Camera implantabila pentru chimioterapie
Medicii specialiști oncologi trag un semnal de alarmă asupra importanței date de camera implantabila pentru chimioterapie în administrarea citostaticelor la pacienții diagnosticați cu cancer. Prin introducerea unui astfel de sistem, se asigură un acces venos sigur şi facil. Acest lucru ușurează tratamentul pacienților oncologici aflați într-un program de chimioterapie și le oferă o îmbunătățire a calității vieții.
Camera implantabila pentru chimioterapie este un sistem de tip Port-a-Cath (PAC). Se montează sub piele în cadrul unei intervenții chirurgicale simple cu anestezie locală. Riscurile sunt minime, pacientul fiind externat în aceeași zi. Porturile sunt formate dintr-o cameră conectată la un cateter venos central și se utilizează în cazul tratamentelor care presupun injectări frecvente, ce conduc în final la distrugerea venelor pacienților. Chimioterapia este un tratament complex și dificil, ce poate afecta atât sistemul venos periferic, cât și pielea sau țesutul muscular al pacienților oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin în întâmpinarea nevoilor celor ce urmează ședințe de chimioterapie. Sunt o soluție prin care medicamentele sunt administrate rapid și eficient prin intermediul sistemului circulator. Disconfortul este minim pentru pacient.
Beneficii camera implantabila pentru chimioterapie
Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile în oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasă a citostaticelor:
- reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului
- diminuează riscul de infecție și tromboza venoasă
- permit distribuția imediată a medicamentelor în sistemul venos central.
Folosirea camerelor implantabile la pacienții oncologici este deosebit de importantă, mai ales în cazul celor care necesită programe de chimioterapie pe termen lung. Pe lângă riscul diminuat de infecție, există și alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacienții ce nu au un sistem de vene pronunțat și reduc disconfortul și durerile cauzate de puncționările repetate ale vaselor sangvine.
Procedura chirurgicală se realizează sub anestezie locală, în regim de spitalizare de zi, cu durată de maxim 60 minute.