Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Biopsie ganglion santinela

Biopsie ganglion santinela

Biopsie ganglion santinela

Ganglion santinela este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii mamare și implicit celule tumorale. Acest ganglion este cel care informează chirurgul asupra stării ganglionilor regionali în cazul unui cancer mamar. Conceptul de ganglion-santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Pentru a putea pune în evidenta acest ganglion este necesara injectarea peritumorala cu un trasor radioactiv. Ideal injectarea se face cu 24 de ore înaintea intervenției chirurgicale, după care se realizează o limfoscintigrafie. Limfoscintigrafia pune în evidenta din punct de vedere imagistic zona ganglionara în care drenează trasorul radioactiv injectat. Intraoperator chirurgul, cu ajutorul unei sonde speciale gamma finder depistează ganglionul santinela, îl excizează și trimite la examen histopatologic.

Ganglion santinela

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinelă
Ganglion santinelă negativ: ganglionul nu este invadat tumoral. Aceasta înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali și nu este necesară o limfadenectomie regională completă.

Ganglion santinelă pozitiv: ganglionul este invadat tumoral, deci este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara). Aceasta se realizează pentru a indentifica starea celorlalți ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanți factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histopatologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.

Indicații  pentru biopsie ganglion santinela

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicata pentru stadializarea pacientelor cu cancer mamar incipient (T1,T2) și ganglioni axilari negativi clinic (palpator), indiferent de tratamentul chirurgical al sânului. Se indica de asemenea în caz de suspiciune de carcinom mamar atunci când datele clinice și imagistice sugerează o leziune invaziva. Femeile cu indicația de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela în cadrul aceleiași intervenții, datorita secționării canalelor limfatice în timpul mastectomiei, ceea ce nu permite realizarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histopatologice fals negative în cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care biopsia este recomandata anterior terapiei citostatice.

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button