Indicatiile operatorii in boala de reflux gastroesofagian

Atunci când diagnosticul de reflux este confirmat obiectiv, terapia chirurgicală trebuie luată în considerare la persoanele care:

  • au eșuat în managementul medical al bolii (control inadecvat al simptomelor, regurgitare severă care nu este controlată prin suprimarea acidă sau efecte secundare ale medicamentelor)
  • opteaza pentru o intervenție chirurgicală, în ciuda managementului medical de succes (datorită considerentelor privind calitatea vieții, necesității de a lua medicamente, a cheltuielilor cu medicamentele etc.)
  • au complicații ale bolii de reflux (de exemplu, esofagul Barrett, strictura peptică)
  • au manifestări extraesofagiene (astm, răgușeală, tuse, durere toracică, aspirație)

Care sunt avantajele metodei laparoscopice?

Avantajele pentru un abord laparoscopic boala de reflux  sunt de obicei:
– reducerea durerii postoperatorii
– o ședere in spital mai scurtă
– o reinsertie socioprofesionala mai rapida
– rezultatelor cosmetice foarte bune

Abord laparoscopic boala de reflux

Sunteți un candidat pentru metoda laparoscopică?

Cu toate că intervenția chirurgicală laparoscopică anti-reflux are multe beneficii, este posibil ca aceasta să nu fie adecvată pentru unii pacienți. Este necesara obținerea unei evaluari medicale amănunțite din partea un chirurg calificat în chirurgia anti-reflux laparoscopică, acesta consultandu-se cu medicul dumneavoastra de familie si cu gastroenterologul pentru a afla dacă această tehnică este potrivită pentru dumneavoastră.

Cum se efectuează o intervenție chirurgicală laparoscopică anti-reflux?

Tratamentul laparoscopic anti-reflux (fundoplicaturi Nissen, Toupet, Dor, floppy-Nissen) implică realizarea unei valve intre esofag și stomac prin înfășurarea porțiunii superioare a stomacului în jurul porțiunii inferioare a esofagului.
Într-o procedură laparoscopică, chirurgii folosesc incizii mici (1cm si 0.5 cm) pentru a patrunde în abdomen prin trocare (instrumente tubulare înguste). Dioxidul de carbon este folosit pentru a extinde temporar abdomenul, oferind spatiu chirurgului pentru a vizualiza interiorul cavitatii abdominale.
Laparoscopul, care este conectat la o cameră video mică, este introdus printr-una din incizii. Acesta ofera chirurgului o vedere mărită a organelor interne ale pacientului pe un monitor.
Întreaga operație este efectuată “în interior” folosind instrumente subtiri (pense) care sunt introduse in abdomen prin trocare.

Ce se întâmplă dacă operația nu poate fi efectuată complet prin metoda laparoscopică?

La un număr mic de pacienți, miniminvazivitatea – abord laparoscopic boala de reflux, nu este fezabilă din cauza incapacității de a vizualiza sau de a manipula organele eficient. Factorii care pot crește posibilitatea  transformarii din operatie laparoscopica boala de reflux în procedura “deschisă” pot include obezitatea, intervenții chirurgicale abdominale anterioare care cauzează țesut cicatriceal greu disecabil, sau probleme de sângerare în timpul operației. Decizia de a efectua procedura deschisă este o decizie luată de chirurg fie înainte, fie în timpul operației reale. Atunci când chirurgul consideră că cea mai sigură cale este de a transforma o operatie laparoscopica boala de reflux într-o procedură deschisă, aceasta nu este o complicație, ci o judecată chirurgicală solidă. Decizia de conversie din laparoscopie in chirurgie deschisă se bazează strict pe siguranța pacienților.

Există efecte secundare ale acestei operații?

Studiile au arătat că  pacientii au numeroase beneficii dupa abordul laparoscopic in boala de reflux gastroesofagian. Marea majoritate a pacienților sunt acum fie fără simptome, fie au o atenuare semnificativă a simptomelor bolii de reflux.
Efectele secundare ale unui abord laparoscopic boala de reflux sunt mai puțin frecvente. Unii pacienți dezvoltă dificultăți temporare la înghițire imediat după operație. Aceasta dificultate dispare de obicei în decurs de una până la trei luni după intervenția chirurgicală. Capacitatea de a varsa poate fi limitată în urma acestei proceduri. Unii pacienți au raportat balonare la nivelul stomacului.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *