Hernia femurala

Ce este hernia femurala?

Numim hernie femurala,  hernia situata la rădăcina coapsei, în regiunea femurala, regiune aflata sub regiunea inghinala. Este mai frecventa la femei decât la bărbați, și este întotdeauna o hernie dobândita în timpul vieții (originea congenitala cum poate fi cazul herniei inghinale nefiind întâlnita). Apariția acestui tip de hernie poate fi precedata de obezitate, sarcini repetate, denutriție. Hernia femurala traversează partea interna a orificiului femural (orificiu îngust) iar sacul herniar (înveliș peritoneal ce învelește structura herniata) poate conține epiploon, grăsime properitoneala sau ansa intestinala. Având în vedere ca hernia traversează un orificiu îngust, aceasta este mai predispusa la strangulare decât alte forme de hernie.

Care sunt semnele și simptomele unei hernii femurale?

Hernia femurala se prezintă ca o mica tumefacție, bula, situata la rădăcina coapsei, apărând după efort, și reducându-se în poziție culcata. In marea majoritate a situațiilor nu are nici o simptomatologie, doar o eventuala jena locala. In formele complicate, strangulate simptomatologia este zgomotoasa cu dureri intense, grețuri, vărsături, alterarea stării generale a pacientului.

Cum se pune diagnosticul de hernie femurala?

Examenul clinic realizat de chirurg arata la rădăcina coapsei o mica masa reductibila (reintra în abdomen la manevre palpatorii), sau din contra ireductibila, dureroasa (dureri accentuate de extensia coapsei și calmate de flexia acesteia), acompaniata de grețuri și stare de rău generala, când hernia femurala s-a strangulat.

Reducerea digitala facila, și expansiunea la tuse sunt semnele unei hernii femurale necomplicate.

Pentru stabilirea conținutului sacului herniar, o ecografie abdominala este utila. De asemenea trebuie realizat diagnosticul diferențial cu adenopatia, anevrism de artera femurala, hernie inghinala, etc.

Care este tratamentul pentru o hernie femurala?

Tratamentul este chirurgical și trebuie aplicat datorita riscului crescut de strangulare. El consta în tratarea sacului de hernie și a conținutului acestuia, urmat de închiderea orificiului herniar în diverse maniere.

Abordul pentru acest tip de afecțiune poate fi realizat pe cale deschisa (inghinala, femurala) sau laparoscopic. Intervenția se realizează sub anestezie rahidiana sau generala.

Abordul deschis (clasic) – presupune închiderea orificiului herniar doar cu fire de sutura (procedeele Lytle sau Bassini pe cale femurala) sau utilizarea de material protetic (plasa), ca în procedeele Lichtenstein femural, Bendavid, Perfix- plug, etc. Pe cale inghinala cele mai utilizate procedee rămân McVay si Moschowitz.

Abordul laparoscopic – utilizează o plasa care acoperă orificiul crural (femural), și care poate fi montata laparoscopic total extraperitoneal (TEP) sau transabdominoproperitoneal (TAPP).

Ce se întâmpla practic  înainte și după operația de hernie femurala?

In primul rând este necesar un consult care va stabili diagnosticul și conduita ulterioara. Pentru internare veți avea nevoie de trimitere de la medicul dvs. de familie, și adeverința de salariat care sa ateste calitatea dvs. de asigurat. Cel mai probabil veți fi spitalizat în ziua operației. Îngrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei și un dus cu o soluție antiseptica. Postoperator pacienții operați necesita supraveghere 24 de ore. Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate peste 8-10 zile (pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriți zona respectiva de razele solare). Un regim alimentar nu este necesar. Regimul de viață ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 2-3 luni. Controlul postoperator va fi după prima luna.

Cititi si:
Hernia inghinala – cauze, simptome si tratament
Hernia epigastrica (hernia liniei albe) – cauze, simptome si tratament
Hernia ombilicala – cauze, simptome si tratament
Eventratia – cauze, simptome si tratament

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button