Cancer gastric
Cancerul gastric
Cancerul gastric are ca și punct de plecare mucoasa gastrica (stratul cel mai intern al stomacului), și reprezinta una dintre cele mai frecvente localizări maligne.
Stomacul face parte din tubul digestiv, fiind un organ situat in abdomenul superior la stânga ficatului, având forma de sac (sau forma literei ‘’J’’). El continua esofagul în extremitatea superioara, și se continua cu duodenul în cea inferioara.
Incidenta este mai crescuta la sexul masculin, iar vârsta medie la care survine este de 50-70 de ani.
Care sunt factorii de risc în apariția unui cancer gastric ?
Alimentația
- consumul de alimente afumate sau uscate
- excesul de sare
- consumul scăzut de fibre vegetale
Fumatul, consumul de alcool
Infecția cu helicobacter pylori
Intervențiile chirurgicale la nivelul stomacului în antecedente
Polipii gastrici
Gastrita atrofica
Sexul masculin și vârsta înaintata
Antecedentele familiale
Care sunt principalele simptome pentru cancerul gastric?
Exista posibilitatea ca un cancer de stomac sa nu prezinte nici un semn sau simptom în stadiile inițiale, sau simptomatologie vaga pe care pacientul o poate ignora (simptomatologie nespecifica).
Cu timpul însa, apare senzația de sațietate precoce, scădere ponderala, pierderea apetitului, arsuri gastrice, dureri în etajul abdominal superior. De asemenea, apar grețuri, vărsături, disfagie (dificultatea de a inghiți), tulburări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație).
In stadiile avansate pot apare ascita (acumularea de lichid în abdomen), icterul, hematemeza (pierderea de sânge prin vărsătura), melena (scaun negru ca păcura, lucios, cu miros de gudron – apare ca urmare a sângerării tumorii gastrice, sânge care trecând prin tubul digestiv este digerat și eliminat prin scaun ca melena), masa palpabila în regiunea epigastrica, etc.
Cum se pune diagnosticul de cancer gastric, și care sunt investigațiile ?
In momentul în care pacientul se prezintă la medic cu o simptomatologie orientativa pentru un cancer digestiv, medicul chirurg va recomanda o serie de analize și investigații menite sa stabilească starea actuala a pacientului, sa confere certitudinea unui cancer de stomac, sa stabilească dacă boala este într-un stadiu incipient sau avansat, și sa adopte atitudinea terapeutica potrivita pentru fiecare caz în parte.
Bilanțul inițial presupune pe lângă realizarea examenului fizic și:
- recoltarea analizelor de sânge care pot arata o anemie (semn al pierderii de sânge din tumora gastrica), markeri tumorali crescuți (CA 19-9, antigen carcinoembrionar)
- ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice în stadiile avansate)
- endoscopia digestiva superioara vizualizează formațiunea tumorala gastrica și o biopsiaza. Eșantionul
- recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili despre ce tipul de cancer
- tranzit baritat
De asemenea, se urmărește excluderea unor afecțiuni ce pot avea manifestări asemănătoare – ulcerul gastric (durerea din cancerul gastric este mai intensa și nu cedează la tratamentul obișnuit pentru ulcer).
Bilanțul de extensie: presupune realizarea unei tomografii computerizate examen imagistic care stabilește raporturile tumorii cu organele vecine, și dacă acestea au fost invadate sau nu (prin creștere în dimensiuni tumora poate invada splina, pancreasul, vezica biliara, colonul transvers), invazia ganglionilor limfatici regionali, apariția metastazelor hepatice, ascitei, metastazelor ovariene la femei, metastazelor pulmonare etc; de asemenea o ecoendoscopie poate fi realizata pentru a stabili gradul de întindere al tumorii la nivelul peretelui gastric.
Internat în secția de chirurgie, bolnavului i se vor corecta dezechilibrele biologice (anemia, dezechilibrele ionice). O patologie asociata va fi tratata prin consulturi realizate de medici de alte specialități. Înaintea operației acesta va primi vizita medicului anestezist.
Care este tratamentul pentru cancerul gastric ?
Chirurgia și chimioterapia joaca rolul cel mai important.
In stadiile mai putin avansate chirurgia are viza radicala, urmărind vindecarea bolnavului.
Tehnica chirurgicala presupune în funcție de localizarea tumorii la nivel gastric, îndepărtarea stomacului parțial sau în totalitate, împreuna cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadați neoplazic). In locul stomacului îndepărtat în totalitate, va fi adusa din etajul abdominal inferior o ansa intestinala (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fără crearea unui rezervor, în ideea înlocuirii cavitații gastrice (gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza pe ansa intestinala in “Y” sau omega). Daca stomacul a fost îndepărtat parțial, atunci același segment de intestin subțire va fi suturat la stomacul restant (gastrectomie subtotala cu gastrojejunoanastomoza) sau, dacă este posibil stomacul va fi suturat la duoden (gastroduodenoanastomoza) restabilindu-se astfel continuitatea digestiva. Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical având scopul de a distruge celulele tumorale ramase după gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.
In stadiile avansate (metastaze hepatice, peritoneale, ascita) chimioterapia se aplica inițial încercând sa convertească bolnavul la un stadiu operabil. Chirurgia se practica în stadiile avansate în cazul sângerărilor care nu se opresc, în cazul apariției stenozelor cardiale (pentru cancerele situate sus la nivel gastric foarte aproape de esofag, caz în care bolnavul nu se poate alimenta) în cazul apariției icterului, sau ocluziei (prin invazie de colon transvers sau carcinomatoza peritoneala). Gestul chirurgical în aceste cazuri foarte avansate va scoate bolnavul din zona de risc vital în care se găsește. Astfel, pacientul va putea continua tratamentul oncologic.
Ce presupune urmărirea postoperatorie a bolnavului operat de cancer gastric ?
Dupa externare bolnavul va trebui sa urmeze un regim alimentar prescris de chirurg. Efortul fizic trebuie evitat o perioada de 30 de zile.
Controlul postoperator presupune realizarea periodica si la distanta de gestul chirurgical, a unor investigații (analize de sânge cu urmărirea valorii antigenului carcinoembrionar, endoscopie digestiva superioara, examen computer tomograf) în scopul depistării unor eventuale recidive.