Ce este litiaza biliara ?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) in interiorul vezicii biliare (colecistului) si a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).

 1. fundul colecistului
 2. corpul colecistului
 3. infundibul
 4. canalul cistic
 5. canal hepatic comun
 6. canal coledoc

 

Exemplu de dispozitie a arterei si canalului cistic

Vezica biliara (colecistul sau “fierea” popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se gaseste sub ficat, cu  rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs de secretie hepatic, ajuta la digestia grasimilor.

Calculii biliari pot fi compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiuni,  pot varia de la dimensiuni milimetrice la cativa centimetri.

  Imagini calculi biliari

La cine apare litiaza biliara ?

Sunt mai predispuse la aceasta afectiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmeaza tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

Factorii favorizanti sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentatie bogata in grasimi, hipercalorica, sedentarismul, constipatia, surmenajul (vezi interviu dr. Tuca).

Care sunt principalele simptome ?

Durerea este principalul simptom-apare in regiunea epigastrica (zona stomacului) si a hipocondrului drept (subcostal drept). Aceasta poate iradia (se poate intinde) in spate si umarul drept. Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza la incercarile bolnavului de a obtine o pozitie confortabila, impiedica respiratia profunda, poate avea caracter postprandial (dupa masa) sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestandu-se ca niste crize periodice (colica biliara), sau este continua, nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.

Greturi si varsaturi – de la gust amar matinal la varsaturi  alimentare, bilioase (verzui)-care calmeaza intr-o mare masura durerea.

Inapetenta

Febra -semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate – semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.

Evolutia litiazei biliare – exista forme fara simptomatologie, la care calculul este descoperit in urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere in hipocondrul drept, varsaturi, alterarea starii generale, si forme complicate asociate cu febra si icter.

Cum se pune diagnosticul de Litiaza biliara, Colica Biliara, Colecistita acuta?

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent ecografic, in cursul unei ecografii de rutina, sau efectuata pentru o alta afectiune (vezi interviu dr. Stefan Tuca). Colica biliara asociaza litiazei si o simptomatologie caracteristica – imaginea ecografica in acest caz este usor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica. Colecistita acuta asociaza o simptomatologie mai intensa decat in colica la care se poate asocia febra, ecografic colecistul are peretii ingrosati , inflamati, iar testele de laborator sunt modificate (cresterea leucocitelor).

Care este tratamentul ?

In timpul puseelor dureroase  se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (impiedica varsatura) cu rol in ameliorarea simptomatologiei. Aceasta medicatie insa, nu va face ca pietrele sa dispara, pacientul prezentand in timp alte si alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicatiilor infectioase (colecistita acuta, gangrena, perforatie), mecanice (migrarea unui calcul  in coledoc cu aparitia icterului). De aceea tratamentul chirurgical este indicat de la inceput, de indata ce pacientul afla ca este purtatorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici – bineinteles interventia este mai facila, riscul unei conversii din chirurgie laparoscopica in deschisa este mai mic. Pacientul nu trebuie sa astepte complicatiile. Cu siguranta acestea isi vor face simtita prezenta daca pacientul nu a ales o metoda chirurgicala de la inceput.

Ce posibilitati de tratament chirurgical exista ?

Operatia presupune indepartatrea colecistului (fierea), deci a rezervorului in care se formeaza calculii (pietrele). Aceasta operatie se poate realiza in doua moduri – laparoscopic (operatie laparoscopica colecist) si pe cale deschisa.

Sa aleg sa ma operez laparoscopic sau deschis ?

Laparoscopia  in litiaza biliara, are numeroase avantaje – o operatie laparoscopica colecist, se realizeaza prin miniincizii, cea mai mare de 1 cm, sub controlul unei camere video miniaturizate (laparoscopul) introdusa in abdomen printr-una din incizii, si cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi si subtiri special concepute pentru chirurgie laparoscopica. Recuperarea dupa laparoscopie este mult mai rapida (practic puteti pleca acasa a doua zi). Cicatricile sunt mult mai estetice, durerea si suferinta sunt mult reduse fata de interventia clasica.

           Pozitia trocarelor in colecistectomia laparoscopica

colecistectomie laparoscopica

Chirurgia clasica  inseamna in primul rand incizie mediana sau subcostala dreapta de 12-15 cm si trebuie sa fie rezervata cazurilor care nu pot fi realmente rezolvate laparoscopic. Desi interventia indeparteaza acelasi colecist, recuperarea este mai dificila iar durerea postoperatorie mai mare.

Cum va fi anestezia ?

Acest tip de interventie pentru litiaza biliara, fie ca este clasica sau laparoscopica se realizeza cu un singur tip de anestezie-anestezie generala (veti fi complet adormit).

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie. Adeverinta de salariat sau talonul pensie atesta calitatea dumneavoastra de asigurat.

Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica interventia si eventualele riscuri. Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi scos inaintea externarii. Avand in vedere ca in majoritatea cazurilor se realizeaza o operatie laparoscopica colecist, veti fi externat in cea de a doua zi. Un regim alimentar ar  fi de urmat  o scurta perioada. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. Se poate ca dupa operatie sa dezvoltati  tulburari de tranzit (diaree) care se rezolva in cateva luni. In primul an de la operatie, pentru a avea cicatrici putin vizibile, evitati expunerea miniinciziilor direct la soare.


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

17 comentarii

Geta Gheorghe · 06/01/2017 la 2:59 PM

Buna ziua,
In urma unor crize de bila, mamei I-au fost descoperite mai multe pietre la bila.Problema este ca acum 5 ani a suferit o operatie de bypass coronarian iar acum un an am descoperit ca mai sunt functionale doar 2 bypass-uri restul s-au infundat.Ce sanse sunt ca mama sa poata fi operata cu succes in condtitiile date? Va multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 10/01/2017 la 11:35 AM

  Bună ziua,

  Vă aștept cu mama dumneavoastră la o consultație.
  Numărul meu de telefon este 0723042207

  Cu stimă,
  Dr.Tucă

adrian · 19/01/2017 la 9:44 PM

buna seara Domnule Doctor,

in urma unui control de rutina, la efectuarea unei ecografii, la colecist mi s-a descoperit:
“colecist: nedecelat.in patul colecistic con de umbra total,pe o lungime de 30 mm, posibil colecist mutat pe calculi“

doctorul gastroenterolog mi-a recomandat scoaterea lui, deoarece exista riscul in viitor de cancer.

ma puteti ajuta va rog cu parerea dumneavoastra? sunt speriat

multumesc foarte frumos!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 20/01/2017 la 6:34 AM

  Buna ziua,

  Trebuie indepartat, exista acest risc.
  Va astept la o consultative, ocazie cu care vom stabili si data operatiei de colecist.

  Cu stima,

  Dr. Stefan Tuca
  0723042207

elena · 20/05/2017 la 7:43 PM

Buna seara, din experiența dumneavoastră care sunt sansele ca unei persoane sa i apară calculi in colecist in 6-7 luni( si nu este vorba despre o ecografie prost interpretata) si daca anumite antibiotice ( klacid) pot favoriza aparitia acestora! Multumesc!

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 23/05/2017 la 2:55 PM

  Buna ziua,

  Trebuie sa repetati ecografia in acest caz, sa vedem daca e vorba de litiaza biliara.
  Va astept la o consultatie ..vreau sa va vad si clinic !

  Cu stima,

  Dr.Tuca

  0723042207

Dragusin Gabriela · 18/10/2018 la 11:13 AM

Buna ziua.Mama mea are o piatra la fiere de doi cm.aș dori sa stiu daca poate fi operată. Este diabetica insulino dependent și cardiacă. Are 70 de ani .La Buzău mi s-a spus că ar fi mai bine să nu se opereze .Mi,-,ar fi de mare folos un răspuns .Si daca se poate cum pot sa iau legătură cu dv. ?? Mulțumesc !

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 18/10/2018 la 1:15 PM

  Buna ziua,

  In principiu operatia poate fi realizata pe cale laparoscopică.
  Trebuie sa o consult mai întâi..sa vad ce probleme cardiace are , si daca nu cumva acestea contraindica intervenția !

  Va aștept cu mama dumneavoastră la o consultație .

  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,

  Dr.Ștefan Tucă

Bugeanu stelian romeo · 19/10/2018 la 10:51 AM

Buna ziua acum o luna am facut o radiografie abdominala si m-a gasit cu pietre la fiere dar nu am nici un fel de sintome ce ar trebui sa fac va multumesc astept raspunsul dumneavoastra.

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 20/10/2018 la 10:37 AM

  Bună ziua,
  Litiaza biliara, boală de care suferiti, are indicație operatorie din start, chiar daca pacientul este asimptomatic. Complicațiile acestei boli, sunt redutabile si exista un consens la nivel internațional in a opera pacienții cu litiaza fara simptome, încă.
  Altfel rezolvarea chirurgicală este simplă si presupune o operație laparoscopica de colecist..cu această operație pot eu sa va ajut.

  Va aștept la o consultație, pentru explicații legate de boala dvs , tehnica chirurgicală, etc.

  Numarul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Filip Mina Valeria · 27/02/2019 la 9:06 AM

Buna ziua. Am 58 de ani, ]n urma unei ecografii, mi s-a descoperit o piatra la fiere de 26 mm, semilunara, pe care o am de vreo 10-15 ani. Am facut o alta ecografie, dupa vreo 6 luni, la alt aparat si piatra descoperita are 39 mm. Mi s-a recomandat sa nu ma operez deocamdata, intrucat fiind mare, piatra nu poate bloca acele canale. Tin regim, nu prea am mari probleme. Dumneavoastra ce ma sfatuiti? As fi preferat un tratament medicamentos care sa dizolve piatra.Va multumesc mult. Cu respect, Mina Valeria Filip

  Dr. Stefan Tuca

  Dr. Stefan Tuca · 28/02/2019 la 1:14 PM

  Bună ziua,
  E adevarat nu veti face probabil icter sau pancreatita, dar veti face colecistita acuta ..indicația este operatorie in toata lumea pt litaiaza biliara asimptomatica ..nu exista tratamente care dizolva pt litiaza biliara.
  Va pot consulta si opera, daca va doriti!

  Numărul meu de telefon este 0723042207.

  Cu stimă,
  Dr.Tuca

Colecistectomia laparoscopica | Dr. Stefan TUCA - avantaje laparoscopie · 24/03/2019 la 2:27 PM

[…] Litiaza biliara […]

Obezitate - cauze, complicatii, tratament chirurgical obezitate · 25/03/2019 la 2:19 PM

[…] Litiaza biliara: […]

Obezitatea si litiaza biliara - dr.Stefan Tuca, chirurgia obezitatii · 03/07/2019 la 9:22 PM

[…] unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru a îndepărtarea vezicii biliare. Litiaza biliara poate afecta funcția vezicii biliare (colecistita acuta) și a altor organe (pancreatita, […]

Colecistectomie laparoscopica - situs inversus - dr.Stefan Tuca, chirurg · 23/07/2019 la 7:42 PM

[…] Litiaza biliara […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *