Apendicita acuta

Ce este apendicita?

Este inflamația acută a apendicelui, organ situat la nivelul primei porțiuni a intestinului gros (cecul). Apendicele este un organ cu rol în apărarea organismului în copilărie, funcție care dispare la adult. Incidența maximă a bolii este între 15 şi 30 de ani, deși apendicita poate apare la orice vârsta.

Care sunt principalele simptome și semne clinice?

De obicei, debutul este brusc cu dureri localizate inițial în regiunea epigastrica simulând o indigestie, ulterior durerile se localizează în fosa iliacă dreaptă (FID), adică în regiunea inferioara dreapta a abdomenului. Durerea este intensa, cu iradiere către rădăcina coapsei drepte. Vărsăturile nu sunt în cantitate mare fiind reprezentate de produse alimentare sau au caracterul unor vărsături bilioase (verzui). Alteori lipsesc cu desăvârșire, fiind înlocuite de greata. Constipația este uneori asociata. Febra, dacă exista, este de în jur de 38 de grade, sau mai mult în funcție de apariția complicațiilor. Pulsul poate fi accelerat în raport cu ascensiunea febrila.

Palparea abdomenului  dezvăluie o durere situata constant în fosa iliaca dreapta. Această durere poate fi însoțită de o apărare  musculara (adică mușchii abdominali ai pacientului situați intre mana medicului care examinează abdomenul și apendice se contracta, în încercarea de a reduce durerea provocata de palpare). Durerea devine mai intensă, dacă  ridicam piciorul drept al pacientului. Pacientul prezintă hiperestezie cutanata (durerea se accentuează la simpla atingere a zonei).
Semnele clinice nu sunt  întotdeauna ușor de recunoscut. Exista și cazuri atipice la copil, la bătrâni, la gravide, după administrarea de antibiotice; exista de asemenea localizări ale apendicelui ce fac diagnosticul dificil (subhepatic, pelvin, mezoceliac).

 

Care sunt complicațiile apendicitei netratate?

Apendicita evoluează trecând prin formele de catarala, flegmonoasa ulterior gangrenoasa. Neprezentarea la chirurg în timp util poate complica aceste forme cu apariția peritonitei de cauza apendiculara (complicație serioasa, în care cavitatea peritoneala în întregime, este inflamata, infectata, cu apariția puroiului și a falselor membrane).
Starea generala a pacientului este alterata marcat, durerile abdominale sunt intense și generalizate, acesta este febril (40 ° C), cu pulsul accelerat – intervenția chirurgicala este urgenta,  viața pacientului fiind în pericol.

Cum se pune diagnosticul de apendicita acuta?

Diagnosticul de apendicita acuta este în primul rând clinic, dar teste suplimentare pot fi utile. Analizele de sânge arata creșterea numărului de leucocite. Examenul ecografic, sumarul de urina, testul de sarcina, radiografia abdominala pe gol sunt utile pentru a exclude alte afecțiuni care pot fi confundate  cu apendicita.

Cu ce afecțiuni nu trebuie confundata o apendicita?

Diagnosticul diferențial se face cu: colica renala, cu pielonefrita, cu chistul ovarian drept complicat, sarcina tubară dreapta, adenita mezenterica, etc.

Care este tratamentul?

Tratamentul este numai chirurgical, odată pus diagnosticul de apendicita este necesara o intervenție  chirurgicala rapida, deoarece nu există nici un paralelism între semnele clinice și importanța leziunilor de la nivelul apendicelui. Nu e cazul sa așteptăm, altfel riscam sa transformam o afecțiune chirurgicala relativ simpla, în una complicata grav. Tratamentul antibiotic este de obicei necesar ca susținere a actului chirurgical. Apendicectomia laparoscopica ar trebui sa fie mult mai prezenta azi, comparativ cu tehnicile clasice descrise mai jos.

Apendicectomia convenționala (clasica sau pe cale deschisa)

Se realizează de obicei sub anestezie rahidiana (veți fi amorțit în jumătatea inferioara a corpului). Incizia este oblica de câțiva centimetri în fosa iliaca dreapta (incizie Mc Burney).

Procedura implica pătrunderea  în cavitatea abdominala și îndepărtarea  apendicelui bolnav. Operația durează intre 30 și 60 de minute.

Apendicectomia laparoscopica

Apendicectomia poate fi realizata prin laparoscopie. Apendicectomia laparoscopica este preferata astăzi tehnicii clasice. Laparoscopia oferă deseori cheia diagnosticului în sindroamele dureroase din fosa iliacă dreaptă (când exista dubiu diagnostic cu afecțiuni chirurgicale care se manifesta asemănător: chist de ovar, sarcina extrauterina, hidrosalpinx, etc.) și în același timp permite tratamentul.

Procedura  laparoscopica (apendicectomia laparoscopica) se realizează sub anestezie generala. Abdomenul este insuflat (umflat) cu un gaz, apoi se introduce printr-o mini incizie ombilicala laparoscopul. Acesta este un instrument format din fibre optice, care va permite unei  camere video sa surprindă imagini din interiorul abdomenului. Instrumentele de lucru (pensele) sunt lungi și subțiri și se introduc în abdomen prin alte doua mini incizii. Cu ajutorul lor apendicele este descoperit, îndepărtat și extras din abdomen.

Ce se întâmpla practic înainte și după operație?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie, și adeverința de salariat sau talon pensie care sa ateste calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Înaintea intervenției, veți fi consultat de un medic anestezist.

După operație, vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi scos înaintea externării. In majoritatea cazurilor, veți fi externat în cea de a doua zi. La externare vi se va prescrie un tratament, și veți beneficia de concediu medical. Un regim alimentar ar fi de urmat  o scurta perioada. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. In cazul în care operația s-a realizat clasic, ar fi indicat sa evitați eforturile un timp. In primul an de la operație, pentru a avea cicatrici cât mai puțin vizibile, este bine sa evitați expunerea mini inciziilor direct la soare.

31 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button