Home PresaArticole Presa 5 mituri și adevăruri din chirurgia obezității

5 mituri și adevăruri din chirurgia obezității

5 mituri și adevăruri din chirurgia obezității explicate de medicul Ștefan Tucă

În ultimii ani, omenirea s-a văzut pusă în situația de a lupta cu un dușman extrem de înverșunat al stării de sănătate: obezitatea. Aproape 2 miliarde de persoane suferă din cauza excesului ponderal, din care aproape 700 de milioane sunt obeze.

Zeci de kilograme în plus peste greutatea normală sunt un factor de risc important pentru diabet, boli cardiovasculare și cancer. În condițiile consumerismului exacerbat, a invadării piețelor cu alimente hipercalorice, fără valoare nutritivă și a muncii din ce în ce mai statice, în spatele computerelor, nu este de mirare că există o altă piață, aceea a dietelor, suplimentelor și a consilierii motivaționale, care deseori, promite slăbiri rapide, cu menținere pe termen lung.

Puține persoane reușesc fără implicarea unui medic, pentru că obezitatea este o boală, nu o situație simplă și ușor trecătoare, care să poată fi combătută cu promisiuni deșarte, fără schimbarea fundamentală a stilului de viață. În acest context, s-a dezvoltat și o ramură a chirurgiei care rămâne uneori singura soluție în cazul excesului masiv de kilograme. Este vorba despre chirurgia bariatrică, tot mai populară și în România.

De altfel, țara noastră este în topul țărilor europene privind rata obezității, mai ales la copii. Rațiunea chirurgiei bariatrice a fost că salvează atât viața, cât și bugetul sănătății, pentru că tratamentul bolilor asociate obezității și costurile sociale sunt mai mari decât cele ale intervenției.

Însă și chirurgia bariatrică se face după anumite reguli, iar chirurgul Ștefan Tucă, unul dintre cei care o aplică în România, cu succes, le trece în revistă și spulberă miturile și mai ales credința că operația este doar un soi de restart pentru a continua stilul de viață nesănătos, cu zahăr, grăsimi în exces și sedentarism.

1. Chirurgia bariatrică se recomandă oricărui tip de exces ponderal.

“Indicațiile chirurgiei bariatrice țin de indicele de masă corporală. Acesta e definit ca greutatea pacientului exprimată în kg împărțită la înălțimea în metri la pătrat. În principiu chirurgia obezității are indicație la un indice de masă corporală de peste 35, pacienții cu obezitate grad 1 și 2 sau peste, cu obezitate morbida.

Se poate scădea sub acest indice de 35 și să se meargă cu indicație operatorie de la 30 pentru pacienții care au patologii asociate, care sunt hipertensivi, au diabet zaharat (pentru că operația asta vindecă diabetul zaharat tip 2), pacienți care au probleme articulare, lombare, hernii de disc, la care excesul ponderal încurcă”, explică medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

2. Chirurgia bariatrică te ajută slăbești rapid.

Acest lucru nu este posibil. Medicii sfătuiesc pacienții să ia în calcul o perioadă de timp rezonabilă pentru a da jos zeci de kilograme, chiar și după operație. “Sleeve gastrectomy e o intervenție care asigură scăderea ponderală până la greutatea normală cam într-un an – un an și jumătate. În sleeve gastrectomy stomacul este îndepărtat în marea lui majoritate. Rămâne un rezervor gastric de 60-80 ml, cu care pacientul va trebui să se obișnuiască”, accentuează Dr. Tucă perioada optimă a slăbirii post intervenție.

3. Chirurgia bariatrică permite ulterior păstrarea aceluiași regim alimentar.

“Este și o chirurgie a schimbării vieții. Un pacient obez e obișnuit să mănânce în exces, drept urmare stomacul lui e mare. În prima zi postoperator, eu le dau pacienților să bea câte 5 ml de lichid la 15 minute. În a doua zi le dau 10 ml de lichid, în a treia 15 ml. După care îi trimit acasă și îi urmăresc și le dau un regim alimentar scris. Dintr-un stil de viață în care făceau tot ce voiau din punct de vedere alimentar vor fi restricționați la un volum al stomacului de 60-80 ml. O lingură de lichid are 15 ml. Iar o linguriță are 5 ml”, descrie regimul post chirurgie medicul Ștefan Tucă, spulberând și credința conform căreia o reducere a dimensiunilor stomacului va permite pacienților să mănânce aceleași alimente hipercalorice, care au dus la obezitate.

4. Pofta de mâncare se reduce după intervenție.

Acest lucru este adevărat datorită unui fenomen care se produce după eliminarea unei porțiuni din stomac. “Pacienții slăbesc și pentru că nu pot să mănânce, dar și pentru că, îndepărtând fundusul gastric, se îndepărtează și porțiunea gastrică care e răspunzătoare de producerea grelinei. Grelina creează senzația de foame. Și atunci nu le mai e foame”, descrie un alt mecanism al slăbirii chirurgul Ștefan Tucă.

5. Odată obținută, greutatea optimă se menține pe viață.

“Dacă obiceiurile alimentare de dinainte revin, acel nou stomăcel pe care-l creeazăchirurgul începe să crească. Se dilată treptat, cresc fibrele musculare și el crește din nou. Astfel, după 10 ani se estimează că circa 15% din pacienți care au făcut sleeve gastrectomy recâștigă excesul ponderal. Și, la fel, stomacul va avea mărimea dinainte de operație”, avertizează medicul persoanele care nu sunt dispuse să-și schimbe radical stilul de viață.

Un regim de viață sănătos înseamnă consumul unui număr optim de calorii. Acestea trebuie să provină din legume, fructe, cereale integrale, ouă, lactate fermentate și carne slabă. E importantă hidratarea optimă, alături de cele 30 de minute de mișcare zilnică moderată.

Sunt de evitat dulciurile concentrate, grăsimile animale în exces, alcoolul și alimentația de tip junk food.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button