Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Colorectala Abordul laparoscopic in cancerul colorectal

Abordul laparoscopic in cancerul colorectal

Chirurgia oncologica în general și cea colorectala în mod special, au cunoscut progrese reale în ultimele 2 decenii. Astăzi, putem propune pacienților abordul laparoscopic in cancerul colorectal, abord ce permite atât vindecarea rapida a pacientului, cat și respectarea  cât mai mult, a integrității corporale a acestuia (chirurgia laparoscopica presupunând minim invazivitate).

Din punct de vedere tehnic, îndepărtarea tumorilor de colon și rect pe cale laparoscopica se realizează prin câteva incizii de mici dimensiuni (5-10 mm), interventia ca atare fiind realizata  sub control video. Rezecția intestinala laparoscopică, presupune disecție în zone extinse ale cavitații abdominale, izolarea și ligatura arterelor principale și a venelor, disecția unghiurilor colonice, identificarea și conservarea structurilor importante retroperitoneale, secționarea intestinului și reconstrucția continuității acestuia. Aceasta reconstrucție se poate face în afara, mecanic sau manual, sau intrabadominal cu sutura mecanica. Scoatera piesei/ tumorii se efectueza printr-o incizie minima, în general suprapubiana sau într-una din fosele iliace (de aprox 5 cm). Chirurgia laparoscopică colorectala este în prezent, realizată de rutină pentru patologii benigne, cum sunt bolile inflamatorii de colon (boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica), prolapsul rectal, polipii benigni cât și în cazul patologiilor maligne (cancerul colorectal – operatii cu viza curativa sau paleative).

Avantaje pentru abordul laparoscopic in cancerul colorectal

Agresiunea minima a peretelui abdominal (lipsa unei incizii majore), disecția tumorii de colon sau rect fără manipularea agresiva a organelor cât și apelarea la principiile moderne de Fast Track/ ERAS- Enhanced Recovery after Surgery (ansamblu particular de măsuri pre și postoperatorii: nepregătirea mecanica a colonului, evitarea sau suprimarea rapida a sondelor nazogastrice, urinare, a tuburilor de drenaj abdominal, apelarea la analgezia peridurala, realimentare precoce și spitalizare de scurta durata) dau multiple avantaje pacienților operați laparoscopic:

  • Recuperare rapida postoperatorie: reluarea rapida a tranzitului intestinal, toleranta digestiva rapid reluata, durere postoperatorie scăzuta ce impune analgezie redusa
  • Asocierea principiilor de fast track permite o scădere a numărului de zile de spitalizare
  • Comparativ cu  rezecțiile clasice, pacientul se externează a 3/4 -a zi postoperator
  • Sângerare intraoperatorie redusa
  • Rezultat cosmetic apreciat de pacienți
  • Evoluție oncologica similara rezecțiilor clasice
  • Permite inițierea unui tratament oncologic (citostatic, radioterapic) la scurt timp postoperator
  • Mortalitate și morbiditate mai redusa la vârstnici
  • Rezultate la distanta favorabile: aderente postoperatorii reduse; număr redus de eventrații postoperatorii; reducerea disfuncțiilor sexuale/ urinare.

Printre dezavantajele acestei tehnici minim invazive se număra timpul operator, care este mai mare prin abordul laparoscopic. In medie durata este mai mare cu 60-75 minute.

5 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button