Screening si factori de risc in cancerul mamar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cancer mamar – cauze

Intre cauzele care pot determina aparitia cancerului mamar nu exista un singur factor responsabil , fiind identificati prin cercetare mai multi factori de risc. Putem defini riscul ca fiind probabilitatea mai mare ca acest tip de cancer mamar sa se dezvolte. Predispozitie pentru cancerul mamar intalnim la:

 • femeile cu antecedente familiale de cazuri de cancer la sân (bunică, mamă, soră)
 • femeile care au avut prima menstruatie înainte de 12-13 ani, respectiv cele la care menopauza s-a instalat târziu, după vârsta de 55 de ani
 • femeile care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau lipsa unei sarcini

Riscul aparitiei cancerului de san este oarecum direct proportional cu expunerea mai indelungata la hormonii feminini (estrogeni). Genetica a dovedit in ultimii ani si existenta unei componente familiale, mostenite. Exista totusi si cazuri de cancer mamar care nu sunt determinate genetic factori precum stilul de viata sau alimentatia putand fi luati in discutie. Astfel,  alimentatia bogata in grasimi animale, fumatul si consumul de alcool, obezitatea pot determina un tip de pattern metabolic pe care grefarea unui cancer e mai facila.

Contraceptivele şi cancerul mamar

Contracepţia timpurie, inaintea primei sarcini, contraceptie neintrerupta pe perioade indelungate de  8-10 ani poate fi incriminata ca factor de risc. Pentru femeile aflate deja in perioada menopauzei tratamentul hormonal substitutiv cu estroprogestative  duce se pare la cresterea riscului de aparitie a cancerului mamar.

Screening

Ce este screeningul?

O metoda de investigatie, pentru a depista prezenta cancerului de san inainte de aparitia simptomatologiei. Depistarea precoce a cancerului inainte ca acesta sa fie intr-un stadiu avansat are o valoare incontestabila, eficienta tratamentului fiind mult mai ridicata in stadiile precoce.

Metode de screening

 • autoexaminarea sanilor – prin simpla palpare a glandei mamare orice femeie poate sesiza aparitia unui aspect neobisnuit  al sanului sau existenta unei formatiuni tumorale;
 • examinarea clinica a sanilor- medicul va examina cu atentie sanii si regiunile axilare, pentru a depista prezenta oricarei umflaturi sau a altei formatiuni neobisnuite;
 • mamografia reprezinta examinarea radiologica a sanului care ajută la detectarea modificărilor la nivelul structurii acestuia. Poate fi utilizată ca un instrument de screening pentru a detecta cancerul de sân incipient, la femeile care nu se confruntă cu niciun simptom, dar poate fi folosită de asemenea și la diagnosticarea bolilor de sân la femeile care prezintă deja modificări la nivelul sânului. Această procedură nu previne cancerul, dar poate salva viața prin descoperirea lui în timp util. Mamografia poate fi solicitată în următoarele condiții:
  • metodă de screening la femeile sănătoase, pentru a depista cancerele în faza incipientă
  • istoric familial de cancer mamar sau ovarian
  • evaluarea simptomelor precum dureri, scurgeri mamelonare, retracții tegumentare sau mamelonare, noduli palpabili;
  • monitorizarea unei anomalii găsite la o mamografie precedentă; 
 • ecografia mamaraexamen paraclinic ceva mai precis, mai detaliat. Ecografia este metoda de primă intenție în cazul femeilor sub 40 de ani, femeilor gravide sau celor care alăptează, în cazul femeilor care au sânul protezat precum și în evaluarea complicaţiilor imediate postoperatorii. Este o metodă complementară: pentru femeile peste 40 de ani unde mamografia devine tehnica de primă intenție, ecografia permițând diferențierea între chist și nodul solid; aduce de asemenea elemente morfologice în caracterizarea formațiunilor tumorale benigne sau maligne, permite ghidarea puncțiilor mamare percutane, evidențiază modificările cutanate asociate leziunii, permite evaluarea sânului dens (sân opac mamografic), permite evaluarea axilei cu aprecierea absenței sau prezenței adenopatiilor.  
 • Rmn san –  este o procedura care utilizeaza un magnet, unde radio si un computer, pentru a realiza o serie de imagini detaliate ale suprafetelor organelor interne. De asemenea aceasta procedura mai este numita si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (IRMN).  RMN-ul este o metoda mult mai sensibila in depistarea tumorilor sanului decat mamografia. Imagistica medicală prin rezonanță magnetică este o tehnică de înaltă complexitate, performanță și precizie. Această metodă imagistică este neinvazivă, adjuvantă procedurilor diagnostice uzuale, în urma investigației obținându-se imagini care permit detectarea și descrierea precisă a unor eventuale modificări în regiunea examinată, informații care de multe ori nu pot fi obținute prin alte metode imagistice. Imagistica prin rezonanţă magnetică se utilizează în principal pentru a confirma rezultatele unei mamografii sau ale unei ecografii. Deși examinarea prin rezonanţă magnetică a sânului nu este examinarea de primă intenţie, cu ajutorul ei se pot evalua, monitoriza şi stadializa cancerul de sân şi alte afecţiuni mamare care nu sunt concludente prin alte metode imagistice. Este de asemenea foarte eficientă în depistarea tumorilor care constau din mai mult de o anomalie mamară sau care s-au răspândit în peretele toracic. Dacă se detectează o modificare suspectă la nivelul sânului care a fost deja operată, RMN-ul poate fi util în diferenţierea între ţesutul cicatriceal şi o tumora nou dezvoltată. RMN-ul mamar este, cel mai frecvent, o investigație de linia a treia, adică vine în completarea unei mamografii și/sau ecografii prealabile. Totodată, la ora actuală este cea mai avansată tehnică de explorare imagistică a sânului, iar atunci când informația obținută prin RMN este corelată și comparată cu examenul clinic, istoricul familial și mai ales cu mamografii/ecografii anterioare, acuratețea diagnosticului poate fi de 100%. Un dezavantaj major al RMN-ului este rata ridicată de rezultate false pozitive unde anomaliile apar canceroase când de fapt nu sunt, prin urmare rareori va fi singura modalitate de testare utilizată.

Cititi si:

Fibroadenomul mamar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *