5 informații esențiale despre hernii
de Dr. Stefan Tuca5 informații esențiale despre hernii
Herniile reprezintă unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care se rezolvă
cu ajutorul chirurgiei. La ora actuală, milioane de persoane din întreaga lume sunt tratate pentru hernie cu ajutorul intervențiilor laparoscopice, care au redus riscurile operației și perioada de recuperare. Herniile sunt de mai multe tipuri – inghinale (cele mai des întâlnite), ombilicale, epigastrice, femurale, incizionale (eventrații) – și afectează un procent mai mare de bărbați decât de femei. Deși în primă fază, herniile nu amenință viața pacienților, dacă acestea se agravează pot impune intervenția în urgență. Pentru a evita aceste situații, medicii chirurgi atrag atenția asupra celor mai importante aspecte care vizează tratamentul herniilor.
Herniile dau simptome care pot fi recunoscute de pacienți
“Pacienții ar trebui să vină când au primele semne, când constată apariția unei umflături la nivelul peretelui abdominal, în regiunea inghinală, ombilicală, epigastrică, femurală. Medicul realizează un examen clinic, diagnosticul de hernie se pune clinic, se fac niște manevre prin care
bolnavul își crește presiunea abdominală tușind sau contractând peretele abdominal, în
așa fel încât hernia iese mai ușor în afară. Eventual, se poate face și o ecografie de părți
moi care să confirme existența acestei hernii”, descrie simptomele care ar trebui să aducă
pacienții la un specialist doctorul Ștefan Tucă, medic primar chirurg.
Herniile nu trebuie neglijate
Sfatul medicilor este ca, de la primele simptome, pacienții să solicite un consult medical. Aceasta pentru că herniile odată apărute nu dispar, ci din contră, se agravează. “Herniile nu au o rezolvare de la sine, ele vor crește tot timpul în dimensiuni, vor deveni din ce în ce mai voluminoase, din ce în ce o mai mare parte din conținutul abdomenului va avea tendința să iasă în afara peretelui abdominal. Și având în vedere că această ieșire se face printr-un orificiu relativ strâmt, ele se vor încarcera, adică vor realiza niște aderențe între sacul de hernie și peretele abdominal, iar de la încarcerare până la strangulare este foarte puțin. Strangularea reprezentă o urgență chirurgicală,
pentru că presupune întreruperea bruscă a tranzitului intestinal pentru materii fecale și
gaze – ocluzie intestinala. Pacientul vine în urgență și trebuie intervenit rapid pentru că există riscul ca organul herniat să se necrozeze, să nu mai fie irigat sanguin și trebuie excizat”, explică medicul chirurg Ștefan Tucă riscurile majore ale herniilor ignorate.
Herniile se tratează cu succes prin intervenții laparoscopice
Cel mai mare progres din ultimii ani în chirurgie îl reprezintă folosirea pe scară tot mai largă a tehnicilor laparoscopice. Acestea se aplică și în cazul herniilor, care pot fi rezolvate mult mai simplu decât se obișnuia înainte, prin chirurgia clasică. “Intervențiile laparoscopice presupun
realizarea a ceea ce se numește pneumoperitoneu, adică realizarea în cavitatea abdominală a pacientului a unei camere de lucru, prin insuflarea de dioxid de carbon.
După aceasta, se realizează o disecție laborioasă, în așa fel încât conținutul herniei să fie
readus în cavitatea abdominală. Se disecă toate aderențele pe care aceste organe le-au
făcut de-a lungul timpului cu sacul, după care se rezecă sacul de hernie, se închide
orificiul de hernie pe cale laparoscopică. Apoi se montează obligatoriu
o plasă, pentru că riscul de recidivă fără plasă e foarte ridicat, undeva la 50%”, descrie pașii intervenției laparoscopice pe care o aplică pacienților cu succes medicul Ștefan Tucă.
Vindecarea herniilor este posibilă și datorită materialelor ușor de integrat de către organism
Montarea unor plase din materiale speciale este obligatorie pentru vindecarea herniilor, iar la ora actuală, materialele din care sunt făcute dispozitivele medicale sunt din ce în ce mai performante. “Plasele au apărut în urmă cu 20-30 de ani, iar astăzi, sunt făcute din materiale foarte bine tolerate de pacienți, în așa fel încât intestinele să nu adere la plasa. Plasele nu trebuie înlocuite, sunt pe viață. Plasele au evoluat, acum sunt mult mai flexibile, mai subțiri, au ochiurile mai largi. Ele sunt mult mai puțin aderente, organismul le înglobează și devin parte din peretele abdominal al pacientului. Ideal ar fi să optăm numai pentru plase de calitate. Există și plase mai vechi bune, dar care dezvoltă aderențe sau sunt mai puțin tolerate de pacienți, le provoacă dureri, tulburări de tranzit intestinal”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă.
Dacă sunt tratați prin laparoscopie, pacienții cu hernie se recuperează foarte repede
Herniile pot apărea atât la vârstă tânără, cât și la vârsta a treia. Fie că sunt
provocate de o laxitate a țesuturilor, de efort fizic intens, de excesul ponderal, de sarcină în cazul femeilor, fie că apar după o intervenție chirurgicală, herniile operate se vindecă rapid. Perioada de recuperare este una redusă mult datorită tehnicilor laparoscopice.
“Procedurile laparoscopice presupun 24 de ore de internare, sunt foarte bine tolerate de bolnavi, care se mișcă în ziua intervenției. Ei pot pleca acasă a doua zi, doar cu o ușoară jenă la nivelul peretelui abdominal după intervenție. Aceasta jena este asemănătoare cu febra musculară după un exercițiu fizic mai intens.
Totuși, este necesar ca efortul fizic, mersul la sală să fie evitate timp de o lună și jumătate, pentru că durează până când plasa este integrată de către organism. După această perioadă, pacientul poate face orice activitate din punct de vedere sportiv”, concluzionează dr. Ștefan Tucă.