Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Hernia epigastrica (hernie linie alba)

Hernia epigastrica (hernie linie alba)

Ce este hernia epigastrica?

Hernia epigastrica este hernia situata pe linia mediana a abdomenului intre extremitatea inferioara a sternului și ombilic (buric). Se mai numește și hernie a liniei albe făcându-se referire la rafeul tendinos median ce se găsește intre cei doi mușchi drepți abdominali. Orificiul herniar corespunde unei dehiscente (depărtări) a aponevrozei (înveliș fibros ce cuprinde mușchii) drepților abdominali. Prin acest orificiu se exteriorizează cel mai frecvent grăsime pro peritoneala sau epiplon (structura grasoasa ce acoperă intestinele); când orificiul este mai mare în dimensiuni, acesta poate fi traversat de anse intestinale.

Care sunt persoanele predispuse la aceasta afecțiune ?

Hernia epigastrica (hernia liniei albe) este o afecțiune mai frecventa la bărbații intre 25-50 de ani, și mai rara la copii sau vârstnici. Hernia este provocata de activitățile care cresc de presiunea abdominala (culturism, tusitori cronic).

Care sunt simptomele pentru hernia epigastrica?

De obicei de mici dimensiuni, herniile liniei albe nu au o simptomatologie importanta. Uneori acest tip de hernie poate fi responsabil de dureri abdominale și chiar grețuri sau vărsături. In cazul în care orificiul herniar este traversat de epiplon sau ansa intestinala, hernia se poate încarcera sau chiar strangula (cu apariția unei ocluzii intestinale când conținutul herniei este reprezentat de intestin). Strangularea este însoțita de dureri locale de intensitate crescuta, vărsături, tulburări de tranzit intestinal.

Cum se pune diagnosticul de hernie epigastrica?

Examenul fizic realizat de chirurg pune în evidenta cel mai adesea un mic nodul subcutanat ferm, sensibil la presiune, ireductibil (nu intra înapoi în abdomen). Hernia epigastrica poate fi asociata cu diastazisul drepților abdominali (separarea mușchilor și lărgirea liniei albe) care se observa ca o bombare mediana uniforma.

Care este evoluția unei hernii epigastrice netratate?

Netratata hernia creste progresiv în dimensiuni, devine ireductibila (conținutul ei nu reintra în abdomen la manevrele realizate de pacient sau de medic) durerile cresc în intensitate, hernia se poate strangula (ansa intestinala strangulata nu mai primește un aport sanguin corespunzător se necrozează și perforează) cu apariția de complicații grave.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru hernia epigastrica este exclusiv chirurgical, acesta realizând reducerea conținutului herniei în abdomen și sutura orificiului herniar cu întărirea peretelui abdominal cu ajutorul unei plase.

Ce metode de tratament chirurgical exista?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasica)

O operație hernie epigastrica pe cale deschisa, presupune realizarea unei incizii, variabila ca dimensiuni în funcție de talia herniei. Urmează disecția și punerea în evidenta a sacului herniar, tratarea conținutului acestuia cu reducerea organului herniat in cavitatea abdominala. Excepție fac cazurile de hernie strangulata, în care un gest suplimentar de rezecție intestinala sau epiplooica poate fi realizat.

Înainte de finalizarea intervenției, este necesara întărirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica, bine tolerata de organism. Scopul plasei este prevenirea recidivei (suturile simple sunt grevate de un mare risc de recidiva). Plasa utilizata (polipropilena, poliester) poate fi așezata properitoneal (imediat înaintea peritoneului, membrana ce învelește cavitatea abdominala pe interior) sau înapoia mușchilor drepți abdominali (în spațiul dintre foita posterioara a tecii drepților abdominali și mușchi ca atare) ca în procedeul retromuscular Rives (sau intermusculoaponevrotic). Plasa va fi treptat asimilata de organism, se va fibroza  constituind o bariera solida împotriva unei viitoare eventrații. Aceste tehnici pe cale deschisa se realizează sub anestezie generala.

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

O operație hernie epigastrica pe cale laparoscopica se realizează doar sub anestezie generala. Se umfla abdomenul cu un gaz (CO2) pentru realizarea pneumoperitoneului. Actul chirurgical se realizează cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri introduse în abdomen prin mini incizii (max 1 cm) sub controlul unui laparoscop (minicamera video introdusa de asemenea intraabdominal printr-o incizie de 1 cm). Dupa tratarea herniei peretele abdominal este întărit cu o plasa speciala care nu va dezvolta aderente fata de organele din abdomen (plasa Dual Mesh, BiFace). Aceasta plasa se fixează cu ajutorul unor agrafe spiralate resorbabile sau neresorbabile. Avantajele tehnicii laparoscopice sunt multiple: de la cel de natura cosmetica ( pacientul va avea trei mini incizii cu dimensiuni de maxim 1 cm prin care se vor introduce laparoscopul și instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate datorita procedeului laparoscopic).

Ce se întâmpla înainte și după operație?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie.  Adeverința de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Veți primi un anticoagulant (pentru a preveni formarea de cheaguri). Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație hernie epigastrica,  vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat.  Reluarea tranzitului intestinal si  pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi suprimat înaintea externării. In general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, în schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, eventual purtarea unui brâu elastic. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. In primul an de la operație pentru a avea cicatrici putin vizibile,  evitați expunerea inciziilor direct la soare.

34 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button