Flebologie

catheter

ABLATIA PRIN RADIOFRECVENTA A VENELOR VARICOASE (VNUS CLOSURE FAST) 

Unul dintre cele mai noi procedee adresate bolii varicoase este ablația cu radiofrecvență, procedură superioara chirurgiei clasice sau laserului endovenos.

 

Procedura „VNUS CLOSURE FAST” este alternativa minim invaziva la tratamentul chirurgical.

Printr-o punctie de 2 mm se introduce un cateter in vena safena interna / externa; ulterior se infiltreaza cu solutie anestezica tesutul din jurul venei pentru a o izola circumferențial. Cateterul elibereaza secvential energie de radiofrecventa care produce contractia fibrelor de colagen, fibrozarea si inchiderea venei. Se retrage cateterul, se aplica un pansament si un ciorap elastic compresiv .Procedura poate fi completată cu flebectomii adresate pachetelor izolate și cu ligatura colateralelor crosei safenei mari (gesturi chirurgicale realizate prin miniincizii)

 

 

 

doc249058

 

AVANTAJELE PROCEDURII VNUS CLOSURE FAST

Tratamentul se realizeaza sub ghidaj ecografic in spitalizare de zi (ambulator), sau de maximum 24 h.Necesita anestezie locală,  generala scurta (sedare) sau rahianestezie. Nu presupune incizii mari  si ca urmare este  putin dureroasa si nu ramin cicatrici inestetice sau hematoame. Durata tratamentului este de aproximativ 30-90  min (în funcție de cazs, iar recuperarea este extrem de rapida, cu reluarea activitatii imediat dupa procedura. Are rezultate clinice excelente cu o  mare rata de succes  si o rata a complicatiilor extrem de scazuta.

 

 

 

 

 

image

CUI SE ADRESEAZA PROCEDURA ?

Pacientilor de orice virsta cu varice secundare incompetentei valvulelor de  la nivelul sistemului venos superficial (vena safena interna / externa) demonstrata prin ecografie Doppler. Singura contraindicatie o reprezinta prezenta unui cheag de sange (tromb) in venele superficiale sau profunde.

EXISTA REACȚII ADVERSE?

Complicatiile sunt rare si de obicei minore: parestezii (furnicaturi); hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor; edem; arsuri  tegumentare. Rar pot sa apara sangerari, infectie, tromboflebita, reactie alergica si foarte rar embolie pulmonara.

 

DUPA PROCEDURA:

Va puteti reintoarce  la activitatea normala, insa cu evitarea efortului fizic intens si ridicarea de greutati. Este indicat mersul pe jos cel putin 30 min/zi timp de 2-3 saptamani. Se vor evita baile fierbinti, sauna, expunerea la soare timp de 3 saptamini. Ciorapii elastici compresivi vor fi purtati timp de 3 zile atit in cursul zilei cit si al noptii, ulterior doar in cursul zilei timp de 2 – 3 saptamani. In caz de durere se poate administra Paracetamol 500 mg 2-4 tb/zi .Ideal ar fi sa reveniți  la control (examen clinic) la  o saptamina, 1 luna,  6, 12 luni dupa procedura.