Biopsie ganglion santinela

Ganglion santinela este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii mamare și implicit celule tumorale. Acest ganglion este cel care informează chirurgul asupra stării ganglionilor regionali în cazul unui cancer mamar. Conceptul de ganglion-santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Pentru a putea pune în evidenta  acest ganglion este necesara injectarea peritumorala cu un trasor radioactiv. Ideal injectarea se face cu 24 de ore înaintea intervenției chirurgicale, după care se realizează o limfoscintigrafie. Limfoscintigrafia pune în evidenta din punct de vedere imagistic zona ganglionara în care drenează trasorul radioactiv injectat. Intraoperator chirurgul, cu ajutorul unei sonde speciale gamma finder depistează ganglionul santinela, îl excizează și trimite la examen histopatologic.

Ganglion santinela

Interpretarea rezultatului biopsiei ganglionului-santinelă
Ganglion santinelă negativ: ganglionul nu este invadat tumoral. Aceasta înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali și nu este necesară o limfadenectomie regională completă.

Ganglion santinelă pozitiv: ganglionul este invadat tumoral, deci este necesară o limfadenectomie regională completă (axilara). Aceasta se realizează pentru a indentifica starea celorlalți ganglioni limfatici, care pot fi pozitivi sau negativi.

Starea ganglionilor limfatici axilari este unul dintre cei mai importanți factori de prognostic la pacientele cu cancer de san. Examinarea histopatologica a ganglionilor este cea mai buna metoda pentru evaluarea metastazelor la acest nivel.

Indicații  pentru biopsie ganglion santinela

Biopsia ganglionilor limfatici santinela este indicata pentru stadializarea pacientelor cu cancer mamar incipient (T1,T2) și ganglioni axilari negativi clinic (palpator), indiferent de tratamentul chirurgical al sânului. Se indica de asemenea în caz de suspiciune de carcinom mamar atunci când datele clinice și imagistice sugerează o leziune invaziva. Femeile cu indicația de mastectomie sunt candidate pentru biopsia de ganglion santinela în cadrul aceleiași intervenții, datorita secționării canalelor limfatice în timpul mastectomiei, ceea ce nu permite efectuarea unei astfel de proceduri bioptice ulterior.
Chimioterapia preoperatorie poate induce rezultate histopatologice fals negative în cadrul biopsiilor de ganglion santinela, motiv pentru care se recomanda biopsia anterior terapiei citostatice.

284 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

2 Comments

Cancer san - tratament chirurgical - dr.Stefan Tuca, medic primar chirurgie · 24/03/2019 at 2:09 PM

[…] Biopsie ganglion santinela […]

Ganglionul santinela in cancerul mamar - Dr. Stefan TUCA, medic chirurg · 18/06/2019 at 8:54 PM

[…] Biopsie ganglion santinela […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
284 Shares