În contextul creșterii incidenței bolilor cardiovasculare, a cancerelor, dar și a accidentelor, chirurgia devine o specialitate tot mai solicitată. De altfel, intervențiile chirurgicale fac parte din protocolul terapeutic al multor afecțiuni grave. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, chirurgia este uneori singura soluție pentru a reduce riscul de deces în cazul multor boli. Se estimează că numărul optim al chirurgilor ar trebui să fie de 7 la suta de mii de locuitori. Acest necesar nu este acoperit în multe țări: în SUA, există 5,8 la suta de mii de locuitori. România se confruntă la ora actuală cu un deficit de medici. Chirurgii care profesează astăzi în România reușesc uneori imposibilul, în ciuda numărului mare de pacienți și situațiilor extrem de grave. Pacienții sunt mai informați decât erau în epoca premergătoare internetului, însă nu întotdeauna sursele sunt cele credibile.

Influenta online

“Mediul online expune foarte multe informații, unele sunt conforme cu realitatea, altele n-au nicio legătură cu ea. Profilul pacientului în momentul în care ajunge la medic este unul schimbat. Cel puțin pacienții până în 50 de ani vin deja informați greșit, sau nu, câteodată mai mult greșit din păcate.

Şi atunci trebuie să fii persuasiv, să ai niște arme la tine. În privat, pacientul trebuie să plătească iar tu, ca să-l convingi să se opereze la tine şi să plătească, trebuie să ai niște arme. Ele constau în explicații, răbdarea ta, modul în care comunici cu el. Nu e reticent la bisturiu, dar trebuie să fie foarte încrezător în ceea ce-i spui ca să meargă în continuare cu tine. Există şi tipologia pacientului care pare perfect convins și care nu mai vine, există lipsa cuvântului între pacienți” descrie tabloul situației dr. Ștefan Tucă, medicul primar chirurg care anual, salvează sănătatea și viața a sute de pacienți.

Medicii semnalează o situație gravă, care deseori poate face diferența între viață și moarte: este vorba despre amânarea intervenției chirurgicale de către pacienți și alegerea unor terapii care nu sunt susținute de studii.

“Mă lovesc de această situație, dar în anumite medii de pacienți, mai puțin educați din punct de vedere medical, care apelează la terapii naturiste. Mulți în apelează la ele în chirurgia obezității, când țin tot felul de regimuri mai mult sau mai puțin veridice. Dar în general am remarcat că tendința de a apela la tratamente de acest tip începe să se diminueze în ultimii ani”, completează chirurgul.

Chirurgia este una dintre cele mai grele specialități din medicină, iar medicii au nevoie de ani buni de pregătire pentru a ajunge să profeseze. Un chirurg bun are sute de operații la activ, dar dincolo de competență, latura umană poate face diferența în rezolvarea cu succes a multor cazuri.

Cu ce sunteți diferit domnule doctor?

“Poate sunt mai prezent, îmi place să mă ocup mai mult de pacienţi. Imi place să fiu mai aproape de pacienți, să le fiu alături. Chirurgia e o meserie care presupune multe riscuri . Ca să depășești riscurile, dacă postoperator este să se întâmple ceva, trebuie să ai aproape pacientul. Lui trebuie să-i explici bine ce anume vrei să faci, ce se poate întâmpla, ce să faci dacă se întâmplă ceva, și va înțelege. Dacă nu-i explici, și ești vag, nu te ocupi de el și nu ești lângă el, n-o să înțeleagă! Si atunci nici nu merge bine”, descrie viziunea sa asupra chirurgiei medicul Ștefan Tucă.

Specialistul tratează atât boli mai puțin grave precum calculii din vezica biliară, prin laparoscopie, dar și situații mai grave precum obezitatea prin chirurgia de reducție a stomacului sau tumori maligne. Implicarea este una de sută la sută, cu timpi operatori care durează multe ore, dar și cu preocuparea permanentă pentru recuperarea pacientului în bune condiții.

Cazuri speciale

“În general, te impresionează cazurile care ajung în urgenţă sau cele care n-au nicio scăpare. Îmi amintesc pe când eram rezident la Floreasca, a venit la un moment dat în camera de gardă o pacientă tânără. Căzuse în casa liftului și peste ea a venit liftul şi a strivit-o. A venit cu hemoragie abdominală masivă (hemoperitoneu îi spunem noi). A trebuit să intru cu șeful gărzii, eram rezident atunci. Am operat-o de vreo 2-3 ori, a avut nevoie de o hepatectomie, o rezecție a ficatului ca să poată fi stăpânită această hemoragie. Lucrurile au evoluat bine și ea trăiește.

Am mai avut tot o pacienta tânără la 35 de ani, o româncă, muncea prin Spania. Fusese operată în copilărie de hidrocefalie (înseamnă acumularea de lichid în exces în ventriculii din encefal). Avea un tub care îi drena excesul de lichid din encefal în cavitatea peritoneală şi a venit cu un cancer de colon în iminență de perforație, și pe care a trebuit să o operez în urgenţă. Acum e foarte bine, trăiește, și sunt 6-7 ani de atunci”, descrie medicul doar câteva din cazurile rezolvate cu succes.

O relație cu pacientul bazată pe încredere poate crește șansele de reușită ale operației. Dincolo de incizii, e vorba de doi oameni: unul cu o problemă gravă, celălalt cu soluția. Însă numitorul comun este speranța că totul va fi bine. Dacă ambii, pacient și chirurg, o împărtășesc, lucrurile evoluează în mod pozitiv.

286 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
286 Shares