Litiaza biliara

Ce este litiaza biliara ?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) în interiorul vezicii biliare (colecistului) și a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).
  1. fundul colecistului
  2. corpul colecistului
  3. infundibul
  4. canalul cistic
  5. canal hepatic comun
  6. canal coledoc
  Exemplu de dispoziție a arterei și canalului cistic Vezica biliara (colecistul sau “fierea” popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se găsește sub ficat, cu  rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs al secreției hepatice, ajuta la digestia grăsimilor.

Calculii biliari pot fi compuși din colesterol și alți constituenți ce se găsesc în bila. Ca dimensiuni,  pot varia de la dimensiuni milimetrice la câțiva centimetri.

  Imagini calculi biliari

La cine apare litiaza biliara ?

Sunt mai predispuse la aceasta afecțiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmează tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

Factorii favorizanți sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentație bogata în grăsimi, hipercalorica, sedentarismul, constipația, surmenajul (vezi interviu dr. Tuca).

Care sunt principalele simptome ?

Durerea este principalul simptom-apare în regiunea epigastrica (zona stomacului) și a hipocondrului drept (subcostal drept). Aceasta poate iradia (se poate întinde) în spate și umărul drept. Durerea poate apare brusc și nu se calmează la încercările bolnavului de a obține o poziție confortabila, împiedica respirația profunda, poate avea caracter postprandial (după masa) sau nocturn și durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile. Poate fi o durere intermitenta manifestându-se ca niște crize periodice (colica biliara), sau este continua, nu se calmează ușor în cazul apariției complicațiilor.

Grețuri și vărsături – de la gust amar matinal la vărsături  alimentare, bilioase (verzui)-care calmează într-o mare măsura durerea.

Inapetența

Febra -semn al apariției complicațiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (închise la culoare), scaune decolorate – semn al migrării unor calculi în calea biliara principala cu obstrucție coledoc.

Evoluția litiazei biliare – exista forme fără simptomatologie, la care calculul este descoperit în urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere în hipocondrul drept, vărsături, alterarea stării generale, și forme complicate asociate cu febra și icter.

Cum se pune diagnosticul de litiaza biliara, colica Biliara, colecistita acuta?

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent ecografic, în cursul unei ecografii de rutina, sau efectuata pentru o alta afecțiune (vezi interviu dr. Stefan Tuca). Colica biliara asociază litiazei si o simptomatologie caracteristica – imaginea ecografica în acest caz este ușor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica. Colecistita acuta asociază o simptomatologie mai intensa decât în colica la care se poate asocia febra, ecografic colecistul are pereții îngroșați, inflamați, iar testele de laborator sunt modificate (creșterea leucocitelor).

Care este tratamentul ?

In timpul puseelor dureroase se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice (împiedica vărsătura) cu rol în ameliorarea simptomatologiei. Aceasta medicație însă, nu va face ca pietrele sa dispară, pacientul prezentând în timp alte și alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicațiilor infecțioase (colecistita acuta, gangrena, perforație), mecanice (migrarea unui calcul  în coledoc cu apariția icterului). De aceea tratamentul chirurgical este indicat de la început, de îndată ce pacientul afla ca este purtătorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici – bineînțeles intervenția este mai facila, riscul unei conversii din chirurgie laparoscopica în deschisa este mai mic. Pacientul nu trebuie sa aștepte complicațiile. Cu siguranța acestea își vor face simțită prezenta dacă pacientul nu a ales o metoda chirurgicala de la început.

Ce posibilități de tratament chirurgical exista ?

Operația presupune îndepărtarea colecistului (fierea), deci a rezervorului în care se formează calculii (pietrele). Aceasta operație se poate realiza în doua moduri – laparoscopic (operatie laparoscopica colecist) și pe cale deschisa.

Sa aleg sa ma operez laparoscopic sau deschis ?

Laparoscopia  în litiaza biliara, are numeroase avantaje – o operatie laparoscopica colecist, se realizează prin miniincizii, cea mai mare de 1 cm, sub controlul unei camere video miniaturizate (laparoscopul) introdusa în abdomen printr-una din incizii, și cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi și subțiri special concepute pentru chirurgie laparoscopica. Recuperarea după laparoscopie este mult mai rapida (practic puteți pleca acasă a doua zi). Cicatricile sunt mult mai estetice, durerea și suferința sunt mult reduse fata de intervenția clasica.

           Poziția trocarelor în colecistectomia laparoscopica colecistectomie laparoscopicaLitiaza biliara

Chirurgia clasica  înseamnă în primul rând incizie mediana sau subcostala dreapta de 12-15 cm și trebuie sa fie rezervata cazurilor care nu pot fi realmente rezolvate laparoscopic. Deși intervenția îndepărtează același colecist, recuperarea este mai dificila iar durerea postoperatorie mai mare.

Cum va fi anestezia ?

Acest tip de intervenție pentru litiaza biliara, fie ca este clasica sau laparoscopica se realizează cu un singur tip de anestezie-anestezie generala (veți fi complet adormit).

Ce se întâmpla înainte si după operație ?

Pentru internare veți avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastră de familie. Adeverința de salariat sau talonul pensie atesta calitatea dumneavoastră de asigurat.

Practic veți fi spitalizat în dimineața operației, veți face un dus cu o soluție antiseptica, zona operata va fi epilata. Vi se va explica intervenția și eventualele riscuri. Înaintea intervenției veți fi consultat de un medic anestezist.

După operație  vi se vor administra medicamente împotriva durerii, veți fi mobilizat  și alimentat treptat. Exista posibilitatea sa aveți tub de dren care va fi scos înaintea externării. Având în vedere ca în majoritatea cazurilor se realizează o operație laparoscopica colecist, veți fi externat în cea de a doua zi. Un regim alimentar ar  fi de urmat  o scurta perioada. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operație. Se poate ca după operație sa dezvoltați tulburări de tranzit (tranzit accelerat), care se rezolva în câteva luni. In primul an de la operație, pentru a avea cicatrici puțin vizibile, evitați expunerea mini inciziilor direct la soare.

27 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button