
– sa discutați cu medicul dumneavoastră de familie și mai ales cu un specialist de obezitate (chirurg, endocrinolog, nutritionist, psihiatru sau psiholog ).Ei vă vor ghida catre o echipă multidisciplinară specializată în chirurgia obezitatii.
– sa participati la un seminar de chirurgia obezitatii unde vor fi explicate toate detaliile legate de procedura chirurgicala , cat si ce aveti de facut inainte si dupa operatie.

 Intervenție chirurgicală pentru obezitate, cum funcționează ?

Chirurgie pentru obezitate (sau chirurgie ” bariatrica “) modifica anatomia sistemului digestiv * .

Există două tipuri principale de tehnici chirurgicale :

– tehnici restrictive pure , care reduc dimensiunea stomacului :

  • banding gastric reglabil

  • gastrectomie longitudinala (gastric sleeve)

  • gastroplastia verticala ( nu mai este folosita astazi )

– tehnici mixte restrictive și “de malabsorbtie ” , care reduc dimensiunea stomacului și reduc asimilarea de produse alimentare de către organism

  • bypass gastric

  • diversie biliopancreatica .

By pass gastricMicsorare stomac

Fiecare operație are avantajele și dezavantajele sale. Echipa multidisciplinară

oferă solutia cea mai potrivita pentru situația dvs., în funcție de nevoile dumneavoastră și

factorii de risc.

 Inainte de interventia chirurgicala

 Pregătirea

Această fază de pregătire este esențială și necesită un angajament real din partea pacientului. Inainte de interventia chirurgicala , veți întâlni mai multi profesioniști, membri ai echipei multidisciplinare (chirurg, nutritionist, dietetician, psiholog sau psihiatru ,cardiolog, anestezist, etc . ), care vă vor informa și investiga .

Ei va vor prescrie , de asemenea, diferite teste (teste de sânge, endoscopie gastro-intestinala superioara și dacă este necesar , raze X , evaluarea funcției respiratorii și cardiace , evaluare endocrinologica , test de sarcină , evaluare psihologica, evaluare buco-dentara).

Aceste masuri urmăresc să atingă :

– un bilant complet al starii de sanatate si al bolilor asociate obezitatii ( deficiente nutritionale sau de vitamine , diabet zaharat , hipertensiune arteriala, nivel ridicat de colesterol , boli de inima , sindromul de apnee de somn sau alte tulburări respiratorii , tulburări articulare , etc.)
– evaluare psihologică sau psihiatrica daca este cazul
– evaluarea activitatii fizice si a obiceiurilor alimentare
– informații cu privire la sarcină și contracepție pentru femeile aflate la vârsta fertila.

Decizia

La sfârșitul fazei de pregătire , echipa multidisciplinară trebuie să dea un aviz care poate fi de trei tipuri :
– intervenția chirurgicala este posibila. Echipa chirurgicala o sa vă ofere toate informațiile despre tehnica chirurgicala propusa.
– pregătirea pentru intervenția chirurgicala nu este suficientă . In acest caz trebuie sa reevaluati parcursul la toate consulturile preoperatorii.
– o intervenție chirurgicală nu este o opțiune în cazul dumneavoastră . Echipa multidisciplinară o sa explice de ce și oferă alte forme de sprijin (non-chirurgicale) .

Intervenția chirurgicala

Dupa ce indicaţia chirurgicală este stabilită (BMI peste 40 indiferent de comorbidităţi, BMI peste 35 cu comorbidităţi sau BMI peste 30 cu Diabet tip II), pacientului i se realizeaza un bilanţ complex de investigaţii.

  1. Set complet de analize de laborator: hemoleucograma, coagulograma completa cu INR, teste hepatice: GPT, GOT, GGT, Fosfataza alcalina, Bilirubina totala si fractionata, Uree, Creatinina, Ionograma, Grup, Rh, TSH, FT3, FT4, Cortizol, Bilant lipidic, Hemoglobina glicozilata, Glicemie

  2. EKG si consult cardiologic inclusiv ecografie-cord

  3. Radiografie pulmonara si Spirometrie

  4. Ecografie abdominala

  5. Endoscopie digestiva superioara + testare HP

  6. Consult endocrinologic-cu rezultatele de la hormonii tiroidieni şi cortizol

  7. Consult psihologic sau psihiatrie daca este cazul

  8. Consult preanestezic 

În general toate aceste teste sunt realizate intr-un timp scurt, urmând ca în absenţa contraindicaţiilor locale gastrice (ulcer, tumori) sau generale (boli endocrine decompensate, disfuncţii cardio-vasculare severe decompensate, neoplazii), pacientul să fie acceptat la operaţie.

Procedura se efectueaza sub anestezie generala , prin abord laparoscopic .

CARE SUNT AVANTAJELE ABORDULUI LAPAROSCOPIC?

  • durerea postoperatorie este mai redusa

  • timpul de revenire la activitatile zilnice este mai mic

  • rezultate estetice superioare

  • durata de spitalizare redusa

  • risc de infectii postoperatorii diminuat

În unele cazuri , în timpul operației , din motive de siguranță , este uneori necesară deschiderea abdomenului (laparotomie).Durata de spitalizare variază între 2 la 10 zile , în funcție de tipul de intervenție și starea generală de sanatate a persoanei .

Aceasta poate fi prelungită în cazul în care apar complicații după o intervenție chirurgicală .

În acest caz , medicul poate decide să reintervina chirurgical de urgență .

 Regim alimentar dupa interventia chirurgicala bariatrică

1. Prima zi postoperator:

Prima zi postoperator: pe cale orală – apă, supa strecurata, ceai fara zahar. Beţi lent, cu înghiţituri mici, cu pauză între înghiţituri.

2. Zilele 2 – 7 postoperator

Sunt permise alimente lichide, fără zahăr.

Alimentele vor fi foarte bine mixate pentru a obţine o textură lichidă.

Încercaţi să aveţi 4 – 5 mese/zi. Luaţi înghiţituri mici sau cu linguriţa. Între inghiţituri faceţi pauze.

Cantităţi:

• volum stomac: 60-80 ml

• o gură de lichid : 30 ml

o lingură: 10 ml

• o linguriţă : 5 ml

Se va incuraja alimentaţia cu lingura / linguriţa şi sorbitura mică .

Alimentaţie: 5 mese pe zi a 60-80 ml

• 3 mese:  supă strecurată din legume  şi carne la alegere

• 1 masă: iaurt de băut cu conţinut redus de grăsimi

1 masă: zeamă de compot neîndulcit de mere, alte fructe mai puţin dulci

Hidratare:

2-3 linguri/sorbituri la 10-20 de minute.

Cantitate totală minimum 500 ml în ziua 2-a, creste progresiv, fără limită superioară.

Apă plată, ceai neîndulcit sau cu îndulcitor non-caloric

Pentru episoadele de slabiciune extremă Gatorade, nu se va depaşi 1 sticlă la 3-4 zile.
Este etapa în care pierderea ponderală este cea mai rapidă, practic 1 kg/zi.

3. Din ziua a 7 postoperator pînă în ziua a 14 postoperator

Alimente semisolide, mixate, fără zahar. Alimentele trebuie să aibă textura smântânii.

În această fază se pot reintroduce următoarele alimente :

– Piureuri din fructe fierte ,cereale ,legume sau supe cremă
– Iaurturi
– Proteine : carne fiartă şi mixată, amestecată în piureurile de legume
– Puteti apela la conservele sau borcanele cu mâncare pentru bebelusi( cele cu putin zahar si bogate in proteine).

4. Săptămâna a treia şi a patra postoperator

Puteţi consuma alimente moi, bine gatite, cu textura unei banane foarte coapte.

Se vor introduce următoarele alimente :

– Fructe gătite : măr copt sau fiert, pară coaptă sau fiartă, piersici din compot, prune din compot (toate fără coajă)
– Brânzeturi proaspete : brânză de vaci (evitaţi brânzeturile fermentate)
– Bucăti de legume foarte bine gătite.
– Ouă fierte moi.
– Carne tocată.

Alimentele grase, zahărul, băuturile carbogazoase, băuturile alcoolice sunt interzise.

Alimentele care dau balonare : varza, fasolea, porumb, brânzeturile fermentate sunt de evitat, fiind sursă de disconfort digestiv.

5. După prima lună:

Alimente solide. Alimentaţie echilibrată.

Reguli generale :

Respectaţi mesele, nu săriţi mesele.

Volumul stomacului dumneavoastra este acum de 60-80 ml, de aceea mesele trebuie fracţionate: 3 mese principale plus două, trei gustări. Păstraţi fructele şi iaurtul pentru gustări.

Încetaţi să mai mâncaţi din momentul în care vă simţiţi satul
Mâncaţi lent, durata unei mese principale ar trebui sa fie de minim 30 de minute.

Pentru hidratare : apă plată comsumată între mese.Nu beţi lichide cu 30 min înainte de mese sau în timpul mesei. Reîncepeţi să beţi lichide la 30 min după masă.

Evitaţi alimentele prea dulci, prea sărate, prea condimentate, prea reci sau prea firbinţi.

Evitaţi zaharurile concentrate, mai ales pe cele în formă lichidă, pentru că sunt pline de calorii nenutritive şi încetinesc pierderea în greutate; grăsimile şi prăjelile sunt o sursă importantă de calorii!

Mesele trebuie să conţină, în ordine: proteine, legume, cereale integrale, fructe.
Aveti nevoie de cel putin 60-80 grame de proteine pe zi, sub formă de produse alimentare şi/sau 
suplimente. Spre deosebire de alte substante, proteinele nu pot fi depozitate in organism, de aceea este esential aportul lor zilnic. Printre altele, proteinele accelereaza vindecarea ranilor, cresc metabolismul de ardere a grasimilor si protejeaza masa musculara.

Introduceţi alimentele noi, pe rând, pentru a evita intoleranţa. Dacă nu toleraţi un aliment, reintroduceţi-l după o saptamană.

Nu vă culcaţi imediat dupa masă.

Faceţi mişcare! Mersul pe jos este recomandat din primele săptămâni. După 6-8 săptămâni, puteţi trece la exerciţii fizice mai intense.

 Noi obiceiuri alimentare !

– pacientii ingera cantitati mici la fiecare masa si mesteca lent ;
– este interzis bautul lichidelor in timpul mesei ( dar suficient intre mese ) ;
– regim alimentar echilibrat și variat pentru a evita deficiențe nutriționale și de a crește șansele de pierdere in greutate ;
– păstrati un echilibru adecvat de proteine ​​(carne, pește, ouă, produse lactate) ;
– evitați bauturile racoritoare , sosurile și alimente prajite , precum și dulciurile și alimentele grase : utilizarea lor ar putea pune în pericol pierderea de greutate

Dupa operatie

In perioada imediat post-operatorie
La majoritatea pacienților:

– pierderea in greutate este rapidă în primele câteva luni și apoi incetineste. In general, este maxima după 12 la 18 luni.
– bolile asociate cu obezitatea dispar sau se amelioreaza (de exemplu diabetul).

Controlul post-operator are 6 obiective principale:

– evaluarea scaderii in greutate ;
– verificarea starii generale de sanatate , identificarea și gestionarea potențialelor complicatii chirurgicale si deficientelor nutritionale care pot să apară la scurt timp după intervenție sau mai târziu ;
– adaptarea , dacă este necesar , a tratamentului pacientului
– verificarea noilor obiceiuri alimentare si a activitatii fizice
– detectarea oricaror probleme psihologice legate de schimbările corpului si , dacă este necesar , o monitorizare adecvată ;

Pierderea in greutate modifică corpul și aspectul său : aceasta poate provoca perturbări psihologice mai mult sau mai puțin iar o perioadă de adaptare la aceasta schimbare este normală și necesara pentru tine și anturajul tău . Dacă doriți sau dacă medicul dumneavoastră consideră ca este necesar, puteți fi ajutat de către un psiholog sau psihiatru .

-poate fi nevoie , dacă este necesar , de chirurgia plastica reconstructiva pentru a elimina excesul de piele care persistă în unele locuri (sani, stomac, brate si coapse) ;

Este recomandabil de a efectua regulat analizele de sange si vitamine nutritive .

2 thoughts on “De stiut in chirurgia obezitatii !

  1. Buna ziua .Am 1,76 si 123kg.Medicul meu mia propus operație de micsorare stomac.Care este cea mai buna metoda .By pass sau gastric sleem..Mentionez ca am probl.cu artroza e f avasata ,cu dureri plus hipotiroidie probl cu tensiune etc…am medicație pentru ele.!!Va mulțumesc pentru răspunsul dvs.

    1. Buna seara,

      Tinand cont de indicele dumneavoastra de masa corporala, operatia de care aveti nevoie este sleeve gastrectomy .
      Va astept la o consultatie, ocazie cu care putem discuta mai multe detalii despre operatia in sine, consulturi preoperatorii, urmarire postoperatorie, etc.

      dr.Tuca

      0723042207

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *