Ce sunt hemoroizii ?

Hemoroizi – reprezinta o dilatatie a venelor din zona anala (anus si rect) si a tesutului inconjurator, fenomen asemanator cu varicele ce pot apare la nivelul membrelor inferioare.

Hemoroizii presupun atingerea a doua structuri vasculare distincte si anume:
-plexul hemoroidar extern
-plexul hemoroidar intern

Astfel hemoroizii pot fi interni (in interiorul anusului) sau externi (in jurul anusului).

Exista factori care favorizeaza aparitia hemoroizilor ?

Factori favorizanti:

 • tulburari de tranzit intestinal (constipatie sau diaree)
 • sedentarism
 • faza premenstruala, sarcina, nastere
 • anumite sporturi: echitatie, ciclism
 • alimentatie condimentata, consum de alcool

 

Semne si simptome in boala hemoroidala

Hemoroizii externi sunt vizibili in jurul anusului, cei interni sunt vizibili doar in cursul anuscopiei. Boala hemoroidala poate fi asimptomatica, cu simptomatologie discreta (mancarime, iritare, disconfort, secretii seromucopurulente) sau se poate traduce clinic prin trei tipuri de semne care sunt deja  complicatii ale bolii:

 • sangerari sau hemoragii hemoroidare
 • perceperea unei formatiuni (bule) la nivel anal
 • durerea anala

Hemoragia de cauza hemoroidara: de obicei nu este abundenta este vorba de sange proaspat amestecat cu scaunul sau la sfarsitul scaunului. Hemoragia pateaza hartia de toaleta si prin caracterul ei repetitiv poate fi la originea unei anemii. Pus in fata unei rectoragii medicul ar trebui sa recomande in permanenta si o rectocolonoscopie ca investigatie suplimentara, pentru ca sangerarea poate fi cauzata si de o tumora la nivelul rectului sau colonului.

Formatiune (bula) la nivel anal – procidenta

Procidenta hemoroidara inseamna exteriorizarea hemoroizilor interni. Pacientul se prezinta la medic pentru o  formatiune, bula, care iese prin canalul anal cu ocazia scaunului, la efort, sau este in permanenta  exteriorizata. Examenul proctologic permite o clasificare in functie de care se stabileste si atitudinea terapeutica:

Stadiul I – hemoroizi care nu se exteriorizeaza (neprocidenti);

Stadiul II – hemoroizi care se exteriorizeaza (prolabeaza) la efort dar se reintegreaza spontan in canalul anal;

Stadiul III – hemoroizi care prolabeaza la efort (stranut, tuse, defecatie) si care se reintegreaza in canalul anal doar manual;

Stadiul IV – hemoroizi interni procidenti, care nu se reduc in nici un fel intraanal ramanand prolabati, exteriorizati permanent.

 

Care sunt complicatiile ce pot apare in lipsa tratamentului ?

Fara tratament poate surveni o anemie cronica mai mult sau mai putin importanta in functie de cantitatea de sange pierduta prin hemoragia din pachetele hemoroidare; de asemenea hemoroizii atat interni cat si externi se pot tromboza.

 

Care este tratamentul pentru hemoroizi ?

Tratamentul conservator se aplica in cazul hemoroizilor de gradul I si consta in:

 • igiena si viata cumpatata, evitand orice exces
 • suprimarea condimentelor si bauturilor alcoolizate
 • reglarea tranzitului intestinal (evitarea constipatiei printr-un regim bogat in fibre alimentare, lactate)
 • medicatie venotonica (Venoton), Detralex
 • pomade, creme, supozitoare

Tratamentul chirurgical se aplica in formele mai complicate ale bolii hemoroidale  in stadiile III, IV sau in cazul lipsei de raspuns la tratamentul conservator.

Interventia chirurgicala se realizeaza de obicei sub anestezie generala, sau rahidiana.

Procedeele chirurgicale sunt multiple:

 • fotocoagulare, ligatura cu benzi elastice, scleroterapie;
 • ligatura, excizia pachetelor hemoroidare (hemoroidectomie – operatie hemoroizi) dupa tehnica MilliganMorgan (indicata in cazul hemoroizilor prolabati, procidenti, reductibili cu dificultate sau ireductibili);
 • hemoroidectomia pediculara inchisa (tehnica Fergusson) – cu aceleasi indicatii ca si precedenta presupune exereza fiecarui pachet hemoroidar si inchiderea, suturarea plagii de exereza;
 • hemoroidectomia pediculara semideschisa (tehnica Parks) – asemanatoare cu precedenta cu exceptia faptului ca se reface prin sutura numai mucoasa canalului anal sectionata, partea cutanata a inciziei fiind lasata deschisa pentru drenaj;
 • anopexie circulara cu ajutorul unui stapler: tehnica Longo 

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatia de hemoroizi ?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dumneavoastra de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun toaleta regiunii ano perineale si un dus cu o solutie antiseptica. Inaintea operatiei veti fi vazut de un medic anestezist impreuna cu care veti stabili tipul de ansestezie. Postoperator pacientii  necesita supraveghere 24 de ore (timp  in care pot surveni hemoragii sau tulburari urinare). Un regim alimentar bogat in fibre, lactate, si care sa evite in general  constipatia este necesar, iar toaleta regiunii anoperineale trebuie sa fie riguroasa. La externare vi se vor prescrie un antibiotic, un antialgic si un antiinflamator si veti beneficia de concediu medical.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

3 comentarii

ana · 06/06/2015 la 12:31 PM

Buna ziua !
Am 24 de ani si de o saptamana nu pot avea scaun decat cu ajutorul medicamentelor ( am luat o zi dulcolax si 2 zile debridat). Initial observasem o inflamatie a orificiului anal, am crezut ca este vorba de hemoroizi interni si am folosit supozitoare pe baza de plante. Dupa o zi inflamatia s-a retras, dar constipatia nu. Nu am avut sangerari si nici dureri. In tot acest timp am avut o dieta bogata in fibre, am consumat multe lichide. Credeti ca este vorba de hemoroizi interni si asta e cauza constipatiei? Ce ma sfatuiti sa fac?

Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/06/2015 la 9:58 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie la Medlife !

  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/06/2015 la 9:59 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie la Medlife cand puteti dvs ajunge !

  Numarul meu de telefon este 0723042207

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *