Amputația de rect

Amputația de rect

În ceea ce privește amputația de rect, aceasta, este indicată în cancerul de rect foarte jos situat către anus sau canal anal, sau în cancerul de canal anal. Presupune îndepărtarea definitivă a anusului cu stomă terminală și permanentă la nivelul peretelui abdominal stâng.

Această intervenție este din ce în ce mai puțin practicată datorită posibilităților tot mai mari de conservare a sfincterului anal, oferind în același timp o rezecție suficientă pe plan carcinologic.

Această procedură implică o colostomie definitivă, adică realizarea unui anus artificial. Pacientul poate beneficia de sfatul și explicațiile unui stomaterapeut (asistenta medicală specializată în stomii) înainte de intervenție. Consultarea are ca scop și definirea locului pe abdomen, unde colostomia va fi ușor de administrat de către pacient. Acest gest se numește “marcare preoperatorie” a colostomiei.

Amputația de rect

O dieta fără reziduuri este instituita cu o săptămână înainte de operație iar pregătirea  colonica se realizează cu 24 de ore înaintea intervenției . Pacientul se poate interna în  spital cu o zi înainte de procedura, caz în care pregătirea colonului are loc în spital. Pregătirea operației cuprinde și dușul în seara și dimineața operației, iar epilarea se face la nivelul abdomenului și perineului.

Intervenția, îngrijirea și recuperarea postoperatorie

Operația clasică decurge în doi timpi:

– unul abdominal, efectuat printr-o incizie pubo-supraombilicală prin care se rezecă rectul în întregime

– unul perineal, efectuat printr-o incizie circulară în jurul anusului, prin care se rezecă anusul împreună cu aparatul sfincterian al acestuia.

Timpul abdominal al intervenției se poate efectua laparoscopic cu minime incizii la nivelul abdomenului (durere redusă postoperator, spitalizare minimă).

Amputatia de rect durează, de obicei, între 2 și 4 ore, în funcție de condițiile locale. La trezirea din intervenție, pacientul va avea un tub introdus prin nas pana la nivel gastric (sonda nazogastrica) evitându-se vărsăturile; un cateter în vezica urinară care îi eliberează vezica; intraabdominal vor exista tuburi de dren care sunt folosite pentru a exterioriza lichidele conținute în cavitatea abdominală.

Prima zi postoperatorie, cât și următoarele 2 pot fi uneori mai dificile. Aceasta din cauza disconfortului abdominal dat de incizie, nereluarii tranzitului intestinal și lipsei alimentației orale. Sonda nazogastrica și sonda urinara sunt eliminate în a doua sau a treia zi postoperator.

La reluarea tranzitului intestinal, de obicei în jurul  zilei a 5-a sau a 6-a postoperator, poate fi reînceputa alimentația orala și o parte din drenajele intraabdominale îndepărtate. Perfuziile sunt eliminate după consultarea cu medicul anestezist. Restul tuburilor intraabdominale vor fi îndepărtate după circa 7 zile. Suprimarea drenurilor se face în absenta febrei sau unor posibile complicații locale. În ceea ce privește perineul, vindecarea finală este mai dificila și din cauza radioterapiei preoperatorii a bolnavilor. Tuburile  de drenaj perineal sunt îndepărtate de regula la circa 10 zile postoperator iar firele de la acest nivel sunt îndepărtate la circa 2 săptămâni.

Spitalizarea durează cel puțin 7 zile, iar pacientul, va beneficia de concediu medical minim 3 săptămâni. Un control chirurgical este necesar  la 4 și 6 săptămâni după actul chirurgical. În cele din urmă, în funcție de rezultatul examenului anatomopatologic (reflectând agresivitatea cancerului), tratamentul care va urma se decide  de către o echipa la care participa diverși specialiști (chirurgul operator, oncologul, radioterapeutul, chimioterapeutul).

3 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button