Home Chirurgie generalaPatologie Mamara Chirurgia sânului (senologica)

Chirurgia sânului (senologica)

Chirurgia sânului in îndepărtarea chirurgicala tumorii  mamare – cancer sân, este de multe ori prima opțiune în tratamentul cancerului de sân; poate fi realizata  prin mastectomie sau excizie sectorială, factorii de care se tine cont în alegerea tipului de intervenție, fiind mărimea tumorii și opțiunea pacientei. Un rol important în strategia terapeutica a cancerului de sân îl reprezinta biopsia ganglionului santinela.

Prin mastectomie, sânul inclusiv tumora în totalitate, sunt îndepărtate. În funcție de localizarea tumorii, de forma și dimensiunea sânului, de rezultatele investigațiilor paraclinice realizate, mastectomiile pot fi: parțiala, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.

Mastectomia parţială

Constă în extirparea sânului, fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucție chirurgicală imediată. Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul țesutului mamar va fi tratat prin radioterapie. 

Mastectomia radicală/ totală pentru cancer san

Atunci când chirurgia sanului se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât și a nodulilor limfatici axilari. Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat prin intervenție este analizat histopatologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, țesutul care înconjura tumora cât și ganglionii axilari dacă operația a fost mai ampla.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button