Antibioticele în chirurgia peretelui abdominal

Antibioticele în chirurgia peretelui abdominal se administrează preventiv în timpul intervenției chirurgicale. Aceasta, pentru ca pacientul prezintă o alterare a imunității, datorata socului anes­te­zi­co-chirurgical, și condițiilor locale, generale, sau create intraoperator.

Legat de raportul beneficii/costuri este unanim acceptata ideea prevenției   infecțiilor ce pot surveni după gestul chirurgical, de câte ori este necesar (terapie antibiotica profilactica)

În chirurgia parietala folosirea antibioticului are mai mult valoare profilactica, de aceea un singur antibiotic este suficient. Asocierea mai multor antibiotice poate deveni necesara  în momentul apariției unor condiții locale indezirabile: deschiderea unei anse intestinale de exemplu.

Terapie antibiotica profilactica

Înseamna  administrarea antibioticului  înainte de realizarea con­­ta­minarii plăgii chirurgicale. Antibioticul utilizat trebuie sa fie bactericid (sa distrugă bacteriile). Administrarea trebuie făcuta în asa fel încât în momentul posibilei contaminări intraoperatorii sa fie atinsa în țesuturi  o concentrație eficace a acestuia. Se pot alege diverse modalități de administrare, ținând cont de durata intervenției chirurgicale și de timpul de înjumătățire al antibioticului folosit (rapiditatea cu care acesta este utilizat de organism) și anume:

  • administrare într-o singura doza – pentru intervențiile care nu asociază  un timp septic intraoperator (intervenții asa zis “curate”: hernie inghinala, hernie ombilicala, eventratie) și care nu durează mult (1-2 ore). Pentru acestea este suficienta profilaxia cu un singur antibiotic de obicei cefalosporina. Acesta se administrează intravenos în momentul inducției anestezice: cu 30 minute – 1 ora înainte de intervenție).
  • pentru intervențiile care din anumite motive depășesc timpul prevazut administrarea antibioticului se face  în mai multe doze: astfel antibioticul trebuie administrat din nou intravenos după 3 ore de la debutul intervenției chirurgicale, eventual o a treia doza după încă 3 ore, și o ultima doza la 6 ore de la terminarea intervenției chirurgicale. Asa  se asigura o protecție întinsa pe durata intervenției și a primelor 12 ore postoperatorii.

Cum trebuie ales antibioticul:

  • trebuie sa fie eficient, dar cu toxicitate mica
  • trebuie  sa se încerce asigurarea unei  concentrații în țesuturi, utila în momentul contaminării
  • trebuie ca perioada în care antibioticul își exercita prevenția sa fie suficient de lunga chiar după administrarea  unei singure doze

Administrarea antibioticului după producerea contaminării ti­su­lare nu este nici profilactica, nici eficienta. Plaga chirur­gi­cala are deja vasele de sânge obturate prin ligaturi, coagulare sau cheaguri. Astfel,  an­ti­bioticul nu mai ajunge în zona contaminata. In chirurgia parietala în care apar evenimente indezirabile (ansa cu conținut septic deschisa) este necesara asocierea mai multor antibiotice (cefalosporina + Metronidazol de ex.), iar utilizarea plasei devine rezervata datorita riscului major de contaminare a materialului protetic cu diverși germeni.

Folosirea fără discernământ a antibioticelor nu trebuie încurajata pentru ca poate duce la selecționarea unor germeni hiperrezistenti. Aceștia  cu greu vor putea fi tratați la o eventuala afecțiune ulterioara.

102 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
102 Shares