Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Chirurgia cancerului de san

Chirurgia cancerului de san

Interventiile chirurgicale utilizate pentru tratarea cancerului mamar cuprind:

Tumorectomie sau lumpectomie

Chirurgia cancerului de san se referă la îndepărtarea tumorii de sân (tumorectomie sau lumpectomie). În timpul unei tumorectomii, operație încadrata în chirurgia conservativa a sânului, sinonima cu o excizie locală largă, chirurgul îndepărtează tumora și o marjă de siguranța a țesutului sănătos înconjurător.

Tumorectomia poate fi recomandată pentru îndepărtarea tumorilor mai mici. Unele persoane cu tumori mai mari pot fi supuse chimioterapiei înainte de operație pentru a micșora tumora și a face posibilă eliminarea completă a acesteia printr-o procedură chirurgicala de tumorectomie.

Mastectomia în chirurgia cancerului de san

Îndepărtarea întregului sân este o operație de îndepărtare a întregului țesut mamar. Majoritatea procedurilor de mastectomie îndepărtează toate țesuturile mamare – lobulii, ductele galactofore, țesutul gras și o parte a pielii, inclusiv mamelonul și areola (mastectomie totală sau simplă).

Tehnicile chirurgicale mai noi pot fi o opțiune în cazuri selectate pentru a îmbunătăți aspectul sânului. Mastectomia care nu afectează pielea (subcutana) și mastectomia care protejează mamelonul (nipple-sparing) sunt operații din ce în ce mai frecvente pentru cancerul mamar.

Biopsia ganglionilor santinela

Îndepărtarea unui număr limitat de ganglioni limfatici. Pentru a stabili dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici, chirurgul dumneavoastră va discuta cu dvs. despre îndepărtarea ganglionilor limfatici care sunt primii care primesc drenajul limfatic din tumora dumneavoastră. Pentru aceasta este necesara injectarea unei substanțe radioctive, în tumora și în jurul tumorii. Intraoperator, cu ajutorul unei sonde care depistează nivelul de radioactivitate, chirurgul descoperă și excizează ganglionii invadați.

Dacă nu se găsește cancer în acei ganglioni limfatici, șansa de a găsi cancer în oricare dintre nodulii limfatici rămași este mică și nu trebuie realizata indepartarea tuturor ganglionilor axilari..

Dacă cancerul se găsește în ganglionii santinela, chirurgul va discuta cu dvs. importanta indepartarii tuturor ganglionilor axilari prn limfadenectomie axilara completa.

Mastectomie bilaterala

Îndepărtarea ambilor sâni. Unele femei cu cancer la un sân pot alege să-și îndepărteze celălalt sân (sănătos) (mastectomie profilactică contralaterală) dacă au un risc foarte mare de cancer la celălalt sân din cauza unei predispoziții genetice sau a antecedentelor familiale relevante.

Complicațiile chirurgiei cancerului de san

Depind de procedurile chirurgicale realizate. Chirurgia cancerului de san, prezintă un risc de durere, sângerare, infecție și umflare a brațului (limfedem).

Poate fi realizata reconstrucția sânului în timpul, sau după operație. Discutați opțiunile cu chirurgul.

Luați în considerare o trimitere la un chirurg plastician înainte de operația pentru cancer mamar. Opțiunile dvs. pot include reconstrucția cu un implant mamar sau reconstrucția folosind propriile țesuturi (prin mobilizarea unor mușchi din apropiere). Aceste operații pot fi realizate în momentul mastectomiei sau la o dată ulterioară.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button