Chirurgia sanului in indepărtarea chirurgicala tumorii  mamare – cancer san, este de multe ori prima optiune în tratamentul cancerului de san; poate fi realizata  prin mastectomie sau excizie sectorială, factorii de care se tine cont in alegerea tipului de interventie fiind mărimea tumorii și opțiunea pacientei. Un rol important in strategia terapeutica a cancerului de san il reprezinta biopsia ganglionului santinela.

Prin mastectomie, sânul inclusiv tumora în totalitate, sunt indepartate. În funcţie de localizarea tumorii, de forma şi dimensiunea sânului, de rezultatele investigatiilor paraclinice realizate, mastectomiile pot fi: parţială, prin care se conservă pielea și zona mamelonară sau totală/ radicală.

Mastectomia parţială

Constă în extirparea sânului, fără înlăturarea ganglionilor limfatici. Această procedură poate fi urmată de reconstrucţie chirurgicală imediată. Pentru a preveni răspândirea cancerului, restul ţesutului mamar va fi tratat prin radioterapie. 

Mastectomia radicală/ totală pentru cancer san

Atunci cand chirurgia sanului se referă atât la eliminarea sânului în totalitate, cât şi a nodulilor limfatici axilari. Indiferent de tipul de operație, țesutul înlăturat prin interventie este analizat histopatologic, în vederea obținerii unui diagnostic; se evaluează atât tumora, ţesutul care înconjura tumora cat si ganglionii axilari daca operatia a fost mai ampla.