Ce este hernia epigastrica?

Hernia epigastrica este hernia situata pe linia mediana a abdomenului intre extremitatea inferioara a sternului și ombilic (buric). Se mai numește și hernie a liniei albe făcându-se referire la rafeul tendinos median ce se găsește intre cei doi mușchi drepți abdominali. Orificiul herniar corespunde unei dehiscente (depărtări) a aponevrozei (înveliș fibros ce cuprinde mușchii) drepților abdominali. Prin acest orificiu se exteriorizează cel mai frecvent grăsime pro peritoneala sau epiplon (structura grasoasa ce acoperă intestinele); când orificiul este mai mare în dimensiuni, acesta poate fi traversat de anse intestinale.

Care sunt persoanele predispuse la aceasta afecțiune ?

Hernia epigastrica (hernia liniei albe) este o afecțiune mai frecventa la bărbații intre 25-50 de ani, și mai rara la copii sau vârstnici. Hernia este provocata de activitățile care cresc de presiunea abdominala (culturism, tusitori cronic).

Care sunt simptomele pentru hernia epigastrica?

De obicei de mici dimensiuni, herniile liniei albe nu au o simptomatologie importanta. Uneori acest tip de hernie poate fi responsabil de dureri abdominale și chiar grețuri sau vărsături. In cazul în care orificiul herniar este traversat de epiplon sau ansa intestinala, hernia se poate încarcera sau chiar strangula (cu apariția unei ocluzii intestinale când conținutul herniei este reprezentat de intestin). Strangularea este însoțita de dureri locale de intensitate crescuta, vărsături, tulburări de tranzit intestinal.

Cum se pune diagnosticul de hernie epigastrica?

Examenul fizic realizat de chirurg pune în evidenta cel mai adesea un mic nodul subcutanat ferm, sensibil la presiune, ireductibil (nu intra înapoi în abdomen). Hernia epigastrica poate fi asociata cu diastazisul drepților abdominali (separarea mușchilor și lărgirea liniei albe) care se observa ca o bombare mediana uniforma.

Care este evoluția unei hernii epigastrice netratate?

Netratata hernia creste progresiv în dimensiuni, devine ireductibila (conținutul ei nu reintra în abdomen la manevrele realizate de pacient sau de medic) durerile cresc în intensitate, hernia se poate strangula (ansa intestinala strangulata nu mai primește un aport sanguin corespunzător se necrozează și perforează) cu apariția de complicații grave.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru hernia epigastrica este exclusiv chirurgical, acesta realizând reducerea conținutului herniei în abdomen și sutura orificiului herniar cu întărirea peretelui abdominal cu ajutorul unei plase.

Ce metode de tratament chirurgical exista?

Tratament chirurgical pe cale deschisa (clasica)

O operație hernie epigastrica pe cale deschisa, presupune realizarea unei incizii, variabila ca dimensiuni în funcție de talia herniei. Urmează disecția și punerea în evidenta a sacului herniar, tratarea conținutului acestuia cu reducerea organului herniat in cavitatea abdominala. Excepție fac cazurile de hernie strangulata, în care un gest suplimentar de rezecție intestinala sau epiplooica poate fi realizat.

Înainte de finalizarea intervenției, este necesara întărirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica, bine tolerata de organism. Scopul plasei este prevenirea recidivei (suturile simple sunt grevate de un mare risc de recidiva). Plasa utilizata (polipropilena, poliester) poate fi așezata properitoneal (imediat înaintea peritoneului, membrana ce învelește cavitatea abdominala pe interior) sau înapoia mușchilor drepți abdominali (în spațiul dintre foita posterioara a tecii drepților abdominali și mușchi ca atare) ca în procedeul retromuscular Rives (sau intermusculoaponevrotic). Plasa va fi treptat asimilata de organism, se va fibroza  constituind o bariera solida împotriva unei viitoare eventrații. Aceste tehnici pe cale deschisa se realizează sub anestezie generala.

Tratament chirurgical pe cale laparoscopica

O operație hernie epigastrica pe cale laparoscopica se realizează doar sub anestezie generala. Se umfla abdomenul cu un gaz (CO2) pentru realizarea pneumoperitoneului. Actul chirurgical se realizează cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri introduse în abdomen prin mini incizii (max 1 cm) sub controlul unui laparoscop (minicamera video introdusa de asemenea intraabdominal printr-o incizie de 1 cm). Dupa tratarea herniei peretele abdominal este întărit cu o plasa speciala care nu va dezvolta aderente fata de organele din abdomen (plasa Dual Mesh, BiFace). Aceasta plasa se fixează cu ajutorul unor agrafe spiralate resorbabile sau neresorbabile. Avantajele tehnicii laparoscopice sunt multiple: de la cel de natura cosmetica ( pacientul va avea trei mini incizii cu dimensiuni de maxim 1 cm prin care se vor introduce laparoscopul și instrumentele de lucru), la cele legate de durerea si recuperarea postoperatorie (mult diminuate datorita procedeului laparoscopic).

Ce se întâmpla înainte și după operație?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie.  Adeverința de salariat sau talonul de pensie atesta calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic, veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Veți primi un anticoagulant (pentru a preveni formarea de cheaguri). Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație hernie epigastrica,  vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat.  Reluarea tranzitului intestinal si  pansamentul vor fi supravegheate. Uneori, exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi suprimat înaintea externării. In general, nu veți fi spitalizat mai mult de 24-48 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, în schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni, eventual purtarea unui brâu elastic. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos și veți beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. In primul an de la operație pentru a avea cicatrici putin vizibile,  evitați expunerea inciziilor direct la soare.

422 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

34 Comments

Octavian · 19/08/2013 at 1:50 PM

Buna ziua,

Sunt un mare pasionat de fitness, intrebarea mea este dupa o operatie de hernie epigastrica ma voi putea intoarce vreodata in sala?

Va multumesc mult.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 02/12/2013 at 6:52 PM

  Buna seara,

  Cu siguranta ..va puteti relua activitatile sportive, dar la circa 30-40 de zile postoperator.

  Cu stima,

  dr.Tuca

  0723042207

rusu teodora · 19/10/2014 at 10:41 PM

Buna seara,

Am 29 de ani, in urma cu 2 ani am suferit operatie de colecist laparoscopic, dupa exact 5 zile am avut dureri insuportabile in piept si am fost internata in spital 1 luna suferind de embolie pulmonara; am uramt aproape un an tratament cu sintrom, am tinut sub control inr ul cat timp am fost sub tratament, si acum inr este sub 1 Problemele mele au reaparut , plamanul care a fost afectat ma doare , abdomenul este umflat, sunt balonata , am acid la stomac, simt intepaturi in burta, si am o mica umflatura deasupra buricului care se simte doar la apasare si doare putin .Un sfat si o parere as dori va rog .

Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/10/2014 at 1:44 PM

  Buna ziua,

  Probabil ca ati facut o mica eventratie la nivelul uneia din inciziile pt colecistectomie.
  Va astept la o consultatie !

  Ma gasiti la Medlife pe Calea Grivitei 365, Bucuresti

  Nr meu de telefon este 0723042207

  Numai bine!

  dr. Tuca

Amelia · 20/11/2014 at 11:16 PM

Buna seara. In urma cu aproximativ un an si jumatate am descoprit o umflatura in profunzime (nu sub piele) la cativa centimetri desupra buricului. Nu ma doare decat in cazurile in acre as manca ff mult. Am efectuat o ecografie de parti moi si nu s-a vazut nimic. Uneori ma doare buricul (in special dimineata). In urma unui control la chirurgie mi s-a spus ca poate fi hernie epigastrica sau lipom.
Mama mea isi aminteste ca in copilarie o perioada de timp aceasta umflatura era vizibila, dupa care a disparut..probabil si pt ca am fost mai plinuta.
Recomandarea specialistului a fost sa o tin sub control..dar in curand as vrea sa am un bebe si ma gandesc..daca ma doar cand mananc mai mult..in timpul sarcinii cand creste burta nu pot avea probleme?
Sa imi spuneti va rog daca va gasesc si intr-un spital de stat, pt ca am vazut ca recomandati prezentarea cu trimitere si adev de salariat. Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 22/11/2014 at 9:19 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie !
  nr meu de telefon este 0723042207

Mihai · 17/03/2015 at 6:09 AM

Buna ziua,am 47 ani si in urma cu 2 ani am fost operat de hernie epigastrica incarcerata periviscerita,unde sa practicat conform biletului de externare cu cura eventratiei cu alloplastie,rezectie de mare epiploon,drenaj.In urma cu 4 luni am remarcat o mica umflatura (cam cat o maslina mai mare)deasupra buricului putin spre stanga,parerea mea fiind ca a recidivat.In acest caz va rog sa-mi spune-ti daca va pot contacta telefonic pentru un consult sau o operatie (as dori-o laparoscopic daca se poate)Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 17/03/2015 at 7:21 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie pe Calea Grivitei 365, sector1, Bucuresti.
  Ma puteti contacta telefonic la 0723042207.
  In principiu vom realiza o operatie laparoscopica, sigur va fi posibil !

  Va astept

  dr.Tuca 0723042207

SANDA STEFAN · 06/04/2016 at 9:37 AM

Buna ziua .
Am 45 ani si sunt operat de doua ori de hernie ombilicala si epigastrica.
A doua oara mi-a pus plasa dar degeaba sa rupt in mai multe locuri.
Au trecut aproape 10 ani de la ultima operatie ;(am si fierea scoasa).
Cum sa fac ? Imi este foarte frica de o urmatoare operatie mai ales de anestezia totala pentru ca am si tensiunea mare , dar si ca poate nu o sa reuseasca nici de data aceasta operatia.
VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 13/04/2016 at 7:28 AM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie si o operatie laparoscopica de eventratie.
  Cu stima,

  dr.Stefan Tuca

  0723042207

Coman gabriela monica · 17/07/2016 at 10:35 PM

Am o intrebare,daca de 8 ani am un tratament cu betaprol si aspacardin de trei ori pe zi as putea sa ma operez de hernie ?va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 19/07/2016 at 5:56 PM

  Puteți sa va operați de hernie.
  Vă pot realiza o intervenție laparoscopica, ar fi de dorit.

  Cu stima,
  Dr.Tuca
  0723042207

Dabija clara · 01/10/2016 at 7:11 PM

Buna seara,
Am citit pe aici si as vrea sa fspun si eu ca ceva asemanator am, Menționez ca am făcut doua ecografii , una abdominala si una de țesut moale dar nu se vede nimic . Am dureri in special seara sunt mai intense si când doare se vede si o umflatura ușoară din profil dat mai ales se simte foarte tare la mâna . Este de ceva vreme , poziționată la trei degete mai sus de buric . Sfătuiți-ma va rog unde sa mai merg ( am făcut ecografiile pe cont propriu-la medicul de familie nu am mers), sau dacă poate fi altceva .
Va mulțumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 03/10/2016 at 4:19 AM

  Va aștept la mine la o consultatie.
  Pare a fi vorba de o hernie, caz în care o putem rezolva laparoscopic .

  Cu stima,

  Dr . Ștefan Tucă

  0723042207

Berceanu George · 20/07/2017 at 6:29 PM

Buna seara.
Am fost diagnosticat cu hernie epigastrica (ventrala) si doresc sa am o parere de la dvs. in urma unui consut. Hernia se prezinta ca o unflatura care tine din dreptul buricului pana la stern si este vizibila cind stau culcat si vreau sa ma ridic.
Rog o parere si eventual un consult de specialitate la dvs.
Multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 24/07/2017 at 12:34 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie !
  Numarul meu de tlefon este 07230422007

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 at 2:49 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

Adriana · 21/07/2017 at 9:26 AM

Buna ziua,sotul meu a fost operat de doua ori de iernie ombilicara prima data nu a avut plasa a doua oara ia pus plasa.Dar acum sub burta cand palpeaza se simte ceva foarte tare (gen caramida).Domnul Doctor va rog sa imi spuneti ce ar putea avea..
Va multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 at 2:49 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr.Tuca

Laura · 05/08/2017 at 11:12 AM

Buna ziua!vreau o parere de la Dvs.de vreo doua saptamani mi se unfla,cam de marimea unei nuci,sus deasupra de buric ,sta cateva secunde unflat si se desunfla.Se intampla des,de cate ori stau intinsa in pat,si este tare.Va rog spuneti.mi o parere si unde trebuie sa ma duc la consult!Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/08/2017 at 2:39 PM

  Buna ziua,

  Va astept la o consultatie!
  Numarul meu de telefon este 0723042207

  Cu stima ,

  Dr Tuca

Cristina Horotan · 24/10/2017 at 10:44 AM

Buna ziua

Vreau parerea dumneavoastra, de cateva luni ia aparut sotului meu o umflatura sub epigastru, este tare si doare la atingere, iar pe suprafata abdomenului are mai multe umflaturi mai mici (cred ca ganglioni imflamati) ce ar trebui sa fac?

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 07/11/2017 at 3:28 PM

  Buna ziua,

  Ar trebui sa veniti la o consultatie .
  Numarul meu de telefon este 07230422207

  Cu stima ,

  Dr. Tuca

Ionică Laura · 20/11/2017 at 6:03 AM

Bună dimineața. Am fost operată de hernie epigastrica cu plasă pusă pe 13 09.17.dar am rămas cu o umflatura deasupra tăieturi este normal doctorul a spus ca,pe viitor va dispărea.Multumesc.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 25/11/2017 at 9:50 PM

  Buna seara,

  Va astept la o consultatie la Medicover, strada Pechea nr.8, cartier Aviatiei .

  Cu stima,
  Dr.Stefan Tuca

  0723042207

kosmin · 04/01/2018 at 4:26 PM

Buna ziua …Domnule Tuca am observat ca toate raspunsurile dumneavoastra se rezuma la un simplu ….” veniti la o consultatie” inteleg ca nu puteti pune un diagnostic prin email (chat) dar 99% din cei care va solicita pe acest site vor un raspuns direct la intrebarea adresata….

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 04/01/2018 at 9:22 PM

  Exact ..vor un raspuns direct pe care il vor obtine venind la o consultatie!
  Medicina se face consultand pacientul nu se poate face virtual..site-ul meu este unul prin care vreau sa orientez puțin medical pacientul, nu tine locul medicinei sau chirurgiei ! Si nici nu pot raspunde exhaustiv la întrebările lor pe blog, pentru ca există o intimitate a actului medical !

Roland · 08/05/2018 at 8:27 AM

Acum un an mai exact pe data de 25.07.2017 Am fost operat de hernie omlibicala si de curand am observat la vreo 3-4 cm de ombilic o umflatura ,… oare sa fie hernie epigastrica??

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 08/05/2018 at 4:16 PM

  Bună ziua,

  E posibil să fie sau o recidiva a herniei ombilicale, sau o hernie de epigastrica ..va spun sigur cand va consult !
  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă dr Tuca Ștefan

Mihai Stefancu · 21/07/2018 at 10:32 AM

Buna ziua,
Am fost operat de hernie de linie alba ,deasupra ombilicului ,in Aprilie 2018.hernia era foarte mica circa 1 cm,a fost inchisa fara plasa cu doua fire.efort deosebit nu am facut,nu sala,nu am ridicat greutati.acum simt tot in acea zona un disconfort .la pipait nu se simte nimic,nu am durere nu am umflatura. Nu stiu daca e normal,sunt doar aproape 4 luni.as dori sa stiu cam cat ii trebuie ca sa se vindece complet.multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 21/07/2018 at 12:50 PM

  Buna ziua,
  In general herniile de perete abdominal operate fara plasa au sansa de recidiva de 50 la suta !
  Va astept la o consultatie sa vedem despre ce este vorba !

  Dr.Tuca 0723042207

Mihaela Violeta · 05/09/2018 at 1:08 PM

Buna ziua,
Mi-a aparut de aproximativ o luna de zile, in partea stanga sus, putin lateral, intre ombilic si stern o umflatura de aproximaiv 8 cm, pe care la palpare o simt oarecum regulata. Istoricul acestul loc pot spune ca a inceput in decembrie 2016,cand am fost lovita de un autoturism cu oglinda retrovizoare laterala.Impactul a fost exact in zona abdomenului descrisa mai sus, si a fost destul de puternic daca s-a inchis oglinda in impact. Am avut dureri usoare in zona de abdomen lovita, in seara aceea si a doua zi.Anul acesta in aprilie am fost racita si am tusit mult.Am simtit in timpul acceselor de tuse presiune in aceeasi zona despre care va povestesc.Umflatura devine mai proeminenta in cazul balonarilor si simt tesutul acela rotund si tare si in timpul cand tusesc. Nu am dureri si nici alte disconforturi.Umflatura devine usor vizibila ca o deformare a abdomenului cand stau in pozitie verticala.Am fost consultata de medicul de familie, care spune ca ar fi posibila o hernie si ma indruma catre un medic specialist.
Ce-mi puteti spune despre simptomele mai sus mentionate si cum ma sfatuiti sa procedez.Sunt foarte derutata.Astept raspunsul dumneavoastra.VA MULTUMESC !!!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 11/09/2018 at 5:55 AM

  Bună ziua,
  Din descrierea dumneavoastră riguroasa este vorba de o hernie. In acest caz va trebui să realizăm o operație laparoscopica prin care sa reparam aceasta hernie, si sa întărim peretele abdominal cu o plasa.
  Va astept deci, pentru o consultație, si pentru intervenția chirurgicală!
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Va multumesc

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 11/09/2018 at 5:58 AM

  Bună ziua,
  Din descrierea dumneavoastră riguroasa este vorba de o hernie. In acest caz va trebui să realizăm o operație laparoscopica prin care sa reparam aceasta hernie și sa întărim peretele abdominal cu o plasa!
  Va astept deci la o consultație și pentru intervenția chirurgicală laparoscopica!
  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Mulțumesc

  O zi buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
422 Shares