Amputația de rect

În ceea ce privește amputația de rect, aceasta, este indicată în cancerul de rect foarte jos situat către anus sau canal anal, sau în cancerul de canal anal. Presupune îndepărtarea definitivă a anusului cu stomă terminală și permanentă la nivelul peretelui abdominal stâng.

Această intervenție este din ce în ce mai puțin practicată datorită posibilităților tot mai mari de conservare a sfincterului anal, oferind în același timp o rezecție suficientă pe plan carcinologic.

Această procedură implică o colostomie definitivă, adică realizarea unui anus artificial. Pacientul poate beneficia de sfatul și explicațiile unui stomaterapeut (asistenta medicală specializată în stomii) înainte de intervenție. Consultarea are ca scop și definirea locului pe abdomen, unde colostomia va fi ușor de administrat de către pacient. Acest gest se numește “marcare preoperatorie” a colostomiei.

Amputația de rect

O dieta fără reziduuri este instituita cu o săptămână înainte de operație iar pregătirea  colonica se realizează cu 24 de ore înaintea intervenției . Pacientul se poate interna în  spital cu o zi înainte de procedura, caz în care pregătirea colonului are loc în spital. Pregătirea operației cuprinde și dușul în seara și dimineața operației, iar epilarea se face la nivelul abdomenului și perineului.

Intervenția, îngrijirea și recuperarea postoperatorie

Operația clasică decurge în doi timpi

– unul abdominal, efectuat printr-o incizie pubo-supraombilicală prin care se rezecă rectul în întregime

– unul perineal, efectuat printr-o incizie circulară în jurul anusului, prin care se rezecă anusul împreună cu aparatul sfincterian al acestuia.

Timpul abdominal al intervenției se poate efectua laparoscopic cu minime incizii la nivelul abdomenului (durere redusă postoperator, spitalizare minimă).

Amputatia de rect durează, de obicei, între 2 și 4 ore, în funcție de condițiile locale. La trezirea din intervenție, pacientul va avea un tub introdus prin nas pana la nivel gastric (sonda nazogastrica) evitându-se vărsăturile; un cateter în vezica urinară care îi eliberează vezica; intraabdominal vor exista tuburi de dren care sunt folosite pentru a exterioriza lichidele conținute în cavitatea abdominală.

Prima zi postoperatorie, cât și următoarele 2 pot fi uneori mai dificile. Aceasta din cauza disconfortului abdominal dat de incizie, nereluarii tranzitului intestinal și lipsei alimentației orale. Sonda nazogastrica și sonda urinara sunt eliminate în a doua sau a treia zi postoperator.

La reluarea tranzitului intestinal, de obicei în jurul  zilei a 5-a sau a 6-a postoperator, poate fi reinceputa alimentația orala și o parte din drenajele intraabdominale îndepărtate. Perfuziile sunt eliminate după consultarea cu medicul anestezist. Restul tuburilor intraabdominale vor fi îndepărtate după circa 7 zile. Suprimarea drenurilor se face în absenta febrei sau unor posibile complicații locale. În ceea ce privește perineul, vindecarea finală este mai dificila și din cauza radioterapiei preoperatorii a bolnavilor. Tuburile  de drenaj perineal sunt îndepărtate de regula la circa 10 zile postoperator iar firele de la acest nivel sunt îndepărtate la circa 2 săptămâni.

Spitalizarea durează cel puțin 7 zile, iar pacientul, va beneficia de concediu medical minim 3 săptămâni. Un control chirurgical este necesar  la 4 și 6 săptămâni după actul chirurgical. În cele din urmă, în funcție de rezultatul examenului anatomopatologic (reflectând agresivitatea cancerului), tratamentul care va urma se decide  de către o echipa la care participa diverși specialiști (chirurgul operator, oncologul, radioterapeutul, chimioterapeutul ).

212 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

3 Comments

Operatie tumora rectala - dr. Stefan Tuca, chirurg laparoscopie avansata · 23/03/2019 at 8:55 PM

[…] Amputatia de rect […]

Operatie cancer rect - cancerul de rect - dr.Stefan Tuca, medic chirurg · 26/03/2019 at 8:30 PM

[…] Amputatia de rect […]

Ce trebuie stiut despre chirurgia colorectala - dr. Stefan Tuca, chirurg · 11/04/2019 at 2:55 PM

[…] Amputatia de rect […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
212 Shares