Chirurgie perete abdominal

HERNIA INGHINALA

Herniile inghinale reprezinta prin definitie iesirea unui organ din cavitatea abdominala, printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal din regiunea inghinala.

Hernii inghinale: cele mai frecvente, apar clinic sub forma unor proeminente (umflaturi) la nivelul regiunii inghinale sau scrotului, pacientul remarcand cresterea in volum a acestuia.Aceste proeminente apar datorita exteriorizarii  organelor abdominale (cel mai frecvent implicate fiind epiplonul, intestinul subtire, colon, vezica urinara) printr-un orificiu al peretelui abdominal cu rezistenta scazuta. Herniile pot fi congenitale (apar de la nastere) sau apar in timpul vietii (hernii castigate). Herniile inghinale sunt mai frecvente la barbati comparativ cu femeile si incidenta lor creste cu inaintarea in varsta.Initial hernia are  dimensiuni reduse, abia observabila, ulterior creste progresiv in dimensiuni (chiar pana la dimensiuni gigante). Ca si evolutie in timp, intr-o prima faza hernia este reductibila (continutul acesteia se reduce spontan in abdomen, sau prin manevre palpatorii efectuate de pacient sau medic), apoi devine ireductibila, incarcerata(nu mai ‘’intra’’ in abdomen in urma manevrelor descrise). In ultima etapa se stranguleaza (complicatie redutabila ce pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine in timp util).

 

 

  Hernie inghinala cu herniere de intestin subtire

 

Cauzele aparitiei herniei inghinale:

-rezistenta scazuta a pertelui abdominal;

-presiunea crescuta in cavitatea peritoneala(la supraponderali, dupa eforturi intense si prelungite, ascita) ;

-tusitori cronici,purtatori de adenom de prostata, constipatii cronic ;

-bolile consumptive, neoplazii

 

Care sunt principalele simptome ale herniei inghinale?

Variaza de la o simpla jena  sau senzatie de greutate, tractiune, la dureri veritabile, vii, accentuate dupa efort sau ortostatism (stat in picioare prelungit).In cazurile complicate cu strangulare durerile sunt mult mai intense, cu alterarea starii generale, varsaturi si meteorism (balonare), lipsa tranzitului intestinal (ocluzie) – in acest caz trebuie intervenit rapid, riscul de compromitere a organului herniat fiind crescut.

Care sunt principalele investigatii ?

Diagnosticul de hernie se pune clinic. Pacientul este consultat de medicul specialist care remarca formatiunea din regiunea inghinala si ii apreciaza caracterele :dimensiuni, forma, consistenta, reductibilitate, durere.Analizele recomandate vor fi evident legate de particularitatea fiecarui caz, de la analize simple la probe ce vizeaza functia respiratorie, renala, hepatica, etc..cand exista afectiuni asociate..

Care este tratamentul herniei inghinale?

Tratamentul herniei este exclusiv chirurgical aceasta nevindecandu-se de ‘’la sine’’, ci din contra avand o crestere progresiva in timp cu aparitia de complicatii.

De ce sa ma operez de hernia inghinala si cand?

Binenteles, pentru a evita complicatiile care apar in lipsa tratamentului.Cel mai bine ar fi sa va decideti pentru o interventie cand hernia este de mici  dimensiuni, chiar fara simptomatologie, toate riscurile fiind mai scazute cand hernia este surprinsa precoce. Nu ar trebui sa ‘’asteptati’’ complicatiile si nici prezentarea la medic.

Ce tip de anestezie sa aleg ?

Interventia chirurgicala se poate realiza sub anestezie locala, rahidiana(veti fi amortit in jumatatea inferioara acorpului), sau anestezie generala (veti fi adormit complet).In general anestezia cea mai utilizata este cea rahidiana pentru aceasta patologie, dar puteti alege ce tip de anestezie doriti in urma discutiei cu un medic anestezist.

Ce posibilitati de tratament chirurgical exista ?

Tratamentul chirurgical al herniei inghinale poate fi clasic sau laparoscopic. Scopul tratamentului este pe langa rezolvarea ca atare a herniei si intarirea peretelui abdominal  in diverse modalitati pentru a preveni riscul de recidiva.

Pe cale deschisa

Clasica – incizia va fi in regiunea inghinala (de 5-6cm) iar operatiile ca atare practicate astazi sunt in numar de doua :

Tehnica Shouldice (practicata in Canada, Ontario) – dupa rezolvarea herniei  intarirea peretelui abdominal presupune sutura relizata la nivel muscular si aponevrotic in trei planuri. Aceasta interventie este indicata subiectilor foarte tineri  sau celor care nu doresc montarea unei plase.Durata operatiei circa 60-70 de minute.procentul de recidiva -1.5-2 % .

Tehnica Lichtenstein – un gold standard in procedeele clasice, deschise –presupune intarirea peretelui posterior al canalului inghinal cu plasa de polipropilena (tesatura sintetica, bine tolerata de organism care o incorporeaza si fibrozeaza intarind peretele intr-o maniera solida) ;plasa se fixeaza prin sutura la structurile fibroase adiacente ‘’tension free’’(fara tensiune),  sau se lipeste cu o substanta gelatinoasa pe baza de colagen Tissucol; este indicata in toate tipurile de hernie inghinala ;durata operatiei circa 50 -60 minute; procentul de recidiva sub 1 %;nu necesita de obicei drenaj.

             

Pe cale laparoscopica

Laparoscopia in hernia inghinala prezinta avantaje deosebite de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperarea postoperatorie (recuperare mult mai rapida comparativ cu procedeele clasice); presupune din start  anestezia generala, iar gesturile chirurgicale se realizeza sub supravegherea unei camere video (laparoscopul) introdusa in abdomen printr-o incizie la nivel ombilical, si cu ajutorul unor instrumente lungi introduse de asemenea prin alte doua incizii. Plasa se va monta dupa incizia si decolarea peritoneului in zona interesata, va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal si va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice (TAPP-transabdomino properitoneal), agrafe resorbabile, sau lipici biologic. Actualmente  exista plase pentru chirurgia laparoscopica, care se muleaza perfect pe zonele de risc herniar, excelent tolerate de catre bolnavi si care ajuta la refacerea rapida a soliditatii peretelui abdominal, in conditiile unei dureri postoperatorii mult diminuata datorita procedurii laparoscopice in sine. Aceasta interventie se poate realiza de asemenea totalmente extra peritoneal (TEP). Riscul de recidiva circa 1-2%.

Detalii ale procedeului laparoscopic pentru hernia inghinala regasiti in imaginile de mai jos:

   Plasa pentru hernie laparoscopicaAplicarea plasei in zona herniaraInchiderea peritoneului cu agarafe resorbabileAspect final intraabdominal dupa operatia laparoscopica

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatie ?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs. de familie si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale si un dus cu o solutie antiseptica.Postoperator pacientii operati cu anestezie locala pot fi externati in aceeasi zi, cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore. Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate in 8-10 zile (pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriti zona respectiva de razele solare). Un regim alimentar nu este necesar. Regimul de viata ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 1-2 luni. Controlul postoperator va fi realizat dupa prima luna.