Ce înseamna ulcer perforat ?

Ulcerul gastroduodenal este o afecțiune frecventa a stomacului și duodenului caracterizata prin apariția unei ulcerații (pierdere de substanța) la nivelul mucoasei gastrice și duodenale. Aceasta ulcerație poate creste în timp în dimensiuni și adâncime, interesând peretele gastric sau duodenal în întregime. Este momentul în care vorbim de ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal. Conținutul gastric sau duodenal se exteriorizează în cavitatea abdominala cu apariția unei peritonite. Apariția perforației și peritonitei reprezinta o urgenta chirurgicala iar tratamentul chirurgical trebuie aplicat rapid.

Cine este predispus la ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal ?

In general bolnavul cunoscut cu ulcer, la care tratamentul medical nu a avut succes. De asemenea pacienții care nu au respectat cu strictețe indicațiile tratamentului și administrarea acestuia. De asemenea pacienții care urmează un tratament cronic cu substanțe antiinflamatorii (aspirina, fenilbutazona, ketonal, diclofenac, ibuprofen) fără protecție gastrica, vârstnicii, neoplazicii, imunodeprimatii  sunt mai predispuși. Exista însa și persoane la care perforația este prima manifestare a bolii ulceroase.

Care este simptomatologia ?

Durerea: simptom relativ constant (exceptând uneori bolnavii tarați, vârstnici, imunodeprimati) se instalează brusc. Este descrisa de bolnav ca lovitura de cuțit, arsura puternica, sau ruptura interna. Are inițial sediul în regiunea epigastrica (regiunea dintre ombilic și coșul pieptului). Ulterior, se generalizează în tot abdomenul odată cu apariția peritonitei. La bolnavii cunoscuți cu ulcer perforația poate fi anunțata prin intensificarea durerilor care devin continue și mai puternice decât de obicei.

Contractura musculara abdominala: inițial este localizata la nivel epigastric (apărare musculara) ulterior, odată cu progresia lichidelor iritante deversate în peritoneu (din stomac sau duoden), apărarea devine generalizata (contractura, abdomen de lemn). Contractura confirma peritonita și impune intervenția chirurgicala.

Alterarea stării generale cu paloare, extremități reci, puls frecvent, respirație superficiala, etc.

Hiperestezie cutanata la nivel abdominal (exagerarea sensibilității peretelui abdominal simpla atingere provocând durerea).

Vărsăturile: semn inconstant.

Cum se pune diagnosticul de ulcer perforat ?

Simptomele descrise, trecutul ulceros al bolnavului, pneumoperitoneul (prezenta de aer liber în peritoneu, radiologic) aproape constant, creșterea numărului de leucocite și ecografia abdominala (arata lichid în cavitatea peritoneala, în acest caz semn al peritonitei) orientează diagnosticul către o perforație gastrica sau duodenala.

Cum se tratează ulcerul perforat ?

Revărsarea în peritoneu (cavitate peritoneala) a conținutului gastric acid împreuna cu bila și suc pancreatic realizează într-o prima etapa o peritonita chimica (o arsura veritabila a peritoneului). Netratata, se transforma în peritonita purulenta. Aceasta poate dezvolta un soc toxicoseptic ce pune în pericol viata bolnavului.

Bolnavul cu ulcer perforat se prezintă la spital în urgenta iar tratamentul chirurgical va fi de asemenea urgent. Pacientului, odată internat i se montează o sonda nazogastrica (în scopul evacuării conținutului gastric, care altfel continua sa se evacueze în abdomen) i se administrează antisecretorii, protective gastrice, antibiotic, tratamente perfuzabile în vederea reechilibrării  timp de câteva ore, înaintea intervenției chirurgicale.

Care este scopul tratamentului chirurgical și cum se realizează acesta ?

Tratamentul chirurgical pentru ulcer perforat – perforatia in ulcerul gastroduodenal urmărește rezolvarea perforației gastrice sau duodenale, practic a sursei de contaminare intraabdominala, tratarea peritonitei asociate cu lavajul și drenajul cavitații peritoneale.

Tratamentul chirurgical laparoscopic al ulcerului perforat – se poate realiza laparoscopic sutura perforației, excizia și sutura a acesteia, sutura cu epiploonoplastie, și bineînțeles toaleta și drenajul cavitații abdominale. Tratamentul laparoscopic este indicat la tineri, pentru cazurile prezentate rapid la spital și la care tabloul peritonitic este la început; de asemenea abordul laparoscopic este indicat și la vârstnicii care nu suporta o intervenție mai laborioasa. Recuperarea după laparoscopie este mai rapida. Bolnavii au nevoie de o cantitate mai redusa de medicamente. Rezultatul cosmetic este evident iar reinserția profesionala a bolnavilor rapida.

Exista însa situații în care conversia la o operație deschisa se impune (la cei cu peritonite vechi, cu perforații de mari dimensiuni). Pe cale deschisa, se pot realiza de la sutura simpla, excizia și sutura ulcerului, la rezecții gastrice  2 /3 care ridica leziunea perforata gastrica, sau bulbantrectomii în cazul ulcerelor duodenale perforate. Recuperarea după chirurgia deschisa este ceva mai anevoioasa.

Postoperator  bolnavii vor fi menținuți spitalizați câteva zile, pana la reluarea tranzitului intestinal, tolerantei digestive și suprimarea tuburilor de dren. La externare bolnavii vor beneficia de concediu medical, și vor urma timp de 30 de zile un tratament cu antisecretorii (Omeprazol, Nexium, Losec), protective gastrice (Sucralfat) și un regim alimentar. Firele se vor suprima la 8-10 zile postoperator. Controlul endoscopic periodic este de dorit la acești bolnavi datorita recurentei  bolii ulceroase.

167 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

2 Comments

goleamihai · 16/10/2018 at 4:26 PM

Bună seara, am dureri in capul pieptului cu amețeală și dureri de cap si cand vomit 6 ore mă i-au frisoane cu transpirație reci. Problema ăsta am de vreo 7 ani și nu am știut. MAi recent am început sa obosesc repede și ami bate și durere în spate. Am făcut de 2 ori tratamentu și nu a dat niciunde rezultat. Când am mers la contol endoscopie nu mi-a găsit nimic după 3 săptămâni am mers în spital mi-au găsit rană la stomac. Nu știu cum sa scap de aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
167 Shares