Home PresaArticole Presa Efectele benefice ale slăbirii prin chirurgia bariatrică

Efectele benefice ale slăbirii prin chirurgia bariatrică

Dr. Ștefan Tucă: despre efectele benefice ale chirurgiei bariatrice

Chirurgia bariatrică se face în lume încă din anii ’70 și a început să câștige teren și în România. De altfel, nici nu e de mirare având în vedere că 15 la sută din populația României este obeză, iar o treime se confruntă cu excesul ponderal, conform Institutului Național de Statistică. Tot din cifre rezultă că un român consumă în medie 3500 de calorii pe zi, număr permis doar celor care fac o muncă fizică intensă. Astfel, treptat, se adună kilogramele, iar persoanele cu probleme de greutate recurg la tot felul de soluții fără rezultat: încearcă regimuri alimentare fanteziste, iau pilulele de tot felul, fac efort fizic total neadaptat stării organismului astfel încât eșuează în procesul de slăbire. Mai mult, metabolismul greu încercat de diete încetinește astfel încât singura soluție rămâne chirurgia bariatrică.

Una dintre intervențiile bariatrice presupune micșorarea volumului stomacului care are două avantaje. În primul rând, se reduce mult cantitatea de alimente pe care o poate consuma pacientul și astfel, în timp va slăbi. Iar în al doilea rând, se atenuează senzația de foame, pentru că medicii secționează acea porțiune din stomac unde se secretă grelina, hormonul responsabil pentru această senzație. Însă chirurgia bariatrică nu se face pentru orice tip de exces ponderal, ci în funcție de anumite valori ale indicelui de masă corporală (greutatea în kg împărțită la înălțimea la pătrat, exprimată în metri).

Opinia specialistului

“Eu fac chirurgia bariatrică din necesitate, adică pacientul trebuie să aibă o nevoie reală, nu sa vrea o intervenție bariatrica doar ca moft estetic. Indicațiile medicale sunt foarte bine stabilite în sensul că pentru a fi un candidat pentru o operație bariatrică, un pacient trebuie să aibă un anumit indice de masă corporală, de minimum 30. De la 30 la 35 vorbim de obezitate de gradul I și de la 30 începe chirurgia obezității. Aceasta se operează doar în prezența comorbidităților, adică în prezența diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, în prezența unor boli articulare, a unor dureri lombare, hernie de disc sau alte afecțiuni grave. Dacă aceste comorbidități nu sunt prezente, chirurgia bariatrică se începe de la indicele de masă corporală de 35”, descrie indicațiile operației de micșorare a stomacului medicul primar chirurg Ștefan Tucă, unul dintre medicii români care ajută pacienții obezi să slăbească.

Însă nu doar slăbirea este o consecință benefică a chirurgiei bariatrice. De altfel, aceasta se produce într-un an, un an și jumătate, iar rata de succes a intervențiilor este de 85 la sută la 5 ani, adică acesta este procentul de pacienți care își menține greutatea pe termen lung. Beneficiile chirurgiei bariatrice sunt multiple.

Efectele benefice ale chirurgiei bariatrice

“Este demonstrat faptul că scade riscul cardiovascular, se reduc valorile glicemiei și se apropie de cele normale, scade refluxul gastroesofagian, se reduc durerile articulare asociate obezității, dar și riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, ficatul se regenerează, steatoza nu mai e prezentă ca înainte de operație, iar surplusul ponderal dispare de peste tot, inclusiv din zona viscerală, abdominală”, subliniază efectele benefice ale chirurgiei bariatrice medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

La ora actuală, obezitatea este epidemică în Europa și în lume, iar cele mai grave riscuri pe care le implică sunt bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. În plus, costurile pe termen lung ale bolilor asociate cu obezitatea sunt mult mai mari decât cele ale intervenției bariatrice. Așa că operația rămâne cea mai sănătoasă opțiune pentru pacienții cu obezitate care nu pot slăbi prin dietă și sport.

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button