Varicocelul

Varicocelul

Varicocelul reprezinta o dilatatie varicoasa a venelor (varice) cordonului spermatic (situate la nivelul scrotului, deasupra si in jurul testiculului). Apare mai frecvent pe stanga, la barbatii tineri intre 15 si 35 de ani, dar poate afecta si ambele testicule. In jur de 15-20% din barbati au varicocel, iar frecventa mai mare pe partea stanga apare datorita unei particularitati anatomice (vena testiculara stanga se varsa in vena renala stanga in unghi drept, spre deosebire de vena testiculara dreapta care se varsa in vena cava oblic; astfel presiunea hidrostatica in stanga este mai mare decat in dreapta, aceasta fiind una din cauzele aparitiei bolii).
Cum se manifesta?

De obicei varicocelul nu prezinta simptome. Uneori poate aparea o senzatie de tensiune locala sau durere (mai ales cand e cald). Unii pacienti se prezinta la medic dupa ce au remarcat ca „ceva” le-a aparut  in scrot (dilatatiile varicoase pot fi comparate cu un ”ghem de rame”), sau dupa ce au remarcat diferenta de dimensiune intre cele doua testicule. De cele mai multe ori insa varicocelul este descoperit in momentul in care barbatul se prezinta la medic pentru tulburari de dinamica sexuala, sau infertilitate de cuplu. Intre cuplurile infertile incidenta varicocelului se ridica la circa 30-40%.

De ce varicocelul afecteaza fertilitatea cuplului?

Spermatogeneza  (formarea spermatozoizilor), proces care are loc in testicul, necesita o anumita temperatura optima, scazuta, pentru a se realiza cum trebuie. In cazul varicocelului, datorita sangelui ce stagneaza in venele testiculare, aceasta temperatura creste si spermatogeneza este afectata. Spermatozoizii devin mai putin ca numar si cu mobilitate scazuta, chestiune ce limiteaza capacitatea barbatului, si implicit a cuplului de a procrea.

Ce trebuie facut?

Daca aveti probleme de fertilitate in cuplu, partenera dumneavoastra incearca sa ramana insarcinata  si nu reuseste, toate analizele efectuate de ea fiind normale, daca dumneavoastra aveti din cand in cand dureri testiculare carora nu le-ati dat importanta, sau ati remarcat aparitia unor vene dilatate in jurul testiculului este posibil sa aveti varicocel.. Trebuie sa consultati un medic chirurg care sa va examineze in amanunt, inclusiv cu recomandarea efectuarii unei spermograme…

 

 

Spermograma dvs.este normala?

Cum se pune diagnosticul de varicocel?

Examenul clinic se realizeaza comparativ la ambele testicule, verifica daca exista dilatatii varicoase deasupra si in jurul acestuia, elimina o alta patologie locala testiculara. Ecografia testiculara asociata cu un eco Dopller confirma varicocelul, si arata stagnarea sangelui in venele varicoase, dilatate;spermograma e de obicei afectata: mai putini spermatozoizi cu mobilitatea redusa.

Sunt descrise trei grade clinice de varicocel:
– mic (gradul1) – varicocelul palpabil doar la manevre speciale, care cresc presiunea abdominala ;
– mediu (gradul 2) – se poate palpa la pacientul intins fara alte manevre;
– mare (gradul 3) – este varicocelul ce se palpeaza, dar este si vizibil, putand fi identificat de catre bolnav (acest grad  este asociat de obicei cu afectarea fertilitatii pacientului).

Care sunt posibilitatile de tratament ?

Tratamentul cu mari sanse de vindecare este cel chirurgical. Studii serioase arata o imbunatatire a calitatii spermei la circa jumatate din cazuri, cu ameliorarea fertilitatii si a capacitatii de procreatie  la scurt timp(2-3 luni) postoperator. Nu toti pacientii sunt insa supusi tratamentului chirurgical.Chirurgia este aplicabila cazurilor cu modificari  ale spermogramei, sau cazurilor simptomatice (dureri, crestere in volum a testiculului, indicatii de ordin estetic).

Care sunt metodele de tratament chirurgical ?


Tratamentul chirurgical laparoscopic
– a devenit sau ar fi trebuit sa devina principala forma de tratament astazi.
Se realizeaza pneumoperitoneul(in cavitatea abdominala se introduce CO2 pentru a crea un spatiu de lucru), iar gesturile se realizeaza cu ajutorul unor instrumente introduse prin miniincizii( cea mai mare de 1 cm)si sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini camera video introdusa in abdomen printr- una dintre incizii). Se repereaza vena testiculara dilatata si se sectioneaza un fragment din aceasta, fragment care se trimite la analiza. Interventia se incheie prin inchiderea pacientului si sutura miniinciziilor. Laparoscopia are numeroase avantaje: pacientul se recupereaza mai rapid, chirurgul are o buna viziune intraoperator cu reperarea mai facila a venei (venelor dilatate), rata de recidiva este mai mica. Interventia dureaza in medie o ora iar pacientul necesita spitalizare 24 de ore.

Tratamentul deschis(clasic)-se realizeaza o incizie similara cu cea pentru apendicectomie dar in stanga ;se repereaza vena testiculara pe cale retroperitonela(Ivanissevici-Gregoire), se sectioneaza un fragment. Durata 30-40 min, spitalizare 24 de ore, recuperare mai dificila comparativ cu laparoscopia.
Tratamentul pe cale strict scrotala sau inghinala este asociat cu un mare risc de recidiva.

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat  care sa ateste calitatea dumneavoastra de asigurat.
Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si  riscurile acesteia, veti primi un antitrombotic(pentru a preveni formarea de cheaguri). Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.
Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat, pansamentul va fi supravegheat. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic sustinut timp de 30 de zile. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor indeparta la 8-10 zile de la operatie. Este bine sa realizati o noua spermograma postoperator pentru a vedea adevaratul avantaj al interventiei.

 

2 thoughts on “Varicocelul

  1. Pingback:Promotie Medlife Chirurgie Generala | Dr. Stefan Tuca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *