Chirurgia, o specialitate medicală care salvează vieți

În contextul creșterii incidenței bolilor cardiovasculare, a cancerelor, dar și a accidentelor, chirurgia devine o specialitate tot mai solicitată. De altfel, intervențiile chirurgicale fac parte din protocolul terapeutic al multor afecțiuni grave: conform Organizației Mondiale a Sănătății, chirurgia este uneori singura soluție pentru a reduce riscul de deces în cazul multor boli. Se estimează că numărul optim al chirurgilor ar trebui să fie de 7 la suta de mii de locuitori, însă acest necesar nu este acoperit în multe țări: în SUA, există 5,8 la suta de mii de locuitori. România se confruntă la ora actuală cu un deficit de medici, dar chirurgii care profesează astăzi în România reușesc uneori imposibilul, în ciuda numărului mare de pacienți și situațiilor extrem de grave. Pacienții sunt mai informați decât erau în epoca premergătoare internetului, însă nu întotdeauna sursele sunt cele credibile.

“Mediul online expune foarte multe informaţii, unele sunt conforme cu realitatea, altele n-au nicio legătură cu ea. Profilul pacientului în momentul în care ajunge la medic e unul schimbat, cel puţin pacienţii până în 50 de ani vin deja informaţi greşit, sau nu, câteodată mai mult greşit din păcate. Şi atunci trebuie să fii persuasiv, să ai nişte arme la tine. În privat, pacientul trebuie să plătească şi tu, ca să-l convingi să se opereze la tine şi să plătească, trebuie să ai nişte arme, ele constau în explicaţii, răbdarea ta, modul în care comunici cu el. Nu e reticent la bisturiu, dar trebuie să fie foarte încrezător în ceea ce-i spui ca să meargă în continuare cu tine. Există şi tipologia pacientului care pare perfect convins şi care nu mai vine, există lipsa cuvântului între pacienţi” descrie tabloul situației dr. Ștefan Tucă, medicul primar chirurg care anual, salvează sănătatea și viața a sute de pacienți.

Medicii semnalează o situație gravă, care deseori poate face diferența între viață și moarte: este vorba despre amânarea intervenției chirurgicale de către pacienți și alegerea unor terapii care nu sunt susținute de studii.

“Mă lovesc de această situație, dar în anumite medii de pacienţi, mai puţin educaţi din punct de vedere medical, care apelează la terapii naturiste. Mulţi în apelează la ele în chirurgia obezităţii, când ţin tot felul de regimuri mai mult sau mai puţin veridice. Dar în general am remarcat că tendinţa de a apela la tratamente de acest tip începe să se diminueze în ultimii ani”, completează chirurgul.

Chirurgia este una dintre cele mai grele specialități din medicină, iar medicii au nevoie de ani buni de pregătire pentru a ajunge să profeseze. Un chirurg bun are sute de operații la activ, dar dincolo de competență, latura umană poate face diferența în rezolvarea cu succes a multor cazuri.

“Poate sunt mai prezent, îmi place să mă ocup mai mult de pacienţi, să fiu mai aproape de pacienţi, să le fiu alături. Chirurgia e o meserie care presupune riscuri şi atunci, ca să depăşeşti riscurile, dacă postoperator este să se întâmple ceva, trebuie să ai aproape pacientul. Lui trebuie să-i explici bine ce anume vrei să faci, ce se poate întâmpla, ce să faci dacă se întâmplă ceva, şi va înţelege. Dacă nu-i explici şi eşti vag, nu te ocupi de el şi nu eşti lângă el, n-o să înţeleagă şi atunci nici nu merge bine”, descrie viziunea sa asupra chirurgiei medicul Ștefan Tucă.

Specialistul tratează atât boli mai puțin grave precum calculii din vezica biliară, prin laparoscopie, dar și situații mai grave precum obezitatea prin chirurgia de reducție a stomacului sau tumori maligne. Implicarea este una de sută la sută, cu timpi operatori care durează multe ore, dar și cu preocuparea permanentă pentru recuperarea pacientului în bune condiții.

“În general, te impresionează cazurile care ajung în urgenţă sau cele care n-au nicio scăpare. Îmi amintesc pe când eram rezident la Floreasca, a venit la un moment dat în camera de gardă o pacientă tânără care căzuse în casa liftului şi peste ea a venit liftul şi a strivit-o. A venit cu hemoragie abdominală masivă (hemiperitoneu îi spunem noi), a trebuit să intru cu şeful gărzii, eram rezident, am operat-o de vreo 2-3 ori, a avut nevoie de o hepatectomie, o rezecţie a ficatului ca să poată fi stăpânită această hemoragie. Lucrurile au evoluat bine și ea trăiește. Am mai avut tot o femeie tânără la 35 de ani, o româncă, muncea prin Spania, şi fusese operată în copilărie de hidrocefalie (înseamnă acumularea de lichid în exces în ventriculii din encefal) şi avea un tub care îi drena excesul de lichid din encefal în cavitatea peritoneală şi a venit cu un cancer de colon în iminență de perforație, si pe care a trebuit să o operez în urgenţă. Acum e foarte bine, trăiește, și sunt 6-7 ani de atunci”, descrie medicul doar câteva din cazurile rezolvate cu succes.

O relație cu pacientul bazată pe încredere poate crește șansele de reușită ale operației. Dincolo de incizii, e vorba de doi oameni: unul cu o problemă gravă, celălalt cu soluția. Însă numitorul comun este speranța că totul va fi bine, iar dacă ambii, pacient și chirurg, o împărtășesc, lucrurile evoluează în mod pozitiv.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *