Cancerul colorectal ocupă locul al treilea ca frecvență în topul afecțiunilor maligne: cele 1,8 milioane de cazuri diagnosticate anul trecut în lume reprezintă 10 la sută din numărul total de cancere depistate la nivel global. Diagnosticat și tratat la timp, cancerul colorectal are mari șanse de vindecare. Medicul primar chirurg Ștefan Tucă evidențiază 5 aspecte importante ale factorilor de risc, diagnosticului și tratamentului cancerului colorectal.

1. Stilul de viață dezechilibrat.

Acesta joacă un rol important în apariția cancerului colorectal. “Consumul de junk food, carne procesată, produse cu aditivi, fumatul, obezitatea, sedentarismul, bolile din familie sunt factori de risc. Stilul de viață are un aport mare în apariția patologiei maligne colorectale”, afirmă medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

2. Anumite boli cresc riscul de cancer colorectal.

Există anumite categorii de pacienți care ar trebui să-și monitorizeze mai atent starea de sănătate pentru că anumite afecțiuni sunt implicate în apariția cancerului colorectal. “Colonul iritabil și constipația prelungită se tratează la gastroenterolog și nu predispun la apariția cancerului. Există însă boli care predispun la patologie malignă precum rectocolita ulcerohemoragică, polipoza rectocolonică familială, boala Crohn. Acești pacienți ar trebuie să se investigheze frecvent și cei mai mulți o fac”, este de părere medicul Ștefan Tucă.

3. Polipii colonici trebuie monitorizați.

Aceste formațiuni benigne se pot transforma în cancer în anumite condiții, de aceea vizitele la gastroenterolog trebuie să se facă regulat. “În cazul polipilor colonici și rectali, un gastroenterolog bun îi biopsiază și îi urmărește din 6 în 6 luni ca să vadă dacă nu devin displazici, adică nu își dezorganizează arhitectura intrinsecă și devin tumori maligne. Dar există și gastroenterologi care decid că trebuie scoși în timpul procedurii endoscopice: polipii se pot rezeca în timpul colonoscopiei. Dacă nu se pot scoate pe cale gastroenterologică și aici vorbim de polipi care au bază de implantare largă, atunci este indicată intervenția chirurgicală, mai ales la polipii cu displazie severă. Cei cu displazie de gradul 3 se consideră o forma de preneoplazie, și se pot transforma în adenocarcinom. În astfel de situații, chirurgii intervin și realizează excizia completă astfel ca pacientul să nu facă boala malignă”, descrie atitudinea medicală dr. Ștefan Tucă.

4. Cancerul colorectal se tratează cu succes în stadii incipiente.

Acest lucru este valabil în multe forme de cancer, tocmai de aceea specialiștii recomandă efectuarea testelor de screening, iar în cazul cancerelor colorectale, acestea sunt foarte eficace. “În general, screeningul în populație ar trebui să se realizeze după vârsta de 50 de ani, și la femei și la bărbați, prin colonoscopie. Aceasta se face și la noi de rutină și se pot depista cu ajutorul ei tumori în stadiu incipient, iar dacă sunt operate, pacienții au cele mai mari șanse de vindecare doar prin chirurgie”, spune medicul chirurg.

5. Cancerul colorectal se tratează în echipă.

La ora actuală, succesul în tratarea cancerului este condiționat de abordarea acestuia în echipă, iar cancerul colorectal nu face excepție. Din echipa care se ocupă de tratarea cancerului colorectal fac parte gastroenterologul, chirurgul, oncologul și radioterapeutul.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button