Antibioticele in chirurgia peretelui abdominal

Antibioticele in chirurgia peretelui abdominal

Antibioticele in chirurgia peretelui abdominal se administreaza preventiv in timpul interventiei chirurgicale. Aceasta pentru ca pacientul prezinta o alterare a imunitatii, datorata socului anes­te­zi­co-chirurgical, si conditiilor locale, generale, sau create intraoperator.

Legat de raportul beneficii/costuri este unanim acceptata ideea preventiei   infectiilor ce pot surveni dupa gestul chirurgical, de cate ori este necesar (terapie antibiotica profilactica)

În chirurgia parietala folosirea antibioticului are mai mult valoare profilactica, de aceea un singur antibiotic este suficient. Asocierea mai multor antibiotice poate deveni necesara  in momentul aparitiei unor conditii locale indezirabile: deschiderea unei anse intestinale de exemplu.

Terapie antibiotica profilactica

Inseamna  administrarea antibioticului  înainte de realizarea con­­ta­minarii plagii chirurgicale. Antibioticul utilizat trebuie sa fie bactericid (sa distruga bacteriile). Administrarea trebuie facuta in asa fel încât în mo­mentul posibilei contaminari intraoperatorii sa fie atinsa in tesuturi  o concentratie eficace a acestuia. Se pot alege diverse modalitati de administrare tinand cont de durata interventiei chirurgicale si de timpul de înjumatatire al antibioticului folosit (rapiditatea cu care acesta este utilizat de organism) si anume:

  • administrare într-o singura doza – pentru interventiile care nu asociaza  un timp septic intraoperator (interventii asa zis “curate”: hernie inghinala, hernie ombilicala, eventratie) si care nu dureaza mult (1-2ore). Pentru acestea este suficienta profilaxia cu un singur antibiotic de obicei cefalosporina. Acesta se administreaza intravenos în momentul inductiei anestezice: cu 30min- 1 ora înainte de interventie).
  • pentru interventiile care din anumite motive depasesc timpul prevazut administrarea antibioticului se face  în mai multe doze :astfel antibioticul trebuie admi­nis­trat din nou intravenos dupa 3 ore de la debutul interventiei chirurgicale, eventual o a treia doza dupa înca 3 ore si o ultima doza la 6 ore de la terminarea interventiei chirurgicale. Asa  se asigura o protectie întinsa pe durata interventiei si a primelor 12 ore postoperatorii.

Cum trebuie ales antibioticul:

  • trebuie sa fie eficient, dar cu toxicitate mica
  • trebuie  sa se incerce asigurarea unei  concentratii in tesuturi, utila în momentul contaminarii
  • trebuie ca perioada in carea antibioticul isi exercita preventia sa fie suficient de lunga chiar dupa administrarea  unei singure doze

Administrarea antibioticului dupa producerea contaminarii ti­su­lare nu este nici profilactica, nici eficienta. Plaga chirur­gi­cala are deja vasele de sange obturate prin ligaturi, coagulare sau cheaguri. Astfel  an­ti­bioticul nu mai ajunge in zona contaminata. In chirurgia parietala in care apar evenimente indezirabile (ansa cu continut septic deschisa) este necesara asocierea mai multor antibiotice (cefalosporina + Metronidazol de ex.), iar utilizarea plasei devine rezervata datorita riscului major de contaminare a materialului protetic cu diversi germeni.

Folosirea fara discernamant a antibioticelor nu trebuie incurajata pentru ca poate duce la selectionarea unor germeni hiperrezistenti. Acestia  cu greu vor putea fi tratati la o eventuala afectiune ulterioara.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *