Camera implantabila pentru chimioterapie


Camera implantabila pentru chimioterapie

Medicii specialişti oncologi trag un semnal de alarmă asupra importanţei date de camera implantabila pentru chimioterapie  în administrarea citostaticelor la pacienţii diagnosticaţi cu cancer. Prin introducerea unui astfel de sistem se asigură un acces venos sigur şi facil. Acest lucru uşurează tratamentul pacienţilor oncologici aflaţi într-un program de chimioterapie şi le oferă o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Camera implantabila pentru chimioterapie  este un sistem de tip Port-a-Cath (PAC). Se montează sub piele în cadrul unei intervenţii chirurgicale simple cu anestezie locală. Riscurile sunt minime, pacientul fiind externat în aceeaşi zi. Porturile sunt formate dintr-o cameră conectată la un cateter venos central şi se utilizează în cazul tratamentelor care presupun injectări frecvente, ce conduc în final la distrugerea venelor pacienţilor. Chimioterapia este un tratament complex şi dificil, ce poate afecta atât sistemul venos periferic, cât şi pielea sau ţesutul muscular al pacienţilor oncologici. Dispozitivele de tip port-a-cath vin în întâmpinarea nevoilor celor ce urmează şedinţe de chimioterapie. Sunt o soluţie prin care medicamentele sunt administrate rapid şi eficient prin intermediul sistemului circulator. Disconfortul este minim pentru pacient.

Beneficii camera implantabila pentru chimioterapie

Beneficiile pe care le aduce utilizarea camerelor implantabile în oncologie sunt net superioare celorlalte forme de administrare venoasă a citostaticelor:

  • reduc efectul toxic al chimioterapicelor asupra organismului
  • diminuează riscul de infecţie şi tromboza venoasă
  • permit distribuţia imediată a medicamentelor în sistemul venos central.

Folosirea camerelor implantabile la pacienţii oncologici este deosebit de importantă, mai ales în cazul celor ce necesită programe de chimioterapie pe termen lung. Pe lângă riscul diminuat de infecţie, există şi alte avantaje ale acestor porturi: asigura un acces intravenos facil la pacienţii ce nu au un sistem de vene ponuntat şi reduce disconfortul şi durerile cauzate de puncţionările repetate ale vaselor sangvine.

Procedura chirurgicală se realizează sub anestezie locală, în regim de spitalizare de zi, cu durată de maxim 60 min !

1 thought on “Camera implantabila pentru chimioterapie

  1. Pingback:Cancerul de colon - Dr. Stefan Tuca, medic primar chirurgie generala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *