Fistula anala

Fistula anala

Fistula anala si abcesele perianale au o maniera de aparitie în mai multe etape succesive. Etapa inițială consta in infectarea unei glande, situată în partea superioară a canalului anal, numita cripta Morgagni. A doua etapă este supuratia, care difuzează prin țesuturile și mușchii din jurul canalului anal. Supuratia se deschide la nivelul pielii din jurul anusului dand nastere unui abces.

Definitie

Fistula anala și abcesul perianal reprezinta de fapt aceeasi boala, punctul de plecare fiind infectarea glandelor din canalul anal. Abcesul este forma acuta a bolii și este întotdeauna rezultatul unei fistule anale subiacente.

Simptomatologia

Abcesul se manifestă prin apariția de unei formatiuni inflamatorii, foarte dureroasa, în jurul anusului. Acesta poate fi însoțit de febră. Fistula anala este de obicei nedureroasa. Ea apare ca un mic orificiu perianal prin care curge constant  puroi. Apariția durerii in fistula anala, anunta formarea unui abces perianal. Acest abces se poate evacua și durerea va dispărea spontan. Fenomenul se poate repeta intr-o maniera cronica. Examenul clinic gaseste un mic orificiu in jurul anusului, din care curge puroi. Foarte des, pacientul prezintă o cicatrice mică, de fapt, incizia anterioară a unui abces. Uneori, palparea regiunii din jurul anusului poate găsi un mic cordon dur care corespunde traiectului fistulei. Cel mai adesea acest traiect nu poate fi sesizat in timpul examinarii pacientului. În cele din urmă, în unele cazuri dificile de fistule foarte profunde sau fistule recurente, o examinare prin RMN pelvin este salutara.

Tratament fistula anala

Tratamentul fistulelor anale și a abceselor perianale este întotdeauna chirurgical. Într-adevăr, vindecarea va fi realizată doar atunci când traiectul pentru fistula anala este cunoscut este și îndepărtat. În nici un caz, prescripția de antibiotice nu poate trata boala. Procedura se efectuează sub anestezie rahidiana sau generală. Operația durează în medie 20 minute în cazurile obișnuite.

In faza de abces se practica incizie, cu evacuare de puroi si golirea abcesului. Dacă este posibil, se gaseste si orificiul primar din canalul anal raspunzator de aparitia fistuleil în canalul anal, care este punctul de plecare al fistulei. Dacă traseul fistulei este superficial, tratamentul abcesului și fistulei poate fi efectuat în timpul aceleiași proceduri. Dimpotrivă, în cazul în care traiectul fistulei este prea adânc prin mușchii ce asigura continența anală, cel mai bine este de a trata numai abcesul. Excizia pentru fistula anala se face printr-o noua interventie. Desigur, pacientul va fi întotdeauna avertizat de această posibilitate înainte de procedură.

In faza de fistula anala, scopul intervenției chirurgicale este indepartarea traiectului fistulei, dar acest tratament trebuie sa tina cont de două imperative:

  • descoperirea în canalul anal a orificiului primar al fistulei
  • asigurarea integritatatii funcționale a mușchilor ce asigura continența anală, localizați în jurul anusului.

Durata spitalizării este de 24 de ore. Veți relua alimentatia chiar în seara intervenției și a doua zi într-un mod normal. Pansamentul va fi monitorizat. Medicamentele de durere va vor fi prescrise în mod obișnuit, precum și tratamentele care facilitează tranzitul intestinal.

Complicații

Au devenit excepționale astăzi, când chirurgul are grijă să respecte diferitele etape de racire a fistulei. Posibilitatea de a efectua tratamentul abceselor în 2 timpi, trebuie să fie întotdeauna bine explicată pacientului. Cu toate acestea, existența unui abces foarte mare poate provoca apariția secundară a tulburărilor de continență anală. Tratamentele, cel mai adesea o fizioterapie, sunt apoi întreprinse și numai în cazuri extreme tratamentul chirurgical pentru incontinență va fi efectuat de o echipă specializată în gestionarea acestor afecțiuni. Recidiva fistulelor anale este uneori posibilă și ridică problema unei așa numite fistule anale complexe. Aceste cazuri necesită obligatoriu investigatii suplimentare, cum ar fi RMN pelvian. Aceasta investigatie pune bine in evidenta traiectul fistulei si gradul acesteia de complexitate.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Abcesul perianal. Operatie abces perianal - Dr. Stefan Tuca · 22/07/2019 la 8:29 PM

[…] Fistula anala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *