Home Chirurgie laparoscopicaChirurgie Colorectala Conștientizarea cancerului colorectal

Conștientizarea cancerului colorectal


Conștientizarea cancerului colorectal are loc in luna Martie. Cancerul colorectal este al treilea cel mai comun tip de cancer la nivel global. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost diagnosticate aproximativ două milioane de cazuri noi. Cancerul colorectal reprezintă a doua cea mai comună cauză a decesului survenit după urma cancerului. Anual mor aproximativ un milion de oameni din cauza acestei boli. 

Aceste cifre sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât există tehnici de screening al cancerului colorectal foarte eficiente. Dacă îl descoperi în stadiu incipient, te poți vindeca de cancer colorectal și poți evita complicațiile și decesul. În plus, schimbările pozitive în stilul de viață și vizitele regulate la medic diminuează și șansele apariției acestui tip de cancer.

Luna martie este luna pentru conștientizare despre cancer colorectal. Cu această ocazie, se accentuează importanța screeningului pentru cancerul colorectal și a diminuării riscului de apariție al acestuia. 

Care sunt factorii de risc ai cancerului colorectal? 

Cancerul colorectal apare la nivelului rectului sau/și al colonului prin formarea unor polipi pe mucoasa intestinală. Unii polipi pot deveni canceroși și astfel pot provoca cancerul colorectal. Aceștia pot fi depistați și extirpați la timp cu ajutorul colonoscopiei. 

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a identificat diverși factori care pot crește riscul apariției de cancer colorectal. 

 • Fumatul.
 • Consumul de alcool. – Potrivit OSM, în 2020, consumul de alcool a fost responsabil pentru mai mult de 160 de mii de cazuri noi. Consumul de alcool crește, de asemenea, riscul și altor tipuri de cancer. 
 • Obezitatea – Obezitatea a fost responsabilă pentru mai mult de 85 de mii de cazuri de cancer de colon și 25 de mii de cazuri de cancer rectal în 2012. 
 • Dieta săracă în fibre și bogată în alimente din carne procesată (mezeluri). 
 • Sedentarismul.
 • Boala Crohn sau colita ulcerativă.
 • Istoric familial de cancer colorectal sau polipi.
 • Vârsta peste 50 de ani, dar acesta poate apărea și mai devreme.

Cancer colorectal simptome

Ca în cazul multor altor cancere, cancerul colorectal nu este întotdeauna însoțit de simptome specifice, cel puțin în stadiul incipient. De aceea, cea mai sigură metodă de a descoperi la timp cancerul colorectal este prin screening regulat, în funcție de istoric. Atunci când cancerul colorectal are simptome, acestea pot fi:

 • Meteorism abdominal (gaze).
 • Dureri de stomac și de abdomen inferior. 
 • Diaree sau constipație.
 • Prezența sângelui în fecale. Scaunul de culoare neagră poate fi un indicativ al sângerării.
 • Valori scăzute ale fierului și ale hemoglobinei. 
 • Oboseală fizică.

Screening cancer colorectal

Următoarele teste sunt folosite pentru depistarea cancerului colorectal. Rezultatele pozitive la oricare dintre următoarele vor necesita și realizarea unei colonoscopii.

Teste din fecale

Testele pentru depistarea hemoragiilor oculte sunt realizate prin prelevarea unei mostre de scaun.

 • Test pentru depistarea hemoragiilor oculte metoda frotiului guaiac (gFOBT)
 • Test pentru depistarea hemoragiilor oculte metoda imunochimică (FIT sau iFOBT)

Sigmoidoscopie flexibilă

Pentru această metodă de screening, doctorul vizualizează mucoasa rectului și colonul descendent cu ajutorul unui tub subțire flexibil. Metoda nu permite vizualizarea părții drepte a colonului și a colonului transvers. 

Pentru realizarea acestei metode de testare este necesară pregătirea în prealabil a pacientului prin golirea totală a intestinelor cu ajutorul unui laxativ. 

Colonografia CT sau colonoscopia virtuală

Pentru această metodă se folosește computerul tomograf care cu ajutorul razelor X va produce imagini ale întregului colon. Nu permite rezecția polipilor descoperiți în timpul investigației, dar este metoda non-invazivă de vizualizare a colonului. 

La fel ca în cazul sigmoidoscopiei, pacientul trebuie să aibă intestinele golite înainte de procedură. 

Colonoscopia

Colonoscopia este cea mai eficientă și sensibilă metodă de screening pentru cancerul colorectal. În timpul investigației se pot prelua mostre de țesut, iar polipii și anumite tumori pot fi extirpați în cadrul aceleiași proceduri. În cazul respectiv, pacientul va primi rezultatele biopsiei ulterior, în funcție de timpul de lucru al laboratorului.

La fel ca în cazul sigmoidoscopiei, pacientul trebuie să aibă intestinele golite înainte de procedură. 

Dacă aveți peste 50 de ani sau bifați factorii de risc, cu sau fără simptome, adresați-vă medicului curant. Acesta vă poate îndruma către un specialist pentru screening pentru cancerul colorectal. 
Dacă ai fost diagnosticat cu cancer colorectal, lasă-te pe mâna unui chirurg cu experiență în laparoscopia avansată. Fă-ți o programare la Dr. Stefan Tucă, medic primar în chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button