Fistula anala

Fistula anala

Fistula anala și abcesele perianale au o maniera de apariție în mai multe etape succesive. Etapa inițială consta în infectarea unei glande, situată în partea superioară a canalului anal, numita cripta Morgagni. A doua etapă este supurația, care difuzează prin țesuturile și mușchii din jurul canalului anal. Supurația se deschide la nivelul pielii din jurul anusului dând naștere unui abces.

Definiție

Fistula anala și abcesul perianal reprezinta de fapt aceeasi boala, punctul de plecare fiind infectarea glandelor din canalul anal. Abcesul este forma acuta a bolii și este întotdeauna rezultatul unei fistule anale subiacente.

Simptomatologia

Abcesul se manifestă prin apariția de unei formațiuni inflamatorii, foarte dureroasa, în jurul anusului. Acesta poate fi însoțit de febră. Fistula anala este de obicei nedureroasa. Ea apare ca un mic orificiu perianal prin care curge constant  puroi. Apariția durerii în fistula anala, anunța formarea unui abces perianal. Acest abces se poate evacua și durerea va dispărea spontan. Fenomenul se poate repeta într-o maniera cronica. Examenul clinic găsește un mic orificiu în jurul anusului, din care curge puroi. Foarte des, pacientul prezintă o cicatrice mică, de fapt, incizia anterioară a unui abces. Uneori, palparea regiunii din jurul anusului poate găsi un mic cordon dur care corespunde traiectului fistulei. Cel mai adesea acest traiect nu poate fi sesizat în timpul examinării pacientului. În cele din urmă, în unele cazuri dificile de fistule foarte profunde sau fistule recurente, o examinare prin RMN pelvin este salutara.

Tratament fistula anala

Tratamentul fistulelor anale și a abceselor perianale este întotdeauna chirurgical. Într-adevăr, vindecarea va fi realizată doar atunci când traiectul pentru fistula anala este cunoscut este și îndepărtat. În nici un caz, prescripția de antibiotice nu poate trata boala. Procedura se efectuează sub anestezie rahidiana sau generală. Operația durează în medie 20 minute în cazurile obișnuite.

In faza de abces se practica incizie, cu evacuare de puroi și golirea abcesului. Dacă este posibil, se găsește și orificiul primar din canalul anal răspunzător de apariția fistulei în canalul anal, care este punctul de plecare al fistulei. Dacă traseul fistulei este superficial, tratamentul abcesului și fistulei poate fi efectuat în timpul aceleiași proceduri. Dimpotrivă, în cazul în care traiectul fistulei este prea adânc prin mușchii ce asigura continența anală, cel mai bine este de a trata numai abcesul. Excizia pentru fistula anala se face printr-o noua intervenție. Desigur, pacientul va fi întotdeauna avertizat de această posibilitate înainte de procedură.

In faza de fistula anala, scopul intervenției chirurgicale este îndepărtarea traiectului fistulei, dar acest tratament trebuie sa tina cont de două imperative:

  • descoperirea în canalul anal a orificiului primar al fistulei
  • asigurarea integrității funcționale a mușchilor ce asigura continența anală, localizați în jurul anusului.

Durata spitalizării este de 24 de ore. Veți relua alimentația chiar în seara intervenției și a doua zi într-un mod normal. Pansamentul va fi monitorizat. Medicamentele de durere va vor fi prescrise în mod obișnuit, precum și tratamentele care facilitează tranzitul intestinal.

Complicații

Au devenit excepționale astăzi, când chirurgul are grijă să respecte diferitele etape de răcire a fistulei. Posibilitatea de a efectua tratamentul abceselor în 2 timpi, trebuie să fie întotdeauna bine explicată pacientului. Cu toate acestea, existența unui abces foarte mare poate provoca apariția secundară a tulburărilor de continență anală. Tratamentele, cel mai adesea o fizioterapie, sunt apoi întreprinse și numai în cazuri extreme tratamentul chirurgical pentru incontinență va fi efectuat de o echipă specializată în gestionarea acestor afecțiuni. Recidiva fistulelor anale este uneori posibilă și ridică problema unei așa numite fistule anale complexe. Aceste cazuri necesită obligatoriu investigații suplimentare, cum ar fi RMN pelvian. Aceasta investigație pune bine în evidenta traiectul fistulei și gradul acesteia de complexitate.

140 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

1 Comment

Abcesul perianal. Operatie abces perianal - Dr. Stefan Tuca · 22/07/2019 at 8:29 PM

[…] Fistula anala […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
140 Shares