Home Chirurgie laparoscopicaHernii si Eventratii Hernia ombilicală în sarcină

Hernia ombilicală în sarcină

Sarcina este o călătorie miraculoasă și transformatoare pentru femei, dar poate aduce, de asemenea, diverse schimbări și provocări pentru organism. O astfel de preocupare cu care se pot confrunta unele femei însărcinate este apariția sau exacerbarea unei hernii ombilicale. Conform statisticilor, riscul pentru hernia ombilicală în sarcină este de 0.08%. 

În acest articol, vom explora ce este o hernie ombilicală, cum poate fi influențată de sarcină și considerațiile esențiale pentru gestionarea acestei afecțiuni în perioada prenatală.

Ce este hernia ombilicală?

O hernie ombilicală apare atunci când există o slăbiciune sau o deschidere în mușchii din jurul buricului, permițând țesuturilor abdominale sau organelor să iasă prin peretele abdominal. Acest lucru are adesea ca rezultat o umflătură sau o umflătură vizibilă la sau în apropierea buricului. 

Deși herniile ombilicale pot apărea atât la bărbați, cât și la femei, acestea sunt mai frecvente la femei, iar sarcina poate contribui la dezvoltarea sau exacerbarea lor.

Factorii care contribuie la hernia ombilicală în sarcină

1. Presiune abdominală crescută

Pe măsură ce sarcina avansează, uterul în creștere exercită o presiune crescută asupra peretelui abdominal. Această presiune poate exacerba orice slăbiciune existentă la nivelul mușchilor abdominali și poate contribui la apariția unei hernii ombilicale.

2. Modificări hormonale

Modificările hormonale din timpul sarcinii, în special hormonul relaxină, pot afecta țesuturile conjunctive din organism, ceea ce poate duce la o laxitate crescută a mușchilor abdominali. Această laxitate crescută poate contribui la formarea sau agravarea herniilor ombilicale.

3. Hernie anterioară sau slăbiciune

Femeile care au avut anterior o hernie ombilicală sau o slăbiciune a mușchilor abdominali pot fi mai predispuse la apariția sau agravarea unei hernii în timpul sarcinii.

4. Sarcini multiple

Femeile care poartă mai mulți fetuși (gemeni, tripleți etc.) pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hernii ombilicale din cauza presiunii crescute asupra mușchilor abdominali.

Hernia ombilicală în sarcină: simptome

1. Umflătură vizibilă

Cel mai vizibil simptom al herniei ombilicale este apariția unei umflături în jurul buricului. Această umflătură poate deveni mai proeminentă în timpul activităților care cresc presiunea intraabdominală, cum ar fi tusea sau încordarea.

2. Disconfort sau durere

Unele femei cu hernie ombilicală pot avea disconfort sau dureri ușoare la locul herniei, mai ales pe măsură ce sarcina avansează. Durerea severă sau sensibilitatea pot indica complicații și trebuie abordate prompt.

3. Modificări ale aspectului buricului

Buricul poate suferi modificări de aspect, cum ar fi mărirea sau deformarea, ca urmare a împingerii herniei prin peretele abdominal.

Hernia ombilicală în sarcină: gestionare și îngrijire

1. Controale prenatale regulate

Femeile cu antecedente de hernie ombilicală sau cele care suspectează că au dezvoltat una în timpul sarcinii ar trebui să comunice deschis cu medicul. Controalele prenatale regulate permit medicilor să monitorizeze evoluția herniei și să ofere îndrumări adecvate.

2. Îmbrăcăminte de maternitate de susținere

Purtarea de îmbrăcăminte de maternitate de susținere poate ajuta la atenuarea presiunii asupra mușchilor abdominali și la reducerea disconfortului asociat cu herniile ombilicale.

3. Mecanica corporală adecvată

Practicarea unei mecanici corporale adecvate și evitarea activităților care solicită mușchii abdominali pot ajuta la gestionarea simptomelor herniei ombilicale. Aceasta include ridicarea corectă a obiectelor, evitarea ridicării de greutăți și atenția la postură.

4. Exerciții pentru podeaua pelviană

Exercițiile pentru podeaua pelviană, sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății sau a unui instructor de fitness prenatal, pot ajuta la întărirea nucleului și a mușchilor pelvieni. Astfel reduc potențial impactul unei hernii ombilicale.

5. Gestionarea greutății

Menținerea unei greutăți sănătoase în timpul sarcinii este esențială pentru bunăstarea generală și poate contribui la minimizarea efortului asupra mușchilor abdominali.

Când să soliciți asistență medicală

În timp ce multe femei cu hernii ombilicale își pot gestiona afecțiunea cu măsurile menționate mai sus, există situații în care este crucială o asistență medicală promptă:

  • Durere sau disconfort sever: Dacă o femeie însărcinată cu hernie ombilicală resimte dureri severe, sensibilitate sau o creștere bruscă a dimensiunii umflăturii, este necesară o evaluare medicală imediată.
  • Modificări ale culorii sau temperaturii pielii: Orice modificare a culorii sau a temperaturii pielii de deasupra herniei, cum ar fi roșeața sau căldura, trebuie abordată cu promptitudine, deoarece poate indica complicații.
  • Hernie ireductibilă sau încarcerată: În cazul în care hernia devine ireductibilă sau încarcerată, ceea ce înseamnă că nu poate fi împinsă înapoi în cavitatea abdominală, este necesară asistență medicală de urgență.
  • Simptomele strangulării: Simptomele de strangulare, cum ar fi greața, vărsăturile sau decolorarea țesutului herniat, necesită intervenție medicală imediată, deoarece acestea indică o complicație potențial gravă.

În cazurile în care femeia optează pentru naștere prin cezariană, chirurgul poate repara hernia ombilicală în același timp cu cezariana. 

Opțiuni de tratament Postpartum pentru hernia ombilicală

În cazurile în care hernia ombilicală persistă sau provoacă un disconfort semnificativ după naștere, se poate lua în considerare intervenția chirurgicală. Cu toate acestea, deciziile privind intervenția chirurgicală sunt de obicei amânate până după ce femeia a născut, deoarece sarcina poate contribui la reapariția herniilor.

Hernia ombilicală poate fi reparată postpartum prin laparoscopie, intervenție chirurgicală minim invazivă. Cu riscuri scăzute și recuperare rapidă, chirurgia laparoscopică reprezintă soluția ideală pentru repararea herniei ombilicale. 

Hernia ombilicală în timpul sarcinii poate reprezenta o provocare, dar cu conștientizare, monitorizare și îngrijire corespunzătoare, multe femei pot gestiona cu succes această afecțiune. Comunicarea deschisă cu medicii, practicarea măsurilor de susținere și solicitarea de asistență medicală promptă atunci când este necesar sunt componente esențiale pentru a naviga prin herniile ombilicale în timpul sarcinii.

Dacă te confrunți cu hernia ombilicală, adresează-te unui chirurg cu experiență. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button