Fibroadenomul mamar
Fibroadenomul mamar
Ce este fibroadenomul mamar ?
Reprezinta fibroadenom mamar cea mai frecventa tumora a sânului, întâlnita îndeosebi la femeile tinere sub 30 de ani. Se poate manifesta mai rar și la femeile aflate în timpul menopauzei. Fibroadenomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama proliferării țesutului conjunctiv, care poate deveni fibros.
Care sunt simptomele ?
Descoperirea la nivelul sânului, de obicei prin autopalpare a unei mase tumorale. Aceasta are ca dimensiuni de la câțiva mm la câțiva cm. Este nedureroasa, ferma și regulata, mobila fata de planurile profunde și superficiale. Consistenta acestor tumori poate deveni mai ferma înaintea menstruației. Fibroadenomul mamar poate fi prezent în ambii sâni în 15- 20 % din cazuri. Apariția unui fibroadenom mamar nu este însoțita de adenopatie axilara sau supraclaviculara.
Care sunt investigațiile recomandate ?
- Mamografia – arata de obicei o opacitate rotunda cu limite nete;
- Ecografia mamara – imagine lacunara, regulata, hipoecogena;
- Puncția – biopsie cu ac fin, recoltează un eșantion de celule din masa fibroadenomului și poate pune în evidenta celule normale.
Care este tratamentul pentru fibroadenom mamar?
In lipsa antecedentelor familiale de cancer de sân, supravegherea clinica, mamografica, ecografica și puncția–biopsie a țesutului afectat, trebuie propuse pacientei.
Daca tumora persista și după ce pacienta trece de vârsta de 30 de ani, sau în cazul existentei oricărui dubiu privind natura tumorii, se impune îndepărtarea chirurgicala (operație fibroadenom mamar). Exereza îndepărtează fibroadenomul cu limite largi de securitate, limite care trec la distanta de tumora. Aceasta deoarece exista posibilitatea ca pe țesutul mamar modificat în fibroadenom sa se dezvolte cancer de sân de tip canalar sau lobular, de aceea limitele rezecției sunt la distanta de fibroadenom, în țesut sănătos.
Este de preferat ca într-o operație fibroadenom mamar incizia sa fie estetica, periareolara. Acest lucru este posibil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de tumori de mici dimensiuni. Anestezia poate fi locala sau generala. Fragmentul de țesut îndepărtat chirurgical va fi trimis obligatoriu la examen histopatologic.