Hernia hiatala
de Dr. Stefan TucaHernia hiatala reprezintă o varianta de hernie diafragmatica, în care se produce migrarea stomacului în torace. Migrarea are loc transdiafragmatic, prin hiatusul esofagian lărgit. Hiatusul esofagian reprezintă în mod normal orificiul diafragmatic (diafragmul – mușchi ce separa etajul toracic de cel abdominal) prin care esofagul coboară în abdomen. Unele persoane (exista studii care afirma procentul de 10 %) au un hiatus esofagian mai larg. Acest fapt permite trecerea dinspre cavitatea abdominala spre torace a unei porțiuni din stomac – hernie hiatala.
Simptome pentru hernia hiatala
Pot exista manifestări cauzate de refluxul gastroesofagian sau dependente de volumul herniei.
Refluxul gastroesofagian consecutiv herniei hiatale se poate manifesta prin:
- pirozis: clasica arsura pe care o resimte uneori pacientul, este un simptom ce se datorează iritației mucoasei esofagiene cauzata de refluxul conținutului gastric acid în esofag
- disfagie (dificultatea trecerii alimentelor din gura în esofag)
- odinofagie (durere la înghițire)
- senzație de uscăciune a gatului
- tusea
- răgușeala
- eructațiile
- durerile retrosternale sau epigastrice
- regurgitații acide sau alimentare
- tulburări respiratorii și/sau cardiace (tulburări de ritm, crize de angor de efort) pot apare în cazul herniilor voluminoase.
Investigații radioimagistice și de laborator necesare diagnosticului
- Analize de laborator uzuale – hemoleucograma , biochimie, coagulare
- Radiologice – tranzitul baritat esogastric, care se face atât în poziție standard, cât și în poziții speciale de provocare a refluxului. Poziția Trendelenburg, evidențiază masa radioopaca rotunda sau ovalara imediat supradiafragmatic stâng. Herniile voluminoase se pot evidenția și pe radiografia toracica simpla – lărgirea mediastinului
- Endoscopia digestiva superioara – utila în diagnosticul herniilor hiatale, stabilirea tipului de hernie hiatala (paraesofagiana, sau hernie hiatala de alunecare), vizualizarea gradului de esofagita datorata refluxului gastroesofagian.
- Manometria esofagiana – determina cât de bine funcționează musculatura esofagiana. Depistează disfuncționalitățile motorii de la nivelul corpului esofagian și de la nivelul sfincterului esofagian inferior.
Hernia hiatala – tratament
Herniile hiatale asimptomatice nu necesita tratament. Cele manifestate prin semne de reflux gastro – esofagian beneficiază pe lângă tratamentul chirurgical (operație laparoscopica hernie hiatala) și de tratament medicamentos specific bolii de reflux gastroesofagian (antiacide).
Tratamentul chirurgical este reprezentat de operații antireflux – fundoplicatura Nissen, hemifundoplicaturile (anterioara Dor și posterioara Toupet ), floppy Nissen, intervenții ce pot fi realizate, de preferat, prin abord laparoscopic (operație laparoscopica hernie hiatala).
Indicațiile operațiilor antireflux:
- esofagite severe, persistente, progresive
- esofagite refractare la tratament
- esofagite cu risc crescut de complicații pulmonare
- esofagul Barrett
- stenoza peptica
- refluxul recurent