Chirurgie oncologica

CANCERUL DE COLON

Colonul si rectul formeaza intestinul gros adica ultima parte a tubului digestiv. Alimentele sunt digerate in stomac si intestinul subtire, organismul extragand elementele nutritive necesare.Deseurile alimentare (substante inutilizabile pentru organism) sunt apoi transmise colonului sub forma lichida.Colonul absoarbe apa dina ceste deseuri rezultand materiile fecale, care trec apoi in rect eliminandu-se prin anus.

Colonul este situat in abdomen intre intestinul subtire si rect avand o lungime de circa 1.5m.El se imparte in 4 segmente :

 • colon drept sau colon ascendent situat in partea dreapta a abdomenului ;el incepe prin cec care leaga intestinul subtire de colon ,apoi se continua in sus pana la unirea cu colonul transvers ;
 • colonul transvers care traverseaza partea superioara a abdomenului legand colonul drept de cel stang ;
 • colonul stang sau descendent situat in partea stanga a abdomenului de la nivelul colonului transvers la cel sigmoid ;
 • colonul sigmoid este ultima parte a colonului legand colonul stang de rect.

Colon si rect

Un cancer de colon se poate dezvolta in orice segment colonic.Totusi in aproape jumatate din cazuri atinge colonul sigmoid.

Peretele colonului este alcatuit din patru straturi :

 • mucoasa: stratul cel mai intern
 • submucoasa
 • musculoasa
 • seroasa: stratul cel mai extern

Cancerul de colon apare cel mai adesea la nivelul mucoasei si se intinde apoi la celelalte straturi ale colonului ajungand sa le depaseasca si sa invadeze organe vecine din abdomen. Tumora este o masa mai mult sau mai putin voluminoasa datorata unei multiplicari anormale a celulelor. O tumora colonica poate fi benigna (non canceroasa), sau maligna (canceroasa). Tumorile maligne au conturul rau delimitat.Celulele canceroase pe care le contin prezinta diverse anomalii fata de celulele normale (forma si dimensiune diferite, contururi neregulate).Aceste tumori maligne au o crestere rapida si tendinta de a invada organe vecine; ele pot genera metastaze: celule canceroase care scapa din tumora primara si pe cale sanguina colonizeaza un alt organ (ficat, plaman in cazul cancerului de colon) unde formeaza noi tumori, secundare-metastaze.

Gratie examenului microscopic al unui esantion de tumora putem stabili daca aceasta este canceroasa sau nu (examen anatomopatologic). Din punct de vedere anatomopatologic majoritatea cancerelor colonice si rectale sunt adenocarcinoame (se dezvolta din glande care tapeteaza statul intern al peretelui colic si rectal ). Exista si alte tipuri de tumori maligne la acest nivel dar mult mai putin frecvente (sarcoame, limfoame, tumori carcinoide).

Care sunt principalele simptome ale unei tumori de colon ?

 • Modificarile tranzitului –diareea sau constipatia, emisiile de sange rosu sau mucus dupa scaun;
 • Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun;
 • Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere;
 • Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal dupa defecatie;
 • Scaderea imporatnta in greutate fara o cauza clara, lipsa apetitului, oboseala;

In stadiile de inceput ale bolii, pacientii nu prezinta simptomatologie sau simptomele sunt sterse. Cand acestea apar, depind foarte mult de marimea tumorii si localizarea sa la nivelul colonului..

In stadille avansate pacientul se poate prezenta in urgenta cu ocluzie intestinala (intreruperea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze, varsaturi, meteorism abdominal accentuat, stare generala alterata), peritonita prin perforatie colonica, rectoragii grave.

Care sunt factorii care predispun la aparitia  cancerului de colon ?

 • Varsta peste 50 de ani. Poate apare si la tineri, dar aceste cazuri sunt mai rare si cu agresivitate particulara;
 • Istoricul personal  si familial de cancer colorectal sau polipoza colonica. Persoanele care au polipi colonici, care au avut un cancer de colon sau ruda de gradul I cu aceasta afectiune au un risc mai ridicat ;
 • Afectiunile intestinale inflamatorii: boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica;
 • Sindroamele genetice precanceroase. Astfel de afectiuni sunt polipoza familiala si sindromul Lynch (cancerul colonic ereditar nonpolipozic);
 • Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi. Consumul de carne rosie predispune la aparitia cancerului colonic;
 • Sedentarismul, obezitatea, fumatul si consumul de alcool.

Diagnosticul cancerului colonic

Are mai multe obiective :

 • sa confirme prezenta unui cancer
 • sa identifice tipul histopatologic al acestuia
 • sa stabileasca unde anume a aparut la nivelul colonului
 • sa determine stadiul acestuia cu prezenta sau nu a metastazelor
 • sa elaboreze un plan de tratament adaptat fiecarui caz in parte

Bilantul initial presupune pe langa examenul clinic general, recoltarea analizelor de sange (pot arata prezenta unei anemii din cauza sangerarilor din tumora, sau antigen carcinoembrionar cu valori crescute) examen colonoscopic (cu vizualizarea tumorii colonice si recoltarea unui fragment din aceasta pentru examenul histopatologic).

Bilantul de extensie presupune realizarea unor investigatii ce completeaza diagnosticul si verifica extensia cancerului (adenopatii, metastaze).In cadrul bilantului de extensie intra investigatii ca radiografia pulmonara si abdominala pe gol, examenul computer tomograf abdominal si toracic.

Cum se trateaza cancerul colonic?

Exista mai multe metode de tratament care se completeaza reciproc (chirurgia, tratamentul chimioterapic, radioterapia).

Chirurgia are rolul cel mai important, restul fiind tratamente complementare, ajutatoare care pot converti un pacient initial inoperabil in unul operabil.Chirurgia rezolva si unele complicatii majore ale cancerului colorectal (ca ocluzia intestinala sau perforatia).

Exista insa din pacate, cazuri in stadii foarte avansate in care tratamentul oncologic are un rol primordial, chirurgia trecand in planul doi si fiind aplicata doar  in cazul aparitiei complicatiilor.

Cum se realizeaza tratamentul chirurgical ?

Bolnavul va fi pregatit inaintea interventiei, se va asigura vacuitatea colonului, reechilibrarea bolnavului si diverse consulturi in functie de patologia asociata.

Interventia ca atare presupune indepartarea segmentului de colon purtator al tumorii, si a teritoriului limfatic (ganglionilor) aferenti cu restabilirea continuitatii digestive prin anastomoza manuala sau sutura mecanica (stapler). Se pot realiza in functie de localizarea tumorii diverse tipuri de colectomii (hemicolectomie dreapta sau stanga, transversectomie, colectomii segmentare,etc.) pe cale deschisa, clasica  sau laparoscopica. Exista situatii in care este necesara realizarea unui anus contra naturii (colostomie- scoaterea unui segment de colon la piele): in cazurile prezentate cu ocluzie, perforatie sau pentru protejarea unei suturi..

Dupa operatie un tratament oncologic (chimioterapie) poate fi necesar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anastomoza  laterolaterala mecanica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anastomoza colorectala mecanica

 

 Ce presupune urmarirea postoperatorie a bolnavului operat de cancer de colon ?

Initial, imediat dupa externare bolnavul va trebui sa urmeze un regim alimentar pentru o perioada.Controlul  prin colonoscopie a cadrului colonic la intervale de timp bine stabilite, cat si dozarea antigenului carcinoembrionar (CEA) si realizarea unui examen computer tomograf de control ar trebui realizate pentru fiecare pacient operat.

Cancerul de colon poate fi depistat precoce ?

Orice tulburare a tranzitului intestinal, orice sangerare  in timpul sau dupa scaun, ar trebui sa va ingrijoreze si sa va determine sa realizati o colonoscopie (astfel polipii colonici de exemplu, care se pot transforma malign pot fi biopsiati si analizati histopatologic).Exista de asemenea teste de screening care studiaza prezenta sangerarilor oculte (nevizualizate) in scaun.