Eventratia

Eventratia reprezinta pasajul unor organe din cavitatea peritoneala (epiploon, intestin subtire, colon), printr-un orificiu castigat cu ocazia unui traumatism abdominal consecutiv unui accident sau unei interventii chirurgicale (cel mai frecvent). Se poate situa deci oriunde la nivelul peretelui abdominal. Eventratiile postoperatorii (circa 95 % din totalul eventratiilor) rezulta dintr-un defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare si aponevrotice care sunt resuturate la finalul interventiilor.

Reprezinta o afectiune relativ frecventa – apare la 10-20 % din pacientii operati.

Eventratia postoperatorie

 

Care sunt cauzele aparitiei eventratiei?

Intre cauzele care duc la cicatrizare imperfecta si ulterior eventratie sunt de amintit: infectia plagii postoperator, supuratii, tensiunea excesiva realizata asupra peretelui abdominal in curs de cicatrizare cum se intampla in obezitate, la tusitori cronici, dupa efort intens. Exista de asemenea tipuri de incizii care predispun mai frecvent la eventratie, incizia mediana fiind una dintre ele.

Care este evolutia spontana a unei eventratii?

Muschii se indeparteaza unii de altii, iar peritoneul (membrana ce tapeteaza pe interior cavitatea abdominala) este impins progresiv in grasimea subcutanata de catre organelle abdominale care se angajeaza in sac (el insusi format din peritoneu). Initial eventratia este reductibila (reintra) spontan in abdomen sau la impingerea manuala, ulterior nu se mai reduce si se poate incarcera sau strangula.

Care sunt principalele simptome si semne ale eventratiei?

Primul semn este de obicei aparitia unei boseluri, tumefactii (umflaturi) la nivelul zonei operate cu crestere in dimensiuni odata cu trecerea timpului (chiar pana la dimensiuni gigante). Pacientul poate fi asimptomatic, sau sa prezinte jena locala si dureri usoare in formele simple, reductibile. In formele complicate cu strangulare semnele sunt alarmante pacientul prezentand dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze (ocluzie intestinala prin strangularea eventratiei-impune interventie imediata).

Cand si de ce este indicata interventia chirurgicala ?

Tratamentul eventratiei este numai chirurgical. Diversele metode de contentie (gen brauri, centuri , corsete) sunt iluzorii. Peretele abdominal trebuie refacut, intarit cu o plasa (simpla sutura a aponevrozei si muschilor e grevata de o foarte mare rata de recidiva). Avand in vedere ca eventratia, ca si hernia de altfel se pot complica in orice moment (pacientul prezentat in urgenta cu eventratie strangulata poate avea chiar nesansa unei rezectii intestinale) indicatia chirurgicala a unei astfel de afectiuni este ferma. Sigur ar fi mai bine si pentru dumneavoastra si pentru chirurg sa va prezentati precoce nu cu complicatii. In acest fel si agresiunea asupra organismului dumneavoastra va fi mai mica, si interventia cu mai putine riscuri.

Plasa pentru eventratie pe cale deschisa

Care este rolul plasei? Exista riscul ca aceasta sa nu fie tolerata de organism?

Plasa are rolul de a intari peretele abdominal (la circa 6 saptamani este incorporata de organism). Este clar ca e nevoie de ea (ati facut eventratie dupa sutura simpla deci nu e nevoie sa faceti si a doua oara).
Riscul de a nu fi tolerata exista, dar este foarte scazut (plasa fiind testata pe mii de pacienti inainte de a fi comercializata).

De ce tip de anestezie este nevoie ?

Aceasta interventie se realizeaza numai sub anestezie generala (veti fi complet adormit).

Ce tratament chirurgical exista ?

Tratamentul chirurgical fara aplicarea unei plase ,prin sutura simpla este grevat de un risc de recidiva enorm. Plasa poate avea diverse locuri de implantare, cele mai bune modalitati (in sensul reducerii riscului de recidiva) fiind: montajul properitoneal, si montajul retromuscular prefascial (intermusculoaponevrotic) dupa tehnica descrisa de Rives, Rives – Stoppa.

Noua incizie va circumscrie si indeparta vechea cicatrice,de la prima interventie. Se va repera sacul (sau sacii de eventratie) si se va reduce continutul acestora in abdomen. Urmeaza faza de intarire a peretelui.

In procedeul properitoneal se diseca peritoneul de pe peretele ventral al abdomenului se inchide deasupra anselor intestinale si se aseaza plasa, deasupra peritoneului inchis, in spatiul properitoneal.

In procedeul retromuscular Rives plasa(de poliester sau polipropilena) se aseaza intre foita posterioara a tecii muschilor drepti abdominali si muschi ca atare.Acest tip de interventie necesita rareori drenaj.In ambele cazuri plasa se va monta ‘’tension free’’ (fara tensiune) tinand cont si de retractia plasei (circa 20 % in prima luna).

Tehnica Rives

Tehnica Rives

Tehnica Rives

Tehnica Rives

 

 

Procedeul laparoscopic in tratarea eventratiilor tratamentul se poate realiza si laparoscopic, cu fixarea la nivelul peretelui a unor plase care nu produc aderente fata de organele intraabdominale (Dual Mesh, BiFace) cu ajutorul unor agrafe speciale spiralate (resorbabile sau neresorbabile) si a unor fire trecute prin intreg pertetele abdominal, astfel incat ancorarea plasei sa fie una durabila. Interventia se realizeaza in acest caz cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri, sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop. Avantajele laparoscopiei in eventratie sunt numeroase de la cele de ordin cosmetic (bolnavul va prezenta doar trei cicatrici postoperatorii cu dimensiuni de maxim 1 cm, prin care se introduc laparoscopul si instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate  datorita laparoscopiei in sine).

Detalii ale procedeului laparoscopic regasiti in urmatoarele imagini:

Eventratie laparoscopic

Fixarea trocarelor

Fixarea plasei cu agrafe resorbabile 2

Plasa si dispozitiv fixare pentru eventratie

Agarafe resorbabile

Agrafe resorbabile pentru fixarea plasei

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?
Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat sau talon pensie care sa probeze ca sunteti platitor de CAS.

Practic, veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si eventualele riscuri,veti primi un antitrombotic(pentru a preveni formarea de cheaguri), si un antibiotic pentru a preveni infectia. Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat si alimentat treptat (in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze), pansamentul va fi supravegheat. Uneori, exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar,i n schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni,pana la buna cicatrizare a peretelui si incorporarea protezei. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie in cazul in care nu se resorb singure. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile este bine sa evitati expunerea inciziilor direct la soare.

31 Comentarii la Eventratia

 1. Mirela says:

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu daca este posibil sa apara o eventratie la o operatie laparoscopica din sfera ginecologica( chistectomie)… Mentionez ca la aproximativ 3 saptamani de la operatie, persoana operata a avut lichid in abdomen, doctorii crezand ca are apendicita i-au apasat extrem de puternic abdomenul( ramanand chiar si vanatai pe abdomen)… Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.

  • Buna ziua,

   Este posibil sa apara eventratie dupa operatiile laparoscopice la nivelul orificiilor de trocar, daca acestea nu sunt inchise la nivelul planului aponevrotic.
   Totusi, se intampla destul de rar.
   Ar trebui sa va consult ca sa va spun daca este vorba sau nu de eventratie.

   Numai bine!

   dr.Tuca

 2. MIHAELA STEFANUT says:

  buna seara,as dorii sa stiu dl.doctor daca este normal ca dupa o operatie de eventratie postoperator,sa,sa am dureri ca si cind nu mam operat,sa se inroseasca si in unele zone ale plagii sau format si mici umflaturi…..plaga este foarte tare si dureroasa.Vreau sa mentionez ca dupa ce mi sa pus plasa acum 8 ani am avut mai multe interventii chrurgicale pentru granuloame de fir,iar acum 1luna am fost operata de ceea ce vam scris mai sus.Va rog mult datimi un sfat ca sunt disperata nu stiu ce sa mai cred,si imi este teama sa stau asa.Va multumesc anticipat.

  Mihaela Stefanut

  • Buna ziua,

   Va sfatuiesc sa veniti la un consult ca sa va spun exact despre ce este vorba si sa urmam atitudinea medicala potrivita cazului dvs.

   Va astept !

   dr.Tuca – 0723042207

 3. Adrian says:

  Buna ziua! Este posibila eventratia in urma unei operatii de hernie inghinala (incizie clasica) la care s-a folosit plasa, tinand cont si de faptul ca am frecvent activitate fizica intensa?

 4. CIMPOERU gheorghe says:

  Buna ziua.Sunt tare suparat, dupa o operatie de apendicita nereusita m-a chinuit nu o gasea si in final a venit medicul de garda si a rezolvat.Dar ma chinui ma doare si dupa trei operatii cu plasa nu sunt bine.Am facut CT ABDOMEN CU SUBST DE CONTRAST SI concluzii.Eventratie decelabila la nivelul planurilor musculare oblic intern si transvers infraombilical dreapta.Nu stiu cit este de grav ,nu mai am curaj sa merg la chirugie datim un sfat cum este bine cit m-ar costa o eventratie? Multumesc pt raspuns.

  • Buna ziua,

   In primul rand va astept ala o consultatie, la Medlife, calea Grivitei 365
   Daca vom decide impreuna o interventie chirurgicala, va voi propune un procedeu laparoscopic, in care recuperarea postoperatorie este mai scurta si durerilae mult diminuate..
   Va astept !

   dr.Tuca

   0723042207

 5. Diana Cojoc says:

  este posibil ca dupa operatia de hernie ombilicala cu plasa sa am dureri de insuportat dupa doua zile de la operatie nu mai suport durerile si ma doare toata burta ce pot sa mai fac va rog sa imi dati si mie un sfat

  • Buna ziua,

   Va astept la o consultatie chirurgicala !
   Numarul meu de telefon este 0723042207

   Ma gasiti la Medlife, pe Calea Grivitei 365, Bucuresti

   Cu stima

   Dr Tuca

 6. Ella says:

  Buna ziua dle doctor,
  Mama mea in varsta de 76 de ani a fost operata de eventratie in feb 2013 prin operartie deschisa. Eventratia a fost destula de mare, in partea dreapta formata dupa operatia de indepartarea colecistului. Din pacate la o ecografie abdominala din primavera ni s-a spus ca sunt mici discontinuitati de 2mm in partea superioara si inferioara a operatiei. Mama are un diabet de tip II, o circulatie f proasta a sangelui si a avunt in 2013 in nov un mic accident cerebral fara sechele si fara urmari dar sunt identificate o arteroscleroza a vaselor de sange. Intrebarea mea este in cazul de fata daca la aceste discontinuitati de 2mm se impune o operatie de recidiva a eventratiei si daca da este un candidat pentru interventia laparoscopic tind cont care totusi o operatie destul de mare de eventratie.

  Multumesc anticipat.
  Ella

  • Bună seara,

   La 2 mm ( să nu fie vorbă de 2 cm), discontinuități ale peretelui abdominal, nu este nevoie decât de o urmărire!
   Dar nu mă pot pronunța exact, fără să o consult pe mamă dvs!
   Mulțumesc

   Seară bună!

   Dr.Tucă

   0723042207

 7. RUSU NADIA says:

  As dori sa stiu cat costa o interventie pentru chist pilonidal.Putem veni cu trimitere de la medicul de familie?

  • Puteti veni cu trimitere de la medicul de familie si adeverinta de salariat la o consultatie, ocazie cu care vom discuta si pretul !

   Va astept,

   dr.Tuca

   0723042207

   • EMILIAN says:

    Am fost operat de abces perianal de mai multe ori in ultimii 10 ani
    Ultima interventie (drenaj, antibiotice si antiimflamatoare) in mai 2015.
    Va rog sa-mi spuneti daca puteti face o interventie chirurgicala pentru evitarea recidivelor.
    Va multumesc.
    Cu deosebita consideratie,
    EMILIAN

    • Buna ziua,

     Va pot ajuta, dar va astept la o consultatie la Medlife Grivita, Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti, sa vedem despre ce este vorba .
     Cel mai probabil va fi nevoie de un RMN pelvis, sa vedem daca nu cumva este vorba de o fistula perianala de fapt !
     Numarul meu de telefon este 0723042207

     Cu stima,

     Dr. Stefan Tuca

 8. Luta mihaela says:

  Bună ziua domnule doctor.Am și eu o problema,in urmă șederii mele in Belgia,am hotărât să.mi fac operație de hernie ombilicală,diagnosticata tot aici,ieri trebuia să fiu operata,fiind foarte speriata de anestezia generală,am renunțat la operație chiar acolo în spital,asteptand mai multe ore de la internare și fiind foarte fricoasă,ce pot face sa scap de teamă asta mare de anestezie,ca să pot ajunge să mă operez fiind conștientă de consecințe,eu în țară sunt coasigurarea după soț ,csi aș dori să știu cât m.ar costa intervenția chirurgicală?

 9. Ancuta balaban says:

  Buna ziua! In urma unei operatii de cezariana peretele abdominal s-a desprins si tre sa consult un chirurg, as dori si a doua sarcina si as vrea sa stiu dak trebuie suturat peretele sau neaparat si folosirea plasei?

 10. Buna ziua,

  Ar fi cu siguranta mai riscant sa aveti eventratie nerezolvata si sa ramaneti insarcinata.
  Va astept la o consultatie ca sa stabilim un plan.

  Multumesc

  Cu stima,

  dr.Tuca -0723042207

 11. Liviu Moldovan,Bistrita says:

  Domnule doctor.In 2015 am fost operat de hernie hiatala si dupa 6 luni am facut eventratie pe linia mediana a abdomenului in 2 locuri.Acum nu am dureri mari dar ma deranjeaza ca nu prea pot lucra.Se poate rezolva printr-o operatie efectuata de dumneavoastra?

 12. CIREASA MARIOARA says:

  Buna ziua, in februarie 2013,mi-a fost extirpat colecistul pe cale laparoscopica si la scurt timp am prezentat o eventratie epigastrica . Mentionez ca din 2003 sunt diagnosticata cu colita limfocitara si urmez zilnic tratament prescris de medic gastroenterolog si totusi la un interval de 10-15 zile am dureri abdominale atroce in special in flancul drept sub rebordul costal cu iradiere in loja renala dreapta , meteorism abdominal accentuat,tenesme , uneori varsaturi, frisoane, stare de rau general, urmate uneori de scaune diareice.INTREBARE :ACESTE ACUZE SE POT DATORA EVENTRATIEI ?Trebuie rezolvata, chirurgical, eventratia cat mai rapid sau acuzele se datoreaza bolii de fond , adica bolii inflamatorii intestinale.De 19 luni tin dieta fara gluten si am greutatea de 50 kg cu 1,54cm inaltime . Va multumesc!

  • Bună ziua,
   Simptomele pot fi ale bolii gastroenterologice dar pot apărea și ca urmare a eventratiei.
   Va aștept la o consultație.
   Numărul meu de telefon este 0723042207.

   Cu stimă,

   Dr. Ștefan Tucă

 13. Petrisor Elena says:

  Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foaret mult pentru ajutorul acordat

  • Bună ziua,

   Ma bucur ca va simțiți bine după operația laparoscopica de eventrație.

   Va aștept la control la 30 de zile de la operație.

   Cu stima

   Dr. Ștefan Tucă

 14. Petrisor Elena says:

  Numele meu este Petrisor Elena….M-ati operat in data de 25 noiembrie 2016…Ma simt foarte bine ,si va multumesc foarte mult pentru ajutorul acordat

 15. TAnia Vister says:

  Buna ziua!
  In urma unei operatii de cezariana complicata cu plaga infectata si deschisa 2luni cu refacerea plagii etc mi-a aparaut o umflatura in partea dreapta deasupra plagii ce tot se mareste.Momentan are dimensiunea unei portocale si este dureroasa.In urma investigatilor mi au fost recomandate ceaiuri diuretice.este vorba de eventrație?desi eu cred ca este vorba de intestin ca acesta umflatura se mareste in functie de ce mananca/beau.Va multumesc!

  • Buna ziua,

   Din descrierea dumneavoastra pare a fi vorba de o eventratie.
   Va astept la o consultatie sa vedem despre ce este vorba.
   Cu stima,

   Dr.Tuca

   0723042207

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.