Cancerul gastric

Cancerul gastric are ca și punct de plecare  mucoasa gastrica (stratul cel mai intern al stomacului), și reprezinta una dintre cele mai frecvente localizări maligne.

Stomacul face parte din tubul digestiv, fiind un organ situat in abdomenul superior la stânga ficatului, având  forma de sac (sau forma literei ‘’J’’). El continua esofagul în extremitatea superioara, și se continua cu duodenul în cea inferioara.

Incidenta este mai crescuta la sexul masculin, iar vârsta medie la care survine este de 50-70 de ani.

Care sunt factorii de risc în apariția unui cancer gastric ?

Alimentația

 • consumul de alimente afumate sau uscate
 • excesul de sare
 • consumul scăzut de fibre vegetale

Fumatul, consumul de alcool

Infecția cu helicobacter pylori

Intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului în antecedente

Polipii gastrici

Ulcerul gastric

Gastrita atrofica

Sexul masculin și vârsta înaintata

Antecedentele familiale

Care sunt principalele simptome pentru cancerul gastric?

Exista posibilitatea ca un cancer de stomac sa nu prezinte  nici un semn sau simptom în stadiile inițiale, sau simptomatologie vaga pe care pacientul o poate ignora (simptomatologie nespecifica).

Cu timpul însa, apare senzația de sațietate precoce, scădere ponderala, pierderea apetitului, arsuri gastrice, dureri în etajul abdominal superior. De asemenea, apar grețuri, vărsături, disfagie (dificultatea de a inghiți), tulburări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație).

In stadiile avansate pot apare ascita (acumularea de lichid în abdomen), icterul, hematemeza (pierderea de sânge prin vărsătura), melena (scaun negru ca păcura, lucios, cu miros de gudron – apare ca urmare a sângerării tumorii gastrice, sânge care trecând prin tubul digestiv este digerat și eliminat prin scaun ca melena), masa palpabila în regiunea epigastrica, etc.

Cum se pune diagnosticul de cancer gastric, și care sunt investigațiile ?

In momentul în care pacientul se prezintă la medic cu o simptomatologie orientativa pentru un cancer digestiv, medicul chirurg va recomanda o serie de analize și investigații menite sa stabilească starea actuala a pacientului, sa confere certitudinea unui cancer de stomac, sa stabilească dacă boala este într-un stadiu incipient sau avansat,  și sa adopte atitudinea terapeutica potrivita pentru fiecare caz în parte.

Bilanțul inițial presupune pe lângă realizarea examenului fizic și:

 • recoltarea analizelor de sânge care pot arata o anemie (semn al pierderii de sânge din tumora gastrica), markeri tumorali crescuți (CA 19-9, antigen carcinoembrionar)
 • ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice în stadiile avansate)
 • endoscopia digestiva superioara vizualizează formațiunea tumorala gastrica și o biopsiaza. Eșantionul
 • recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili despre ce tipul de cancer
 • tranzit baritat

De asemenea, se urmărește excluderea unor afecțiuni ce pot avea manifestări asemănătoare – ulcerul gastric (durerea din cancerul gastric este mai intensa și nu cedează la tratamentul obișnuit pentru ulcer).

Bilanțul de extensie: presupune realizarea unei tomografii computerizate examen imagistic care stabilește raporturile tumorii cu organele vecine, și dacă acestea au fost invadate sau nu (prin creștere în dimensiuni tumora poate invada splina, pancreasul, vezica biliara, colonul transvers), invazia ganglionilor limfatici regionali, apariția metastazelor hepatice, ascitei, metastazelor ovariene la femei, metastazelor pulmonare etc; de asemenea o ecoendoscopie poate fi realizata pentru a stabili gradul de întindere al tumorii la nivelul peretelui gastric.

Internat în secția de chirurgie, bolnavului i se vor corecta dezechilibrele biologice (anemia, dezechilibrele ionice). O patologie asociata va fi tratata prin consulturi realizate de medici de alte specialități. Înaintea operației acesta va primi vizita medicului anestezist.

Care este tratamentul pentru cancerul gastric ?

Chirurgia și chimioterapia joaca rolul cel mai important.

In stadiile mai putin avansate chirurgia are viza radicala, urmărind vindecarea bolnavului.

Tehnica chirurgicala presupune în funcție de localizarea tumorii la nivel gastric, îndepărtarea  stomacului parțial sau în totalitate, împreuna cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadați neoplazic). In locul stomacului  îndepărtat în totalitate, va fi adusa din etajul abdominal inferior o ansa intestinala (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fără crearea unui rezervor, în ideea înlocuirii cavitații gastrice (gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza pe ansa intestinala in “Y” sau omega). Daca stomacul a fost îndepărtat parțial, atunci același segment de intestin subțire va fi suturat la stomacul restant (gastrectomie subtotala cu gastrojejunoanastomoza) sau, dacă este posibil stomacul va fi suturat la duoden (gastroduodenoanastomoza) restabilindu-se astfel continuitatea digestiva. Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical având scopul de a distruge celulele tumorale ramase după gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.

In stadiile avansate (metastaze hepatice, peritoneale, ascita) chimioterapia se aplica inițial încercând sa convertească bolnavul la un stadiu operabil. Chirurgia se practica în stadiile avansate în cazul sângerărilor care nu se opresc, în cazul apariției stenozelor cardiale (pentru cancerele situate sus la nivel gastric  foarte aproape de esofag, caz în care bolnavul nu se poate alimenta) în cazul apariției icterului, sau ocluziei (prin invazie de colon transvers sau carcinomatoza peritoneala). Gestul chirurgical în aceste cazuri foarte avansate va scoate bolnavul din zona de risc vital în care se găsește. Astfel, pacientul va putea continua tratamentul oncologic.

Ce presupune urmărirea postoperatorie a bolnavului operat de cancer gastric ?

Dupa externare bolnavul va trebui sa urmeze un regim alimentar prescris de chirurg. Efortul fizic  trebuie evitat o perioada de 30 de zile.

Controlul postoperator presupune realizarea periodica si la distanta de gestul chirurgical, a unor investigații (analize de sânge cu urmărirea valorii antigenului carcinoembrionar, endoscopie digestiva superioara, examen computer tomograf) în scopul depistării unor eventuale recidive.

160 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

6 Comments

Elena SP · 24/01/2017 at 3:24 PM

Buna ziua,
Fratele meu in varsta de 48 de ani are un cancer rectal de aproximativ 5cm (colonoscopie)situat la 10 cm de OA, cu metastaza unica in ficat.A facut CT si RMN. Chirurgul care l-a vazut spune ca nu opereaza metastaze hepatice. Va rog sa ne ajutati cu un sfat.Ce putem face, unde sa ne adresam? Este din provincie.
Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 27/01/2017 at 6:19 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie, ma pot ocupa eu de cazul fratelui dumneavoastra.

  Cu stima,
  Dr. Tuca

  0723042207

T. · 17/08/2018 at 1:20 PM

Bună ziua
Tatăl meu va fi operat de cancer gastric luni. Îmi puteti recomanda un oncolog foarte bun în București ?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/08/2018 at 7:15 AM

  Bună ziua,
  Sunt multi oncologi buni in București. Cu siguranță chirurgul care îl va opera pe tatăl dumneavoastră are preferințele lui si va ști catre cine sa il îndrume.

Teodor GR · 02/12/2018 at 1:11 PM

buna ziua ..am 23 de ani de vreo 3 zile simt o stare de diconfort in capul pieptului ca si cum stomacul meu ar fi prea umflat ..ce ar putea fi ?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 04/12/2018 at 7:36 AM

  Bună ziua,
  Nu va pot răspunde fără să va consult. Asadar va astept la o consultație! Va rog sa ma contactati inainte de a veni..numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
160 Shares