Fibroadenomul mamar

Ce este fibroadenomul mamar ?

Reprezinta fibroadenom mamar cea mai frecventa tumora a sânului, întâlnita îndeosebi la femeile tinere sub 30 de ani. Se poate manifesta mai rar și la femeile aflate în timpul menopauzei. Fibroadenomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama proliferării țesutului conjunctiv, care poate deveni fibros.

Care sunt simptomele ?

Descoperirea la nivelul sânului, de obicei prin autopalpare a unei mase tumorale. Aceasta are ca dimensiuni de la câțiva mm la câțiva cm. Este nedureroasa, ferma și regulata, mobila fata de planurile profunde și superficiale. Consistenta acestor tumori poate fi mai ferma înaintea menstruației. Fibroadenomul mamar poate fi prezent în ambii sâni în 15- 20 la suta din cazuri. Apariția unui fibroadenom mamar nu este însoțita de adenopatie axilara sau supraclaviculara.

Care sunt investigațiile recomandate ?

  • Mamografia – arata de obicei o opacitate rotunda cu limite nete;
  • Ecografia mamara – imagine lacunara, regulata, hipoecogena;
  • Puncția – biopsie cu ac fin, recoltează un eșantion de celule din masa fibroadenomului și poate pune în evidenta celule normale.

Care este tratamentul pentru fibroadenom mamar?

In lipsa antecedentelor familiale de cancer de sân, supravegherea clinica, mamografica, ecografica și puncția–biopsie a țesutului afectat, trebuie propuse pacientei.

Daca tumora persista și după ce pacienta trece de vârsta de 30 de ani, sau în cazul existentei oricărui dubiu privind natura tumorii, se impune exereza chirurgicala (operație fibroadenom mamar). Exereza îndepărtează fibroadenomul cu limite largi de securitate, limite care trec la distanta de tumora (exista posibilitatea ca pe țesutul mamar modificat în fibroadenom sa se dezvolte cancer de sân de tip canalar sau lobular, de aceea limitele rezecției sunt la distanta de fibroadenom, în țesut sănătos).

Este de preferat ca într-o operație fibroadenom mamar incizia sa fie estetica, periareolara. Acest lucru este posibil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de tumori de mici dimensiuni. Anestezia poate fi locala sau generala. Fragmentul de țesut îndepărtat chirurgical va fi trimis obligatoriu la examen histopatologic.

197 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
197 Shares