Ce este abcesul perianal ?

Abcesul perianal este o colecție, o  cavitate  purulenta (plina cu puroi ) situata în vecinătatea anusului. Aceasta cavitate este cel mai adesea consecința infecției unei glande prezente în mod normal în interiorul anusului. In acest caz exista o comunicare sub forma unui mic tunel (fistula) intre aceasta glanda infectata și abcesul propriu zis.

Care sunt cauzele ?

Cauzele de apariție ale abceselor sunt infecțioase și neinfecțioase. Dintre infecții, cel mai frecvent incriminați sunt germenii aparținând florei intestinale (E.Coli). Cauzele neinfecțioase cuprind: boala Crohn, colita ulcerativa, carcinoame, traumatisme. Majoritatea însa au etiologie infecțioasa.

Procesul debutează de obicei la nivelul glandelor anale care pot fi obstruate prin prezenta germenilor. Infecția, inflamația localizata la nivelul glandei poarta denumirea de criptita. Infecția (și implicit puroiul) poate evolua și se poate extinde în spatiile profunde din jurul anusului și rectului. In cazul în care nu este evacuata, colecția purulenta se mărește și asociază simptome importante: durere, febra și chiar tulburări majore ale tranzitului intestinal. Într-o ultima etapa de evoluție, abcesul poate fistuliza la piele (eliminându-se conținutul purulent).

Persoanele predispuse în a face abces perianal sunt:

  •  diabeticii
  •  pacienții cu infecție HIV/SIDA (prin scăderea capacității de apărare a organismului)
  •  pacienții cu boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
  •  pacienții în tratament cu corticoizi sau chimioterapie.

Care sunt principalele simptome ?

Durerea – în zona anala și fesiera, uneori pulsatila, cu caracter permanent,  accentuata de statul pe scaun și defecație
Febra și alterarea stării generale
Tulburări de tranzit intestinal (pacientul evita defecația datorita durerii)
Examenul clinic local – arata tumefierea regiunii perianale care devine: roșie, calda și intens dureroasa. Abcesul apare ca o umflatura în regiunea perianala.

Cum se pune diagnosticul și care sunt investigațiile?

Pacientul se prezintă la chirurg, de obicei în momentul apariției unei simptomatologii sugestive (ca cea descrisa mai sus). Chirurgul, în urma discuției pe care o poarta cu pacientul (anamneza) și în urma examenului clinic al regiunii anale și perianale stabilește diagnosticul. Examenul local și tuseul rectal trebuie realizate cu blândețe, orice manevra de examinare  locala putând accentua durerea, oricum intensa. De obicei medicul constata o formațiune pseudotumorala cu caracter inflamator, roșie, dureroasa, fluctuenta, iar tuseul rectal și examenul canalului anal pot arata sau nu comunicarea dintre abces și canalul anal.  Analizele de sânge arata creșterea numărului de leucocite uneori la valori mari (peste 20000 /mm3). In funcție de particularitatea fiecărui caz pot fi necesare și investigații mai complexe (ecografie, radiografie).

Care sunt modalitățile de tratament pentru abcesul perianal ?

Odată constituit abcesul are indicație chirurgicala. Tratamentul antibiotic, antiinflamator are rol ajutător, dar în nici un caz nu înlocuiește gestul chirurgical care va trebui oricum realizat.

Cum se realizează tratamentul chirurgical ?

Obiectivul tratamentului chirurgical este de a evacua puroiul colectat sub presiune în cavitatea abcesului. Acest lucru poate fi realizat prin simpla incizie a pielii care acoperă abcesul, sub anestezie locala, rahidiana sau generala. Astfel, conținutul abcesului se evacuează, iar cavitatea restanta  este curățata,  spălata și mesata. Rolul mesei este acela de a permite în continuare evacuarea conținutului abcesului. Astfel, nu se închide precoce plaga (fapt ce  ar favoriza recolectarea și reapariția abcesului). Este obligatoriu ca medicul sa caute intraoperator existenta unei comunicări  intre abces și canalul anal (fistula). In cazul în care comunicarea exista un act chirurgical mai complex trebuie realizat (de obicei la distanta de episodul acut reprezentat de abces).

Tratamentul descris permite reducerea în intensitate a durerii, o regresie în câteva zile a fenomenelor inflamatorii și cicatrizare. Cicatrizarea durează în jur de 14 zile. In aceasta perioada pacientul se va prezenta frecvent la medic pentru schimbarea pansamentului. Medicul va realiza  și urmărirea evoluției plăgii postoperatorii pana la cicatrizare.

Actul chirurgical pentru abcesul perianal, trebuie sa prevină recidiva precoce sau tardiva a supurației. Recidiva abcesului la câteva zile după intervenția inițiala poate fi legata de faptul ca o simpla incizie fără evaluarea corecta a colecției  și a extensiei acesteia, se poate închide prea devreme favorizând recolectarea. De aceea folosirea unei mese devine obligatorie. O alternativa ar fi excizia unei rondele cutanate de deasupra abcesului – gest care asigura o deschidere mai larga a cavitații abcesului, fără riscul acolarii (apropierii) precoce a marginilor plăgii.
Recidiva tardiva a abcesului, uneori după mai multe luni sau chiar ani de zile, este în raport de obicei cu o fistula  perianala netratata. Aceasta fistula poate împiedica închiderea completa a orificiului de drenaj cutanat al abcesului perianal. Pentru acest motiv o fistula aflata la originea abcesului trebuie totdeauna căutata în același timp operator.

 

Ce se întâmpla practic  înainte și după operație ?

In primul rând este necesar un consult care va stabili diagnosticul și conduita ulterioara. Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie și adeverința de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veți fi spitalizat în ziua operației. Îngrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei și un dus cu o soluție antiseptica.

Postoperator, pacienții operati cu anestezie locala pot fi externați în aceeași zi, cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore. La externare vi se va prescrie un tratament împotriva durerii, inflamației și un tratament antibiotic.

Îngrijirile postoperatorii pentru abcesul perianal se refera la realizarea pansamentului și schimbarea mesei de către chirurg. Schimbarea pansamentului poate fi realizata inițial zilnic, ulterior mai rar, pana la cicatrizarea completa. Plaga se va închide lent din interior spre exterior, procesul putând  dura intre 14 si 30 de zile. Pacientul va avea grija sa asigure igiena zonei respective după fiecare scaun. In primele zile postoperator pot exista frecvent scurgeri  din cavitatea abcesului, care vor pata pansamentul.

182 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
182 Shares