Abordul laparoscopic in cancerul colorectal

abordul laparoscopic in cancerul colorectal

Chirurgia oncologica in general si cea colorectala in mod special  au cunoscut progrese reale in ultimele 2 decenii, astfel incat, astazi putem propune pacientilor abordul laparoscopic in cancerul colorectal, abord ce permite atat vindecarea rapida a pacientului dar si respectarea  cat mai mult, a integritatii corporale a acestuia (chirurgia laparoscopica presupunand minim invazivitate).

Din punct de vedere tehnic, indepartarea tumorilor de colon si rect pe cale laparoscopica se realizeaza prin cateva incizii de mici dimensiuni (5-10 mm), interventia ca atare fiind realizata  sub control video. Rezecţia intestinala laparoscopică, presupune disecţie in zone extinse ale cavitatii abdominale, izolarea şi ligatura arterelor principale şi a venelor, disectia unghiurilor colonice, identificarea şi conservarea structurilor importante retroperitoneale, sectionarea intestinului si reconstrucţia continuitatii acestuia (aceasta se poate face in afara, mecanic sau manual, sau intrabadominal cu sutura mecanica). Scoatera piesei/ tumorii se efectueza printr-o incizie minima, in general suprapubiana sau intr-una din fosele iliace (de aprox 5 cm). Chirurgia laparoscopică colorectala este în prezent, realizată de rutină pentru patologii benigne, cum sunt bolile inflamatorii de colon (boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica), prolapsul rectal, polipii benigni cat si in patologiile maligne (cancerul colorectal – operatii cu viza curativa sau paleative).

Avantaje in abordul laparoscopic in cancerul colorectal

Agresiunea minima a peretelui abdominal (lipsa unei incizii majore), disectia tumorii de colon sau rect fara manipularea agresiva a organelor cat si apelarea la principiile moderne de Fast Track/ ERAS- Enhanced Recovery after Surgery (ansamblu particular de masuri pre si postoperatorii: nepregatirea mecanica a colonului, evitarea sau suprimarea rapida a sondelor nazogastrice, urinare, a tuburilor de drenaj abdominal, apelarea la analgezia peridurala, realimentare precoce si spitalizare de scurta durata) dau multiple avantaje pacientilor operati laparoscopic:

 • Recuperare rapida postoperatorie: reluarea tranzitului intestinal rapid, toleranta digestiva rapid reluata, durere postoperatorie scazuta ce impune analgezie redusa
 • Asocierea principiilor de fast track permite o scadere a numarului de zile de spitalizare
 • Comparativ cu  rezectiile clasice, pacientul se externeaza a 3/4 -a zi postoperator
 • Sangerare intraoperatorie redusa
 • Rezultat cosmetic apreciat de pacienti
 • Evolutie oncologica similara rezectiilor clasice
 • Permite initierea unui tratament oncologic (citostatic, radioterapic) la scurt timp postoperator
 • Mortalitate si morbiditate mai redusa la varstnici
 • Rezultate la distanta favorabile: aderente postoperatorii reduse; numar redus de eventratii postoperatorii; reducerea disfunctiilor sexuale/ urinare.

Printre dezavantajele acestei tehnici minim invazive se numara timpul operator, care este mai mare prin abordul laparoscopic. In medie durata este mai mare cu 60-75 minute.

2 thoughts on “Abordul laparoscopic in cancerul colorectal

 1. Pingback:Tumorile de colon drept - dr. Stefan Tuca, medic primar chirurgie generala

 2. Pingback:Indicatia operatorie in cancerul de rect - dr.Stefan Tuca, medic chirurg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *