Ce este litiaza biliara ?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) în interiorul vezicii biliare (colecistului) și a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).

 1. fundul colecistului
 2. corpul colecistului
 3. infundibul
 4. canalul cistic
 5. canal hepatic comun
 6. canal coledoc

 

Exemplu de dispoziție a arterei și canalului cistic

Vezica biliara (colecistul sau “fierea” popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se găsește sub ficat, cu  rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs de secreție hepatic, ajuta la digestia grăsimilor.

Calculii biliari pot fi compuși din colesterol și alți constituenți ce se găsesc în bila. Ca dimensiuni,  pot varia de la dimensiuni milimetrice la câțiva centimetri.

  Imagini calculi biliari

La cine apare litiaza biliara ?

Sunt mai predispuse la aceasta afecțiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmează tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

Factorii favorizanți sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentație bogata în grăsimi, hipercalorica, sedentarismul, constipația, surmenajul (vezi interviu dr. Tuca).

Care sunt principalele simptome ?

Durerea este principalul simptom-apare în regiunea epigastrica (zona stomacului) și a hipocondrului drept (subcostal drept). Aceasta poate iradia (se poate întinde) în spate și umărul drept. Durerea poate apare brusc și nu se calmează la încercările bolnavului de a obține o poziție confortabila, împiedica respirația profunda, poate avea caracter postprandial (după masa) sau nocturn și durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestându-se ca niște crize periodice (colica biliara), sau este continua, nu se calmează ușor în cazul apariției complicațiilor.

Grețuri și vărsături – de la gust amar matinal la vărsături  alimentare, bilioase (verzui)-care calmează într-o mare măsura durerea.

Inapetența

Febra -semn al apariției complicațiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (închise la culoare), scaune decolorate – semn al migrării unor calculi în calea biliara principala cu obstrucție coledoc.

Evoluția litiazei biliare – exista forme fără simptomatologie, la care calculul este descoperit în urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere în hipocondrul drept, vărsături, alterarea stării generale, și forme complicate asociate cu febra și icter.

Cum se pune diagnosticul de litiaza biliara, colica Biliara, colecistita acuta?

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent ecografic, în cursul unei ecografii de rutina, sau efectuata pentru o alta afecțiune (vezi interviu dr. Stefan Tuca). Colica biliara asociază litiazei si o simptomatologie caracteristica – imaginea ecografica în acest caz este ușor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica. Colecistita acuta asociază o simptomatologie mai intensa decât în colica la care se poate asocia febra, ecografic colecistul are pereții îngroșați, inflamați, iar testele de laborator sunt modificate (creșterea leucocitelor).

Care este tratamentul ?

In timpul puseelor dureroase  se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (împiedica vărsătura) cu rol în ameliorarea simptomatologiei. Aceasta medicație însa, nu va face ca pietrele sa dispară, pacientul prezentând în timp alte și alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicațiilor infecțioase (colecistita acuta, gangrena, perforație), mecanice (migrarea unui calcul  în coledoc cu apariția icterului). De aceea tratamentul chirurgical este indicat de la început, de îndată ce pacientul afla ca este purtătorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici – bineînțeles intervenția este mai facila, riscul unei conversii din chirurgie laparoscopica în deschisa este mai mic. Pacientul nu trebuie sa aștepte complicațiile. Cu siguranța acestea își vor face simțită prezenta dacă pacientul nu a ales o metoda chirurgicala de la început.

Ce posibilități de tratament chirurgical exista ?

Operația presupune îndepărtarea colecistului (fierea), deci a rezervorului în care se formează calculii (pietrele). Aceasta operație se poate realiza în doua moduri – laparoscopic (operatie laparoscopica colecist) și pe cale deschisa.

Sa aleg sa ma operez laparoscopic sau deschis ?

Laparoscopia  în litiaza biliara, are numeroase avantaje – o operatie laparoscopica colecist, se realizează prin miniincizii, cea mai mare de 1 cm, sub controlul unei camere video miniaturizate (laparoscopul) introdusa în abdomen printr-una din incizii, și cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi și subțiri special concepute pentru chirurgie laparoscopica. Recuperarea după laparoscopie este mult mai rapida (practic puteți pleca acasă a doua zi). Cicatricile sunt mult mai estetice, durerea și suferința sunt mult reduse fata de intervenția clasica.

           Poziția trocarelor în colecistectomia laparoscopica

colecistectomie laparoscopica

Chirurgia clasica  înseamna în primul rând incizie mediana sau subcostala dreapta de 12-15 cm și trebuie sa fie rezervata cazurilor care nu pot fi realmente rezolvate laparoscopic. Deși intervenția îndepărtează același colecist, recuperarea este mai dificila iar durerea postoperatorie mai mare.

Cum va fi anestezia ?

Acest tip de intervenție pentru litiaza biliara, fie ca este clasica sau laparoscopica se realizează cu un singur tip de anestezie-anestezie generala (veți fi complet adormit).

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie. Adeverința de salariat sau talonul pensie atesta calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operație  vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi scos înaintea externării. Având în vedere ca în majoritatea cazurilor se realizează o operație laparoscopica colecist, veți fi externat în cea de a doua zi. Un regim alimentar ar  fi de urmat  o scurta perioada. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. Se poate ca după operație sa dezvoltați tulburări de tranzit (tranzit accelerat), care se rezolva în câteva luni. In primul an de la operație, pentru a avea cicatrici putin vizibile, evitați expunerea miniinciziilor direct la soare.

472 Shares

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca - medic primar chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica avansata EXPERIENȚA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica: colecistectomii, apendicectomii, hernii, eventrații, cancer colorectal, ulcere perforate, chiste ovariene, varicocel, sarcina extrauterina, hidrosalpinx; Chirurgie laparoscopica avansata: cancer colorectal, diverticuloza colonica, hernie hiatala, acalazie, reflux gastroesofagian, splenectomie, enterectomie; Chirurgie parietala abdominala: hernii inghinale, ombilicale, femurale, epigastrice, eventrații postoperatorii – realizate pe cale laparoscopica sau deschisa; Chirurgie biliara și hepatica: colecistectomii laparoscopice și clasice, litiaza cale biliara principala, icter neoplazic, chist hidatic hepatic, hemangiom hepatic; Chirurgie splenica: splenomegalie, tumori splenice; Chirurgia intestinului subțire: tumori intestin subțire, diverticul Meckel; Chirurgie colica și rectala: colectomii segmentare, hemicolectomii, rezecții sau amputații de rect cu restabilirea continuității clasic sau mecanic realizate pe cale laparoscopica sau clasica; Chirurgia varicelor membrelor inferioare: crosectomie, stripping, flebectomie, laser endovenos, ablație cu radiofrecvența varice; Chirurgie gastrica: rezecții parțiale sau totale gastrice, gastroenteroanastomoze pentru patologie tumorala maligna sau benigna; Chirurgia joncțiunii esogastrice: hernie hiatala, boala de reflux gastroesofagian; Chiurgie bariatrica: gastric sleeve, bypass gastric; Chirurgie ginecologica: patologie ovariana benigna (chiste ovariene), patologie tumorala benigna și maligna uterina și ovariana; Proctologie: abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale, chist și abces pilonidal (sacrococcigian); Patologie chirurgicala în urgenta – traumatica sau ocluziva

17 Comments

Geta Gheorghe · 06/01/2017 at 2:59 PM

Buna ziua,
In urma unor crize de bila, mamei I-au fost descoperite mai multe pietre la bila.Problema este ca acum 5 ani a suferit o operatie de bypass coronarian iar acum un an am descoperit ca mai sunt functionale doar 2 bypass-uri restul s-au infundat.Ce sanse sunt ca mama sa poata fi operata cu succes in condtitiile date? Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 10/01/2017 at 11:35 AM

  Bună ziua,

  Vă aștept cu mama dumneavoastră la o consultație.
  Numărul meu de telefon este 0723042207

  Cu stimă,
  Dr.Tucă

adrian · 19/01/2017 at 9:44 PM

buna seara Domnule Doctor,

in urma unui control de rutina, la efectuarea unei ecografii, la colecist mi s-a descoperit:
“colecist: nedecelat.in patul colecistic con de umbra total,pe o lungime de 30 mm, posibil colecist mutat pe calculi“

doctorul gastroenterolog mi-a recomandat scoaterea lui, deoarece exista riscul in viitor de cancer.

ma puteti ajuta va rog cu parerea dumneavoastra? sunt speriat

multumesc foarte frumos!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 20/01/2017 at 6:34 AM

  Buna ziua,

  Trebuie indepartat, exista acest risc.
  Va astept la o consultative, ocazie cu care vom stabili si data operatiei de colecist.

  Cu stima,

  Dr. Stefan Tuca
  0723042207

elena · 20/05/2017 at 7:43 PM

Buna seara, din experiența dumneavoastră care sunt sansele ca unei persoane sa i apară calculi in colecist in 6-7 luni( si nu este vorba despre o ecografie prost interpretata) si daca anumite antibiotice ( klacid) pot favoriza aparitia acestora! Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 23/05/2017 at 2:55 PM

  Buna ziua,

  Trebuie sa repetati ecografia in acest caz, sa vedem daca e vorba de litiaza biliara.
  Va astept la o consultatie ..vreau sa va vad si clinic !

  Cu stima,

  Dr.Tuca

  0723042207

Dragusin Gabriela · 18/10/2018 at 11:13 AM

Buna ziua.Mama mea are o piatra la fiere de doi cm.aș dori sa stiu daca poate fi operată. Este diabetica insulino dependent și cardiacă. Are 70 de ani .La Buzău mi s-a spus că ar fi mai bine să nu se opereze .Mi,-,ar fi de mare folos un răspuns .Si daca se poate cum pot sa iau legătură cu dv. ?? Mulțumesc !

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/10/2018 at 1:15 PM

  Buna ziua,

  In principiu operatia poate fi realizata pe cale laparoscopică.
  Trebuie sa o consult mai întâi..sa vad ce probleme cardiace are , si daca nu cumva acestea contraindica intervenția !

  Va aștept cu mama dumneavoastră la o consultație .

  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,

  Dr.Ștefan Tucă

Bugeanu stelian romeo · 19/10/2018 at 10:51 AM

Buna ziua acum o luna am facut o radiografie abdominala si m-a gasit cu pietre la fiere dar nu am nici un fel de sintome ce ar trebui sa fac va multumesc astept raspunsul dumneavoastra.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 20/10/2018 at 10:37 AM

  Bună ziua,
  Litiaza biliara, boală de care suferiti, are indicație operatorie din start, chiar daca pacientul este asimptomatic. Complicațiile acestei boli, sunt redutabile si exista un consens la nivel internațional in a opera pacienții cu litiaza fara simptome, încă.
  Altfel rezolvarea chirurgicală este simplă si presupune o operație laparoscopica de colecist..cu această operație pot eu sa va ajut.

  Va aștept la o consultație, pentru explicații legate de boala dvs , tehnica chirurgicală, etc.

  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Filip Mina Valeria · 27/02/2019 at 9:06 AM

Buna ziua. Am 58 de ani, ]n urma unei ecografii, mi s-a descoperit o piatra la fiere de 26 mm, semilunara, pe care o am de vreo 10-15 ani. Am facut o alta ecografie, dupa vreo 6 luni, la alt aparat si piatra descoperita are 39 mm. Mi s-a recomandat sa nu ma operez deocamdata, intrucat fiind mare, piatra nu poate bloca acele canale. Tin regim, nu prea am mari probleme. Dumneavoastra ce ma sfatuiti? As fi preferat un tratament medicamentos care sa dizolve piatra.Va multumesc mult. Cu respect, Mina Valeria Filip

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 28/02/2019 at 1:14 PM

  Bună ziua,
  E adevarat nu veti face probabil icter sau pancreatita, dar veti face colecistita acuta ..indicația este operatorie in toata lumea pt litaiaza biliara asimptomatica ..nu exista tratamente care dizolva pt litiaza biliara.
  Va pot consulta si opera, daca va doriti!

  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Colecistectomia laparoscopica | Dr. Stefan TUCA - avantaje laparoscopie · 24/03/2019 at 2:27 PM

[…] Litiaza biliara […]

Obezitate - cauze, complicatii, tratament chirurgical obezitate · 25/03/2019 at 2:19 PM

[…] Litiaza biliara: […]

Obezitatea si litiaza biliara - dr.Stefan Tuca, chirurgia obezitatii · 03/07/2019 at 9:22 PM

[…] unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru a îndepărtarea vezicii biliare. Litiaza biliara poate afecta funcția vezicii biliare (colecistita acuta) și a altor organe (pancreatita, […]

Colecistectomie laparoscopica - situs inversus - dr.Stefan Tuca, chirurg · 23/07/2019 at 7:42 PM

[…] Litiaza biliara […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
472 Shares