Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Esogastrica Abordul laparoscopic in boala de reflux gastroesofagian

Abordul laparoscopic in boala de reflux gastroesofagian

Indicațiile operatorii în boala de reflux gastroesofagian

Atunci când diagnosticul de reflux este confirmat obiectiv, terapia chirurgicală trebuie luată în considerare la persoanele care:

  • au eșuat în managementul medical al bolii (control inadecvat al simptomelor, regurgitare severă care nu este controlată prin suprimarea acidă sau efecte secundare ale medicamentelor)
  • optează pentru o intervenție chirurgicală, în ciuda managementului medical de succes (datorită considerentelor privind calitatea vieții, necesității de a lua medicamente, a cheltuielilor cu medicamentele etc.)
  • au complicații ale bolii de reflux (de exemplu, esofagul Barrett, strictura peptică)
  • au manifestări extraesofagiene (astm, răgușeală, tuse, durere toracică, aspirație)

Care sunt avantajele metodei laparoscopice?

Avantajele pentru un abord laparoscopic boala de reflux  sunt de obicei:
– reducerea durerii postoperatorii
– o ședere în spital mai scurtă
– o reinserție socioprofesionala mai rapida
– rezultatelor cosmetice foarte bune

Abord laparoscopic boala de reflux

Sunteți un candidat pentru metoda laparoscopică?

Cu toate că intervenția chirurgicală laparoscopică anti-reflux are multe beneficii, este posibil ca aceasta să nu fie adecvată pentru unii pacienți. Este necesara obținerea unei evaluări medicale amănunțite din partea un chirurg calificat în chirurgia anti-reflux laparoscopică, acesta consultându-se cu medicul dumneavoastră de familie și cu gastroenterologul pentru a afla dacă această tehnică este potrivită pentru dumneavoastră.

Cum se efectuează o intervenție chirurgicală laparoscopică anti-reflux?

Tratamentul laparoscopic anti-reflux (fundoplicaturi Nissen, Toupet, Dor, floppy-Nissen) implică realizarea unei valve intre esofag și stomac prin înfășurarea porțiunii superioare a stomacului în jurul porțiunii inferioare a esofagului.
Într-o procedură laparoscopică, chirurgul foloseste incizii mici (1 cm și 0.5 cm) pentru a pătrunde în abdomen prin trocare (instrumente tubulare înguste). Dioxidul de carbon este folosit pentru a extinde temporar abdomenul, oferind spațiu chirurgului pentru a vizualiza interiorul cavitații abdominale.
Laparoscopul, care este conectat la o cameră video mică, este introdus printr-una din incizii. Acesta oferă chirurgului o vedere mărită a organelor interne ale pacientului pe un monitor.
Întreaga operație este efectuată “în interior” folosind instrumente subțiri (pense) care sunt introduse în abdomen prin trocare.

Ce se întâmplă dacă operația nu poate fi efectuată complet prin metoda laparoscopică?

La un număr mic de pacienți, miniminvazivitatea – abord laparoscopic boala de reflux, nu este fezabilă din cauza incapacității de a vizualiza sau de a manipula organele eficient. Factorii care pot crește posibilitatea  transformării din operatie laparoscopica boala de reflux în procedura “deschisă” pot include obezitatea, intervenții chirurgicale abdominale anterioare care cauzează țesut cicatricial greu disecabil, sau probleme de sângerare în timpul operației. Decizia de a efectua procedura deschisă este o decizie luată de chirurg fie înainte, fie în timpul operației reale. Atunci când chirurgul consideră că cea mai sigură cale este de a transforma o operatie laparoscopica boala de reflux într-o procedură deschisă, aceasta nu este o complicație, ci o judecată chirurgicală solidă. Decizia de conversie din laparoscopie în chirurgie deschisă se bazează strict pe siguranța pacienților.

Există efecte secundare ale acestei operații?

Studiile au arătat că  pacienții au numeroase beneficii după abordul laparoscopic in boala de reflux gastroesofagian. Marea majoritate a pacienților sunt acum fie fără simptome, fie au o atenuare semnificativă a simptomelor bolii de reflux.
Efectele secundare ale unui abord laparoscopic boala de reflux sunt mai puțin frecvente. Unii pacienți dezvoltă dificultăți temporare la înghițire imediat după operație. Aceasta dificultate dispare de obicei în decurs de una până la trei luni după intervenția chirurgicală. Capacitatea de a vărsa poate fi limitată în urma acestei proceduri. Unii pacienți au raportat balonare la nivelul stomacului.

3 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button