Hernie hiatala si BRGE

Prezența unei hernii hiatale in sine, adică atunci când o parte a stomacului urcă în torace, este relativ benignă. Nu putem include aici si complicațiile potențiale ale herniei hiatale, în primul rând, boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Vorbim de o hernie hiatala, atunci când porțiunea superioara a stomacului (fundus) se insinuează in afara cavității abdominale prin hiatusul esofagian lărgit, si pătrunde in torace. Se formează astfel, in torace, o proeminență, o protuberanta, fie permanentă, fie intermitentă.

Există două tipuri principale de hernie hiatală: fie joncțiunea gastroesofagiană dintre esofag și stomac (cardia) migrează în sus, spre torace, în cazul unei hernii hiatale prin alunecare(sau axiala), fie aceasta joncțiune rămâne pe loc, și stomacul „se rostogolește” alături, formând un buzunar intratoracic.  Aceasta este o hernie paraesofagiană.

Care sunt cauzele apariției herniei hiatale si a BRGE?

Dacă stomacul migrează prin hiatusul esofagian diafragmatic, acest lucru se întâmpla din cauza alterării sistemelor de fixare ligamentare ale stomacului. Laxitatea excesivă a ligamentelor care fixează joncțiunea esofagogastrică de diafragm este favorizată de surplusul de greutate, care crește stresul mecanic. Cu toate acestea exista si hernie hiatala congenitala.

Cine este în pericol sa dezvolte hernie hiatala si BRGE?

O hernie hiatală se poate forma la orice vârstă, dar riscul de apariție crește cu vârsta. Simptomatologia este de multe ori lipsita de zgomot in cazul herniilor hiatale mici, necomplicate cu boala de reflux gastroesofagian.

Exista mai multe tipuri de examinari medicale care pot pune diagnosticul de hernie hiatala si BRGE.

Endoscopie digestivă superioară, computer tomograf și radiografie

Cum spuneam, o hernie hiatala mica, poate trece neobservata deoarece este in general lipsita de simptome. Ca si exemplu, in timp ce gastroenterologul realizează o endoscopie digestiva superioara, prescrisa in cazul apariției semnelor de reflux gastro-esofagian (BRGE), descoperirea unei hernii hiatale de alunecare asociata BRGE, nu este o surpriza.

Endoscopia digestivă superioară explorează pereții interni ai cavităților esofagului, stomacului și duodenului, folosind un endoscop introdus prin gură. Această sondă, alcătuită din fibre optice flexibile, face posibilă obținerea de imagini pe care medicul le vizualizează pe un ecran. Permite cu această ocazie identificarea unei posibile esofagite peptice.

Pe de altă parte, o hernie hiatală paraesofagiana, este adesea dificil de observat. O scanare CT sau realizarea unei radiografii după ingerarea unui lichid radioopac pentru a studia progresia acestuia prin esofag („radiografie baritata”) poate ajuta la identificarea herniilor hiatale mari.

Tratament hernie hiatala si BRGE

Chirurgia nu este indicata pentru orice hernie hiatala..

Managementul unei hernii hiatale prin alunecare se limitează la cel al refluxului gastroesofagian pe care îl provoacă. Aceasta pentru a limita iritația peretelui esofagian de către sucurile gastrice acide. Aceste sucuri gastrice sunt responsabile de apariția esofagitei și ulcerului esofagian.

Prezența unei hernii hiatale necomplicate nu este în sine o indicație pentru intervenția chirurgicală. Este cazul herniilor hiatale mici, de sub 3 cm. O hernie hiatală de alunecare voluminoasa, sau de peste 3 cm dar asociata cu boala de reflux complicata cu esofagita de exemplu, va trebui operată. La fel de bine simptomele de reflux gastroesofagian persistente în ciuda administrării de medicamente anti secretoare, si care creează disconfort persistent, fac necesara chirurgia. Sa nu uitam ca exista pacienți cu boala de reflux gastroesofagian si fără hernie hiatala, dar cu simptomatologie atât de persistenta si deranjanta, încât operația este singura soluție.

In ceea ce priveste hernia hiatala paraesofagiana, managementul acesteia este exclusiv chirurgical.

Indiferent de tipul de hernie hiatala, procedura consta in reintegrarea stomacului in cavitatea abdominala, repararea hiatusului esofagian lărgit si crearea unei valve anti-reflux. Intervenția chirurgicală este o fundoplicatură mai mult sau mai puțin completă. Aceasta este realizata prin intervenție chirurgicală abdominala, minim invazivă, laparoscopica: partea superioară a stomacului învăluie, inmanșonează, partea inferioară a esofagului, reducând posibilitatea alunecării. Hiatusul esofagian este recalibrat laparoscopic, ajutând si întărind închiderea sfincterului esofagian inferior. .

Eficacitatea intervenției chirurgicale este remarcabila, cu o dispariție a simptomatologiei in 90% din cazuri la 5 ani.

9 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button