Ce este apendicita?

Este inflamația acută a apendicelui, organ situat la nivelul primei porțiuni a intestinului gros (cecul). Apendicele este un organ cu rol în apărarea organismului în copilărie, funcție care dispare la adult. Incidența maximă a bolii este între 15 şi 30 de ani, deși apendicita poate apare la orice vârsta.

Care sunt principalele simptome și semne clinice?

De obicei, debutul este brusc cu dureri localizate inițial în regiunea epigastrica simulând o indigestie, ulterior durerile se localizează în fosa iliacă dreaptă (FID), adică în regiunea inferioara dreapta a abdomenului. Durerea este intensa, cu iradiere către rădăcina coapsei drepte. Vărsăturile nu sunt în cantitate mare fiind reprezentate de produse alimentare sau au caracterul unor vărsături bilioase (verzui). Alteori lipsesc cu desăvârșire, fiind înlocuite de greata. Constipația este uneori asociata. Febra, dacă exista, este de în jur de 38 de grade, sau mai mult în funcție de apariția complicațiilor. Pulsul poate fi accelerat în raport cu ascensiunea febrila.

Palparea abdomenului  dezvăluie o durere situata constant în fosa iliaca dreapta. Această durere poate fi însoțită de o apărare  musculara (adică mușchii abdominali ai pacientului situați intre mana medicului care examinează abdomenul și apendice se contracta, în încercarea de a reduce durerea provocata de palpare). Durerea devine mai intensă, dacă  ridicam piciorul drept al pacientului. Pacientul prezintă hiperestezie cutanata (adică durerea se accentuează la simpla atingere a zonei).
Semnele clinice nu sunt  întotdeauna ușor de recunoscut. Exista și cazuri atipice la copil, la bătrâni, la gravide, după administrarea de antibiotice; exista de asemenea localizări ale apendicelui ce fac diagnosticul dificil (subhepatic, pelvin, mezoceliac).

 

Care sunt complicațiile apendicitei netratate?

Apendicita evoluează trecând prin formele de catarala, flegmonoasa ulterior gangrenoasa. Neprezentarea la chirurg în timp util poate complica aceste forme cu apariția peritonitei de cauza apendiculara (complicație serioasa, în care cavitatea peritoneala în întregime, este inflamata, infectata, cu apariția puroiului și a falselor membrane).
Starea generala a pacientului este alterata marcat, durerile abdominale sunt intense și generalizate, acesta este febril (40 ° C), cu pulsul accelerat – intervenția chirurgicala este urgenta,  viata pacientului find în pericol.

Cum se pune diagnosticul de apendicita acuta ?

Diagnosticul de apendicita acuta este în primul rând clinic, dar teste suplimentare pot fi utile. Analizele de sânge arata creșterea numărului de leucocite. Examenul ecografic, sumarul de urina, testul de sarcina, radiografia abdominala pe gol sunt utile pentru a exclude alte afecțiuni care pot fi confundate  cu apendicita.

Cu ce afecțiuni nu trebuie confundata o apendicita?

Diagnosticul diferențial se face cu: colica renala, cu pielonefrita, cu chistul ovarian drept complicat, sarcina tubară dreapta, adenita mezenterica ,etc.

Care este tratamentul?

Tratamentul este numai chirurgical, odată pus diagnosticul de apendicita este necesara o intervenție  chirurgicala rapida, deoarece nu există nici un paralelism între semnele clinice și importanța leziunilor de la nivelul apendicelui. Nu e cazul sa așteptăm, altfel riscam sa transformam o afecțiune chirurgicala relativ simpla, în una complicata grav. Tratamentul antibiotic este de obicei necesar ca susținere a actului chirurgical. Apendicectomia laparoscopica ar trebui sa fie mult mai prezenta azi, comparativ cu tehnicile clasice descrise mai jos.

Apendicectomia convenționala (clasica sau pe cale deschisa)

Se realizează de obicei sub anestezie rahidiana (veți fi amorțit în jumătatea inferioara a corpului). Incizia este oblica de câțiva centimetri în fosa iliaca dreapta (incizie Mc Burney).

Procedura implica pătrunderea  în cavitatea abdominala și îndepărtarea  apendicelui bolnav. Operația durează intre 30 și 60 de minute.

Apendicectomia laparoscopica

Apendicectomia poate fi realizata prin laparoscopie. Apendicectomia laparoscopica este preferata astăzi tehnicii clasice. Laparoscopia oferă deseori cheia diagnosticului în sindroamele dureroase din fosa iliacă dreaptă (când exista dubiu diagnostic cu afecțiuni chirurgicale care se manifesta asemănător: chist de ovar, sarcina extrauterina, hidrosalpinx, etc.) și în același timp permite tratamentul.

Procedura  laparoscopica (apendicectomia laparoscopica) se realizează sub anestezie generala. Abdomenul este insuflat (umflat) cu un gaz, apoi se introduce printr-o miniincizie ombilicala laparoscopul. Acesta este un instrument format din fibre optice, care va permite unei  camere video sa surprindă imagini din interiorul abdomenului. Instrumentele de lucru (pensele) sunt lungi și subțiri și se introduc în abdomen prin alte doua miniincizii. Cu ajutorul lor apendicele este descoperit, îndepărtat și extras din abdomen.

Ce se întâmpla practic înainte și după operație?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie, și adeverința de salariat sau talon pensie care sa ateste calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Înaintea intervenției, veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație, vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi scos înaintea externării. In majoritatea cazurilor, veți fi externat în cea de a doua zi. La externare vi se va prescrie un tratament, și veți beneficia de concediu medical. Un regim alimentar ar fi de urmat  o scurta perioada. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. In cazul în care operația s-a realizat clasic, ar fi indicat sa evitați eforturile un timp. In primul an de la operație, pentru a avea cicatrici cât mai putin vizibile, este bine sa evitați expunerea miniinciziilor direct la soare.

Operatie laparoscopica apendicita
59 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

30 Comments

Burceanu Andreea Monica · 10/09/2014 at 12:22 PM

Buna ziua,

Acum 10 zile am fost operata (clasic) de apendicita acuta cu anestezie locala. astazi am observat ca o parte a operatiei este usor umflata,desi operatia nu este inflamata, si atunci cand stau in pat sau fac miscare simt un discomfort. Sunt motive de ingrijorare???

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 12/09/2014 at 8:06 AM

  Buna ziua,

  Ar trebui sa veniti la o consultatie sa va spun exact despre ce este vorba.

  Cu stima

  dr.Tuca

  0723042207

vasilica · 12/09/2014 at 1:02 PM

buna ziua.Dl Doctor sund din jud Constanta ,am 55 de ani si am facut acum doi ani operatie unde mi-am pus plasa a doua oara.Dupa doi ani ,acum 8 zile a inceput sa se inroseasca si dupa opt zile a inceput sa curga pe unde au fost cusaturile ,am fost la medicul care m-a operat si fact tratament cu cefort dar i-mi este teama si de aceea va rog frumos a-si mai dori si parerea dvs ca sunt distrusa de urmarile ce urmeaza sa nu se intample ceva grav.Sunt si plinuta am 90 kg.Daca la eco sau la RMN s-ar vede infectia.Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 02/10/2014 at 5:32 AM

  Va astept la o consultatie !

  nr.meu de telefon este: 0723042207

Scripcaru · 01/10/2014 at 2:17 PM

Va salut cu respect dl.doctor.
De cativa ani sufar de un diverticul colonic partea stanga ,si in ultima perioada am avut mai multe crize ,sunt hotarat s-a ma operez , in ce conditii operatia se finalizeaza la prima interventie ?
Laparoscopic nu cred sa fie posibil pentru-ca am suferit de oncluzie intestinala in urma unui traumatism abdominal .
multumesc mult !

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 02/10/2014 at 5:31 AM

  Buna ziua,

  In principiu operatia se poate realiza laparoscopic, chiar daca ati mai fost operat.
  Se realizeaza indepartarea segmentului de colon afectat (colectomie segmentara) cu repunerea imediata in tranzitul intestinal (adica fara sa fie nevoie de colostoma) in cele mai multe din cazuri.
  Va astept la o consultatie, cu toate documentele medicale.

  Cu stima,

  dr.Tuca
  0723042207

raluca pavel · 20/10/2014 at 6:13 AM

Buna ziua. De cam 5 zile am dureri la stomac, senzația de plin, stări de voma, dureriin jurul ombilicului, înțepături in zona ficatului, iar de 2 zile durerea a coborât in dreapta jos si in picior. Este o durere surda, ușoară ca o pulsație permanenta si cu senzație de încălzire. Menționez ca am probleme cu stomacul de mult timp; gastrita, enterocolită si helycobacter. Poate fi vorba totuși de apendicita? Mulțumesc mult

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/10/2014 at 1:46 PM

  Buna ziua,

  Din descrierea dumneavoastra nu se poate infirma sau confirma o suferinta apendiculara.
  Va trebui sa veniti sa va consult !

  Ma gasiti la Medlife, Calea Grivitei 365, Bucuresti
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Numai bine !

  dr.Tuca

Alexandra · 02/12/2014 at 8:14 PM

Bună seaar! Am și eu o rugăminte dacă mă puteți ajuta…pe 28 noiembrace seara am fost operata…..sI de atunci am dureri în coloana și în zora rinichilor …e normal ? Și plus ca nu am avut scaun ….ce ar trebui sa fac….multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 03/12/2014 at 7:14 AM

  Buna ziua,

  Nu este normal.
  ar trebui sa va revedeti cu chirurgul care v-a operat !

andreea · 14/03/2015 at 9:04 AM

Se poate ca in timpul operatiei de scoatere a apendicelui sa se scoata ovarul drept sau o parte a acestuia sau se pot resobri datorita unei infectii in urma operatiei sau din timpul operatiei?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 17/03/2015 at 7:24 AM

  Buna ziua,

  Sincer sa fiu, nu am auzit pana acum de asa ceva..
  Va astept la o consultatie sa vedem despre ce este vorba.
  Ma gasiti la Medlife pe Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti

  nr. meu de telefon este 0723042207

Tanase Andreia · 17/03/2015 at 4:42 AM

Buna ziua.In data de 9.03.am fost operata de urgenta de apendicita,iar ieri mi au fost scoase firele.De ieri am burta foarte umflata si tare si ma doare.Oare de ce?Tin sa mentionez ca nu am avut scaun de cateva zile.Poate fi acesta motivul sau se poate face peritonita si dupa operatie?In cazul acesta ar trebuii sa ma doara tare?Multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 17/03/2015 at 7:22 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie la Medlife, pe Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti

  Numarul meu de telefon este 0723042207

andreea · 18/03/2015 at 8:56 AM

Va multumesc pentru raspuns. As dori sa va explic de ce va intreb aceste lucruri. In urma unei operatii laparoscopice de chistectomie paraovariana pe partea stanga s-a “descoperit” ca am o formatiune adereta din ovarul drept si un “rest” de trompa iar medicul a specificat ca este scos in urma apendicectomiei, singura interventie anterioara pe care am avut-o. Insa pe mine nu m-a “anuntat” nimeni in urma acelei interventii cum ca am ramas fara ovar drept si trompa. Procesul de resorbtie este posibil? Ca medic, prin ce proces credeti ca am “pierdut” ,ovarul drept? Mentionez ca am fost la control ginecologic regulat…chiar la diferiti medici. Nu am avut avorturi, sarcini sau alte interventii ginecoligice.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 25/04/2015 at 8:00 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie chirurgicala !
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Ma gasiti la Medlife, pe Calea Grivitei 365, Bucuresti

  Cu stima

  Dr Tuca

camelia · 19/12/2015 at 9:04 PM

Buna seara! In urma cu 7 saptamani am fost supusa unei interventii de bypass gastric. M-am simtit foarte bine in urma interventiei, dar de cateva zile, ocazional, insa din ce in ce mai des, am dureri(nu intense, dar persistente), in zona stomacului, in stanga, imediat sub coaste. Nu sunt insotite de febra, varsaturi. Intra in limitele ‘normalului’ dupa asemenea interventie sau sunt semnul ca ceva nu e in regula?
Multumesc pentru atentie, astept un raspuns din partea dumneavoastra.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/12/2015 at 3:52 PM

  Buna ziua,

  Pentru orice durere, sau nelamurire pe care o aveti , legata de actul operator sau starile de dupa interventie, ar fi cel mai bine sa intrebati il intrebati pe medicul care a realizat interventia !

  Multumesc

  Seara buna !

Mihaela · 29/10/2016 at 6:29 AM

Bună ziua. De aproximativ două săptămâni au reapărut durerile in partea dreapta jos și se lasă pe piciorul drept uneori. Am făcut acum două luni analize,consult chirurgical si ecografie in urma căreia a fost depistat un calicul de 6mm. Am urmat tratamentul dar au revenit durerile. Nu stiu ce as putea face. Am fost si la un control ginecologic si nu era nicio problemă la ovarul drept. Va mulțumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/11/2016 at 4:32 PM

  Buna seara,

  Va astept la o consultatie la Medlife pe Calea Grivitei 365, sector 1 Bucuresti.

  Cu stima,

  Dr.Tuca

  0723042207

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 24/11/2016 at 2:41 PM

Buna ziua,

Din ce spuneti probabil s-a rupt peretele abdominal, caz in care aveti nevoie de o operatie.
Vreau sa va consult pentru a vedea ce anume este de facut in cazul dvs.

Cu stima,

dr.Tuca

0723042207

  baulescu ovidiu · 23/07/2018 at 1:30 PM

  Buna ziua sotia mea a fost operata de apendic acum 2 ani.De atunci a ramas cu o durere in partea stanga sus sub coasta .Am fost la acelasi medic dupa 3 saptamini si a zis ca sunt ADERENTA POST OPERATORII dar totusi acele dureri persista si acum.Nu stim unde sa mergem sau ce raze sa mai acem ca sa putem scapa de aceasta durere insuportabila.Multumesc pentru sfat.

   Dr. Stefan Tuca

   Dr. Stefan Tuca · 23/07/2018 at 3:47 PM

   Nu prea par a avea legatura durerile de sub coastele din stanga cu operatia de apendicita !
   Daca vreti va astept cu sotia dumneavoastra la o consultatie !
   Numarul meu de telefon este 0723042207

   Cu stima,
   Dr.Tuca

Ioana · 05/07/2017 at 11:03 AM

Buna ziua! Am fost operata de apendicita acum vreo 13-14 ani, de câteva zile am inceput sa simt o durere la operație, uneori cand apăs, cand ma aplec… M-ati putea ajuta cu un sfat? Mulțumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/11/2017 at 9:05 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie la Medicover Hospital Strada Pechea nr.8,sa vedem despre ce este vorba!
  Cu stimă,

  Dr.Tuca

  0723042207

Mihaela · 27/11/2017 at 12:43 AM

Buna seara, am și eu o întrebare… acum o luna prietenul meu a fost operat de micșorare de stomac … totul a decurs perfect … însă acum spune ca are niște dureri in zona apendicitei .. am citit puțin despre simptome și se aseamănă foarte mult … ideea este următoarea..are voie sa aibă o noua interventie chirurgicală la o luna și doua săptămâni de la cea anterioară de gastric sleeve?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/11/2017 at 9:07 AM

  Buna ziua,

  Poate fi operat, apendicita este o urgență!
  Va aștept la o consultație la Medicover Hospital Strada Pechea nr 8.

  Cu stimă,

  Dr.Tuca

  0723042207

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca · 28/03/2018 at 7:55 PM

Buna seara,
Trebuie sa veniti sa va consult, sa realizam si niste analize de sange si o ecografie..altfel nu va pot spune un diagnostic doar din ceea ce expuneti.
Nu pot exclude o apendicita !
Numarul meu de telefon este 0723042207.

Seara nuna

Isabela · 05/10/2018 at 3:14 PM

Bună ziua. Am o nelămurire. M-am operat acum 1 luna de apendicita acuta. Acum o săptămână am simțit ca am un fir în interior. M-am speriat și i-am dat mesaj doctorului care m-a operat și i-am povestit. El mi-a afirmat ca exista un fir în interior și acolo trebuie sa rămână, dar încă nu m-am liniștit. Este normal? Mulțumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 05/10/2018 at 6:17 PM

  Buna seara,

  Nu ma pot pronunta fara sa va consult !
  Va astept la o consultatie , sa lamurim problema..

  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima,

  Dr. Tuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
59 Shares