Operatia de colon – colectomie

Operatia de colon - colectomie

Operatia de colon – colectomie

Operatia de colon – colectomie presupune îndepărtarea unei părți din colon. Colonul sau intestinul gros urmează intestinului subțire si are o lungime de aproximativ 1,5 m. Rolul său principal este de a absorbi apa din materiile fecale pentru a le face mai puțin lichide.

O colectomie este indicată în cazul:

  • cancerului de colon
  • complicarii diverticulozei colonice (hernierea a mucoasei colonului în principal pe colonul sigmoid)
  • bolilor intestinale inflamatorii (rectocolita hemoragică și boala Crohn)

Operatia de colon – colectomie implică îndepărtarea unei părți din colon, urmată de restabilirea circuitului intestinal. Acest lucru se realizeaza printr-o cusătura sau anastomoză între cele două părți ale intestinului. În cazul imposibilității sau problemelor de cicatrizare a suturii intestinale, se poate realiza un anus artificial sau o stomie care este cel mai adesea temporară. Înainte de operație poate fi necesara pregatirea colonului prin administrarea unor substante ce vor asigura vacuiatea . Aceeasi pregatire colica este realizata inaintea unei colonoscopii. Operatia de colon- colectomie, se realizează cel mai adesea minim invaziv, laparoscopic, adică prin incizii mici care permit introducerea unei camere video și a instrumentelor în abdomen.

Laparoscopia este un element esențial pentru ameliorarea recuperarii dupa chirurgia colonului. Chirurgia laparoscopica a colonului este asociata cu o serie de măsuri înainte, în timpul și după intervenția chirurgicală. Se reduc astfel complicațiile postoperatorii cu 50%, rezultand o perioada de recuperare postoperatorie scurta. Astfel pacientul se intoarce mai devreme la domiciliu. După interventia laparoscopica colonica, chirurgul nu lasă, de obicei, niciun drenaj, suprima rapid sonda urinara, pacientul este mobilizat rapid și alimentatia orala reluata. Datorită acestei operatii de colon laparoscopice, durata spitalizării pentru colectomie este cu cel putin 48 de ore mai scurta comparativ cu tehnica clasica (3-4 zile versus 7-8 zile).

Colectomia dreapta

Colectomia dreaptă implică îndepărtarea părții drepte a colonului, a treimii drepte a colonului transvers și a părții distale a intestinului subțire. Operatia de colon – colectomia, trebuie să ridice in bloc si mezoul, adică vasele de sânge și ganglionii colonului drept. Într-adevăr, în caz de cancer, este important să se elimine acesti ganglioni, care vor fi examinati la microscop pentru a vedea dacă sunt invadati tumoral sau nu, acest lucru fiind important pentru chimioterapia eventuala asociata intervenției chirurgicale. Apoi, continuitatea digestivă este restabilită printr-o cusătură (sutura) între intestinul subțire și colon. Sutura poate fi realizată folosind fire de sutura sau staplere – sutura mecanica.
Procedura se efectuează prin laparoscopie, adică prin câteva incizii mici și o deschidere mică de 5 cm. Aceasta deschidere permite îndepărtarea colonului și a tumorii. Colectomia dreapta laparoscopica durează aproximativ 2 ore și 30 de minute – 3 ore.

Colectomie stângă și sigmoidectomie

Colectomia stângă este îndepărtarea părții stângi a colonului. Aceasta implică mobilizarea și coborarea unghiului colic stâng, secțiunea colonului descendent și a partii superioare a rectului. În caz de cancer, trebuie ridicat in bloc mezoul, adică vasele de sânge și ganglionii colonului stâng. Este important să se elimine acesti ganglioni , care vor fi examinati microscopic pentru a vedea dacă sunt invadati tumoral. Acest lucru este important din punct de vedere oncologic ( asocierea chimioterapiei), după o operatie de colon. Procedura se efectuează prin laparoscopie, adică cu câteva incizii mici și o deschidere mică de 5 cm pentru îndepărtarea colonului și a tumorii, efectuată deasupra pubisului. Durata este de aproximativ 3 ore, 3 ore jumatate (în funcție de dificultățile intraoperatorii). Continuitatea digestivă va fi restabilita printr-o sutura manuala sau mecanica între colonul coborat și rectul superior.

Complicații în timpul și după operatia de colon – colectomie

 – dacă dificultățile intraoperatorii  nu permit interventia laparoscopica, acest lucru poate necesita o conversie în chirurgie deschisa, clasica. Vorbim de tumori local avansate, aderențe, invazii ale altor organe- duoden sau ureter 
 – complicații postoperatorii clasice, cum ar fi hemoragia, hematomul sau infecția, incluzând abcesul la nivelul cicatricii postoperatorii – deoarece colonul conține o mulțime de bacterii.
– fistula anastomotică: problema de cicatrizare în sutura intestinală. Această complicatie este rară (aproximativ 5% din cazuri), dar potențial gravă și poate necesita reoperarea sau chiar realizarea temporară a stomiei sau a anusului artificial. Fistula survine în prima săptămână după operație și necesită supraveghere riguroasă pentru a detecta precoce aceasta complicatie.
– intârzierea în reluarea tranzitului intestinal sau ileus postoperator – aceasta are ca rezultat balonare, absența gazelor sau scaunului, greață sau chiar vărsături și poate prelungi spitalizarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *