Operatia de colon - colectomie

Operatia de colon – colectomie

Operatia de colon – colectomie presupune îndepărtarea unei părți din colon. Colonul sau intestinul gros urmează intestinului subțire si are o lungime de aproximativ 1,5 m. Rolul său principal este de a absorbi apa din materiile fecale pentru a le face mai puțin lichide.

O colectomie este indicată în cazul:

  • cancerului de colon
  • complicarii diverticulozei colonice (hernierea a mucoasei colonului în principal pe colonul sigmoid)
  • bolilor intestinale inflamatorii (rectocolita hemoragică și boala Crohn)

Operatia de colon – colectomie implică îndepărtarea unei părți din colon, urmată de restabilirea circuitului intestinal (vezi interviu dr. Stefan Tuca). Acest lucru se realizeaza printr-o cusătura sau anastomoză între cele două părți ale intestinului. În cazul imposibilității sau problemelor de cicatrizare a suturii intestinale, se poate realiza un anus artificial sau o stomie care este cel mai adesea temporară. Înainte de operație poate fi necesara pregatirea colonului prin administrarea unor substante ce vor asigura vacuiatea . Aceeasi pregatire colica este realizata inaintea unei colonoscopii. Operatia de colon- colectomie, se realizează cel mai adesea minim invaziv, laparoscopic, adică prin incizii mici care permit introducerea unei camere video și a instrumentelor în abdomen.

Laparoscopia este un element esențial pentru ameliorarea recuperarii dupa chirurgia colonului. Chirurgia laparoscopica a colonului este asociata cu o serie de măsuri înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală. Se reduc astfel complicațiile postoperatorii cu 50%, rezultand o perioada de recuperare postoperatorie scurta. Astfel pacientul se intoarce mai devreme la domiciliu. După o operatie laparoscopica de colon, chirurgul nu lasă, de obicei, niciun drenaj, suprima rapid sonda urinara, pacientul este mobilizat rapid și alimentatia orala reluata. Dupa o operatie laparoscopica de colon, durata spitalizării pentru colectomie este cu cel putin 48 de ore mai scurta comparativ cu tehnica clasica (3-4 zile versus 7-8 zile).

Colectomia dreapta

Colectomia dreaptă implică îndepărtarea părții drepte a colonului, a treimii drepte a colonului transvers și a părții distale a intestinului subțire. Operatia de colon – colectomia, trebuie să ridice in bloc si mezoul, adică vasele de sânge și ganglionii colonului drept. Într-adevăr, în caz de cancer, este important să se elimine acesti ganglioni, care vor fi examinati la microscop pentru a vedea dacă sunt invadati tumoral sau nu, acest lucru fiind important pentru chimioterapia eventuala asociata intervenției chirurgicale. Apoi, continuitatea digestivă este restabilită printr-o cusătură (sutura) între intestinul subțire și colon. Sutura poate fi realizată folosind fire de sutura sau staplere – sutura mecanica.
Procedura se efectuează prin laparoscopie, adică prin câteva incizii mici și o deschidere mică de 5 cm. Aceasta deschidere permite îndepărtarea colonului și a tumorii. Colectomia dreapta laparoscopica durează aproximativ 2 ore și 30 de minute – 3 ore.

Colectomie stângă și sigmoidectomie

Colectomia stângă este îndepărtarea părții stângi a colonului. Aceasta implică mobilizarea și coborarea unghiului colic stâng, secțiunea colonului descendent și a partii superioare a rectului. În caz de cancer, trebuie ridicat in bloc mezoul, adică vasele de sânge și ganglionii colonului stâng. Este important să se elimine acesti ganglioni , care vor fi examinati microscopic pentru a vedea dacă sunt invadati tumoral. Acest lucru este important din punct de vedere oncologic ( asocierea chimioterapiei), după o operatie de colon. Procedura se efectuează prin laparoscopie, adică cu câteva incizii mici și o deschidere mică de 5 cm pentru îndepărtarea colonului și a tumorii, efectuată deasupra pubisului. Durata este de aproximativ 3 ore, 3 ore jumatate (în funcție de dificultățile intraoperatorii). Continuitatea digestivă va fi restabilita printr-o sutura manuala sau mecanica între colonul coborat și rectul superior.

Complicații în timpul și după operatia de colon – colectomie

  • dacă dificultățile intraoperatorii  nu permit o operatie laparoscopica de colon, acest lucru poate necesita o conversie în chirurgie deschisa, clasica. Vorbim de tumori local avansate, aderențe, invazii ale altor organe- duoden sau ureter.
  • complicații postoperatorii clasice, cum ar fi hemoragia, hematomul sau infecția, incluzând abcesul la nivelul cicatricii postoperatorii – deoarece colonul conține o mulțime de bacterii.
  • fistula anastomotică: problema de cicatrizare în sutura intestinală. Această complicatie este rară (aproximativ 5% din cazuri), dar potențial gravă și poate necesita reoperarea sau chiar realizarea temporară a stomiei sau a anusului artificial. Fistula survine în prima săptămână după operație și necesită supraveghere riguroasă pentru a detecta precoce aceasta complicatie
  • intârzierea în reluarea tranzitului intestinal sau ileus postoperator – aceasta are ca rezultat balonare, absența gazelor sau scaunului, greață sau chiar vărsături și poate prelungi spitalizarea.

Dr. Stefan Tuca

Dr. Stefan Tuca

dr.Stefan Tuca EXPERIENTA PROFESIONALA: Chirurgie laparoscopica:colecistectomii,apendicectomii,ulcere perforate,chiste ovariene,varicocel,sarcina extrauterina,hidrosalpinx; Chirurgie parietala abdominala:hernii inghinale ,ombilicale ,femurale,epigastrice eventratii postoperatorii; Chirurgie biliara:colecistectomii laparoscopice si clasice ,litiaza cale biliara principala; Chirurgie colica si rectala :colectomii segmentare, hemicolectomii, rezectii sau amputatii de rect cu restabilirea continuitatii clasic sau mecanic; Chirurgia varicelor membrelor inferioare; Chirurgie gastrica:rezectii partiale sau totale gastrice; Chirurgie ginecologica :patologie ovariana benigna(chiste ovariene),patologie tumorala benigna si maligna uterina si ovariana; Proctologie:abcese perianale, hemoroizi, fisuri, fistule perianale,chist si abces pilonidal(sacrococcigian); Patologie chirurgicala in urgenta-traumatica sau ocluziva

1 comentariu

Ce trebuie stiut despre chirurgia colorectala - dr. Stefan Tuca, chirurg · 23/03/2019 la 10:19 PM

[…] Operatia de colon – colectomie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *