Cancer gastric

Cancerul gastric

Cancerul gastric are ca si punct de plecare  mucoasa gastrica (stratul cel mai intern al stomacului), si reprezinta una dintre cele mai frecvente localizari maligne.

Stomacul face parte din tubul digestiv, fiind un organ situat in abdomenul superior la stanga ficatului, avand  forma de sac (sau forma literei ‘’J’’). El continua esofagul in extremitatea superioara si se continua cu duodenul in cea inferioara .

 

Incidenta este mai crescuta la sexul masculin, iar virsta medie la care survine este de 50-70 de ani.

 

 

 

 

 

 

Care sunt factorii de risc in aparitia unui cancer gastric ?

Alimentatia

 • consumul de alimente afumate sau uscate
 • excesul de sare
 • consumul scazut de fibre vegetale

Fumatul, consumul de alcool

Infectia cu helicobacter pylori

Interventiile chirurgicale la nivelul stomacului in antecedente

Polipii gastrici

Ulcerul gastric

Gastrita atrofica

Sexul masculin si varsta inaintata

Antecedentele familiale

 

 

 

 

 

 

 

 

Care sunt principalele simptome pentru cancerul gastric?

Exista posibilitatea ca un cancer de stomac sa nu prezinte  nici un semn sau simptom in stadiile initiale, sau simptomatologie vaga pe care pacientul o poate ignora(simptomatologie nespecifica).

Cu timpul insa apre senzatia de satietate precoce, scadere ponderala, pierderea apetitului, arsuri gastrice, dureri in etajul abdominal superior. De asemenea apar greturi, varsaturi, disfagie(dificultatea de a inghiti), tulburari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie).

In stadiile avansate pot apare ascita (acumularea de lichid in abdomen), icterul, hematemeza (pierderea de sange prin varsatura), melena (scaun negru ca pacura, lucios,cu miros de gudron-apare ca urmare a sangerarii tumorii gastrice, sange care trecand prin tubul digestiv este digerat si eliminat prin scaun ca melena), masa palpabila in regiunea epigastrica, etc.

Cum se pune diagnosticul de cancer gastric si care sunt investigatiile ?

In momentul in care pacientul se prezinta la medic cu o simptomatologie orientativa pentru un cancer digestiv medicul chirurg va recomanda o serie de analize si investigatii menite sa stabileasca starea actuala a pacientului, sa confere certitudinea unui cancer de stomac, sa stabileasca daca boala este intr-un stadiu incipient sau avansat  si sa adopte atitudinea terapeutica potrivita pentru fiecare caz in parte.

Bilantul initial presupune pe langa realizarea examenului fizic si :

 • recoltarea analizelor de sange care pot arata o anemie (semn al pierderii de sange din tumora gastrica) markeri tumorali crescuti (CA 19-9, antigen carcinoembrionar)
 • ecografia abdominala (poate arata lichidul de ascita sau metastazele hepatice in stadiile avansate)
 • endoscopia digestiva superioara vizualizeaza formatiunea tumorala gastrica si o biopsiaza. Esantionul recoltat va fi analizat histopatologic si va stabili despre ce tipul de cancer 
 • tranzit baritat     

De asemenea se urmareste excluderea unor afectiuni ce pot avea manifestari asemanatoare –ulcerul gastric (durerea din cancerul gastric este mai intensa si nu cedeaza la tratamentul obisnuit pentru ulcer).

Bilantul de extensie : presupune realizarea unei tomografii computerizate examen imagistic care stabileste raporturile tumorii cu organele vecine si daca acestea au fost invadate sau nu (prin crestere in dimensiuni tumora poate invada splina, pancreasul, vezica biliara, colonul transvers), invazia ganglionilor limfatici regionali, aparitia metastazelor hepatice, ascitei, metastazelor ovariene la femei, metastazelor pulmonare etc ; de asemenea o ecoendoscopie poate fi realizata pentru a stabili gradul de intindere al tumorii la nivelul peretelui gastric.

Internat in sectia de chirurgie bolnavului i se vor corecta dezechilibrele biologice (anemia, dezechilibrele ionice). O patologie asociata va fi tratata prin consulturi realizate de medici de alte specialitati. Inaintea operatiei acesta va primi vizita medicului anestezist.

Care este tratamentul pentru cancerul gastric ?

Chirurgia si chimioterapia joaca rolul cel mai important.

In stadiile mai putin avansate chirurgia are viza radicala urmarind vindecarea bolnavului.

Tehnica chirurgicala presupune in functie de localizarea tumorii la nivel gastric indepartarea  stomacului partial sau in totalitate, impreuna cu teritoriul limfatic aferent (ganglionii invadati neoplazic). In locul stomacului  indepartat in totalitate va fi adusa din etajul abdominal inferior o ansa intestinala (jejun) care se va sutura de esofag cu sau fara crearea unui rezervor in ideea inlocuirii cavitatii gastrice (gastrectomie totala cu esojejunoanastomoza pe ansa intestinala in “Y” sau omega). Daca stomacul a fost indepartat partial atunci acelasi segment de intestin subtire va fi suturat la stomacul restant (gastrectomie subtotala cu gastrojejunoanastomoza) sau daca este posibil stomacul va fi suturat la duoden (gastroduodenoanastomoza) restabilindu-se astfel continuitatea digestiva. Chimioterapia va completa tratamentul chirurgical avand scopul de a distruge celulele tumorale ramase dupa gestul chirurgical prevenind astfel recidiva.

 

In stadiile avansate (metastaze hepatice, peritoneale, ascita) chimioterapia se aplica initial incercand sa converteasca bolnavul la un stadiu operabil. Chirurgia se practica in stadiile avansate in cazul sangerarilor care nu se opresc, in cazul aparitiei stenozelor cardiale ( pentru cancerele situate sus la nivel gastric  foarte aproape de esofag, caz in care bolnavul nu se poate alimenta)in cazul aparitiei icterului, sau ocluziei (prin invazie de colon transvers sau carcinomatoza peritoneala). Gestul chirurgical in aceste cazuri foarte avansate va scoate bolnavul din zona de risc vital in care se gaseste. Astfel, pacientul va putea continua tratamentul oncologic.

Ce presupune urmarirea postoperatorie a bolnavului operat de cancer gastric ?

Dupa externare bolnavul va trebui sa urmeze un regim alimentar prescris de chirurg. Efortul fizic  trebuie evitat o perioada de 30 de zile.

Controlul postoperator presupune realizarea periodica si la distanta de gestul chirurgical, a unor investigatii (analize de sange cu urmarirea valorii antigenului carcinoembrionar, endoscopie digestiva superioara, examen computer tomograf) in scopul depistarii unor eventuale recidive.

10 thoughts on “Cancer gastric

 1. Buna ziua,
  pe Mama a operat-o nu a putut sa-i scoata Tumoarea de la PANCREAS ca este mare si este prinsa de arterele principale si canale asa ne-a spus Dl.Dr. asa ca i-au facut doar deviatie la stomac, duoden, bila si i le-a cusut, acum este la reanimare asteptam sa-si revina pt radioterapie sau chimioterapie Ce ne recomandati, locuim in Bucuresti. multumesc

 2. Buna ziua,

  In urma unor dureri abdominale in partea dreapta, mama mea, a fot trimisa de medicul de familie sa faca niste analize medicale pentru a vedea cauza.
  I s-a facut endoscopie si i-sau luat probe pentru biopsie. Testul de biopsie a fost negativ dar cu toate astea medicul nu a fost multumit si a trimis-o la alte investigatii (computer tomograf). La computer tomograf i-au gasit lichid in abdomen. Am fost trimis la un alt doctor (chirurg) pentru a analiza situatia. Urmeaza ca saptamana urmatoare sa se extraga lichidul (laparoscopic) si sa se ia 2-3 probe de de tesut pentru biopsie, ca sa se vada daca este operabila sau nu.
  Avand in vedere ca in cele de mai sus am citit ca “In stadiile avansate pot apare ascita (acumularea de lichid in abdomen)”, care sunt sansele date de dumneavoastra in acest caz?
  Imi cer scuze daca nu am fost foarte explicit in cele de mai sus, dar sunt inca in stare de soc la vestea primita si cele citite pana acum pe site-uri.

  P.S. Multumesc anticipat pentru raspuns!

  1. Buna ziua,

   Stimate domn, eu nu ma pot pronunta in ceea ce priveste supravietuirea si eligibilitatea pentru o interventie chirurgicala, fara sa am toate elementele.
   Cu alte cuvinte, daca doriti opinia mea va astept cu mama dvs., si cu toate analizele efectuate pana in acest moment la o consultatie.

   Cu stima,

   dr.Tuca Stefan – 0723042207

 3. Hristos a Inviat!
  D.nul doctor,sotul meu are o luna de la op. GASTRECTOMIE TOTALA dupa un ca ncer de unghi gastric.Unde va putem gasi pentru mai multe informatii?
  Va multumim!

 4. Buna ziua,
  Fratele meu in varsta de 48 de ani are un cancer rectal de aproximativ 5cm (colonoscopie)situat la 10 cm de OA, cu metastaza unica in ficat.A facut CT si RMN. Chirurgul care l-a vazut spune ca nu opereaza metastaze hepatice. Va rog sa ne ajutati cu un sfat.Ce putem face, unde sa ne adresam? Este din provincie.
  Multumesc!

 5. Bună ziua
  Tatăl meu va fi operat de cancer gastric luni. Îmi puteti recomanda un oncolog foarte bun în București ?

  1. Bună ziua,
   Sunt multi oncologi buni in București. Cu siguranță chirurgul care îl va opera pe tatăl dumneavoastră are preferințele lui si va ști catre cine sa il îndrume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *