Amputatia de rect

În ceea ce privește amputatia de rect, aceasta, este indicată în cancerul de rect foarte jos situat către anus sau canal anal, sau in cancerul de canal anal. Presupune îndepărtarea definitivă a anusului cu stomă terminală și permanentă la nivelul peretelui abdominal stâng.

Această intervenție este din ce in ce mai puțin practicată datorită posibilităților tot mai mari de conservare a sfincterului anal, oferind în același timp o rezectie suficientă pe plan carcinologic.

Această procedură implică o colostomie definitivă, adică realizarea unui anus artificial. Pacientul poate beneficia de sfatul și explicațiile unui stomaterapeut (asistenta medicală specializată în stomii) înainte de intervenție. Consultarea are ca scop si definirea locului pe abdomen, unde colostomia va fi ușor de administrat de către pacient. Acest gest se numește “marcare preoperatorie” a colostomiei.

Amputatia de rect

O dieta fara reziduuri este instituita cu o săptămână înainte de operație iar pregatirea  colonica se realizeaza cu 24 de ore inaintea interventiei . Pacientul se poate interna in  spital cu o zi înainte de procedura, caz in care pregatirea colonului are loc in spital. Pregătirea operației cuprinde si dușul în seara și dimineața operației, iar epilarea se face la nivelul abdomenului și perineului.

Interventia, ingrijirea si recuperarea postoperatorie

Operația clasică decurge în doi timpi

– unul abdominal, efectuat printr-o incizie pubo-supraombilicală prin care se rezecă rectul în întregime

– unul perineal, efectuat printr-o incizie circulară în jurul anusului, prin care se rezecă anusul împreună cu aparatul sfincterian al acestuia.

Timpul abdominal al intervenției se poate efectua laparoscopic cu minime incizii la nivelul abdomenului (durere redusă postoperator, spitalizare minimă).

Amputatia de rect durează, de obicei, între 2 și 4 ore, în funcție de condițiile locale. La trezirea din interventie, pacientul va avea un tub introdus prin nas pana la nivel gastric (sonda nazogastrica) evitându-se vărsăturile; un cateter in vezica urinară care îi eliberează vezica; intraabdominal vor exista tuburi de dren care sunt folosite pentru a exterioriza lichidele conținute în cavitatea abdominală.

Prima zi postoperatorie cat si urmatoarele 2 pot fi uneori mai dificile. Aceasta din cauza disconfortului abdominal dat de incizie, nereluarii tranzitului intestinal și lipsei alimentatiei orale. Sonda nazogastrica si sonda urinara sunt eliminate in a doua sau a treia zi postoperator.

La reluarea tranzitului intestinal, de obicei în jurul  zilei a 5-a sau a 6-a postoperator, poate fi reinceputa alimentatia orala si o parte din drenajele intraabdominale indepartate. Perfuziile sunt eliminate după consultarea cu medicul anestezist. Restul tuburilor intraabdominale vor fi indepartate dupa circa 7 zile. Suprimarea drenurilor se face in absenta febrei sau unor posibile complicatii locale. În ceea ce privește perineul, vindecarea finală este mai dificila si din cauza radioterapiei preoperatorii a bolnavilor. Tuburile  de drenaj perineal sunt indepartate de regula la circa 10 zile postoperator iar firele de la acest nivel sunt îndepărtate la circa 2 saptamani.

Spitalizarea durează cel puțin 7 zile, iar pacientul, va beneficia de concediu medical minim 3 sapatamani. Un control chirurgical este necesar  la 4 și 6 săptămâni după actul chirurgical. În cele din urmă, în funcție de rezultatul examenului anatomopatologic (reflectând agresivitatea cancerului), tratamentul care va urma se decide  de catre o echipa la cre participa diverși specialiști (chirurgul operator, oncologul, radioterapeutul, chimioterapeutul ).


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

3 comentarii

Operatie tumora rectala - dr. Stefan Tuca, chirurg laparoscopie avansata · 23/03/2019 la 8:55 PM

[…] Amputatia de rect […]

Operatie cancer rect - cancerul de rect - dr.Stefan Tuca, medic chirurg · 26/03/2019 la 8:30 PM

[…] Amputatia de rect […]

Ce trebuie stiut despre chirurgia colorectala - dr. Stefan Tuca, chirurg · 11/04/2019 la 2:55 PM

[…] Amputatia de rect […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *