Biopsie ganglion santinela

Ganglion santinela este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii mamare şi implicit celule tumorale. Acest ganglion este cel care informeaza chirurgul asupra stării ganglionilor regionali în cazul unui cancerului mamar. Conceptul de ganglion-santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Pentru a putea pune in evidenta  acest ganglion este necesara injectarea peritumorala cu un trasor radioactiv. Ideal injectarea se face cu 24 de ore inaintea interventiei chirurgicale, dupa care se realizeza o limfoscintigrafie. Limfoscintigrafia pune in evidenta din punct de vedere imagistic zona ganglionara in care dreneaza trasorul radioactiv injectat. Intraoperator chirurgul cu ajutorul unei sonde speciale gamma finder depisteaza ganglionul santinela il excizeaza si trimite la examen histopatologic.

Ganglion santinela

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinelă
Ganglion santinelă negativ: ganglionul nu este invadat tumoral. Aceasta înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali şi nu este necesară o limfadenectomie regională completă.

Ganglion santinelă pozitiv: ganglionul este invadat tumoral, deci este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara). Aceasta se realizeaz pentru a indentifica starea celorlalţi ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanti factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histopatologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.

Indicatii  pentru biopsie ganglion santinela

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicata pentru stadializarea pacientelor cu cancer mamar incipient (T1,T2) si ganglioni axilari negativi clinic (palpator), indiferent de tratamentul chirurgical al sanului. Se indica de asemenea in caz de suspiciune de carcinom mamar atunci cand datele clinice si imagistice sugereaza o leziune invaziva. Femeile cu indicatia de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela in cadrul aceleiasi interventii, datorita sectionarii canalelor limfatice in timpul mastectomiei, ceea ce nu permite efectuarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histolopatologice fals negative in cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care se recomanda biopsia anterior terapiei citostatice.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

2 comentarii

Cancer san - tratament chirurgical - dr.Stefan Tuca, medic primar chirurgie · 24/03/2019 la 2:09 PM

[…] Biopsie ganglion santinela […]

Ganglionul santinela in cancerul mamar - Dr. Stefan TUCA, medic chirurg · 18/06/2019 la 8:54 PM

[…] Biopsie ganglion santinela […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *