Abcesul perianal

Ce este abcesul perianal ?

Abcesul perianal este o colectie, o  cavitate  purulenta (plina cu puroi ) situata in vecinatatea anusului. Aceasta cavitate este cel mai adesea consecinta infectiei unei glande prezente in mod normal in interiorul anusului. In acest caz exista o comunicare sub forma unui mic tunel (fistula) intre aceasta glanda infectata si abcesul propriuzis.

Care sunt cauzele ?

Cauzele de aparitie ale abceselor sunt infectioase si neinfectioase. Dintre infectii, cel mai frecvent incriminati sunt germenii apartinand florei intestinale (E.Coli). Cauzele neinfectioase cuprind: boala Crohn, colita ulcerativa, carcinoame, traumatisme. Majoritatea insa au etiologie infectioasa.

Procesul debuteaza de obicei la nivelul glandelor anale care pot fi obstruate prin prezenta germenilor. Infectia, inflamatia localizata la nivelul glandei poarta denumirea de criptita. Infectia (si implicit puroiul) poate evolua si se poate extinde in spatiile profunde din jurul anusului si rectului. In cazul in care nu este evacuata, colectia purulenta se mareste si asociaza simptome importante: durere, febra si chiar tulburari majore ale tranzitului intestinal. Intr-o ultima etapa de evolutie, abcesul poate fistuliza la piele (eliminandu-se continutul purulent).

Persoanele predispuse in a face abces perianal sunt:

  •  diabeticii
  •  pacientii cu infectie HIV/SIDA (prin scaderea capacitatii de aparare a organismului)
  •  pacientii cu boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
  •  pacientii in tratament cu corticoizi sau chimioterapie.

Care sunt principalele simptome ?

Durerea – in zona anala si fesiera, uneori pulsatila, cu caracter permanent,  accentuata de statul pe scaun si defecatie
Ferbra si alterarea starii generale
Tulburari de tranzit intestinal (pacientul evita defecatia datorita durerii)
Examenul clinic local – arata tumefierea regiunii perianale care devine: rosie, calda si intens dureroasa. Abcesul apare ca o umflatura in regiunea perianala.

Cum se pune diagnosticul si care sunt investigatiile?

Pacientul se prezinta la chirurg de obicei in momentul aparitiei unei simptomatologii sugestive (ca cea descrisa mai sus). Chirurgul, in urma discutiei pe care o are cu pacientul (anamneza) si in urma examenului clinic al regiunii anale si perianale stabileste diagnosticul. Examenul local si tuseul rectal trebuie realizate cu blandete, orice manevra de examinare  locala putand accentua durerea, oricum intensa. De obicei medicul constata o formatiune pseudotumorala cu caracter inflamator, rosie, dureroasa, fluctuenta, iar tuseul rectal si examenul canalului anal pot arata sau nu comunicarea dintre abces si canal anal.  Analizele de sange arata cresterea numarului de leucocite uneori la valori mari (peste 20000 /mm3). In functie de particularitatea fiecarui caz pot fi necesare si investigatii mai complexe (ecografie,radiografie).

Care sunt modalitatile de tratament pentru abcesul perianal ?

Odata constituit abcesul are indicatie chirurgicala. Tratamentul antibiotic, antiinflamator are rol ajutator dar in nici un caz nu inlocuieste gestul chirurgical care va trebui oricum realizat.

Cum se realizeaza tratamentul chirurgical ?

Obiectivul tratamentului chirurgical este de a evacua puroiul colectat sub presiune in cavitatea abcesului. Acest lucru poate fi realizat prin simpla incizie a pielii care acopera abcesul, sub anestezie locala, rahidiana sau generala. Astfel continutul abcesului se evacueaza, iar cavitatea restanta  este curatata,  spalata si mesata. Rolul mesei este acela de a permite in continuare evacuarea contiunutului abcesului. Astfel nu se inchide precoce plaga (fapt ce  ar favoriza recolectarea si reaparitia abcesului). Este obligatoriu ca medicul sa caute intraoperator existenta unei comunicari  intre abces si canalul anal (fistula). In cazul in care comunicarea exista un act chirurgical mai complex trebuie realizat (de obicei la distanta de episodul acut reprezentat de abces).

Tratamentul descris permite reducerea in intensitate a durerii, o regresie in cateva zile a fenomenelor inflamatorii si cicatrizare. Cicatrizarea dureaza in jur de 14 zile. In aceasta perioada pacientul se va prezenta frecvent la medic pentru schimbarea pansamentului. Medicul va realiza  si urmarirea evolutiei plagii postoperatorii pana la cicatrizare.

Actul chirurgical pentru abcesul perianal, trebuie sa previna recidiva precoce sau tardiva a supuratiei. Recidiva abcesului la cateva zile dupa interventia initiala poate fi legata de faptul ca o simpla incizie fara evaluarea corecta a colectiei  si extensiei acesteia, se poate inchide prea devreme favorizand recolectarea. De aceea folosirea unei mese devine obligatorie. O alternativa ar fi excizia unei rondele cutanate de deasupra abcesului – gest care asigura o deschidere mai larga a cavitatii abcesului fara riscul acolarii (apropierii) precoce a marginilor plagii.
Recidiva tardiva a abcesului, uneori dupa mai multe luni sau chiar ani de zile, este in raport de obicei cu o fistula  perianala netratata. Aceasta fistula poate impiedica inchiderea completa a orificiului de drenaj cutanat al abcesului perianal. Pentru acest motiv o fistula aflata la originea abcesului trebuie totdeauna cautata in acelasi timp operator.

 

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatie ?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei si un dus cu o solutie antiseptica.

Postoperator pacientii operati cu anestezie locala pot fi externati in aceeasi zi, cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore. La externare vi se va prescrie un tratament impotriva durerii, inflamatiei si un tratament antibiotic.

Ingrijirile postoperatorii pentru abcesul perianal se refera la realizarea pansamentului si schimarea mesei de catre chirurg. Schimbarea pansamentului poate fi realizata initial zilnic, ulterior mai rar, pana la cicatrizarea completa. Plaga se va inchide lent din interior spre exterior, procesul putand  dura intre 14 si 30 de zile. Pacientul va avea grija sa asigure igiena zonei respective dupa fiecare scaun. In primele zile postoperator pot exista frecvent scurgeri  din cavitatea abcesului, care vor pata pansamentul.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *