Ce este diverticuloza colonica?

Diverticuloza colonica este caracterizează prin prezența diverticulilor multipli. Predomină în colonul sigmoid, dar pot interesa întregul colon. Aceasta boala, nu este responsabila pentru nici un simptom atunci când nu este complicata.

Ce este diverticulul colonic ?

Este o hernie a mucoasei colice prin musculara, împingând seroasa colonului in afara. Rezultă din hiperpresiunea intraluminală favorizată de volumul crescut al conținutului colonului.

Este diverticuloza colonica o problemă obișnuită?

Diverticuloza colonica, foarte rară înainte de vârsta de 30 de ani, crește ca frecventa odată cu vârsta și se observă la mai mult de 50% dintre subiecții cu vârsta peste 70 de ani. Este asimptomatică și se descopera în timpul explorării colonului prin colonoscopie, de obicei pentru tumori sau tulburari ale tranzitului intestinal.

Diverticuloza colonica

Care sunt posibilele complicații ale diverticulozei colonului?

Cea mai intalnita este diverticulita sau sigmoidita, o infecție abdominală care afectează un număr mic de subiecți cu diverticuloză.
Alte complicații, mai rare, sunt:

 • peritonita generalizată de la început prin ruperea unui diverticul
 • hemoragie abundentă prin eroziunea unei arteriole a unui diverticul.

Ce sunt diverticulita și sigmoidita?

Diverticulita este inflamația unui diverticul datorat infecției. Această infecție, care începe într-un diverticul și peretele său, difuzează în grăsimea mezoului și poate forma un abces. Sigmoidita este întotdeauna o perisigmoidită. Ea rezultă din răspândirea infecției sau a abcesului care se formează în jurul diverticulitei. Diverticulita și sigmoidita nu sunt doar inflamatorii, ci și infecțioase.

Care sunt simptomele obișnuite ale sigmoiditei?

Sigmoidita, de obicei, se manifesta cu:

 • dureri în fosa iliacă stângă
 • tulburări de tranzit, mai degrabă subocluzie decât diaree
 • febră
 • o apărare a fosa iliacă stângă
 • leucocitoza.

Toata aceasta simptomatologie seamana cu o “apendicită de partea stângă”.
Această complicație a diverticulozei ar putea fi promovată prin administrarea AINS.

Ce teste pot fi folosite pentru a diagnostica sigmoidita?

Colonoscopia (contraindicată în perioada acută) pune in evidenta cel mai bine diverticuloza colonica. Diagnosticul mai poate fi pus prin computer-tomografie abdominala sau RMN abdominal.

Care este evoluția posibilă a unei sigmoidite diverticulare?

Puseul de diverticulita poate uneori regresa spontan, totusi dezvoltarea unor noi pusee, sau formarea unui abces perisigmoidian pot fi evolutii frecvente. Abcesul se poate rupe în cavitatea peritoneală și cauza peritonita purulentă și stercorala, sau într-un organ vecin, cum ar fi vaginul sau mai ales vezica urinara mai ales, dand nastere unei fistule sigmoidovezicale cu pneumaturie și fecalurie (eliminarea in timpul urinarii de aer sau materii fecale). Sigmoidita poate, de asemenea, să progreseze spre constituirea progresivă a unei stenoze, responsabilă de episoadele subocluzive sau ocluzive.

Care sunt principiile de tratament ale pacientului cu sigmoidită diverticulară?

Tratamentul medical pentru diverticulita sigmoidiana la pacientul internat presupune: gheata local , antibiotice cu difuzie sistemica (metronidazol,cefalosporine), antispastice, dieta fara reziduuri sau rehidratare intravenoasa in caz de ocluzie.
Poate fi tentata in cazul abcesului constituit peri-sigmoidian punctia ghidata ecografic sau tomografic.
Excizia chirurgicală laparoscopica a sigmoidului patologic (operatie laparoscopica sigmoid) urmată de anastomoză (sutura) colorectală este indicată, de obicei, după 2 episoade de sigmoidită necomplicată, sau dupa  singur puseu acut rezolvat nechirurgical. Intervenția are loc dacă este posibil, după răcirea fazei acute. Cu toate acestea, interventia chirurgicala va avea carcter de urgenta in cazul unei complicații acute (perforatie, abces, ocluzie).
În acest caz, procedura efectuată în mod obișnuit este o procedură Hartmann constând dintr-o sigmoidectomie (indepartarea colonului sigmoid purtator al diverticulilor), cu închiderea bontului rectal și colostomie iliaca stanga cu caracter temporar. Restabilirea continuității digestive este amânată cu 4 până la 6 luni mai târziu.

Procedura minim invaziva (sigmoidectomie laparoscopica – operatie laparoscopica colon) poate fi realizata doar in absenta puseului acut, dar are multiple avantaje:

 • viziualizarea excelenta a campului operator
 • recuperarea bolnavului mult mai rapida
 • cicatrici minime
 • reluare tranzit intestinal precoce
 • mai putine cicatrici
 • integrare socioprofesionala mai rapida

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

2 comentarii

Operatia de colon - colectomie - dr. Stefan Tuca, medic chirurgie generala · 23/03/2019 la 9:09 PM

[…] Diverticuloza colonica […]

Ce trebuie stiut despre chirurgia colorectala - dr. Stefan Tuca, chirurg · 23/03/2019 la 10:25 PM

[…] Diverticuloza colonica […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *