Dr. Ștefan Tucă: despre efectele benefice ale chirurgiei bariatrice

Chirurgia bariatrică se face în lume încă din anii ’70 și a început să câștige teren și în România. De altfel, nici nu e de mirare având în vedere că 15 la sută din populația României este obeză, iar o treime se confruntă cu excesul ponderal, conform Institutului Național de Statistică. Tot din cifre rezultă că un român consumă în medie 3500 de calorii pe zi, număr permis doar celor care fac o muncă fizică intensă. Astfel, treptat, se adună kilogramele, iar persoanele cu probleme de greutate recurg la tot felul de soluții fără rezultat: încearcă regimuri alimentare fanteziste, iau pilulele de tot felul, fac efort fizic total neadaptat stării organismului astfel încât eșuează în procesul de slăbire. Mai mult, metabolismul greu încercat de diete încetinește astfel încât singura soluție rămâne chirurgia bariatrică.

Una dintre intervențiile bariatrice presupune micșorarea volumului stomacului care are două avantaje. În primul rând, se reduce mult cantitatea de alimente pe care o poate consuma pacientul și astfel, în timp va slăbi. Iar în al doilea rând, se atenuează senzația de foame, pentru că medicii secționează acea porțiune din stomac unde se secretă grelina, hormonul responsabil pentru această senzație. Însă chirurgia bariatrică nu se face pentru orice tip de exces ponderal, ci în funcție de anumite valori ale indicelui de masă corporală (greutatea în kg împărțită la înălțimea la pătrat, exprimată în metri).

Opinia specialistului

“Eu fac chirurgia bariatrică din necesitate, adică pacientul trebuie să aibă o nevoie reală, nu sa vrea o intervenție bariatrica doar ca moft estetic. Indicațiile medicale sunt foarte bine stabilite în sensul că pentru a fi un candidat pentru o operație bariatrică, un pacient trebuie să aibă un anumit indice de masă corporală, de minimum 30. De la 30 la 35 vorbim de obezitate de gradul I și de la 30 începe chirurgia obezității. Aceasta se operează doar în prezența comorbidităților, adică în prezența diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, în prezența unor boli articulare, a unor dureri lombare, hernie de disc sau alte afecțiuni grave. Dacă aceste comorbidități nu sunt prezente, chirurgia bariatrică se începe de la indicele de masă corporală de 35”, descrie indicațiile operației de micșorare a stomacului medicul primar chirurg Ștefan Tucă, unul dintre medicii români care ajută pacienții obezi să slăbească.

Însă nu doar slăbirea este o consecință benefică a chirurgiei bariatrice. De altfel, aceasta se produce într-un an, un an și jumătate, iar rata de succes a intervențiilor este de 85 la sută la 5 ani, adică acesta este procentul de pacienți care își menține greutatea pe termen lung. Beneficiile chirurgiei bariatrice sunt multiple.

Efectele benefice ale chirurgiei bariatrice

“Este demonstrat faptul că scade riscul cardiovascular, se reduc valorile glicemiei și se apropie de cele normale, scade refluxul gastroesofagian, se reduc durerile articulare asociate obezității, dar și riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ficatul se regenerează, steatoza nu mai e prezentă ca înainte de operație, iar surplusul ponderal dispare de peste tot, inclusiv din zona viscerală, abdominală”, subliniază efectele benefice ale chirurgiei bariatrice medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

La ora actuală, obezitatea este epidemică în Europa și în lume, iar cele mai grave riscuri pe care le implică sunt bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. În plus, costurile pe termen lung ale bolilor asociate cu obezitatea sunt mult mai mari decât cele ale intervenției bariatrice. Așa că operația rămâne cea mai sănătoasă opțiune pentru pacienții cu obezitate care nu pot slăbi prin dietă și sport.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

2 Comments

Marin · 06/05/2019 at 10:16 AM

Bună ziua! Ce costuri implica operația de micșorare a stomacului. Am 1,65 și 72 de kg.. Nu reușesc sa dau din kg acumulate după sarcina. Mulțumesc, Paula Marin

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 15/05/2019 at 11:25 AM

  Bună ziua,
  Va astept la o consultație la Medicover Hospital București strada Pechea nr.8, cartier Aviației.
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button