Afecțiuni asociate obezității
de Serban CameliaPotrivit Organizației Mondiale de Sănătate (OMS) în România una din două persoane adulte este supraponderală, iar una din patru este obeză. Obezitatea înseamnă mai mult decât aspectul fizic; obezitatea se asociază cu boli cronice severe.
O statistică a OMS arată că 44% din cazurile de diabet, 23% din cazurile de boli cardiace și între 7% și 41% din anumite probleme legate de cancer sunt asociate supraponderalității și obezității.
Excesul de greutate și obezitatea reprezintă al cincilea risc de deces la nivel mondial. Cel puțin 2,8 milioane de adulți mor în fiecare an din cauza supraponderalității sau a obezității.
Ce este obezitatea?
Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are exces de greutate sau grăsime corporală care le-ar putea afecta sănătatea. O persoană poate fi diagnosticată cu obezitate dacă are un indice de masă corporală (IMC) ridicat.
Potrivit studiilor obezitatea crește riscul de:
- Boli de inimă și accident vascular cerebral
- Tensiune arterială
- Diabet
- Unele tipuri de cancer
- Osteoartrita
- Gută
- Probleme respiratorii, cum ar fi apneea în somn și astmul
Care sunt afecțiunile asociate obezității?
Vom menționa mai jos câteva dintre afecțiunile asociate obezității.
Boli de inimă și accident vascular cerebral
Excesul ponderal crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol. Aceste două probleme de sănătate fac mai probabile apartia unor boli de inimă sau a accidentului vascular cerebral.
Diabet de tip 2
Studiile arată că majoritatea persoanelor care au diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi. Operația de bariatrie poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.
Pierderea în greutate în urma operației de bariatrie și sportul vă pot ajuta să vă controlați nivelul zahărului din sânge.
Osteoartrita
Osteoartrita este o afecțiune comună a articulațiilor care poate afecta orice articulație din corp, însă o întâlnim cel mai frecvent la nivelu genunchiul, șoldul sau spatele. Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra acestor articulații și uzează cartilajul articular, care le protejează împotriva mod normal.
Pierderea în greutate poate reduce stresul asupra genunchilor, șoldurilor și spatelui și poate îmbunătăți simptomele osteoartritei.
Dacă te confrunți cu obezitatea și ești pregătit/ă să faci schimbările necesare pentru a scăpa de ea, te așteptăm la o consultație pentru a discuta mai multe și a-ți răspunde la toate întrebările.