Biopsia mamara

Biopsia mamara

Biopsia mamara

Biopsia de sân sau biopsia mamara este investigatia  prin care se prelevă o proba de țesut, sau uneori, de fluid, dintr-o zonă suspecta, din interiorul glandei mamare. Celulele prelevate sunt analizate la microscop și, daca este nevoie, testate în continuare prin metode avansate. Printr-o biopsie tumora san, se verifica, confirma sau infirma prezența cancerului de sân. Examinarea anatomopatologica descrisa în raportul histopatologic este unica procedura de diagnostic, care poate determina sigur daca zona suspecta este maligna sau benigna. Simpla recomandare de a face o biopsie de sân nu înseamnă neapărat că aveţi cancer.

Există patru tipuri de biopsii:

  • biopsia aspirativă cu ac fin
  • biopsia mamară pe ac gros
  • biopsia asistată prin vacuum
  • biopsia incizională (biopsia chirurgicala)

Biopsia aspirativă cu ac fin

Indicata  rar, atunci când nodulul este posibil să fie un nodul chistic umplut cu lichid sau este ușor accesibil. Uneori, această procedură poate fi asistată ecografic pentru a ajuta medicul să plaseze acul la locul exact.

Biopsia mamară pe ac (cea mai utilizata)

Procedura extrage o bucată mică de ţesut cu ajutorul unui ac mai gros, gol în interior. Se realizeaza sub anestezie locală de obicei. În timpul interventiei, medicul poate insera un marcaj metalic sau de carbon în interiorul tumorii. Aceasta pentru a putea urmari imagistic locul biopsiei si pentru ghidaj chirurgical. În cazul în care o intervenție chirurgicală este necesară mai târziu, marcajul faciliteaza chirurgului localizarea zonei anormale. Radiologul sau chirurgul care efectuează biopsia sanului pe ac, poate utiliza echipamente de imagistică de specialitate pentru a ghida acul la locul dorit.

Biopsia asistată de vacuum (este utilizată în cazuri atent selecționate, putând exciza aspirativ întreaga zonă suspectă)

Este tot o biopsie mamară pe ac (mai gros decât la biopsia descrisa precedent). Pacientul este poziționat culcat pe burtă, pe o masă specială, care are o deschidere pentru piept, pieptul fiind comprimat, similar ca procedură din acest punct de vedere, cu o mamografie.

Biopsia chrirugicală (biopsia deschisă realizată de către medicul chirurg)

Acest tip de biopsie mamara se realizează numai în cazul în care, tentativele de biopsie folosind cele trei tehnici descrise anterior, au eșuat.

Medicul radiolog va şti exact să vă recomande cel mai potrivit procedeu pentru dumneavoastră.

Rezultatul dupa biopsie tumora san

Odată ce biopsia mamara este completă și țesutul este prelucrat specific, un anatomopatolog va examina țesutul recoltat, la microscop, pentru a identifica celule anormale sau canceroase. Elaborarea raportului anatomo-patologic este un proces care poate dura de la 24 de ore la 2-4 săptămâni în funcție de particularitatile fiecarui caz, de tehnicile de diagnostic utilizate (microscopie convențională, imunohistochimie (IHC) sau hibridizare in situ (ISH)). Raportul anatomo-patologic trebuie sa fie corect, complet si rapid (respectând această ordine) .

Rezultatul pe care il primiţi de la Laboratorul de Anatomie Patologică ca urmare a unei biopsii de sân poate arăta că o anomalie imagistică de sân este benignă (non-invazivă) dar care în timp, se poate maligniza. Şi în acest caz, medicul dumneavoastră este singurul în măsură să vă consilieze cu privire la ce aveţi de făcut în continuare. Este posibil sa vi se recomande excizia, fie printr-o procedură chirurgicală, fie prin altă procedură minim invazivă. În orice situaţie, este bine să nu renunţaţi la autoexaminarea lunară a sânilor şi la mamografia anuală.

Termenul de „cancer de sân” descrie de fapt, o varietate de tipuri de cancer care pot apare la nivelul sânului. Diferitele tipuri de cancer de sân sunt în general clasificate în funcție de două categorii de factori :

  • unde sunt localizate celulele canceroase (localizare)
  • în ce măsură acestea sunt răspândite şi/sau predispuse la răspândire (tema prezentata intr-un articol ulterior).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *