Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Obezitatea – chirurgia obezitatii la adulti

Obezitatea – chirurgia obezitatii la adulti

Obezitatea – chirurgia obezității la adulți

Obezitatea este definită printr-un IMC ≥ 30 kg/m2 . Obezitatea, este o boală cronică care necesită o evaluare cuprinzătoare, multidisciplinara, și pe termen lung.

La pacienți selectați, intervențiile chirurgicale în ceea ce privește obezitatea (sau chirurgia bariatrica), asociate cu o schimbare a obiceiurilor alimentare și activitate fizica sustinuta, sunt eficiente pentru a pierde în greutate. De asemenea intervențiile bariatrice, permit controlul anumitor comorbidități, totul pentru a îmbunătăți major calitatea vieții și a reduce mortalitatea legata de obezitate .

Șase condiții sunt necesare pentru a beneficia de chirurgia bariatrica

  1. Obezitatea cu IMC (Indice Masa Corporala) ≥ 40 kg/m2 sau IMC ≥ 35 kg/m2 , cu cel puțin o comorbiditate ameliorata după intervenția chirurgicală (hipertensiune arterială , sindromul de apnee în somn, diabet de tip II, maladii osteoarticulare invalidante, steatoze hepatice, etc.).
  2. Eșecul unui tratament medical  nutrițional, dietetic sau psihoterapeutic, pentru o perioada de 6 până la 12 luni (pierderea în greutate insuficienta sau absenta pierderii în greutate)
  3.  Pacient bine informat în prealabil (prospectul de informare pentru pacienți trebuie sa fie disponibil)
  4. Evaluarea și managementul multidisciplinar  preoperator pentru mai multe luni
  5. Înțelegerea și acceptarea de către pacient a monitorizării chirurgicale și medicale pentru  toată viața
  6. Un risc operator acceptabil .

In ceea ce privește obezitatea, există unele contraindicații ale tratamentului chirurgical, unele dintre acestea fiind temporare:

  • tulburările cognitive sau psihice severe
  • tulburări severe de comportament alimentar
  • dependenta de alcool și substanțe psihoactive licite și ilicite
  •  boli care implică vital prognosticul pe termen scurt și mediu
  • contraindicațiile anesteziei generale
  • absenta și incapacitatea pacientului, identificate în prealabil de a participa la o urmărire medicala pe parcursul întregii vieți.

O evaluare preoperatorie medicala, psihologica și educativa este necesara în chirurgia obezității la adulți și presupune:

• cercetarea și evaluarea comorbiditatilor ( hipertensiune arteriala, sindrom apnee în somn, diabet, etc. ); evaluarea comportamentului alimentar și managementul oricărei tulburări; bilanț nutrițional si vitaminic; endoscopie digestivă superioară cu cercetarea existentei Helicobacter pylori
• evaluare psihologica/psihiatrica: pentru toți pacienții supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice .
• educație terapeutică: activitate fizica și dieta .

Decizia interventiei

Acesta este luată după o discuție medico-chirurgicala multidisciplinara (ședința fizică sau prin  alte forme de consultare, care pot implica inclusiv medicul de familie).

Tehnicile chirurgicale sunt restrictive sau de malabsorbative.

Tehnici bazate exclusiv pe restricția gastrica permit reducerea consumului de alimente prin reducerea capacității gastrice, fără sindrom de malabsorbție, acestea fiind:
– banding gastric reglabil;
– gastrectomie longitudinala, gastrectomie în manșon, sau sleeve gastrectomy

Tehnici mixte care combina restricția gastrica cu  principiul de malabsorbție intestinală prin crearea unui scurtcircuit sau derivații, acestea fiind:
bypassul gastric
– diversiunea biliopancreatica.

Laparoscopia este primul traseu recomandat. Raportul risc/beneficiu al diferitelor tehnici nu confirmă superioritatea unei tehnici fata de alta tehnică .

Cu cât intervențiile sunt mai eficiente în pierdere în greutate (40-80 % din excesul de greutate), cu atât ele sunt  mai complicate și implică riscuri mai mari: complicații postoperatorii, risc de carente nutriționale și mortalitate operatorie (0-1 %). De exemplu, inelul gastric este o intervenție mai puțin riscantă, dar mai puțin eficace. În schimb, derivația biliopancreatica este mai riscanta, dar cea mai eficienta în scăderea ponderala .

Morbiditatea

Morbiditatea precoce se datorează în principal  perforațiilor și fistulelor digestive, ocluziilor, complicațiilor hemoragice, tromboembolice și respiratorii. Morbiditatea pe termen lung ar putea fi de cauza chirurgicala (alunecarea inelului gastric, dilatația rezervorului gastric, stenoză anastomotică, ocluzie, migrația inelului), nutriționala (mai ales după o intervenție chirurgicala de malabsorbtie), sau psihologica.

Monitorizarea  pacientului trebuie să fie realizata pe tot parcursul vieții

Acest lucru este asigurat de echipa multidisciplinara care a pus indicația chirurgicala și de către medicul de familie. Monitorizarea presupune diverse evaluări:

  • se evaluează pierderea în greutate și dinamica pierderii în greutate
  • se evaluează eventualele complicații ale montajului  chirurgical: unele simptome pot conduce către un consult chirurgical de urgenta
  • prevenirea și depistarea carentelor vitaminice și de nutriție, unele putând duce la atingeri  neurologice serioase
  • adaptarea oricărui tratament și dozaj
  • educația continua a pacientului (dieta și activitatea fizica)  începuta în preoperator, verificând dacă pacientul se adaptează bine la noile sale obiceiuri alimentare.
  • evaluarea  necesitații unei urmăriri psihologice sau psihiatrice
  • pot fi luate în discuție intervențiile de chirurgie plastica și reconstructiva

Se recomandă metode contraceptive atunci când o intervenție chirurgicală bariatrica este stabilita, apoi  12 – 18 luni după intervenția chirurgicala. Chirurgia bariatrica este contraindicata la femeile gravide.

In concluzie, obezitatea presupune un tratament multidisciplinar complex și o hotărâre ferma din partea pacientului!

Detalii despre chirurgia bariatrica gasiti si pe https://sleevegastric.ro/

2 comentarii

vezi si alte articole ...

Call Now Button