Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Chirurgia bariatrica – întrebările pacienților

Chirurgia bariatrica – întrebările pacienților

Chirurgia bariatrica – întrebările pacienților

In ce consta operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Gastrectomia longitudinala consta în eliminarea a  aproximativ 75% din stomac. Se realizează prin abord laparoscopic, și scopul ei este de a face pacientul sa mănânce cât mai putin, ducând astfel la o scădere ponderala importanta, sigura și pe termen lung.

Care sunt avantajele operației de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Gastrectomia longitudinala are cel mai bun raport risc/beneficiu. Ea poate obține rezultate comparabile cu gastric by-pass, dar fără complicațiile potențiale ale acestuia. Acest lucru oferă multe beneficii, cum ar fi senzația redusa de foame, cantități mici de mâncare, și ca efect, scădere ponderala sigura, stabila și importanta cu o viata normala, fără restricții, după operație.

Există o dieta speciala după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Dieta după gastric sleeve este foarte importantă, și este important sa înțelegeți pe deplin rolul acesteia. Aceasta dieta se tine în primele 3 săptămâni după operație. Imediat după gastric sleeve, veți consuma timp de 7 zile numai lichide, iar apoi zilele 7-14 mâncare pasata. Din a 3-a săptămâna, veți putea consuma alimente solide ca înainte de operație. Scopul dietei este sa lase stomacul sa se vindece, și ajuta la o buna adaptare cu “noul” stomac.

Pot avea un copil după intervenția chirurgicala bariatrica?

Da. Sarcina este posibila după o intervenție de chirurgie bariatrica. În acest caz, o monitorizare atenta a deficitelor nutriționale trebuie realizata.
Cu toate acestea, ca și măsură de precauție, se recomandă să se aștepte până la stabilizarea  greutății (12 la 18 luni după intervenția chirurgicala).

Ce medicamente sunt de evitat?

Ar trebui să fie evitate medicamentele cu efecte toxice asupra stomacului (aspirina, medicamente anti-inflamatorii , corticosteroizi) în măsura în care este posibil.
Înainte de a lua orice medicament, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră și să-i amintiți de operația bariatrica efectuata.

Dacă nu are loc pierderea în greutate dorita, ce este de făcut?

Consultați echipa multidisciplinara pentru a identifica cauza și pentru a avea suport prin sesiuni de educație  nutriționala sau de activitate fizica sau prin psihoterapie (obiceiurile nesănătoase din alimentație).

Ce puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Începând cu a 3-a săptămâna după gastrectomia longitudinala, veți putea manca orice, dar în cantități mai mici.

Cât de mult puteți mânca după micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Acest lucru variază în funcție de volumul stomacului restant, vârsta, viteza cu care mâncați și tipul hranei consumate. In principiu, după operație, veți putea manca câteva lingurițe. Cu timpul, veți putea manca mai mult, dar niciodată mai mult de jumătate din cât mâncați înainte de operație.

Veți pierde în greutate după operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Da, veți pierde kilograme, atâta timp cât veți urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai mulți pacienți pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal în primul an de la operație.

Cat costa micșorarea stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala?)

Aceasta operație utilizează instrumente speciale, în lipsa acestora realizarea ei ar fi imposibila. Casa naționala de asigurări nu acoperă costul acestor materiale, astfel ca operația are un cost, indiferent ca se face în spitalul de stat sau în cel privat.

Există riscuri și complicații după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Da, ca la orice operație exista riscuri și complicații. Ele apar în procente diferite, în funcție de literatura medicala citata.
Complicații posibile gastric sleeve:
– sângerare în timpul operației, sau după aceasta
– fistula gastrica
– infecții
– tromboza venoasa
– stenoza gastrica

Poate apărea senzația de voma, vărsătura?

Da. Daca veți manca repede și mai mult decât încape în stomac la începutul mesei, veți vărsa! Este important sa nu vi se întâmple asta. Pentru a preveni acest incident, mâncați încet, mestecați bine, și nu uitați ca nu trebuie sa terminați tot ce aveți în farfurie. Vremurile când puteați face acest lucru au apus. Acum trebuie sa va opriți imediat ce simțiți ca stomacul s-a umplut.

In cât timp slăbesc?

In primul an, în medie se pierd 2-4 kg pe luna. Exista perioade de platou când nu se slăbește deloc. Ele sunt normale. Nu va cântăriți zilnic. Nu dezvoltați obsesia cântarului. Gastric sleeve duce la scădere ponderala în mod sigur și pe termen lung.

Trebuie sa țin dieta pe termen lung după operație?

Nu. Singura perioada ce necesita dieta este reprezentata de primele 3 săptămâni după operație. Apoi, din a 3-a săptămâna veți putea manca normal calitativ.

Complicații pe termen lung?

Aceasta operație are un istoric de 10 ani. Pana acum nu s-au descris complicații la distanta (ani de zile) după gastric sleeve. Literatura de specialitate compara gastric sleeve cu rezecțiile gastrice pentru boala ulceroasa din urma cu 20-40 ani, care nu au fost grevate de complicații grave și frecvente.

Sarcina după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

Nu exista studii randomizate referitoare la momentul când o sarcina ar trebui menținuta după gastric sleeve. Exista însă, o serie mare de studii  de mai mica anvergura care relatează sarcini după gastric sleeve, duse la termen în siguranța, fără complicații. Singura restricție este legata de o curba ponderala stabila, lucru care se obține în medie, după 1-2 ani.

Cum se desfășoară operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve, gastrectomie longitudinala/verticala)?

1. Consult și discuție cu chirurgul și anestezistul.
2. Operația se face laparoscopic cu anestezie generala. Spitalizare de 3 nopți.
3. Dieta speciala timp de 14 zile.
4. Reintegrare sociala (reîntoarcerea la locul de munca) la 5-7 zile de la operație.

Exista șansa sa mă îngraș la loc?

Nu la același nivel anterior operației. La câțiva ani după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve), scăderea ponderala se oprește, și în funcție de obiceiurile alimentare și efortul fizic depus curba ponderala stagnează, sau poate creste ușor. Niciodată însa, nu veți atinge greutatea avuta înaintea operației.

Urmărirea după operația de micșorare a stomacului (gastric sleeve)?

Este necesar controlul anumitor analize la 3, 6, 12 luni după gastric sleeve. In funcție de rezultate poate fi necesara administrarea de vitamine.

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button