Interventiile chirurgicale utilizate pentru tratarea cancerului mamar cuprind:

Tumorectomie sau lumpectomie

Chirurgia cancerului de san se referă la îndepărtarea tumorii de sân (tumorectomie sau lumpectomie). În timpul unei tumorectomii, operație încadrata în chirurgia conservativa a sânului, sinonima cu o excizie locală largă, chirurgul îndepărtează tumora și o marjă de siguranța a țesutului sănătos înconjurător.

Tumorectomia poate fi recomandată pentru îndepărtarea tumorilor mai mici. Unele persoane cu tumori mai mari pot fi supuse chimioterapiei înainte de operație pentru a micșora tumora și a face posibilă eliminarea completă a acesteia printr-o procedură chirurgicala de tumorectomie.

Mastectomia în chirurgia cancerului de san

Îndepărtarea întregului sân este o operație de îndepărtare a întregului țesut mamar. Majoritatea procedurilor de mastectomie îndepărtează toate țesuturile mamare – lobulii, ductele galactofore, țesutul gras și o parte a pielii, inclusiv mamelonul și areola (mastectomie totală sau simplă).

Tehnicile chirurgicale mai noi pot fi o opțiune în cazuri selectate pentru a îmbunătăți aspectul sânului. Mastectomia care nu afectează pielea (subcutana) și mastectomia care protejează mamelonul (nipple-sparing) sunt operații din ce în ce mai frecvente pentru cancerul mamar.

Biopsia ganglionilor santinela

Îndepărtarea unui număr limitat de ganglioni limfatici. Pentru a stabili dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici, chirurgul dumneavoastră va discuta cu dvs. despre îndepărtarea ganglionilor limfatici care sunt primii care primesc drenajul limfatic din tumora dumneavoastră. Pentru aceasta este necesara injectarea unei substanțe radioctive, în tumora și în jurul tumorii. Intraoperator, cu ajutorul unei sonde care depistează nivelul de radioactivitate, chirurgul descoperă și excizează ganglionii invadați.

Dacă nu se găsește cancer în acei ganglioni limfatici, șansa de a găsi cancer în oricare dintre nodulii limfatici rămași este mică și nu trebuie realizata indepartarea tuturor ganglionilor axilari..

Dacă cancerul se găsește în ganglionii santinela, chirurgul va discuta cu dvs. importanta indepartarii tuturor ganglionilor axilari prn limfadenectomie axilara completa.

Mastectomie bilaterala

Îndepărtarea ambilor sâni. Unele femei cu cancer la un sân pot alege să-și îndepărteze celălalt sân (sănătos) (mastectomie profilactică contralaterală) dacă au un risc foarte mare de cancer la celălalt sân din cauza unei predispoziții genetice sau a antecedentelor familiale relevante.

Complicațiile chirurgiei cancerului de san

Depind de procedurile chirurgicale realizate. Chirurgia cancerului de san, prezintă un risc de durere, sângerare, infecție și umflare a brațului (limfedem).

Poate fi realizata reconstrucția sânului în timpul, sau după operație. Discutați opțiunile cu chirurgul.

Luați în considerare o trimitere la un chirurg plastician înainte de operația pentru cancer mamar. Opțiunile dvs. pot include reconstrucția cu un implant mamar sau reconstrucția folosind propriile țesuturi (prin mobilizarea unor mușchi din apropiere). Aceste operații pot fi realizate în momentul mastectomiei sau la o dată ulterioară.

61 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
61 Shares