Ce este hernia femurala ?

Numim hernie femurala  hernia situata la radacina coapsei, in regiunea femurala, regiune aflata sub regiunea inghinala. Este mai frecventa la femei decat la barbati, si este intotdeauna o hernie dobandita in timpul vietii (originea congenitala ca in cazul herniei inghinale nefiind intalnita). Aparitia acestui tip de hernie poate fi precedata de obezitate, sarcini repetate, denutritie. Hernia femurala traverseaza partea interna a orificiului femural (orificiu ingust) iar sacul herniar (invelis peritoneal ce inveleste structura herniata) poate contine epiploon, grasime properitoneala sau ansa intestinala. Avand in vedere ca hernia traverseaza un orificiu ingust aceasta este mai predispusa la strangulare decat alte forme de hernie.

Hernia femurala

Care sunt semnele si simptomele unei hernii femurale ?

Hernia femurala se prezinta ca o mica tumefactie, bula, situata la radacina coapsei aparand dupa efort si reducandu-se in pozitie culcata. In marea majoritate a situatiilor nu are nici o simptomatologie, doar o eventuala jena locala. In formele complicate, strangulate simptomatologia este zgomotoasa cu dureri intense, greturi, varsaturi, alterarea starii generale a pacientului.

Cum se pune diagnosticul de hernie femurala ?

Examenul clinic realizat de chirurg arata la radacina coapsei o mica masa reductibila (reintra in abdomen la manevre palpatorii), sau din contra ireductibila, dureroasa (dureri accentuate de extensia coapsei si calmate de flexia acesteia),acompaniata de greturi si stare de rau generala cand hernia femurala s-a strangulat.

Reducerea digitala facila si expansiunea la tuse sunt semnele unei hernii femurale necomplicate.

Pentru stabilirea continutului sacului herniar,o ecografie abdominala este utila.De asemenea trebuie realizat diagnosticul diferential cu adenopatia, anevrism de artera femurala,hernie inghinala, etc.

Care este tratamentul pentru o hernie femurala ?

Tratamentul este chirurgical si trebuie aplicat datorita riscului crescut de strangulare. El consta in tratarea sacului de hernie si a continutului acestuia, urmat de inchiderea orificiului herniar in diverse maniere.

Abordul pentru acest tip de afectiune poate fi realizat pe cale deschisa (inghinala, femurala) sau laparoscopic. Interventia se realizeaza sub anestezie rahidiana sau generala.

Abordul deschis (clasic) – presupune inchiderea orificiului herniar doar cu fire de sutura (procedeele Lytle sau Bassini pe cale femurala) sau utilizarea de material protetic (plasa) ca in procedeele Lichtenstein femural, Bendavid, Perfix- plug,etc. Pe cale inghinala cele mai utilizate procedee raman McVay si Moschowitz.

Abordul laparoscopic – utilizeaza o plasa care acopera orificiul crural (femural) si care poate fi montata laparoscopic total extraperitoneal (TEP) sau transabdominoproperitoneal (TAPP).

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatia de hernie femurala ?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara. Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs.de familie, si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat. Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei. Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei si un dus cu o solutie antiseptica. Postoperator pacientii operati necesita supraveghere 24 de ore. Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate in 8-10 zile (pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriti zona respectiva de razele solare). Un regim alimentar nu este necesar. Regimul de viata ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 2-3 luni. Controlul postoperator va fi dupa prima luna.

Cititi si:
Hernia inghinala – cauze, simptome si tratament
Hernia epigastrica (hernia liniei albe) – cauze, simptome si tratament
Hernia ombilicala – cauze, simptome si tratament
Eventratia – cauze, simptome si tratament


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *