Hemoroizi

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizi – reprezintă o dilatație a venelor din zona anala (anus și rect) și a țesutului înconjurător, fenomen asemănător cu varicele ce pot apare la nivelul membrelor inferioare.

Hemoroizii presupun atingerea a doua structuri vasculare distincte și anume:
-plexul hemoroidar extern
-plexul hemoroidar intern

Astfel hemoroizii pot fi interni (în interiorul anusului) sau externi (în jurul anusului).

Exista factori care favorizează apariția hemoroizilor?

Factori favorizanți:

 • tulburări de tranzit intestinal (constipație sau diaree)
 • sedentarism
 • faza premenstruala, sarcina, naștere
 • anumite sporturi: echitație, ciclism
 • alimentație condimentata, consum de alcool

 

Semne și simptome în boala hemoroidala

Hemoroizii externi sunt vizibili în jurul anusului, cei interni sunt vizibili doar în cursul anuscopiei. Boala hemoroidala poate fi asimptomatica, cu simptomatologie discreta (mâncărime, iritare, disconfort, secreții seromucopurulente) sau se poate traduce clinic prin trei tipuri de semne care sunt deja  complicații ale bolii:

 • sângerări sau hemoragii hemoroidare
 • perceperea unei formațiuni (bule) la nivel anal
 • durerea anala

Hemoragia de cauza hemoroidara: de obicei nu este abundenta este vorba de sânge proaspăt amestecat cu scaunul sau la sfârșitul scaunului. Hemoragia pătează hârtia de toaleta și prin caracterul ei repetitiv poate fi la originea unei anemii. Pus în fata unei rectoragii medicul ar trebui sa recomande în permanenta și o rectocolonoscopie ca investigație suplimentara, pentru ca sângerarea poate fi cauzata și de o tumora la nivelul rectului sau colonului.

Formațiune (bula) la nivel anal – procidenta

Procidenta hemoroidara înseamna exteriorizarea hemoroizilor interni. Pacientul se prezintă la medic pentru o  formațiune, bula, care iese prin canalul anal cu ocazia scaunului, la efort, sau este în permanenta  exteriorizata. Examenul proctologic permite o clasificare în funcție de care se stabilește și atitudinea terapeutica:

Stadiul I – hemoroizi care nu se exteriorizează (neprocidenti);

Stadiul II – hemoroizi care se exteriorizează (prolabeaza) la efort dar se reintegrează spontan în canalul anal;

Stadiul III – hemoroizi care prolabeaza la efort (strănut, tuse, defecație) și care se reintegrează în canalul anal doar manual;

Stadiul IV – hemoroizi interni procidenti, care nu se reduc în nici un fel intraanal rămânând prolabati, exteriorizați permanent.

 

Care sunt complicațiile ce pot apare în lipsa tratamentului?

Fără tratament poate surveni o anemie cronica mai mult sau mai puțin importanta în funcție de cantitatea de sânge pierduta prin hemoragia din pachetele hemoroidare; de asemenea hemoroizii atât interni cât și externi se pot tromboza.

 

Care este tratamentul pentru hemoroizi?

Tratamentul conservator se aplica în cazul hemoroizilor de gradul I și consta în:

 • igiena și viață cumpătata, evitând orice exces
 • suprimarea condimentelor și băuturilor alcoolizate
 • reglarea tranzitului intestinal (evitarea constipației printr-un regim bogat în fibre alimentare, lactate)
 • medicație venotonica (Venoton), Detralex
 • pomade, creme, supozitoare

Tratamentul chirurgical se aplica în formele mai complicate ale bolii hemoroidale  în stadiile III, IV sau în cazul lipsei de răspuns la tratamentul conservator.

Intervenția chirurgicala se realizează de obicei sub anestezie generala, sau rahidiana.

Procedeele chirurgicale sunt multiple:

 • fotocoagulare, ligatura cu benzi elastice, scleroterapie;
 • ligatura, excizia pachetelor hemoroidare (hemoroidectomie – operație hemoroizi) după tehnica MilliganMorgan (indicata în cazul hemoroizilor prolabati, procidenti, reductibili cu dificultate sau ireductibili);
 • hemoroidectomia pediculara închisa (tehnica Fergusson) – cu aceleași indicații ca și precedenta presupune exereza fiecărui pachet hemoroidar și închiderea, suturarea plăgii de exereza;
 • hemoroidectomia pediculara semideschisa (tehnica Parks) – asemănătoare cu precedenta cu excepția faptului ca se reface prin sutura numai mucoasa canalului anal secționata, partea cutanata a inciziei fiind lăsata deschisa pentru drenaj;
 • anopexie circulara cu ajutorul unui stapler: tehnica Longo 

Ce se întâmpla practic  înainte și după operația de hemoroizi?

In primul rând este necesar un consult care va stabili diagnosticul și conduita ulterioara. Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie, și adeverința de salariat care sa ateste calitatea dumneavoastră de asigurat. Cel mai probabil veți fi spitalizat în ziua operației. Îngrijirile preoperatorii presupun toaleta regiunii ano perineale și un dus cu o soluție antiseptica. Înaintea operației veți fi consultat de un medic anestezist împreuna cu care veți stabili tipul de anestezie. Postoperator pacienții  necesita supraveghere 24 de ore (timp  în care pot surveni hemoragii sau tulburări urinare). Un regim alimentar bogat în fibre, lactate, și care sa evite în general  constipația este necesar, iar toaleta regiunii anoperineale trebuie sa fie riguroasa. La externare vi se vor prescrie un antibiotic, un antialgic și un antiinflamator și veți beneficia de concediu medical.

3 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button