Hernia hiatalaHernia hiatala reprezinta o varianta de hernie diafragmatica, in care se produce migrarea transdiafragmatica, in torace, a stomacului prin hiatusului esofagian. Hiatusul esofagian reprezinta in mod normal orificiul diafragmatic (diafragmul – muschi ce separa etajul toracic de cel abdominal)   prin care esofagul coboara in abdomen. Unele persoane (exista studii care afirma procentul de 10 la suta) au un hiatus esofagian mai larg, fapt ce permite trecerea dinspre cavitatea abdominala spre torace a unei portiuni din stomac – hernie hiatala.

 

 

 

 Simptome pentru hernia hiatala

Pot exista manifestari cauzate de refluxul gastro – esofagian sau dependente de volumul herniei.

Refluxul gastro – esofagian consecutiv herniei hiatale se poate manifesta prin:
– pirozis (clasica arsura pe care o resimtim din cand in cand, este un simptom ce se datoreaza iritatiei mucoasei esofagiene cauzata de refluxul continutului gastric acid in esofag),
– disfagie (dificultatea transferarii alimentelor din gura in esofag)
– odinofagie (durere la inghitire),
– senzatie de uscaciune a gatului,
– tuse,
– raguseala,
– eructatii,
– dureri retrosternale sau epigastrice,
– regurgitatii acide sau alimentare.
– tulburari respiratorii şi/sau cardiace (tulburari de ritm, crize de angor de efort) pot apare in cazul herniilor voluminoase.

Hernia Hiatala

Investigatii radioimagistice si de laborator necesare diagnosticului

– Analize de laborator uzuale – hemoleucograma , biochimie, coagulare.
– Radiologic – tranzitul baritat eso – gastric, care se face atat in pozitie standard cat şi in pozitii speciale de provocare a refluxului – Trendelemburg, evidentiaza masa radioopaca rotunda sau ovalara imediat supradiafragmatic stang. Herniile voluminoase se pot evidentia şi pe radiografia toracica simpla prin largirea mediastinului.
Endoscopia digestiva superioara – utila in diagnosticul herniilor hiatale, stabilirea tipului de hernie hiatala (paraesofagiana, sau hernie hiatala de alunecare), vizualizarea gradului de esofagita datorata refluxului gastroesofagian.

 

Hernia hiatala – tratament

Herniile hiatale asimptomatice nu necesita tratament. Cele exprimate prin semne de reflux gastro – esofagian beneficiaza şi de tratament medicamentos specific bolii de reflux gastroesofagian (antiacide).

Tratamentul chirurgical este reprezentat de operatii antireflux – fundoplicatura Nissen, hemifundoplicaturile  (anterioara Dor si posterioara Toupet ), floppy Nissen,  interventii ce pot fi realizate, de preferat, prin abord  laparoscopic. Indicatiile operatiilor antireflux: esofagite severe, persistente,  progresive refractare la tratament sau cu risc crescut de complicatii pulmonare, esofag Barrett, stenoza peptica şi reflux recurent.

 

EXEMPLE DE FUNDOPLICATURI

toupet

nissen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *