Home Blog Chirurgia laparoscopică: procedură, aplicații și complicații

Chirurgia laparoscopică: procedură, aplicații și complicații

Chirurgia laparoscopică, denumită adesea chirurgie minim invazivă, este o tehnică medicală revoluționară care a transformat modul în care se efectuează intervențiile chirurgicale. Această abordare modernă oferă numeroase beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. A devenit o alegere populară pentru diverse proceduri medicale. 

Ce este chirurgia laparoscopică?

Chirurgia laparoscopică este o procedură chirurgicală care presupune efectuarea unor incizii mici în abdomenul pacientului pentru a introduce o cameră specializată și instrumente chirurgicale subțiri. 

Această tehnică este adesea utilizată ca alternativă la chirurgia deschisă tradițională, în care se fac incizii mai mari. Camera, cunoscută sub numele de laparoscop, oferă chirurgului imagini în timp real ale interiorului corpului, permițându-i acestuia să efectueze proceduri complexe cu precizie.

Cum se efectuează chirurgia laparoscopică?

Procedura de chirurgie laparoscopică implică mai multe etape cheie:

 • Anestezie: Înainte de începerea operației, pacientului i se administrează anestezie pentru a se asigura că se simte confortabil și nu simte durere în timpul procedurii.
 • Inciziile: Chirurgul face incizii mici, de obicei între 0,5 și 1,5 centimetri, în abdomen sau pelvis.
 • Introducerea laparoscopului: Un laparoscop, un tub subțire cu o cameră și o sursă de lumină, este introdus prin una dintre incizii. Acesta oferă o vedere clară a zonei chirurgicale pe un monitor.
 • Instrumente chirurgicale: Se fac incizii mici suplimentare pentru introducerea instrumentelor chirurgicale specializate. Aceste instrumente permit chirurgului să efectueze sarcinile chirurgicale necesare, cum ar fi tăierea, sutura și cauterizarea.
 • Procedură: Chirurgul efectuează procedura chirurgicală în timp ce urmărește monitorul pentru a-și ghida mișcările.
 • Închiderea inciziilor: După ce procedura este finalizată, chirurgul îndepărtează instrumentele și laparoscopul, iar micile incizii sunt închise. 

Ce tratează chirurgia laparoscopică?

Chirurgia laparoscopică are o gamă largă de aplicații și este utilizată pentru a trata numeroase afecțiuni medicale. Unele proceduri comune includ:

 • Extirparea vezicii biliare (colecistectomie): Chirurgia laparoscopică este frecvent utilizată pentru a îndepărta vezica biliară, adesea din cauza calculilor biliari.
 • Apendicectomia: Îndepărtarea apendicelui este o altă procedură laparoscopică frecventă, de obicei pentru cazurile de apendicită.
 • Repararea herniei: Hernia inghinală, ventrală, ombilicală și hiatală pot fi adesea reparate laparoscopic.
 • Tratamentul endometriozei: Chirurgia laparoscopică poate fi utilizată pentru a diagnostica și trata endometrioza la femei.
 • Proceduri colorectale: Afecțiuni precum diverticulita și cancerul colorectal pot fi tratate prin tehnici laparoscopice.
 • Chirurgia bariatrică: Chirurgia laparoscopică este utilizată pentru operații de pierdere în greutate, cum ar fi gastric sleeve.

Complicații în chirurgia laparoscopică

Chirurgia laparoscopică este în general considerată sigură și reduce la minimum riscurile asociate cu chirurgia deschisă, dar nu este în întregime lipsită de complicații potențiale. Unele dintre complicațiile care pot apărea includ:

 • Infecția: Infecția la locurile de incizie este o complicație posibilă, dar este relativ rară.
 • Sângerare: Sângerarea excesivă în timpul procedurii poate necesita intervenții suplimentare. 
 • Afectarea organelor: În cazuri rare, chirurgul poate deteriora accidental organele sau vasele de sânge din apropiere în timpul procedurii.
 • Pneumoperitoneu: Introducerea de dioxid de carbon pentru a crea spațiu pentru operație poate duce la disconfort sau complicații pentru unii pacienți.
 • Reacții adverse la anestezie: Pot apărea complicații legate de anestezie, deși sunt puțin frecvente.

În concluzie, chirurgia laparoscopică este un progres remarcabil în tehnologia medicală care a revoluționat domeniul chirurgiei. Aceasta oferă o abordare mai puțin invazivă și mai precisă a diferitelor proceduri chirurgicale. Deși există posibile complicații, acestea sunt în general rare, iar beneficiile chirurgiei laparoscopice în ceea ce privește reducerea cicatricilor, timpul de recuperare mai scurt și reducerea durerii postoperatorii fac din aceasta o opțiune atractivă pentru mulți pacienți. 

Dacă te confrunți cu afecțiuni care pot necesita intervenția laparoscopică, adresează-te unui chirurg cu experiență. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button