Ce este hernia epigastrica?

Hernia epigastrica este hernia situata pe linia mediana a abdomenului intre extremitatea inferioara a sternului si ombilic (buric). Se mai numeste si hernie a liniei albe facandu-se referire la rafeul tendinos median ce se gaseste intre cei doi muschi drepti abdominali. Orificiul herniar corespunde unei dehiscente (departari) a aponevrozei (invelis fibros ce cuprinde muschii) dreptilor abdominali. Prin acest orificiu se exteriorizeaza cel mai frecvent grasime properitoneala sau epiploon (structura grasoasa ce acopera intestinele); cand orificiul este mai mare in dimensiuni acesta poate fi traversat de anse intestinale.

Care sunt persoanele predispuse la aceasta afectiune ?

Hernia epigastrica (hernia liniei albe) este o afectiune mai frecventa la barbatii intre 25-50 de ani si mai rara la copii sau varstnici. Hernia este provocata de activitatile care cresc de presiunea abdominala (culturism, tusitori cronic).

Care sunt simptomele pentru hernia epigastrica?

De obicei de mici dimensiuni, herniile liniei albe nu au o simptomatologie importanta. Uneori acest tip de hernie poate fi responsabil de dureri abdominale si chiar greturi sau varsaturi. In cazul in care orificiul herniar este traversat de epiploon sau ansa intestinala hernia se poate incarcera sau chiar strangula (cu aparitia unei ocluzii intestinale cand continutul herniei este reprezentat de intestin). Strangularea este insotita de dureri locale de intensitate crescuta, varsaturi, tulburari de tranzit intestinal.

Cum se pune diagnosticul de hernie epigastrica?

Examenul fizic realizat de chirurg pune in evidenta cel mai adesea un mic nodul subcutanat ferm, sensibil la presiune, ireductibil (nu intra inapoi in abdomen). Hernia epigastrica poate fi asociata cu diastazisul dreptilor abdominali (separarea muschilor si largirea liniei albe) care se observa ca o bombare mediana uniforma.

Care este evolutia unei hernii epigastrice netratate?

Netratata hernia creste progresiv in dimensiuni, devine ireductibila (continutul ei nu reintra in abdomen la manevrele realizate de pacient sau de medic) durerile cresc in intensitate, hernia se poate strangula (ansa intestinala strangulata nu mai primeste un aport sanguin corespunzator se necrozeaza si perforeaza) cu aparitia de complicatii grave.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru hernia epigastrica este exclusiv chirurgical acesta realizand reducerea continutului herniei in abdomen si sutura orificiului herniar cu intarirea peretelui abdominal cu ajutorul unei plase.

Ce metode de tratament chirurgical exista?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasica)

O operatie hernie epigastrica pe cale deschisa, presupune realizarea unei incizii, variabila ca dimensiuni in functie de talia herniei. Urmeaza disectia si punerea in evidenta a sacului herniar, tratarea continutului acestuia cu reducerea organului herniat in cavitatea abdominala. Exceptie fac cazurile de hernie strangulata in care un gest suplimentar de rezectie intestinala sau epiplooica poate fi realizat.

Inainte de finalizarea interventiei este necesara intarirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica, bine tolerata de organism. Scopul plasei este prevenirea recidivei (suturile simple sunt grevate de un mare risc de recidiva). Plasa utilizata (polipropilena, poliester) poate fi asezata properitoneal (imediat inaintea peritoneului, membrana ce inveleste cavitatea abdominala pe interior) sau inapoia muschilor drepti abdominali (in spatiul dintre foita posterioara a tecii dreptilor abdominali si muschi ca atare) ca in procedeul retromuscular Rives (sau intermusculoaponevrotic). Plasa va fi treptat asimilata de organism, se va fibroza  constituind o bariera solida impotriva unei viitoare eventratii. Aceste tehnici pe cale deschisa se realizeaza sub anestezie generala.

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

O operatie hernie epigastrica pe cale laparoscopica se realizeaza doar sub anestezie generala. Se umfla abdomenul cu un gaz (CO2) pentru realizarea pneumoperitoneului. Actul chirurgical se realizeaza cu ajutorul unor instrumente lungi si subtiri introduse in abdomen prin miniincizii (max 1 cm) sub controlul unui laparoscop (minicamera video introdusa de asemenea intraabdominal printr-o incizie de 1 cm). Dupa tratarea herniei peretele abdominal este intarit cu o plasa speciala care nu va dezvolta aderente fata de organele din abdomen (plasa Dual Mesh, BiFace). Aceasta plasa se fixeaza cu ajutorul unor agrafe spiralate resorbabile sau neresorbabile. Avantajele tehnicii laparoscopice sunt multiple: de la cel de natura cosmetica ( pacientul va avea trei miniincizii cu dimensiuni de maxim 1 cm prin care se vor introduce laparoscopul si instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate datorita procedeului laparoscopic).

Ce se intampla inainte si dupa operatie?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie.  Adeverinta de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastra de asigurat.

Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica interventia si eventualele riscuri. Veti primi un anticoagulant (pentru a preveni formarea de cheaguri). Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie hernie epigastrica,  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat.  Reluarea tranzitului intestinal si  pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, eventual purtarea unui brau elastic. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici putin vizibile  evitati expunerea inciziilor direct la soare.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

34 de comentarii

Octavian · 19/08/2013 la 1:50 PM

Buna ziua,

Sunt un mare pasionat de fitness, intrebarea mea este dupa o operatie de hernie epigastrica ma voi putea intoarce vreodata in sala?

Va multumesc mult.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 02/12/2013 la 6:52 PM

  Buna seara,

  Cu siguranta ..va puteti relua activitatile sportive, dar la circa 30-40 de zile postoperator.

  Cu stima,

  dr.Tuca

  0723042207

rusu teodora · 19/10/2014 la 10:41 PM

Buna seara,

Am 29 de ani, in urma cu 2 ani am suferit operatie de colecist laparoscopic, dupa exact 5 zile am avut dureri insuportabile in piept si am fost internata in spital 1 luna suferind de embolie pulmonara; am uramt aproape un an tratament cu sintrom, am tinut sub control inr ul cat timp am fost sub tratament, si acum inr este sub 1 Problemele mele au reaparut , plamanul care a fost afectat ma doare , abdomenul este umflat, sunt balonata , am acid la stomac, simt intepaturi in burta, si am o mica umflatura deasupra buricului care se simte doar la apasare si doare putin .Un sfat si o parere as dori va rog .

Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/10/2014 la 1:44 PM

  Buna ziua,

  Probabil ca ati facut o mica eventratie la nivelul uneia din inciziile pt colecistectomie.
  Va astept la o consultatie !

  Ma gasiti la Medlife pe Calea Grivitei 365, Bucuresti

  Nr meu de telefon este 0723042207

  Numai bine!

  dr. Tuca

Amelia · 20/11/2014 la 11:16 PM

Buna seara. In urma cu aproximativ un an si jumatate am descoprit o umflatura in profunzime (nu sub piele) la cativa centimetri desupra buricului. Nu ma doare decat in cazurile in acre as manca ff mult. Am efectuat o ecografie de parti moi si nu s-a vazut nimic. Uneori ma doare buricul (in special dimineata). In urma unui control la chirurgie mi s-a spus ca poate fi hernie epigastrica sau lipom.
Mama mea isi aminteste ca in copilarie o perioada de timp aceasta umflatura era vizibila, dupa care a disparut..probabil si pt ca am fost mai plinuta.
Recomandarea specialistului a fost sa o tin sub control..dar in curand as vrea sa am un bebe si ma gandesc..daca ma doar cand mananc mai mult..in timpul sarcinii cand creste burta nu pot avea probleme?
Sa imi spuneti va rog daca va gasesc si intr-un spital de stat, pt ca am vazut ca recomandati prezentarea cu trimitere si adev de salariat. Va multumesc.

Mihai · 17/03/2015 la 6:09 AM

Buna ziua,am 47 ani si in urma cu 2 ani am fost operat de hernie epigastrica incarcerata periviscerita,unde sa practicat conform biletului de externare cu cura eventratiei cu alloplastie,rezectie de mare epiploon,drenaj.In urma cu 4 luni am remarcat o mica umflatura (cam cat o maslina mai mare)deasupra buricului putin spre stanga,parerea mea fiind ca a recidivat.In acest caz va rog sa-mi spune-ti daca va pot contacta telefonic pentru un consult sau o operatie (as dori-o laparoscopic daca se poate)Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 17/03/2015 la 7:21 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie pe Calea Grivitei 365, sector1, Bucuresti.
  Ma puteti contacta telefonic la 0723042207.
  In principiu vom realiza o operatie laparoscopica, sigur va fi posibil !

  Va astept

  dr.Tuca 0723042207

SANDA STEFAN · 06/04/2016 la 9:37 AM

Buna ziua .
Am 45 ani si sunt operat de doua ori de hernie ombilicala si epigastrica.
A doua oara mi-a pus plasa dar degeaba sa rupt in mai multe locuri.
Au trecut aproape 10 ani de la ultima operatie ;(am si fierea scoasa).
Cum sa fac ? Imi este foarte frica de o urmatoare operatie mai ales de anestezia totala pentru ca am si tensiunea mare , dar si ca poate nu o sa reuseasca nici de data aceasta operatia.
VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 13/04/2016 la 7:28 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie si o operatie laparoscopica de eventratie.
  Cu stima,

  dr.Stefan Tuca

  0723042207

Coman gabriela monica · 17/07/2016 la 10:35 PM

Am o intrebare,daca de 8 ani am un tratament cu betaprol si aspacardin de trei ori pe zi as putea sa ma operez de hernie ?va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 19/07/2016 la 5:56 PM

  Puteți sa va operați de hernie.
  Vă pot realiza o intervenție laparoscopica, ar fi de dorit.

  Cu stima,
  Dr.Tuca
  0723042207

Dabija clara · 01/10/2016 la 7:11 PM

Buna seara,
Am citit pe aici si as vrea sa fspun si eu ca ceva asemanator am, Menționez ca am făcut doua ecografii , una abdominala si una de țesut moale dar nu se vede nimic . Am dureri in special seara sunt mai intense si când doare se vede si o umflatura ușoară din profil dat mai ales se simte foarte tare la mâna . Este de ceva vreme , poziționată la trei degete mai sus de buric . Sfătuiți-ma va rog unde sa mai merg ( am făcut ecografiile pe cont propriu-la medicul de familie nu am mers), sau dacă poate fi altceva .
Va mulțumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 03/10/2016 la 4:19 AM

  Va aștept la mine la o consultatie.
  Pare a fi vorba de o hernie, caz în care o putem rezolva laparoscopic .

  Cu stima,

  Dr . Ștefan Tucă

  0723042207

Berceanu George · 20/07/2017 la 6:29 PM

Buna seara.
Am fost diagnosticat cu hernie epigastrica (ventrala) si doresc sa am o parere de la dvs. in urma unui consut. Hernia se prezinta ca o unflatura care tine din dreptul buricului pana la stern si este vizibila cind stau culcat si vreau sa ma ridic.
Rog o parere si eventual un consult de specialitate la dvs.
Multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/07/2017 la 12:34 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie !
  Numarul meu de tlefon este 07230422007

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 la 2:49 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

Adriana · 21/07/2017 la 9:26 AM

Buna ziua,sotul meu a fost operat de doua ori de iernie ombilicara prima data nu a avut plasa a doua oara ia pus plasa.Dar acum sub burta cand palpeaza se simte ceva foarte tare (gen caramida).Domnul Doctor va rog sa imi spuneti ce ar putea avea..
Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 la 2:49 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

Laura · 05/08/2017 la 11:12 AM

Buna ziua!vreau o parere de la Dvs.de vreo doua saptamani mi se unfla,cam de marimea unei nuci,sus deasupra de buric ,sta cateva secunde unflat si se desunfla.Se intampla des,de cate ori stau intinsa in pat,si este tare.Va rog spuneti.mi o parere si unde trebuie sa ma duc la consult!Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 la 2:39 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr Tuca

Cristina Horotan · 24/10/2017 la 10:44 AM

Buna ziua

Vreau parerea dumneavoastra, de cateva luni ia aparut sotului meu o umflatura sub epigastru, este tare si doare la atingere, iar pe suprafata abdomenului are mai multe umflaturi mai mici (cred ca ganglioni imflamati) ce ar trebui sa fac?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 07/11/2017 la 3:28 PM

  Buna ziua,

  Ar trebui sa veniti la o consultatie .
  Numarul meu de telefon este 07230422207

  Cu stima ,

  Dr. Tuca

Ionică Laura · 20/11/2017 la 6:03 AM

Bună dimineața. Am fost operată de hernie epigastrica cu plasă pusă pe 13 09.17.dar am rămas cu o umflatura deasupra tăieturi este normal doctorul a spus ca,pe viitor va dispărea.Multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 25/11/2017 la 9:50 PM

  Buna seara,

  Va astept la o consultatie la Medicover, strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

  0723042207

kosmin · 04/01/2018 la 4:26 PM

Buna ziua …Domnule Tuca am observat ca toate raspunsurile dumneavoastra se rezuma la un simplu ….” veniti la o consultatie” inteleg ca nu puteti pune un diagnostic prin email (chat) dar 99% din cei care va solicita pe acest site vor un raspuns direct la intrebarea adresata….

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 04/01/2018 la 9:22 PM

  Exact ..vor un raspuns direct pe care il vor obtine venind la o consultatie!
  Medicina se face consultand pacientul nu se poate face virtual..site-ul meu este unul prin care vreau sa orientez puțin medical pacientul, nu tine locul medicinei sau chirurgiei ! Si nici nu pot raspunde exhaustiv la întrebările lor pe blog, pentru ca există o intimitate a actului medical !

Roland · 08/05/2018 la 8:27 AM

Acum un an mai exact pe data de 25.07.2017 Am fost operat de hernie omlibicala si de curand am observat la vreo 3-4 cm de ombilic o umflatura ,… oare sa fie hernie epigastrica??

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/05/2018 la 4:16 PM

  Bună ziua,

  E posibil să fie sau o recidiva a herniei ombilicale, sau o hernie de epigastrica ..va spun sigur cand va consult !
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă dr Tuca Ștefan

Mihai Stefancu · 21/07/2018 la 10:32 AM

Buna ziua,
Am fost operat de hernie de linie alba ,deasupra ombilicului ,in Aprilie 2018.hernia era foarte mica circa 1 cm,a fost inchisa fara plasa cu doua fire.efort deosebit nu am facut,nu sala,nu am ridicat greutati.acum simt tot in acea zona un disconfort .la pipait nu se simte nimic,nu am durere nu am umflatura. Nu stiu daca e normal,sunt doar aproape 4 luni.as dori sa stiu cam cat ii trebuie ca sa se vindece complet.multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/07/2018 la 12:50 PM

  Buna ziua,
  In general herniile de perete abdominal operate fara plasa au sansa de recidiva de 50 la suta !
  Va astept la o consultatie sa vedem despre ce este vorba !

  Dr.Tuca 0723042207

Mihaela Violeta · 05/09/2018 la 1:08 PM

Buna ziua,
Mi-a aparut de aproximativ o luna de zile, in partea stanga sus, putin lateral, intre ombilic si stern o umflatura de aproximaiv 8 cm, pe care la palpare o simt oarecum regulata. Istoricul acestul loc pot spune ca a inceput in decembrie 2016,cand am fost lovita de un autoturism cu oglinda retrovizoare laterala.Impactul a fost exact in zona abdomenului descrisa mai sus, si a fost destul de puternic daca s-a inchis oglinda in impact. Am avut dureri usoare in zona de abdomen lovita, in seara aceea si a doua zi.Anul acesta in aprilie am fost racita si am tusit mult.Am simtit in timpul acceselor de tuse presiune in aceeasi zona despre care va povestesc.Umflatura devine mai proeminenta in cazul balonarilor si simt tesutul acela rotund si tare si in timpul cand tusesc. Nu am dureri si nici alte disconforturi.Umflatura devine usor vizibila ca o deformare a abdomenului cand stau in pozitie verticala.Am fost consultata de medicul de familie, care spune ca ar fi posibila o hernie si ma indruma catre un medic specialist.
Ce-mi puteti spune despre simptomele mai sus mentionate si cum ma sfatuiti sa procedez.Sunt foarte derutata.Astept raspunsul dumneavoastra.VA MULTUMESC !!!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 11/09/2018 la 5:55 AM

  Bună ziua,
  Din descrierea dumneavoastră riguroasa este vorba de o hernie. In acest caz va trebui să realizăm o operație laparoscopica prin care sa reparam aceasta hernie, si sa întărim peretele abdominal cu o plasa.
  Va astept deci, pentru o consultație, si pentru intervenția chirurgicală!
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 11/09/2018 la 5:58 AM

  Bună ziua,
  Din descrierea dumneavoastră riguroasa este vorba de o hernie. In acest caz va trebui să realizăm o operație laparoscopica prin care sa reparam aceasta hernie și sa întărim peretele abdominal cu o plasa!
  Va astept deci la o consultație și pentru intervenția chirurgicală laparoscopica!
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Mulțumesc

  O zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *