Colecistectomia laparoscopica – avantaje fata de tehnica clasica

 

 

 

 

 

 

 

 

Colecistectomia laparoscopica – avantaje fata de tehnica clasica

Laparoscopia este procedura chirurgicala in care interventia ca atare se realizeaza cu ajutorul unui laparoscop (camera video subtire cu aspectul unui tub cu diametrul de 1 cm, un veritabil microscop chirurgical care mareste dimensiunile structurilor anatomice) si a unor instrumente lungi si subtiri. Laparoscopul si instrumentele de lucru se introduc in abdomen prin miniincizii (max 1 cm). Cavitatea abdominala este insuflata (umflata) cu un gaz (de regula dioxid de carbon). Astfel se creaza o camera de lucru ce va permite realizarea procedurii. Chirurgul realizeza astfel colecistectomia laparoscopica sub control video. Imaginea din abdomen este proiectata pe un ecran si marita. Pacientul nu va fi deschis in maniera clasica. Exista numeroasele afectiuni care se pot trata laparoscopic. Amintim apendicita, colecistita, patologie ovariana sau tubara, varicocel, hernie, eventratie, hernie hiatala, colon. Laparoscopia inlocuieste din ce in ce mai frecvent tehnicile clasice.

 

Scurt istoric –initial laparoscopia ( sau coelioscopia) presupunea doar examinarea, explorarea cavitatii peritoneale fara tratamentul cunoscut astazi. In 1940 incepe insuflarea cavitatii peritoneale cu gaz carbonic pentru a facilita aceasta explorare. In 1955 un ginecolog parizian (Raoul Palmer) realizeaza prima tentativa de laparoscopie diagnostica reusind o biopsie ovariana. In 1987 un chirurg din Lyon (Philippe Mouret) realizeaza prima colecistectomie laparoscopica –incepand cu acest  moment chirurgii generalisti incep sa realizeze tot mai multe gesturi laparoscopice pentru numeroase afectiuni abdominale.

 

Avantajele colecistectomiei laparoscopice deriva din avantajele laparoscopiei in general :

  • durerea postoperatorie a pacientului este mult redusa comparativ cu tehnica traditionala (care presupune clasicele incizii subcostala dreapta sau mediana de zeci de cm) ; diminuarea durerii postoperatorii poate fi explicata prin miniinciziile din laparoscopie, lipsa tractiunii din sutura clasica,  ileusul postoperator redus ca durata
  • mobilizarea pacientului dupa operatie este rapida, la cateva ore postoperator deoarece agresiunea minima la nivelul peretelui abdominal nu obliga bolnavul sa stea in repaus la pat
  • alimentatia naturala este reluata rapid datorita ileusului (incapacitatea musculaturii intestinale de a propulsa continutul alimentar, fenomen mai important in chirurgia deschisa) postoperator diminuat
  • supuratiile peretelui abdominal sunt exceptionale iar riscul de eventratie sau evisceratie foarte redus
  • beneficiul estetic este de necontestat ,inciziile avand dimensiuni foarte reduse
  • riscul de a dezvolta aderente postoperatorii este mult scazut
  • timpul de spitalizare este scazut (practic dupa 24 de ore pacientul este externat) comparativ cu colecistectomia clasica unde spitalizarea poate dura 3-4 zile
  • reintegrarea socioprofesionala a pacientului este rapida

 

2 thoughts on “Colecistectomia laparoscopica – avantaje fata de tehnica clasica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *