Diverticuloza colonica
Ce este diverticuloza colonica?
Diverticuloza colonica este caracterizează prin prezența diverticulilor multipli. Predomină în colonul sigmoid, dar pot interesa întregul colon. Aceasta boala, nu este responsabila pentru nici un simptom atunci când nu este complicata.
Ce este diverticulul colonic?
Este o hernie a mucoasei colice prin musculara, împingând seroasa colonului în afara. Rezultă din hiperpresiunea intraluminală favorizată de volumul crescut al conținutului colonului.
Este diverticuloza colonica o problemă obișnuită?
Diverticuloza colonica, foarte rară înainte de vârsta de 30 de ani, crește ca frecventa odată cu vârsta și se observă la mai mult de 50% dintre subiecții cu vârsta peste 70 de ani. Este asimptomatică și se descoperă în timpul explorării colonului prin colonoscopie, de obicei pentru tumori sau tulburări ale tranzitului intestinal.
Care sunt posibilele complicații ale diverticulozei colonului?
Cea mai întâlnita este diverticulita sau sigmoidita, o infecție abdominală care afectează un număr mic de subiecți cu diverticuloză.
Alte complicații, mai rare, sunt:
- peritonita generalizată de la început prin ruperea unui diverticul
- hemoragie abundentă prin eroziunea unei arteriole a unui diverticul.
Ce sunt diverticulita și sigmoidita?
Diverticulita este inflamația unui diverticul datorat infecției. Această infecție, care începe într-un diverticul și peretele său, difuzează în grăsimea mezoului și poate forma un abces. Sigmoidita este întotdeauna o perisigmoidită. Ea rezultă din răspândirea infecției sau a abcesului care se formează în jurul diverticulitei. Diverticulita și sigmoidita nu sunt doar inflamatorii, ci și infecțioase.
Care sunt simptomele obișnuite ale sigmoiditei?
Sigmoidita, de obicei, se manifesta cu:
- dureri în fosa iliacă stângă
- tulburări de tranzit, mai degrabă subocluzie decât diaree
- febră
- o apărare a fosa iliacă stângă
- leucocitoza.
Toata aceasta simptomatologie seamănă cu o “apendicită de partea stângă”.
Această complicație a diverticulozei ar putea fi promovată prin administrarea AINS.
Ce teste pot fi folosite pentru a diagnostica sigmoidita?
Colonoscopia (contraindicată în perioada acută) pune in evidenta cel mai bine diverticuloza colonica. Diagnosticul mai poate fi pus prin computer-tomografie abdominala sau RMN abdominal.
Care este evoluția posibilă a unei sigmoidite diverticulare?
Puseul de diverticulita poate uneori regresa spontan, totuși dezvoltarea unor noi pusee, sau formarea unui abces perisigmoidian pot fi evoluții frecvente. Abcesul se poate rupe în cavitatea peritoneală și cauza peritonita purulentă și stercorala, sau într-un organ vecin, cum ar fi vaginul sau mai ales vezica urinara mai ales, dând naștere unei fistule sigmoidovezicale cu pneumaturie și fecalurie (eliminarea în timpul urinarii de aer sau materii fecale). Sigmoidita poate, de asemenea, să progreseze spre constituirea progresivă a unei stenoze, responsabilă de episoadele subocluzive sau ocluzive.
Care sunt principiile de tratament ale pacientului cu sigmoidită diverticulară?
Tratamentul medical pentru diverticulita sigmoidiana la pacientul internat presupune: gheata local , antibiotice cu difuzie sistemica (metronidazol, cefalosporine), antispastice, dieta fără reziduuri sau rehidratare intravenoasa în caz de ocluzie.
Poate fi tentata în cazul abcesului constituit perisigmoidian punctia ghidata ecografic sau tomografic.
Excizia chirurgicală laparoscopica a sigmoidului patologic (operație laparoscopica sigmoid) urmată de anastomoză (sutura) colorectală este indicată, de obicei, după 2 episoade de sigmoidită necomplicată, sau după singur puseu acut rezolvat nechirurgical. Intervenția are loc dacă este posibil, după răcirea fazei acute. Cu toate acestea, intervenția chirurgicala va avea caracter de urgenta în cazul unei complicații acute (perforație, abces, ocluzie).
În acest caz, procedura efectuată în mod obișnuit este o procedură Hartmann constând dintr-o sigmoidectomie (îndepărtarea colonului sigmoid purtător al diverticulilor), cu închiderea bontului rectal și colostomie iliaca stânga cu caracter temporar. Restabilirea continuității digestive este amânată cu 4 până la 6 luni mai târziu.
Procedura minim invaziva (sigmoidectomie laparoscopica – operație laparoscopica colon) poate fi realizata doar în absenta puseului acut, dar are multiple avantaje:
- vizualizarea excelenta a câmpului operator
- recuperarea bolnavului mult mai rapida
- cicatrici minime
- reluare tranzit intestinal precoce
- mai puține cicatrici
- integrare socioprofesionala mai rapida