Home Chirurgie generalaLitiaza Biliara Litiaza biliară: complicații și soluții

Litiaza biliară: complicații și soluții

Litiaza biliară este afecțiunea cunoscută popular și ca pietre la fiere, caracterizată de formarea calculilor în colecist (vezica biliară). Calculii biliari sunt formați din lichidul biliar stocat în colecist. Aceștia pot varia în dimensiuni, de la mărimea unui fir de nisip la cea a unei mingii de golf. Cantitățile crescute de săruri biliare, colesterol și bilirubină contribuie la apariția calculilor biliari.

Deși litiaza biliară are o prevalență ridicată, aproximativ 80% dintre persoanele afectate nu au simptome. Unele persoane pot produce un singur calcul, pe când altele mai multe concomitent. Pentru calculii care nu produc simptome nu este obligatoriu tratamentul. În schimb, dacă persoana prezintă simptome, atunci este nevoie de colecistectomie, adică îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

Litiaza biliară simptome

Litiaza biliară provoacă de obicei simptome atunci când calculii biliari blochează căile biliare. Dacă te confrunți cu unul sau mai multe simptome dintre următoarele, este nevoie să te programezi la medic:

  • Durere bruscă în partea superioară dreaptă a abdomenului care se intensifică rapid
  • Stare de greață și vomă
  • Durere bruscă în centrul abdomenului, sub stern, care se intensifică rapid
  • Balonare excesivă și indigestie
  • Durere între omoplați, fără legătură cu durerea musculară provocată de efortul fizic
  • Durere în umărul drept


Durerile provocate de calculii biliari pot dura între câteva minute și câteva ore. Dacă durerea abdominală devine extrem de intensă, încât nu poți sta confortabil în nicio poziție, este nevoie de un consult de urgență. Consultul de urgență este necesar și dacă ți se îngălbenește pielea și albul ochilor și dacă manifești și febră cu frisoane. Astfel de simptome severe neadresate rapid pot să-ți pună viața în pericol. 

Complicații în litiaza biliară

Complicațiile litiazei biliare pot include:

  • Colecistita – Blocajul unui calcul biliar în gâtul vezicii biliare poate cauza inflamarea acesteia. Colecistita se manifestă prin durere severă și febră. 
  • Blocarea canalului pancreatic. Prin canalul pancreatic curg sucurile pancreatice care ajută la digestie. Acest blocaj poate duce la pancreatită (inflamația pancreasului) și necesită spitalizare. Pancreatita cauzează durere abdominală intensă și constantă. 
  • Blocajul canalului biliar comun. Calculii biliari pot bloca canalele prin care curge bila din vezică sau ficat în intestinul subțire. Acest blocaj poate cauza icter, durere severă și infectarea canalului biliar. 
  • Cancerul vezicii biliare – Riscul apariției cancerului de vezică biliară este mai crescut la persoanele cu litiază biliară. Acest tip de cancer este totuși rar. 

Metode de tratament

Persoanele cu litiază biliară care nu manifestă simptome nu necesită tratament. Medicul le va îndruma să fie atente la debutul simptomelor și să se prezinte la un nou consult în cazul apariției acestora. 

Există medicamente care pot ajuta dizolvarea calculilor biliari în tratamente de lungă durată. După finalizarea tratamentului, de obicei litiaza biliară reapare. Această măsură de tratament este de obicei folosită la persoanele care nu sunt candidate pentru intervenții chirurgicale. 

Intervenția chirurgicală laparoscopică este standardul de aur pentru soluționarea litiazei biliare. Prin intervenția chirurgicală, vezica biliară este îndepărtată, împreună cu calculii formați. După îndepărtarea acesteia, bila va curge direct din ficat în intestinul subțire. Vezica biliară nu este un organ vital, deci capacitatea de a digera alimentele nu va fi afectată. Cu toate astea, după îndepărtarea vezicii biliare, o perioadă te poți confrunta cu diaree trecătoare. 

Litiaza biliară este o afecțiune recurentă, așa că cea mai sigură și eficientă metodă de a te vindeca este intervenția chirurgicală. Dacă te confrunți cu litiaza biliară, fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

1 comentariu

vezi si alte articole ...

Call Now Button