Home PresaArticole Presa 5 lucruri importante despre cancerul colorectal

5 lucruri importante despre cancerul colorectal

Cancerul colorectal ocupă locul al treilea ca frecvență în topul afecțiunilor maligne: cele 1,8 milioane de cazuri diagnosticate anul trecut în lume reprezintă 10 la sută din numărul total de cancere depistate la nivel global. Diagnosticat și tratat la timp, cancerul colorectal are mari șanse de vindecare. Medicul primar chirurg Ștefan Tucă evidențiază 5 aspecte importante ale factorilor de risc, diagnosticului și tratamentului cancerului colorectal.

1. Stilul de viață dezechilibrat.

Acesta joacă un rol important în apariția cancerului colorectal. “Consumul de junk food, carne procesată, produse cu aditivi, fumatul, obezitatea, sedentarismul, bolile din familie sunt factori de risc. Stilul de viață are un aport mare în apariția patologiei maligne colorectale”, afirmă medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

2. Anumite boli cresc riscul de cancer colorectal.

Există anumite categorii de pacienți care ar trebui să-și monitorizeze mai atent starea de sănătate pentru că anumite afecțiuni sunt implicate în apariția cancerului colorectal. “Colonul iritabil și constipația prelungită se tratează la gastroenterolog și nu predispun la apariția cancerului. Există însă boli care predispun la patologie malignă precum rectocolita ulcerohemoragică, polipoza rectocolonică familială, boala Crohn. Acești pacienți ar trebuie să se investigheze frecvent și cei mai mulți o fac”, este de părere medicul Ștefan Tucă.

3. Polipii colonici trebuie monitorizați.

Aceste formațiuni benigne se pot transforma în cancer în anumite condiții, de aceea vizitele la gastroenterolog trebuie să se facă regulat. “În cazul polipilor colonici și rectali, un gastroenterolog bun îi biopsiază și îi urmărește din 6 în 6 luni ca să vadă dacă nu devin displazici, adică nu își dezorganizează arhitectura intrinsecă și devin tumori maligne. Dar există și gastroenterologi care decid că trebuie scoși în timpul procedurii endoscopice: polipii se pot rezeca în timpul colonoscopiei. Dacă nu se pot scoate pe cale gastroenterologică și aici vorbim de polipi care au bază de implantare largă, atunci este indicată intervenția chirurgicală, mai ales la polipii cu displazie severă. Cei cu displazie de gradul 3 se consideră o forma de preneoplazie, și se pot transforma în adenocarcinom. În astfel de situații, chirurgii intervin și realizează excizia completă astfel ca pacientul să nu facă boala malignă”, descrie atitudinea medicală dr. Ștefan Tucă.

4. Cancerul colorectal se tratează cu succes în stadii incipiente.

Acest lucru este valabil în multe forme de cancer, tocmai de aceea specialiștii recomandă efectuarea testelor de screening, iar în cazul cancerelor colorectale, acestea sunt foarte eficace. “În general, screeningul în populație ar trebui să se realizeze după vârsta de 50 de ani, și la femei și la bărbați, prin colonoscopie. Aceasta se face și la noi de rutină și se pot depista cu ajutorul ei tumori în stadiu incipient, iar dacă sunt operate, pacienții au cele mai mari șanse de vindecare doar prin chirurgie”, spune medicul chirurg.

5. Cancerul colorectal se tratează în echipă.

La ora actuală, succesul în tratarea cancerului este condiționat de abordarea acestuia în echipă, iar cancerul colorectal nu face excepție. Din echipa care se ocupă de tratarea cancerului colorectal fac parte gastroenterologul, chirurgul, oncologul și radioterapeutul.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button