Dr. Ștefan Tucă: cum se procedează pentru ganglionul santinela in cancerul mamar

La ora actuală, cancerul mamar se poate trata cu succes dacă sunt îndeplinite câteva condiții. În primul rând, este nevoie ca femeile sănătoase să-și monitorizeze atent starea de sănătate a sânilor. Vizitele regulate la medic și efectuarea investigațiilor precum ecografia și mamografia sunt importante. Astfel, cresc șansele depistării cancerului mamar în stadiu incipient.

Apoi, orice suspiciune de leziune mamară trebuie atent investigată, iar diagnosticul de precizie trebuie pus prin examenul anatomopatologic. În cazul în care se confirmă diagnosticul de cancer, cel mai important este ca pacientele să fie tratate de echipe de medici din care fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, anatomopatologul și în unele cazuri, specialistul în chirurgie reconstructivă.

Principalul scop al terapiilor în cancerul mamar este să stopeze evoluția bolii și diseminarea în corp. Iar acest lucru se face prin terapiile neoadjuvante și a celor adjuvante. La ora actuală, operația de extirpare a tumorilor se face de multe ori după aplicarea tratamentelor medicamentoase. În funcție de stadiul bolii și de tipul de tumoră, tratamentul chirurgical al cancerului mamar poate consta în îndepărtarea tumorii sau în extirparea sânului afectat de cancer.

De asemenea, se poate face mastectomie bilaterală la femeile cu leziuni maligne mamare, care sunt purtătoare ale mutațiilor BRCA 1 sau 2. Alt aspect important în tratamentul chirurgical al tumorilor mamare benigne îl reprezintă abordarea ganglionul santinelă, primul care poate fi invadat de celulele tumorale. Acesta trebuie evaluat atent pentru că în funcție de afectare, se decide intervenția de extirpare a ganglionilor axilari.

Limfadenectomie sau ganglionul santinela in cancerul mamar ?

Limfadenectomia (extirparea ganglionilor limfatici) in cancerul sânului predispune la complicații. Sunt colecții de limfă care apar îpostoperator in axilă, apare edemul brațului, se pot secționa nervi. Sunt multe riscuri legate de intervențiile în axilă unde sunt vena și artera axilară, mulți nervi și multe plexuri nervoase. Astfel, limfadenectomia implică potențiale riscuri și de aceea, a apărut ideea evaluării ganglionului santinelă”, spune medicul primar chirurg Ștefan Tucă.

In concluzie, pentru a vedea ce se întâmplă în ganglion și pentru a decide oportunitatea intervenției, și medicii români aplică protocoale moderne de diagnostic. Acestea sunt cele care vor dicta decizia terapeutică ulterioară.

Pacienta se injectează cu o substanță radioactivă, peritumoral, după care se face o scintigrafie. Cu scintigrafia, pacienta vine la medicul chirurg care o va opera în maximum 24 de ore. Medicul va face intervenția după ce se sfătuiește cu oncologul în privința amplorii intervenției destinate cancerului de sân (poate fi sectorectomie, mastectomie). Operezi ceea ce ai de operat, sectorectomie sau mastectomie mamara. Cu ajutorul unei sonde, poți depista nivelul de radioactivitate din axilă, ulterior injectăriii cu o substanță radioactivă.

Sonda dă un semnal sonor când te apropii, iar în funcție de valoarea semnalată, scoți ganglionul în același timp operator. Pot fi mai mulți ganglioni invadați, nu doar unul singur. Ideal ar fi să scoți 2, 3 pe care să-i trimiți la examenul histopatologic. Apoi, verifici dacă axila este lipsită de radioactivitate. Marchezi piesele extirpate în funcție de cadrane, le dai la examenul histopatologic, spui de unde ai extirpat ganglionii, iar acestea sunt toate analizate”. Asa descrie dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurg, protocolul pe care îl aplică în cazul pacientelor cu cancer mamar.

În cazul în care la examenul histopatologic se constată că ganglionii scoși nu sunt invadați, nu se mai face operația de limfadenectomie axilară. Dacă aceștia sunt invadați, atunci se trece la intervenția de îndepărtare a ganglionilor axilari.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *