Femeia cu corpul în oglinda – prezentare de caz: colecistectomie laparoscopica in cazul unei paciente cu situs inversus 

Când se uită în oglindă, Andreea vede o femeie frumoasă, tânără (33 ani), cu trăsături fine. Dincolo de imaginea propriu-zisă, vede o persoană cu multe vise de împlinit şi, totodată, care are încredere că se vor realiza. Este, însă, ceva ce Andreea nu poate observa când se priveşte în oglinda ei clasică, dar, dacă ar avea una care i-ar putea reflecta interiorul corpului, ar avea acces la o imagine cu totul neobişnuită.

Corpul uman ne face martorii a nenumărate minuni, iar Andreea este una dintre ele. Organismul ei funcționează cu toate organele situate invers față de cele ale celorlalți oameni. Inima ei este poziționată în partea dreaptă, ficatul este în stânga abdomenului, iar splina se află în hipocondrul drept. Situs inversus (sau situs oppositus/transversus) este o problemă congenitală foarte rară, o au mai puțin de 1 din 10.000 de persoane. Majoritatea celor cu situs inversus îşi trăiesc viața în mod normal. Doar în eventualitatea în care ar avea nevoie de un transplant de inimă, situația lor ar deveni mai complicată, deoarece donatorul trebuie să fie o persoană care, la rândul ei, să aibă situs inversus. Din fericire, Andreea nu are probleme cu inima, dar n-a fost ferită de problemele medicale.

În ianuarie, Andreea a avut o săptămână în care s-a simțit foarte rău. Zile în şir a avut greață şi vărsături. Deşi era deja programată pentru operație la un spital de stat, mama ei a dorit să obțină şi o a doua opinie medicală legată de starea de sănătate a fiicei ei. Astfel, a ajuns la cabinetul dr. Alina Bondoc, medic primar gastroenterologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. În urma ecografiei abdominale, s-a adeverit faptul că Andreea suferea de litiază biliară, o afecțiune care se manifestă prin prezența unor calculi (pietre) în interiorul vezicii biliare (colecistului) şi a căilor biliare (conductele anatomice care transportă bila de la ficat la intestin).

„Văzând despre ce este vorba, i-am recomandat pacientei intervenția chiurgicală cât mai rapid cu putință, sfat pe care aceasta l-a şi urmat”, spune dr. Alina Bondoc. Andreea s-a programat la operație, tot la MedLife, la dr. Ștefan Tucă, medic specialist chirurgie generală în cadrul Life Memorial Hospital, care a solicitat, la rândul lui, o serie de investigații suplimentare, printre care şi colangio RM, pentru a se asigura că pacienta nu suferă şi de alte malformații (de canal cistic, de coledoc) şi pentru ca intervenția laparoscopică să se poată realiza în condiții de siguranță, iar rezultatele analizelor au confirmat acest lucru.

Până să se opereze însă, Andreea a trecut printr-un adevărat periplu medical. „Cu câteva zile înainte, simptomele de greață şi vărsături i-au revenit, din cauza unui calcul din colecist care a migrat pe canalul coledoc, fapt care a determinat dezvoltarea citolizei hepatice (creşterea unei enzime hepatice) şi a icterului. Altfel spus, litiaza biliară s-a complicat cu litiază coledociană, cu risc de pancreatită acută biliară. Din acest motiv, înainte de operație, Andreea a mai avut nevoie de o procedură, şi anume ERCP (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă)”, explică dr. Alina Bondoc. Abia după această procedură, Andreea a putut fi supusă intervenţiei la care fusese programată iniţial şi pe care dr. Ștefan Tucă, medic specialist chirurgie generală, a realizat-o în condiții de maximă siguranță. La scurt timp, Andreea a putut să se întoarcă acasă şi să îşi urmeze cursul firesc al vieții.

Opinia specialistului

„În cazul litiazei biliare, intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea colecistului (fierea), deci a rezervorului în care se formează calculii (pietrele). Această operație poate fi realizată fie laparoscopic, fie pe cale deschisă. În cazul pacientei de față, am optat pentru laparoscopie, deoarece această metodă presupune mai multe avantaje. Operația se realizează prin miniincizii (cea mai mare are 1 cm) sub controlul unei camere video miniaturizate: laparoscopul. Operatia se realizeaza cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi şi subțiri, special concepute pentru chirurgia laparoscopică. Recuperarea după această intervenție este mult mai rapidă (pacienta a plecat acasă a doua zi), cicatricile sunt mult mai estetice, iar durerea şi suferința sunt cu mult reduse fata de intervenția clasica “.

Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală, competenta chirurgie laparoscopica avansata

Articol preluat  din revista InfoLife

107 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
107 Shares