Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Diagnostic cancer mamar

Diagnostic cancer mamar

Diagnostic cancer mamar

Orice afecțiune medicala (afirmație valabila și pentru cancer mamar) are în primul rând un diagnostic clinic. Acest lucru se referă la evaluarea simptomelor pe care le descrie pacientul, încadrarea acestora în contextul antecedentelor personale și ereditare, condițiilor de muncă și viață și corelarea cu semnele identificate la examenul clinic.

În situația unui caz de cancer mamar, antecedentele ereditare sunt esențiale dacă există rude (mamă, surori, bunici, etc.) diagnosticate cu cancer de san/sau de ovar, dar și cu alte forme de cancer. Aceste asocieri pot fi relevante, în unele cazuri, pentru existența unor sindroame prezente la nivelul familiei (BRCA, sdr. Lynch). Riscul de a face un cancer de san este mai mare la femeile cu antecedente ereditare neoplazice.
Antecedentele personale se referă la bolile avute în decursul vieții, dar și la stări fiziologice (prima menstruație, numărul de nașteri, durata alăptării, vârsta instalării menopauzei). Astfel, o vârstă mai mare de apariție a primei menstruații și o vârstă tânără de instalare a menopauzei scad riscul apariției unui cancer mamar.

Nașterile și durata mai lungă de alăptare au un efect protector. Pe de altă parte, afecțiuni care au necesitat radioterapie (boală Hodgkin de exemplu), multiplica riscul apariției unui cancer de san.
În ceea ce privește comportamentul față de mediu, consumul de alcool, chiar în cantități moderate, crește riscul de cancer de san.

Simptome

Frecvent, tumorile mamare sunt diagnosticate, de către paciente, prin autopalpare. Cel mai adesea, se identifică un nodul care poate avea consistență variata (de la foarte dură la consistență medie); nodulul poate fi parțial mobil sau complet fixat la peretele toracic sau la tegumentele suprajacente (de deasupra).
Uneori, tumora poate ajunge la piele, pe care o infiltrează; aspectul este cunoscut sub denumirea de “coaja de portocala”. În cazurile avansate, pielea poate fi ulcerată.
Frecvent, nodulii nu sunt dureroși. Uneori, se poate observa o scurgere sau sângerare mamelonară.

Exista situații cand, la nivelul axilei (subraț) pot fi palpați alți noduli duri, care sunt ganglioni limfatici de fapt. Aceștia au dimensiuni variate, de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri (bloc adenopatic), pot fi mobili sau ficși, nedureroși sau sensibili la palpare.
În cazurile avansate, pot apărea și alte simptome – dureri osoase sau la nivelul altor organe, tuse, respirație dificilă, astenie fizică. De cele mai multe ori, aceste semne sugerează prezența metastazelor.

Cancer mamar

Consultul chirurgical pentru cancer mamar

Consultul chirurgical utilizează inspecția și palparea pentru evaluarea unei tumori mamare și stabilirea unui diagnostic clinic.
Inspecția permite observarea unei leziuni (nodul) cu deformarea sânului, nodul ce provoacă aderența pielii sau existența unei retracții mamelonare. În cazurile avansate se observă infiltrarea, ulcerarea sau suprainfectarea tegumentelor suprajacente.
Prin palpare se urmărește determinarea dimensiunilor tumorii, a consistenței acesteia, a suprafeței și marginilor tumorii. Se urmărește și aderența de planurile superficiale sau profunde, precum și sensibilitatea la palpare.

Axila necesita evaluare prin palpare, cu scopul identificării ganglionilor limfatici, determinării mărimii, consistenței, aderenței și sensibilității acestora. Examenul clinic evaluează și fosa supraclaviculara în același scop.
Examenul clinic general va cuprinde toate celelalte aparate și sisteme (osos, respirator, cardiac, digestiv, urogenital, nervos) și va urmări identificarea semnelor reprezentative pentru prezența metastazelor, utilizând aceleași metode: inspecția, palparea, percuția și auscultația.
In final, se va stabili un diagnostic și un stadiu clinic, care va trebui susținut de informațiile obținute prin testele de laborator și mai ales imagistice și confirmat printr-un examen histopatologic (punctie biopsie san).

4 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button