Flebologie este stiinta care studiaza venele si se adreseaza patologiilor venoase (boala varicoasa), dezbatand in acelasi timp metode de preventie, tratament medical si tratamente chirurgicale ce presupun o minima agresiune chirurgicala asupra bolnavului. Aceste proceduri se realizeaza sub ghidaj ecografic, de obicei cu anestezie locala, maxim locoregionala. In pagina sunt tratate subiecte precum varicele hidrostatice in general, cat si procedurile miniminvazive pentru varice hidrostatice (ablatia cu radiofrecventa, si laserul endovenos)

Detalii despre miniminvazivitate in chirurgia varicelor

Printr-o punctie de 2 mm, si sub ghidaj ecografic se introduce un cateter in vena safena interna/externa. Ulterior se infiltreaza cu anestezic tesutul din jurul venei pentru a o izola circumferențial. Cateterul elibereaza secvential energie de radiofrecventa sau de laser endovenos. Aceasta energie va produce contractia fibrelor de colagen, fibrozarea si inchiderea venei. Se retrage cateterul, se aplica un pansament si un ciorap elastic compresiv. Procedura poate fi completată cu flebectomii adresate pachetelor izolate și cu ligatura colateralelor crosei safenei mari (gesturi chirurgicale realizate prin miniincizii).

Avantajele procedurilor minim invazive in chirurgia varicelor

Tratamentul se realizeaza sub ghidaj ecografic in spitalizare de zi (ambulator), sau de maximum 24 h. Necesita anestezie locală,  generala scurta (sedare) sau rahianestezie. Nu presupun incizii mari, evidente, drept urmare sunt vag dureroase. Nu ramin cicatrici inestetice sau hematoame ca in cazul procedurilor clasice din chirurgia varicelor. Durata tratamentului este de aproximativ 30-90  min, în funcție de caz. Recuperarea este extrem de rapida, cu reluarea activitatii imediat dupa procedura. Atat lasreul endovenos cat si ablatia cu radiofrecventa in chirurgia varicelor, au rezultate excelente cu o  mare rata de succes  si cu un procent de complicatii extrem de scazut.