Home Chirurgie BariatricaSleeve Gastric Operația de micșorare a stomacului: alege atent

Operația de micșorare a stomacului: alege atent

Operația de micșorare a stomacului reprezintă pentru mulți pacienți bariatrici șansa de a avea o nouă viață.  

Un articol apărut într-un ziar din Irlanda atrage atenția asupra complicațiilor cu care se confruntă persoanele care merg să se opereze în Turcia. 

În articol mai sunt punctate și câteva aspecte importante, în afara complicațiilor, la care ar trebuie să fie atent fiecare pacient, indiferent unde se operează.

Operația de micșorare a stomacului este o intervenție sigură

Operațiile bariatrice sunt unele dintre cele mai sigure operații elective, și care pot schimba viața unui pacient obez. Asta o spun studiile, instituțiile profesionale acreditate, etc. Sunt însă operații care ar trebui să se facă doar atunci când există indicație chirurgicală.

Un pacient de-ai mei a scris într-un comentariu, “eram dependent de”. Acest cuvânt însumează cam toate motivele pentru care operația bariatrica este indicată. Dependent de medicație, dependent de un scaun cu rotile, dependent de alte persoane pentru diverse activități, imobilizat la pat, dependent de oxigenoterapie, etc.

Operația de micșorare a stomacului nu ar trebui considerată ca fiind o operație estetică

Operațiile bariatrice nu ar trebui să fie considerate ca fiind operații estetice sau nu ar trebui realizate doar din acest motiv. La Indicația chirurgicală pentru obezitate este foarte bine definită. Operațiile de bariatrie pot fi efectuate în cazul persoanelor supraponderale care au 15-20 kg extra și care au diabet zaharat de tip 2, și bineînțeles, în cazul persoanelor cu obezitate morbida. Trebuie menționat, că înaintea unei intervenții bariatrice, riscurile și beneficiile trebuie evaluate foarte bine.

Dacă, de exemplu, un pacient are un grad mare de risc, este recomandat ca înainte de operație, pacientul să încerce diverse metode prin care se reduce riscul, pentru ca operația să fie efectuată cât mai în siguranță.

Pregătirea psihologică

Pregătirea psihologică este foarte importantă pentru a avea rezultatele dorite. Operația bariatrica înseamnă si o schimbare totală a stilului de viață. Înseamnă o monitorizare atentă a ceea ce mănânci, efecte temporare precum căderea părului și stagnare in greutate. Poate înseamnă si efecte permanente precum excesul de piele. Înseamnă suplimente, înseamnă sport, pe scurt înseamnă un reset total.

Pentru mulți pacienți partea cea mai grea o constituie dieta de după operație. Cele 3-4 săptămâni în care pacientul urmează un program dietetic format din lichide, mâncăruri pasate, etc este destul de greu de gestionat de mulți pacienți. Și dacă pacientul nu-și schimbă stilul de viață sau dacă revine iar la obiceiuri alimentare nesănătoase, se poate reîngrășa.

0 comentariu

vezi si alte articole ...

Lasa un comentariu

Call Now Button