Obezitatea – chirurgia obezitatii la adulti

obezitatea

Obezitatea este definită printr-un IMC ≥ 30 kg/m2 . Obezitatea, este o boală cronică care necesită o evaluare cuprinzatoare, multidisciplinara, si pe termen lung.

La pacienți selectați, interventiile chirurgicale in ceea ce priveste obezitatea (sau chirurgia bariatrica), asociate cu o schimbare a obiceiurilor alimentare si activitate fizica sustinuta, sunt eficiente pentru a pierde in greutate. De asemenea interventiile bariatrice, permit controlul anumitor comorbidități, totul pentru a îmbunătăți major calitatea vieții și a reduce mortalitatea legata de obezitate .

Șase condiții sunt necesare pentru a beneficia de chirurgia bariatrica

 1. Obezitatea cu IMC (Indice Masa Corporala) ≥ 40 kg/m2 sau IMC ≥ 35 kg/m2 , cu cel puțin o comorbiditate ameliorata după intervenția chirurgicală (hipertensiune arterială , sindromul de apnee în somn, diabet de tip II, maladii osteoarticulare invalidante, steatoze hepatice, etc.).
 2. Eșecul unui tratament medical  nutrițional, dietetic si psihoterapeutic, pentru o perioada de 6 până la 12 luni (pierderea în greutate insuficienta sau absenta pierderii in greutate)
 3.  Pacient bine informat în prealabil (prospectul de informare pentru pacienti trebuie sa fie disponibil)
 4. Evaluarea și managementul multidisciplinar  preoperator pentru mai multe luni
 5. Ințelegerea și acceptarea de catre pacient a monitorizarii chirurgicale și medicale pentru  toata viața
 6. Un risc operator acceptabil .

In ceea ce priveste obezitatea, există unele contraindicații ale tratamentului chirurgical, unele dintre acestea fiind temporare:

 • tulburările cognitive sau psihice severe
 • tulburari severe de comportament alimentar
 • dependenta de alcool și substanțe psihoactive licite și ilicite
 •  boli care implică vital prognosticul pe termen scurt și mediu
 • contraindicațiile anesteziei generale
 • absenta si incapacitatea pacientului, identificate in prealabil de a participa la o urmarire medicala pe parcursul intregii vieti.

O evaluare preoperatorie medicala, psihologica si educativa este necesara in chirurgia obezitatii la adulti si presupune:

• cercetarea si evaluarea comorbiditatilor ( hipertensiune arteriala, sindrom apnee in somn, diabet, etc. ); evaluarea comportamentului alimentar si managementul oricarei tulburari; bilant nutritional si vitaminic; endoscopie digestivă superioară cu cercetarea existentei Helicobacter pylori
• evaluare psihologica/psihiatrica: pentru toti pacientii supusi unei interventii chirurgicale bariatrice .
• educație terapeutică: activitate fizica si dieta .

Decizia interventiei

Acesta este luată după o discuție medico-chirurgicala multidisciplinara (ședința fizică sau prin  alte forme de consultare, care pot implica inclusiv medicul de familie).

Tehnicile chirurgicale sunt restrictive sau de malabsorbative.

Tehnici bazate exclusiv pe restricția gastrica permit reducerea consumului de alimente prin reducerea capacității gastrice, fără sindrom de malabsorbție, acestea fiind:
– banding gastric reglabil;
– gastrectomie longitudinala, gastrectomie in manson, sau sleeve gastrectomy

Tehnici mixte care combina restricția gastrica cu  principiul de malabsorbție intestinală prin crearea unui scurtcircuit sau derivatii, acestea fiind:
bypassul gastric
– diversiunea biliopancreatica.

Laparoscopia este primul traseul recomandat. Raportul risc/beneficiu al diferitelor tehnici nu confirmă superioritatea unei tehnici fata de alta tehnică .

Cu cat intervențiile sunt mai eficiente în pierdere în greutate (40-80 % din excesul de greutate), cu atat ele sunt  mai complicate și implică riscuri mai mari: complicatii postoperatorii, risc de carente nutriționale și mortalitate operatorie (0-1 %). De exemplu, inelul gastric este o intervenție mai puțin riscantă, dar mai puțin eficace. În schimb, derivatia biliopancreatica este mai riscanta, dar cea mai eficienta in scaderea ponderala .

Morbiditatea

Morbiditatea precoce se datoreaza în principal  perforațiilor și fistulelor digestive, ocluziilor, complicațiilor hemoragice, tromboembolice și respiratorii. Morbiditatea pe termen lung ar putea fi de cauza chirurgicala (alunecarea inelului gastric, dilatatia rezervorului gastric, stenoză anastomotică, ocluzie, migrația inelului), nutriționala (mai ales dupa o interventie chirurgicala de malabsorbtie), sau psihologica.

Monitorizarea  pacientului trebuie să fie realizata pe tot parcursul vieții

Acest lucru este asigurat de echipa multidisciplinara care a pus indicația chirurgicala și de catre medicul de familie. Monitorizarea presupune diverse evaluari:

 • se evaluează pierderea in greutate si cinetica pierderii in greutate
 • se evalueaza eventualele complicatiil ale montajului  chirurgical: unele simptome pot conduce catre un consult chirurgical de urgenta
 • prevenirea și depistarea carentelor vitaminice și de nutriție, unele putand duce la atingeri  neurologice serioase
 • adaptarea oricarui tratament si dozaj
 • educatia continua a pacientului (dieta si activitatea fizica)  începuta în preoperator, verificand daca pacientul se adapteaza bine la noile sale obiceiuri alimentare.
 • evaluarea  necesitatii unei urmariri psihologice sau psihiatrice
 • pot fi luate in discutie interventiile de chirurgie plastica si reconstructiva

Se recomandă metode contraceptive atunci când o intervenție chirurgicală bariatrica este stabilita, apoi  12 – 18 luni dupa interventia chirurgicala. Chirurgia bariatrica este contraindicata la femeile gravide.

In concluzie, obezitatea presupune un tratament multdisciplinar complex si o hotarare ferma din partea pacientului!

Detalii despre chirurgia bariatrica gasiti si pe https://sleevegastric.ro/


Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Operatii concomitente cu micsorarea gastrica - dr. Stefan Tuca, chirurg · 18/04/2019 la 2:40 PM

[…] Obezitatea-Chirurgia obezitatii la adulti […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *