Operația bariatrică reduce riscul de cancer
Operația bariatrică reduce riscul de cancer, potrivit studiilor. Acum câteva zile, într-unul dintre grupurile de bariatrie au fost ceva comentarii despre faptul că “operația de bariatrie crește riscul de cancer”.
Revin, așadar, cu câteva mențiuni dar și studii care arată că operația bariatrică nu crește riscul de cancer, dimpotrivă, îl micșorează.
Operația bariatrică- experiență profesională
1) Experiența profesională pe care o am în domeniul chirurgiei bariatrice, este o confirmare a faptului că pacienții obezi nu apelează la chirurgia bariatrică pentru că e la modă sau nu vor să slăbească cu diete și alte modalități non-chirurgicale. Dimpotrivă, pentru mulți dintre ei, operația este ultimul lucru la care apelează. Asta după ce au încercat diverse diete, plus diverse comorbidități cu care se confruntă.
2) Obezitatea este ea însăși un factor care crește riscul de cancer. Incidența a 13 cancere mai exact, potrivit studiilor. Două dintre acestea cu o incidență și o rată de mortalitate destul de mari – cancerul de sân și cancerul de colon.
Ce spun studiile despre operația bariatrică și riscul de cancer?
O echipă din SUA, a efectuat un studiu de cohortă retrospectiv al pacienților supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice între 2005 și 2012, cu urmărire până în 2014. Studiul a inclus 22.198 de subiecți care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 66.427 de subiecți obezi.
După 3,5 ani de monitorizare, rezultatele arată că pacienții supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice au avut un risc cu 33% mai mic de a dezvolta orice cancer în timpul urmăririi în comparație cu pacienții cu obezitate severă.
Dintre cancerele asociate obezității, riscul de cancer de sân în postmenopauză, cancer de colon, cancer endometrial, și cancer pancreatic a fost semnificativ statistic mai scăzut în rândul celor care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică în comparație cu pacienții obezi.
Un alt studiu de cohortă făcut în Franța pentru a afla riscul de cancer colorectal în urma unei intervenții chirurgicale bariatrice comparativ cu persoanele obeze a concluzionat că, pacienții bariatrici au același risc de a dezvolta cancer colorectal ca și populația generală, în timp ce persoanele obeze au un risc cu 34% peste cel al populației generale.
Un alt studiu efectuat în New York, concluzionează că pacienții supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice au o incidență mai mică a cancerului de endometru, de sân și ovarian la femei decât pacienții obezi care nu au avut o astfel de intervenție.
Rezultatele sugerează că intervențiile bariatrice pot reduce riscul de cancere specifice femeilor. În concluzie, cel mai bine este să vă adresați unui specialist în chirurgia bariatrică pentru a primi răspunsurile de care aveți nevoie.
Dr Stefan Tuca – chirurgie bariatrica
Tel: 0723 042 207