Fibroadenomul mamar

Fibroadenom mamar

Fibroadenomul mamar

Ce este fibroadenomul mamar ?

Reprezinta fibroadenom mamar cea mai frecventa tumora a sanului intalnita indeosebi la femeile tinere sub 30 de ani. Se poate manifesta mai rar si la femeile aflate in timpul menopauzei. Fibroadenomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama proliferarii tesutului conjunctiv, care poate deveni fibros.

Care sunt simptomele ?

Descoperirea la nivelul sanului, de obicei prin autopalpare a unei mase tumorale. Aceasta are ca dimensiuni de la cativa mm la cativa cm. Este nedureroasa, ferma si regulata, mobila fata de planurile profunde si superficiale. Consistenta acestor tumori poate fi mai ferma inaintea menstruatiei. Fibroadenomul mamar poate fi prezent in ambii sani in 15- 20 la suta din cazuri. Aparitia unui fibroadenom mamar nu este insotita de adenopatie axilara sau supraclaviculara.

Care sunt investigatiile recomandate ?

  • Mamografia – arata de obicei o opacitate rotunda cu limite nete;
  • Ecografia mamara – imagine lacunara, regulata, hipoecogena;
  • Punctia – biopsie cu ac fin recolteaza un esantion de celule din masa fibroadenomului poate pune in evidenta celule normale.

Care este tratamentul pentru fibroadenom mamar?

In lipsa antecedentelor familiale de cancer de san, supravegherea clinica, mamografica, ecografica si punctia–biopsie a tesutului afectat, trebuie propuse pacientei.

Daca tumora persista si dupa ce pacienta trece de varsta de 30 de ani, sau in cazul existentei oricarui dubiu privind natura tumorii, se impune exereza chirurgicala (operatie fibroadenom mamar). Exereza indeparteaza fibroadenomul cu limite largi de securitate, limite care trec la distanta de tumora (exista posibilitatea ca pe tesutul mamar modificat in fibroadenom sa se dezvolte cancer de san de tip canalar sau lobular, de aceea limitele rezectiei sunt la distanta de fibroadenom, in tesut sanatos).

Este de preferat ca intr-o operatie fibroadenom mamar incizia sa fie estetica, periareolara. Acest lucru este posibil, in cele mai multe cazuri fiind vorba de tumori de mici dimensiuni. Anestezia poate fi locala sau generala. Fragmentul de tesut indepartat chirurgical va fi trimis obligatoriu la examen histopatologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *